Аутор Тема: Презимена на -ац или -ак  (Прочитано 26031 пута)

На мрежи Број 1

 • Уредник
 • Аскурђел
 • *****
 • Поруке: 3739
 • Нема ни могућег ако не желимо немогуће!
Презимена на -ац или -ак
« послато: Јануар 11, 2013, 10:36:04 пре подне »
Презимена са наставком -ац и -ак углавном указују на порекло, односно на претходна пребивалишта одакле је родоначелник дошао пре него што ће се настанити у то место (нпр. Граховац, Покрајац, Црногорац, итд.).

MjeskoI

 • Гост
Одг: Презимена на -ац или -ак
« Одговор #1 послато: Јануар 24, 2013, 08:09:45 поподне »
Шта мислите о пореклу презимена Узелац?

Синиша Јерковић

 • Гост
Одг: Презимена на -ац или -ак
« Одговор #2 послато: Јануар 24, 2013, 08:24:08 поподне »
Шта мислите о пореклу презимена Узелац?

Типично крајишко презиме. О миграцијама и кретањима тог презимена би се могло доста писати, али мени је много интересантнија етимологија.

Наиме, ја мислим да је је презиме Узелац настало од старословенске ријечи "узел" што значи чвор. Та ријеч је остала сачувана у руском, чешком и другим словенским језицима. Вјероватно је раније била присутна и у српском. Презиме Узелац би се према томе могло превести као Чворовић.
http://ru.wikipedia.org/wiki/Узел

Има још неких крајишких презимена која имају везе са старословенским изразима. Такво је, на пример, презиме Орељ, које се јавља и као Арељ баш онако како би га Руси данас читали, што је у ствари старословенски облик за Орла, па би Орељ заправо био Орловић.
http://ru.wikipedia.org/wiki/Орлы

Узгред, постоји и руско презиме Орел.

MjeskoI

 • Гост
Одг: Презимена на -ац или -ак
« Одговор #3 послато: Јануар 24, 2013, 11:03:03 поподне »
Хвала!

До сада су они које сам питао за моје презиме (Узелац) говорили да има везе са глаголом узети, што је мени било свакако чудно. Ово горе има смисла.

Ван мреже Kor

 • Члан Друштва
 • Истраживач
 • *****
 • Поруке: 998
 • реверзни инжињеринг историје
Одг: Презимена на -ац или -ак
« Одговор #4 послато: Јануар 25, 2013, 12:58:41 поподне »
MjeskoI
Синиша само даје претпоставке, што не мора да значи да је то заиста тако. Ти који су ти говорили, такође нису имали никаква конкретна сазнања већ су се водили логиком и дали одговор који им је најлепше звучао.

Реч узао постоји и у савременом хрватском језику: http://www.scribd.com/doc/118554042/Uzlovi .  Та реч је дефинитивно словенског порекла, док за реч чвор нисам успео да нађем неко етимолошко објашњење.


Хтео сам да ти кажем да све мораш узети са резервом пошто ми за сада не можемо знати како је твоје презиме настало.

MjeskoI

 • Гост
Одг: Презимена на -ац или -ак
« Одговор #5 послато: Фебруар 01, 2013, 04:16:00 поподне »
Хвала. Разумем шта хоћеш да кажеш. Јесте претпоставка али ми је логична. Више него да је моје презиме настало од глагола ''узети''.

zeljko76

 • Гост
Одг: Презимена на -ац или -ак
« Одговор #6 послато: Март 28, 2013, 12:11:28 пре подне »
Да ли знате нешто о пореклу презимена Куновац?

