Аутор Тема: "Мешавина" етноса на Балкану  (Прочитано 13214 пута)

Мирослав Младеновић

 • Гост
"Мешавина" етноса на Балкану
« послато: Новембар 08, 2013, 05:39:08 поподне »
На основу  неких чињеница до којих сам дошао у истраживању често наводе на многа размишљања о нашем пореклу СРБА односно СЛОВЕНА на Балкану.

На основу гледања научних емисија о ОСВАЈАЊИМА Александра Македонског до Индије односно Азије, као и многих народних обичаја у Индији и Турског-истих или сличних свом народу у  родном крају југа Србије; наводи ме на нека многа размишљања да ми и нисмо ЧИСТИ као СРБИ односно СЛОВЕНИ.

У свима нама на Балкану ТЕЧЕ крв  Латина и Грка и Келта и Илира и Словена и Турака и Бугара и Египћана и других освајачких племана.

Све се ИЗМЕШАЛО. Многи су или потурчени лили бугаризовани или исламинзирани или словенизирани или посрбљени.

Једино према свом језику и обичајима и народној традицији можемо себе да одређујемо где уствари припадамо етнолошки.
Наравно да сам и антрополошки истраживао са на југу Србији има различитих антрополошких одлика мушкараца и жена.

Тако у Македонији и југу Србије и на Косову су махом омањи растом и жене и мушкарци, већином снажнијег облика са снагом, јер се од те снаге живело и радом се формирао и облик физичког тела да се тако преживи од тешкога рада.

Но, поред насељавања Руса, Белоруса, Украјинаца, Грузијанаца(после револуције) у власинском крају су се насељавали ПЛАВИ и високи мупкарци, а има их и са динарскох подручја високи и плави растом.

Истраживањем сам дошао до закључка да има доста влашког порекла:- жене и  уишкарци су омањег раста и снажијег тела-дебељуцкастао широке облине( НАРОЧИТО КОД ЖЕНА).
НАРАВНО ДА СУ ТАКВИ И БУГАРИ И МАКЕДОНЦИ.

Дошао сам до закључка да су високи црномањасти мушкарци-"Торлаци"(са осталим "торлацима" које сам већ описао и мушкарце и жене су махом били сточари-номади) порекло Грци-сточари.

Док насељавњем рудара са подручја Црне Горе и Херцеговине(у времену рударења и чувања граница-граничара)-постоје и мушкарци крупни и снажни црномањесто-  снажни.

Нажалост што се тиче жена све су оне махом ниског раста или црномањасте или смеђе а ретко плаве.

Ово сам написао нешто о својим личним запажањима у истраживањима као етнолога у свом родном крају југа Србије а и Македонији.

Ивде бих поставио питање колико је тачност да се порекло може одредити и према облику стопала ноге.

Овде ћу оставити могућност ко зна нека постави те облике стопала, а мени је чак и мојој деци и мојој супрузи(македонки из Порече-западна Македонија) према облику стопала и прстију показало да смо порекло ГРЦИ.

Док један рођак из суседног села(порекло са Косова) према облику стопала "поазује" да су пореклом РИМЉАНИ(Латини).

Свако  од нас на ЈУГУ има „мало“ турске крви после петовековног ропства под Турцима. Описао сам у својим записима како је пре женидбе пре момка морао да ПРЕСПАВА ТУТЧИН (Бег или „господар“) па тек онда „млада“ се предавала младожењи.

Тако је чак у овом крају до 70. година 20 века постојала „слика“ нацртана бојама на зиду кафане у црнотравско село Бистрица-са насловом КРАЉЕВИЋ МАРКО УКИДА СВАДБАРИНУ. После „укидања“ свадбарине су се рађали ЧИСТИ СРБИ у времену под Турцима.

У овим крајевима су су се досељавали Азиски цигани-ковачи и тада у 18 и 19 веку Србима су давана занимања:ковача и рада у руднику или „сточара-номада“. Тако су многи лепи цигани се призећивали и узимали хришћанску веру и постајали Срби. Неки данас чак и незнају да су пореклом Цигани-Индијци.

