Аутор Тема: Марковићи, слава Никољдан, село Дебрц (Владимирци)  (Прочитано 525 пута)

Ван мреже ФилипМарковић

 • Члан Друштва
 • Гост
 • *****
 • Поруке: 10
Марковићи, слава Никољдан, село Дебрц (Владимирци)
« послато: јун 21, 2019, 12:26:05 поподне »
Поштовани корисници форума,

После вишегодишњег истраживања о свом пореклу, решио сам да Вам се обратим за евентуалну помоћ. Наиме, истраживање је комплексно као и увек, с тим што је у мом случају отежано јер се ради о породици Марковић која слави Никољдан (уобичајено презиме, као и крсна слава).

Подаци којима располажен су следећи:

-   Порекло из села Дебрц, општина Владимирци, Шабачки округ

-   Имена предака – Павле (рођен око 1800.-умро непознато), Панта (1825-1901), ???, Жика (1891-1943), Пантелија (1920-1984), Живорад (рођен 1945.), Дејан (рођен 1970.), Филип – ја (рођен 1993.)

-   У време Павла (који је и тада био Марковић, живео у Дебрцу и славио Никољдан) дошао је „Јага“ из Турске са којим се Павле збратимио да би били јачи у доба Турака, а ти „Јагићи“ и данас живе у Дебрцу тик уз наше куће, презивају се Марковић и славе св.Николу баш као и ми. Сада смо једна фамилија, и сматрамо се родом, иако нисмо у крвном сродству.

Даљих података немам, као ни информација одакле би и када би претци могли доћи у Дебрц, уколико јесу.
Молим Вас за савете како да наставим истраживање, као и за потенцијалне информације које би биле корисне. Наравно, уколико имате идеју о миграцијама из ранијих периода и где бих могао потражити изворе, био бих Вам веома захвалан.
Нико од предака не зна одакле смо дошли, нити постоје било какве „легенде“ и предања одакле заиста потичемо. Све се своди на нагађања на основу других фамилија у селу и њиховог порекла, па се тако неретко помиње Херцеговина, али се дефинитивно ради о чистом нагађању.

Ево неких додатних генералних информација које можда могу алудирати на простор са ког потичемо. Као фамилија смо релативно просечне висине (око 175цм), ситније и жилавије грађе. Нема гојазних мушкараца нити их је било у прошлости по речима деде и његовог оца. Релативно смо јаки (о прецима постоје усмена предања о снази), у смислу рада издржљиви и марљиви, а тен нам је карактеристично тамнији. Прилично смо пргави, по карактеру мирни, али веома кратких живаца и ратоборни. Готово сви преци који су горе поменути учествовали су у ратовима (о чему поседујем писане доказе за већину), и по предањима деде учени смо родољубљу и части (што се пренело и на оца, а затим и на мене). Животни век нам није претерано дуг, а карактеристично је да ниједан предак није оболевао ни од које болести (или су настрадали несрећно – у ратовима и ратаским пословима, или су умрли од можданог удара), што је и данас карактеристично за све нас. Верујем да ово не значи много, али некима који боље познају менталитет одређених простора, можда може бити корисно.

Планирам такође и да одем и на ДНК тестирање ускоро и откријем којој халпогрупи припада мој ген.

Хвала унапред свима!

Ван мреже Златан

 • Члан Друштва
 • Познавалац
 • *****
 • Поруке: 417
 • Y: E-V13>А18833>А9739
Одг: Марковићи, слава Никољдан, село Дебрц (Владимирци)
« Одговор #1 послато: јун 21, 2019, 01:57:08 поподне »
Добродошао на форум Филипе.

Према антропогеографским испитивањима 1947, 1948. и 1949. године “Шабачка Посавина и Поцерина“, које је обавио Војислав Радовановић, за твоју фамилију забележено је следеће:

Марковићи — надимак Јагићи (11 к., Никољдан). Благојев (42 год.) прадеда Јага „из Турске” од њега четири куће. Јага и Павле, Пантин отац, се збратимили, саставили се у једну фамилију. За време Турака то је било да би били јачи. Јага био на Дућевцу. Имали коње опаке; узјашио Павле коња и погибе (после братимљења).