Ван мреже Муњени Ћелић

 • Познавалац
 • ******
 • Поруке: 598
Одг: Презимена на -ац или -ак
« Одговор #7 послато: Јун 07, 2013, 09:12:41 поподне »
Презиме Бабац,  има их православних и католика у северној Далмацији. Зна ли неко рећи о пореклу презимена и да ли их још има на овим просторима?
Икавац

FilipSu

 • Гост
Одг: Презимена на -ац или -ак
« Одговор #8 послато: Август 22, 2013, 01:58:37 поподне »
Поштовани поздрав од мене,
имам једно необично презиме којем се губи траг па бих Вас замолио за помоћ , у питању је презиме Иловац.
Хвала унапред на одговору

Ван мреже Муњени Ћелић

 • Познавалац
 • ******
 • Поруке: 598
Одг: Презимена на -ац или -ак
« Одговор #9 послато: Август 22, 2013, 08:16:19 поподне »
Презиме Иловац постоји у Суботици, међу припадницима католичке вероисповести. Јован Ердељановић их не наводи у буњевачким презименима (''О пореклу Буњеваца'') што највероватније значи да Иловци нису наведени у старим документима или нису били сврстани у Буњевце. Ако сте из Суботице, погледајте у Историјском архиву града...део података из црквених књига је дигитализован па је потрага донекле олакшана. Потребно је само знати у којој цркви су Иловци крштени / венчавани.
Од суботичких Иловаца је и фудбалер Винко Иловац.  :)
« Последња измена: Август 22, 2013, 08:18:06 поподне Александар М. »
Икавац

Окир СРБ

 • Гост
Одг: Презимена на -ац или -ак
« Одговор #10 послато: Август 22, 2013, 08:20:29 поподне »
Поздрав, Филипе.

Иловци у Суботици су буњевачког поријекла (претпостављам, пошто је Миливој Иловац писао о Буњевцима), свакако католици.

Ја посједујем двије књиге о Буњевцима, али се ни у једној не помињу Иловци.

На интернету је доступан и попис Суботице из 1720. године. Ни у њему се не помињу Иловци.

Ја вам препоручујем да одете у библиотеку у Суботици и да тражите сљедеће наслове (вјерујем да у њима има нешто о Иловцима):
1) Анте Секулић, Бачки Буњевци и Шокци, Загреб, 1990.
2) Анте Секулић, Бачки Хрвати: народни живот и обичаји, Загреб, 1991.
3) Анте Секулић, Особна имена, презимена и надимци бачких Хрвата, Суботица, 2006.
4) Анте Секулић, Расправа о језику бачких Хрвата, Загреб, 1997.

Ови наслови су доступни у суботичкој библиотеци, нисам сигуран само за трећи.

Чак је и један Иловац, Миливој писао о Буњевцима.
у питању је књига "О правопису и језику у Буњеваца".
« Последња измена: Август 22, 2013, 08:23:28 поподне Петар М. Демић »

Ван мреже Муњени Ћелић

 • Познавалац
 • ******
 • Поруке: 598
Одг: Презимена на -ац или -ак
« Одговор #11 послато: Август 22, 2013, 11:17:24 поподне »
Цитат
Ови наслови су доступни у суботичкој библиотеци, нисам сигуран само за трећи

Можда у ''Сувенирници'' у Градској кући  :)
Премда мислим да су Иловци новији досељеници у Суботицу (и околину).
« Последња измена: Август 23, 2013, 05:01:28 поподне Александар М. »
Икавац

maxi

 • Гост
Одг: Презимена на -ац или -ак
« Одговор #12 послато: Октобар 05, 2013, 12:08:24 поподне »
Прије два дана писао сам вам на маил [email protected], али ми нико није одговорио, а како сам нестрпљив, одлучио сам да поставим текст маил-а и овдје. Па ако неко може да помогне, има некакве корисне информације, добро су дошле.