Има цигана-муслимана из Босне који су били „укротитељи“(Џамбаси) коња и који су неговали турске коње, су после ослобођења од Турака неки остајали овде на ЈУГУ а неки се селили у Шумадији а неки у Босни постајали МУСЛИМАНИ.

На крају да о себи кажем да сам омањег раста, плавокосо-смеђе боје, нежније конституције али "планинско-горштачке" бистрине за расуђивање и јаког инстикта за самоодржање у животу; због тежине и немаштине живота у планини. "Торлачко"-номадско порекло.

Читав власински крај је добио назив према Власима-номадима сточарима; који су се заселили на падинама планина Власине и околине још у 14. веку.

 Данас читава села су “влашка” али зато су некадашњи Власи узели хришћанску веру и по етносу су данас Срби.

 Нажалост већина њих данас чак и незна за своје порекло-било од кога су етноса у овоме крају.

 О том истраживању на Балкану је писао и наш познати антрополог и истраживач Јован Цвијић. Чак сам наишао да су села:Батуловце и Ново Село-према Цвијићу влашка села у власотиначко-црнотравском крају.

У истраживању су ми позната порекла многе фамилије у црнотраавско-власотиначком крају влашког порекла.
*


Занима ме вердостојнопст оваквог тумачења ПОРЕКЛА на сонову облика стопала  у испитовању порекла човека.
* * *
VELIČINA PRSTIJU OTKRIVA
POGLED DOLE: Otkrijte svoje http://www.kurir-info.rs/pogled-dole-otkrijte-svoje-poreklo-po-obliku-stopala-clanak-939239
POGLED DOLE: Otkrijte svoje poreklo po obliku stopala - Kurir
www.kurir-info.rs/pogled-dole-otkrijte-svoje-poreklo-po-obliku-stopala-clanak-939239- Кеширано
15 авг 2013 ... Na osnovu oblika stopala i veličine prstiju možete odrediti koji su vaši koreni iporeklo.
poreklo po obliku stopala
Мирослав б Младеновић Мирац локални етнолог Власотинце

« Последња измена: Новембар 09, 2013, 03:17:35 поподне Мирослав Младеновић »

Ван мреже Небојша

 • Уредник СДНКП
 • Бели орао
 • *****
 • Поруке: 13300
Одг: "Мешавина" етноса на Балкану
« Одговор #1 послато: Новембар 08, 2013, 06:18:00 поподне »
Мирославе, најпре желим да похвалим Ваш рад на очувању традиције јужне и југоисточне Србије. Ти крајеви су неоправдано запостављени.

Волео бих да и убудуће објављујете предања о пореклу родова из тог дела Србије (и Македоније), као и многе занимљиве обичаје.

Што се тиче расне класификације на основу изгледа, то јесте занимљива тема, али уверили смо да изглед и порекло не морају да се поклапају, ако ме разумете. Постоје и плави, високи Грци, али и црни Немци, итд.

Ви свакако добро запажате расне типове у Вашој околини. Сигуран сам да су уочљиве разлике када су у питању рецимо породице црногорског порекла и оне староседелачког порекла у Вашем крају.

Када је у питању право прве брачне ноћи, постоје разне теорије о томе. Неки сматрају да је то само легенда, тј да до тога није ни долазило. Како међу Србима има врло мало турских гена (мислим на Y пре свега), чини се да је ова констатација тачна.

Тест о пореклу на основу облика стопала је занимљив, али исто тако не верујем да можемо на тај начин нешто више да закључимо. Ја рецимо имам типично "грчко" стопало. Стицајем околности и "грчки", или боље рећи староседелачки Y, али то што се у мом случају подудара може бити и случајност наравно.

