Аутор Тема: Миливојевићи - Ивановићи, слава Ђурђиц, Јарменовци, Топола  (Прочитано 2548 пута)

Ван мреже Драган

  • Члан Друштва
  • Шегрт
  • *****
  • Поруке: 73
  • I2- PH908>FT14506>Y52621
Одг: Миливојевићи - Ивановићи, слава Ђурђиц, Јарменовци, Топола
« Одговор #20 послато: март 26, 2020, 07:48:10 поподне »
  Максим Бојовић (1850) је рођен у селу Сведобро код Милешева (пријепољски крај). У Пљевља је дошао око 1880. године и бавио се грађевинарством.
                      Максим Милошевић Живи у селу Чаваш на десној обали Требишнице раније су славили Петковицу сада славе Јовањдан старином су пореклом од породице Никчевић из Риђана код Никшића. Неки Милошевићи од ове породице одселили су се у Дабарско поље код Стоца и тамо живе сада. Чланак из „Политике“ од 15. Августа 2008.
                         Максим Јаковљевић,Србин из Коњица Херцеговина,  војник,  умро од ратних последица у Првом светском рату.
                          Максим Пецељ, из села Жабица, Љубиње, причу о Максиму нам је испричао Раде Ликић на овом порталу 08.децембра 2017. године у 07:21:09 поподне.
                          Максим Злоковић инжењер из Бјеле, из старе породице Злоковић у Боки Которској.
                                   Приметио сам да има доста гуслара са овим именом:
     У књизи Митра Влаховића „О гусларима око Моравице и Скрапежа“ пише: Максим Стамболић из Брезове певао је зими уз гусле по целу ноћ поред оваца да би прекратио дугу ноћ и да би боље чувао овце.
                          Максим Продановић слепи гуслар из Оџака (Невесиње), рођен 1900. године, спевао је веома дугачку песму "Невесињски устанак 1941". Занимљиво је да о¬вај гуслар, иначе слеп од дјетињства, није дозвољавао слушаоцима да му песму бележе или је снимају на магнетофон када би је певао уз гусле.
                                 Максим Петковић,  гуслар  живи у Аустралији и тамо често пева нашем народу за црквене празнике и свечаности.
                                  Максим Ж. Јовановић гуслар
                                  Максим Војводић из Наше Забјело , Подгорица. Млади гуслар на четрнаестом  фестивалу српских гуслара Црне Горе одржаном је 24. и 25. маја 2019. год. у Подгорици, освојио је прво место.                                                                                                               
                                  Заједничко за све ове личности са световним именом Максим је да су рођени на простору Старе Херцеговине, има их још сигурно много , али би ми за њихово проналажење требало много времена.
                       Властито име Максим може се срести на целом србском етничком простору, међутим чини ми се да је најбројније и да му је извориште на простору који је у десетом веку чиниле србске земље Травунија и Захумље а касније Стара Херцеговина, а да се раширио расељавањем Херцеговаца по србском етничком простору.Такође мислим да су родитељи или кумови који су око 1768 године мом претку Максиму Ивановићу дали име поштовали своју традицију и обичаје и детету дали име које је у њиховом старом крају било често код деце. Ово моје мишљење се поклапа са мојим скоропотврђеним СНП Y52621 и A25645 чија колевка су Травунија и Захумље.
Будућност припада онима, који се најдаље и најдуже сећају прошлости.  (Фридрих Ниче)