Прочитао сам ваш текст везан за поријекло презимена Шарац (http://www.poreklo.rs/2012/03/26/%C5%A1arac/), па имам пар питања и констатација. Моји Шарци су поријеклом из села Читлук, општина Козарска Дубица. Славе Светог Јована. По предању доселили су се из Лике. Колико сам успио сазнати, Шарци у Лици углавном славе Св. Николу, али Шарци у Далмацији славе Св Јована, па је сасвим изгледно да је миграциона струја водила преко Лике у Босанску крајину. Прегледао сам Шематизам Дабро-Босанске митрополије из 1882, и они се тад не спомињу у селу Читлук. Међутим у књизи Ђорђа Јањетовића, којем је шематизам  главни извор при писању рада, Шарци се спомињу у Читлуку( али како је књига слабо скенирана тј. оцерована па се слова мјешају пише ШАРАР). Е сад би ми требала помоћ, ако неко има оригинал ова два дјела (а не скенирана са нета), да ми провјери обје књиге. У случају да се не спомиње у Шематизму 1882. године, онда досељавање Шараца на простор дубичког среза пада између 1882 и 1888. године, јер је тада рођен мој пранђед Васо и поуздано се зна да је ту рођен. Ово се уклапа и у општу историјску слику, пошто се након Аустро-угарске окупације 1878. године знатан број Личана доселио на територију дубичког среза, те је и данас веома често презиме Личанин. Ако било шта имате додати, или знате можда више података о томе одакле су се доселили, или да ме упутите, био бих вам захвалан. Срдачан поздрав. Марко Јанковић
« Последња измена: Октобар 28, 2013, 05:58:08 поподне maxi »

Ван мреже Тимар

 • Члан Друштва
 • Познавалац
 • *****
 • Поруке: 640
Одг: Презимена на -ац или -ак
« Одговор #13 послато: Октобар 05, 2013, 09:51:35 поподне »
Марко, интереује ме је ли ти се ослањаш само на своје  презимењаке из Читлука и  јовањштаке  или на презиме Шарац и славе које славе?
То питам, јер, у ШЕМАТИЗМУ д/б за 1882 годину као и књизи Ђорђа Јањатовића ПРЕЗИМЕНА СРБА У БОСНИ, у дубичком крају презиме Шарац   славе три различите славе: Јовањдан у парохији Читлук, Ђурђевдан у парохији Дубица и Часне Вериге у парохији Сводна, која касније припада Новом. Иначе, овдје се може видјети да је ово презиме доста распрострањено око Сарајева, Рогатице,Тешња, Герзова, Дервенте, Прњавора, Бихаћа, Крупе, Петровца, Дрвара и који славе Јовањдан, Миољдан, Ђурђевдан, Никољдан, Симеона Богопримца и Часне Вериге.
У Карловачком владичанству  презиме Шарац спомиње се као слављеници Јовањдана и Никољдана, а у Далмацији Александар Бачко у књизи ПОРОДИЦЕ ДАЛМАТИНСКИХ СРБА, не  наводи слављенике јовањштаке, једино ако се не односи на Мирловић Поље, гдје је најбројнији огранак православног далматинског рода Шараца (стр. 469/70).
Јевто Дедијер у својој ХЕРЦЕГОВИНИ на срт 262 и 296 спомиње презиме Шарац који су поч. 19 вијека дошли у Радишиће у љубушки котар из Броћанске области , стр. 68, 75, 86....
У Црној Гори, Пљевљу и Полимљу, у књизи БЈЕЛОПАВЛОВИЋИ-ПЈЕШИВЦИ аутора Петра Шобајића; КУЧИ, ПЛЕМЕ У ЦРНОЈ ГОРИ од Јована Ердељановића и ПЉЕВАЉСКИ КРАЈ  аутора Милета Вујновића, спомиње се презиме Шарановић и Шаринци, а презиме Шарац нисам пронашао.
Толико од Милорада Богдановића из Поткозарја.

Синиша Јерковић

 • Гост
Одг: Презимена на -ац или -ак
« Одговор #14 послато: Октобар 05, 2013, 11:17:59 поподне »
Прије два дана писао сам вам на маил [email protected], али ми нико није одговорио, а како сам нестрпљив, одлучио сам да поставим текст маил-а и овдје. Па ако неко може да помогне, има некакве корисне информације, добро су дошле.