Примећујем да код нас људи углавном имају или "грчко", или "египатско" стопало. Остала искрено нисам виђао тако често (можда нисам довољно загледао). :)

 


Ван мреже Kyrios

 • Писар
 • *****
 • Поруке: 264
 • В защиту науки
Одг: "Мешавина" етноса на Балкану
« Одговор #2 послато: Новембар 08, 2013, 06:48:05 поподне »
...
Када је у питању право прве брачне ноћи, постоје разне теорије о томе. Неки сматрају да је то само легенда, тј да до тога није ни долазило. Како међу Србима има врло мало турских гена (мислим на Y пре свега), чини се да је ова констатација тачна...

Судећи по генетској структури Срба и Турака, ако је и било "права прве брачне ноћи", онда то "право" нису упражњавали прави Турци већ потурице, и како су они поседовали српску а не турску генетику, то није утицало на генетску структуру Срба.

Ван мреже Александар Невски

 • Редакција СДНКП
 • Истраживач
 • ******
 • Поруке: 1139
Одг: "Мешавина" етноса на Балкану
« Одговор #3 послато: Новембар 08, 2013, 06:56:20 поподне »
Ево и мойега доприноса расправи о великой србской заблуди, нашироко подгрѣваной домаћима потурицама.

http://www.poreklo.rs/forum/index.php?topic=3.msg2916#msg2916

Шта бише четворица испитаних Мацура рекли о овом? Па, вѣроватно да йе прѣдка их мушке лозе правио Турчин скандинавске лозе, вѣроватно прѣ Косова.
А прѣдка Васойевићъ йе правио Турчин йош прѣ доласка Турака на Балкан.  ;D

Србски пѣсник Лаза Костић: "у млазових прочитам сричући" "по уздасих тако први' у јунака реч поврви"

Ван мреже Муњени Ћелић

 • Познавалац
 • ******
 • Поруке: 598
Одг: "Мешавина" етноса на Балкану
« Одговор #4 послато: Новембар 08, 2013, 11:14:29 поподне »
Цитат
Шта бише четворица испитаних Мацура рекли о овом?
Хехе...на рвацким сајтовима пишу да смо настали од Рвата...  ;D
Сад не знам ко је у праву  ;D ;D ;D

Цитат
Па, вѣроватно да йе прѣдка их мушке лозе правио Турчин скандинавске лозе, вѣроватно прѣ Косова
Вероватно се звао Фрањо ибн Мехмед Риђобради  :)
Икавац

Мирослав Младеновић

 • Гост
Одг: "Мешавина" етноса на Балкану
« Одговор #5 послато: Новембар 09, 2013, 10:04:28 пре подне »
Желим да се захвалим на моралној подршци у бележењу порекла становништва са мог подручја и бележења народних обичаја.
Оде  желим да нагласим да ова  тема са антрополошког    становвишта као један од елемената  је занимљива за одређивање  порекло некога рода било ког етноса на Балкану.
Наравно често се може доћи и до погрешних закључака и није увек меродавно закључивање. Тако често у једнпј фамилији са више деце и на југу Србије и западној македонији сам прим етио да  сам 70. Година када је било више деце у једној породици било и “црних” и “смеђих” и “плавих” браћа и сестсара-а и међу супружнуцима било “црномањастих” и “Плавих” брачних парова.
“Лоза” у родослову може да “повуче” чак и неколико “колена” по мушкој или женској линији.
Занимљиво је да када сам до ове године радио у школи на село као наставник математике, имао сам из једног планинског села из једног рода све девојхчице “плавуше” а дечаке смеђе или црномањасте. Када сам се заинтересовао за истраживање порекла (ђаци су били моји сарадници у прикупљању народних умотворевина и порекла становништва по селима); увидео сам да “лоза2 потиче по женској линији-да је парабаба била “плавуша”.
Није тачно да су “плавуше” глупе, јер међу том децом су били веома одлични ђаци и математичари, аи остале девојчице су биле  веома бистре као деца.
Што се тиче Грка-црномањњастих, које сам навео су у опису сточари-номади из племена КАРАКАШАНА-Ашана(из Грчке), а и данас се у црнотравском крају и на телевизи спомињу аутохтонне Каракашке овце(“кара”-црн)-а и сам антроплоги истраживач Јован Цвијић их је описао као високе и црномањасте који су узели крсну славу Свети Ранђел.
Био сам неодређен у погледу “плавих Грка” који су преко Бугарске од турског зулума се досељавали у овом крају. Приметио сам да су и они веома крупног изгледа.
Што се тиче Немаца, они су само били у ратним ситуацијама и нису се много задржавали у овим крајевима, тако да нису остављали генетског трага. Према казивању моје мајке скојевке-партизанке у другом светском рату, прерма њеном казивању су били “плави” и лепи млади и никада нису напастовали српкиње. Мени је чудно да се у коментарима помињу “црномањасти немци”-о томе нисам знао.
Како ми је причала мајка и остали старији људи у селима, једино су и у Првом и Другом светском рату Бугари силовали српкиње.
Око Турака желим да појасним да они у суштини као обични људи када су путовали у караванима су били често насилници према женама. Чак је и била  једна одметничка група турака под нативом Кржалије (с краја 18. века која је у овим карјевима пљачкала и силовала жене српкиње, па су многи бежали и расељавали се у другим местима у том времену)-а према њима постоји и махала Кржалије у једно село.
Много Срба и македонаца у свим годима ропста су се супростављали турцизацији и постоје македонске и јужњачке народне изворне песме где се младе девојке опиру “потурчењавању” а  о томе сам и записао и легенду о Момином Камену, где је млада девојка скочила д стене и убила се и није хтела да је потурче.