Колико се из твоје приче и из горе наведеног да схватити, данас вас сви заједно имате надимак "Јагићи", иако су родовски Јагићи само они који потичу од претка који се доселио "из Турске". Тебе конкретно занима порекло твог рода још од пре браћења са Јагићима.

Нисам добро баш упознат с твојим крајем. Можда неко од форумаша има неки други писани извор где се такође помињу презимена.

Како би продужио родослов за још једну генерацију, предлажем да погледаш турске дефтере у Архиву Србије у Београду.
Дефтери углавном покривају период од 1816. до око 1840. године. То је време када је твој предак Павле био у пуној снази, па ако ти се посрећи, можеш да му нађеш годину старости или/и име оца. Негде је у дефтерима и то бележено, негде није. Ја сам имао позитивна искуства за свој крај.

Што се тиче даљег порекла, ту ће ти днк тест на пра-порекло много тога рећи.

Ван мреже ФилипМарковић

 • Члан Друштва
 • Гост
 • *****
 • Поруке: 10
Одг: Марковићи, слава Никољдан, село Дебрц (Владимирци)
« Одговор #2 послато: јун 28, 2019, 12:10:23 поподне »
Златане,

Хвала на одговору.

Покушаћу са прегледом архивске грађе (пописа, матичних књига и слично), па ћемо видети шта се може пронаћи.

Свакако да ћу тестирати и пра-порекло, па јављам резултате.

Хвала још једном!

Ван мреже НиколаВук

 • Помоћник уредника
 • Бели орао
 • *****
 • Поруке: 5077
 • I2-PH908>FT14506>Y52621, род Никшића
Одг: Марковићи, слава Никољдан, село Дебрц (Владимирци)
« Одговор #3 послато: децембар 29, 2019, 03:49:21 поподне »
Коментар о резултату тестираног Марковића из Дебрца:

25. Марковић, Никољдан, Дебрц, Владимирци

Припада хаплогрупи N2-P189.2>Y7310>FGC28435. Поседује снижену вредност 23.3 на спорије мутирајућем маркеру DYS390 и повишену 18 на релативно брже мутирајућем DYS576. Тренутно је једини N2 појединац на Пројекту који има поменуту снижену вредност на маркеру DYS390 у односу на модалних 24.3, али с обзиром на приличну модалност остатка хаплотипа, може се рећи да је у питању приватна мутација.

О Марковићима са славом Никољдан из Дебрца је Војислав С. Радовановић у својој књизи "Шабачка Посавина и Поцерина" забележио следеће:

"Марковићи — надимак Јагићи (11 к., Никољдан). Благојев (42 год.) прадеда Јага „из Турске” од њега четири куће. Јага и Павле, Пантин отац, се збратимили, саставили се у једну фамилију. За време Турака то је било да би били јачи. Јага био на Дућевцу. Имали коње опаке; узјашио Павле коња и погибе (после братимљења)."

Тестирани је оставио податак да његова породица нема предања о доласку у Дебрц или промени презимена, као и да је на сеоском гробљу и даље присутан надгробник њиховог претка Панте Марковића (1825-1901), а да се отац од овог Панте звао Павле. С обзиром на податак из Радовановићеве књиге о братимљењу Јаге и Павла, није јасно да ли су њих двојица били у крвној вези или не, тј. да ли су потомци Јаге и потомци Павла рођаци по мушкој линији.

P.S. Тестирани је у јуну ове године оставио податке о пореклу своје породице на форуму, на следећој теми:

https://forum.poreklo.rs/index.php?topic=4491.msg118417#msg118417

По свему судећи, Марковићи су старији у Дебрцу од наведених "Јагића" са којима су се збратимили и данас деле презиме. Нису повезани по мушкој линији.
Чињеницама против самоувереног незнања.