Прочитао сам ваш текст везан за поријекло презимена Шарац (http://www.poreklo.rs/2012/03/26/%C5%A1arac/), па имам пар питања и констатација. Моји Шарци су поријеклом из села Читлук, општина Козарска Дубица. Славе Светог Јована. По предању доселили су се из Лике. Колико сам успио сазнати, Шарци у Лици углавном славе Св. Николу, али Шарци у Далмацији славе Св Јована, па је сасвим изгледно да је миграциона струја водила преко Лике у Босанску крајину. Прегледао сам Шематизам Дабро-Босанске митрополије из 1882, и они се тад не спомињу у селу Читлук. Међутим у књизи Ђорђа Јањетовића, којем је шематизам  главни извор при писању рада, Шарци се спомињу у Читлуку( али како је књига слабо скенирана тј. оцерована па се слова мјешају пише ШАРАР). Е сад би ми требала помоћ, ако неко има оригинал ова два дјела (а не скенирана са нета), да ми провјери обје књиге. У случају да се не спомиње у Шематизму 1882. године, онда досељавање Шараца на простор дубичког среза пада између 1882 и 1888. године, јер је тада рођен мој пранђед Васо и поуздано се зна да је ту рођен. Ово се уклапа и у општу историјску слику, пошто се након Аустро-угарске окупације 1878. године знатан број Личана доселио на територију дубичког среза, те је и данас веома често презиме Личанин. Ако било шта имате додати, или знате можда више података о томе одакле су се доселили, или да ме упутите, био бих вам захвалан. Срдачан поздрав. Марко Јанковић

Марко, о презимену Шарац сам доста писао и кад сам писао о поријеклу властите породице у тексту http://www.poreklo.rs/2012/07/22/u-potrazi-za-starim-krasojevićima/
Шарци у крајини припадају истој племенској групи као и Јерковићи. И Јерковићи славе и Јовањдан и Петровдан (што је исто што и Часне Вериге) баш као и Шарци. Шарци су по свему судећи из врличког краја у Далмацији. Из Врлике су дошли у Босанску крајину, једна грана је свакако прошла и кроз Лику. За Шарце већина ствари пише у поменутом тексту , али погледај и коментаре испод јер су се јављали и неки Шарци из Црне Горе.

maxi

 • Гост
Одг: Презимена на -ац или -ак
« Одговор #15 послато: Октобар 06, 2013, 05:37:29 поподне »
Хвала пуно земљаку Милораду и Синиши. Једно питање још за Синишу: да ли по његовом мишљењу Шарци који славе Јовањдан, Часне вериге и Петровдан, сви потичу из истог племена, тј. да ли су у сродству?

Ево један сајт да препоручим.(http://digital.nub.rs/greenstone/cgi-bin/library.cgi?e=p-00000-00---off-0--00-----0-10-0---0---0direct-10---4-------0-1l--10-srZz-bhZz-cyr-50---20-home---0--1-00-0--4----0-0-01-10-0utfZz-8-00&a=d&c=period&a=d&cl=CL1)

дигитална библиотека Републике Српске, посебно је интересантан часопис Развитак. Има доста текстова о Змијању, поријеклу становништва Крајине и сл.

Ван мреже Тимар

 • Члан Друштва
 • Познавалац
 • *****
 • Поруке: 640
Одг: Презимена на -ац или -ак
« Одговор #16 послато: Октобар 06, 2013, 05:56:02 поподне »
Марко, о презимену Шарац сам доста писао и кад сам писао о поријеклу властите породице у тексту http://www.poreklo.rs/2012/07/22/u-potrazi-za-starim-krasojevićima/
Шарци у крајини припадају истој племенској групи као и Јерковићи. И Јерковићи славе и Јовањдан и Петровдан (што је исто што и Часне Вериге) баш као и Шарци. Шарци су по свему судећи из врличког краја у Далмацији. Из Врлике су дошли у Босанску крајину, једна грана је свакако прошла и кроз Лику. За Шарце већина ствари пише у поменутом тексту , али погледај и коментаре испод јер су се јављали и неки Шарци из Црне Горе.

Синиша, земљаче, мислим да се нећеш наљутити као ПИБ, кога као и вас изузетно цијеним, због мени неколико нејасноћа у овом вашем тексти.
Интересује ме гдје си пронашао да Шарци у Врликама славе исту славу као и у Читлуку, и отуда дошли у Б.Крајину. На сајту http://www.otisic.rs/home и http://www.benkovac.rs/last_names.php?letter=%C5%A0  то се не подудара. Мада, ни ја нисам велики поборник чврстог везања славе и презимена, јер много случајева има гдје је долазило до измјена.

Синиша Јерковић

 • Гост
Одг: Презимена на -ац или -ак
« Одговор #17 послато: Октобар 06, 2013, 08:59:30 поподне »
Синиша, земљаче, мислим да се нећеш наљутити као ПИБ, кога као и вас изузетно цијеним, због мени неколико нејасноћа у овом вашем тексти.
Интересује ме гдје си пронашао да Шарци у Врликама славе исту славу као и у Читлуку, и отуда дошли у Б.Крајину. На сајту http://www.otisic.rs/home и http://www.benkovac.rs/last_names.php?letter=%C5%A0  то се не подудара. Мада, ни ја нисам велики поборник чврстог везања славе и презимена, јер много случајева има гдје је долазило до измјена.

Милораде, знам да Шарци у Врлици славе сада св. Николу, а у сусједним Кричкама и Јовањдан. Међутим, Шарци који су у Бјелајско Поље доселили баш из Врлике славе Часне Вериге. Сем тога, Милан Карановић у свом дјелу Поуње у Бос. Крајини, Шарце групише заједно са родовима који славе Петровдан или Часне Вериге, у које сем Шараца спадају још и Јерковићи, Влаисављевићи, Ловрићи, Балабани.
Чини се да промјена славе и није била тако ријетка у Далмацији. Има још примјера промјене славе. Тако и Јерковићи за које поуздано знам да су повезани, једни славе Јовањдан, а други Петровдан. Понекад се узимала слава цркве, понекад слава племена уз које се прибијало неко мање племе или породица. Има таквих случајева.

Синиша Јерковић

 • Гост
Одг: Презимена на -ац или -ак
« Одговор #18 послато: Октобар 06, 2013, 09:04:34 поподне »
Хвала пуно земљаку Милораду и Синиши. Једно питање још за Синишу: да ли по његовом мишљењу Шарци који славе Јовањдан, Часне вериге и Петровдан, сви потичу из истог племена, тј. да ли су у сродству?

Ево један сајт да препоручим.(http://digital.nub.rs/greenstone/cgi-bin/library.cgi?e=p-00000-00---off-0--00-----0-10-0---0---0direct-10---4-------0-1l--10-srZz-bhZz-cyr-50---20-home---0--1-00-0--4----0-0-01-10-0utfZz-8-00&a=d&c=period&a=d&cl=CL1)

дигитална библиотека Републике Српске, посебно је интересантан часопис Развитак. Има доста текстова о Змијању, поријеклу становништва Крајине и сл.

Ја вјерујем да су сви повезани, јер иста комбинација слава постоји и за Јерковиће који су међусобно повезани. Чак је остаало и предање о разлогу промјене славе са Јовањдана на Петровдан, да су једни остали затрпани у снијегу идући на славу и погинули и да се зато почео славити Петровдан. Часне Вериге су само зимска варијанта Петровдана.
Како год, мислим да је Петровдан најстарија слава ових родова, баш зато што пада у сред љета, у сред пољских радова, и није згодна за слављење. Зато су неки по причи тражили од свештеника да им одобре слављење Часних Верига апостола Петра које падају 29. јануара по новом. Можда су неки то исто учинили са Јовањданом, па се због неке несреће опет вратили на Петровдан.

maxi

 • Гост
Одг: Презимена на -ац или -ак
« Одговор #19 послато: Октобар 06, 2013, 09:31:44 поподне »
Хвала на објашњењу

Ево још један линк, завичајна дигитална библиотека Бијељина (http://digital.bibliotekabijeljina.rs.ba/greenstone/cgi-bin/library.cgi?e=d-01000-00---off-0ugljevik--00-1----0-10-0---0---0direct-10---4-------0-1l--11-srZz-bhZz-cyr-50---20-home---00-3-1-00-0--4--0--0-0-11-10-0utfZz-8-00&a=d&c=zavicaj&a=d&cl=CL1), вриједи погледати.