Прислила  Турака у 15 веку је била толика да су се мноиги "потурчили" и свако ко жели да сазна многи су Срби "мењали" веру да би биолошки опстали. Није легенда о "преспавању прве брачне ноћи" Турчина-"господара. Добро сам записао сурову стварност да је то рађено у напем крају и да су се Срби у селима црнотравско-власотиначкога краја пубунили и чак су морали да се жале Цару у Цариград.

Друга сурова прича је да су у једно село убили таквог Турчина, а у друго су убили Бега јер је хтео да спава са сестрама турског кмета, а трећи случај у једно треће село су Срби заклали Турке.

Мирослав Младеновић

 • Гост
Одг: "Мешавина" етноса на Балкану
« Одговор #6 послато: Новембар 09, 2013, 10:19:22 пре подне »
Ево и мойега доприноса расправи о великой србской заблуди, нашироко подгрѣваной домаћима потурицама.

http://www.poreklo.rs/forum/index.php?topic=3.msg2916#msg2916

Шта бише четворица испитаних Мацура рекли о овом? Па, вѣроватно да йе прѣдка их мушке лозе правио Турчин скандинавске лозе, вѣроватно прѣ Косова.
А прѣдка Васойевићъ йе правио Турчин йош прѣ доласка Турака на Балкан.  ;D

* * *
Ако неко гледа своје порекло са аспекта патолошког становишта онда се могу прочитати многе небулозе о порекло етноса на Балкану.

Нисам националистички оптерећен, нисам ни променио своје ставове из прошлости и даље сматрам да се Балкан мора ујединити јер ћемо сви биолошки нестати или од германизације или од муслимизације; па тако су многи слепи међу нашом словенском браћом на БАЛКАНУ.

МНОГИ СЕБЕ ВИДЕ криво У ОГЛЕДАЛУ.

Сви смо ми једно по пореклу СЛОВЕНИ-а касније су нас само "вере"(религије) по мени непотребно КРВНИЧКИ завадиле.

Ово што читам не ликујем (јер је мени снаха хрватица а жена макекоднка) што значи да сам "ослобођен" сувишног  "величања" нације или добор плаћеног по занимању "европејства".

Много је данас по "занимању ВЕЛИКИ:Срби, Хрвати, Албанац, Бошњак(Срби потурчени муслиманске вере), македонац (и тамо има "Торбеша"-муслиминизираних македонаца),
Хрвата (католизираних Срба-Словена, јер правих Хрвата је било нешто у Чешкој а нешто у Корушкој али су асимилизирани.

Порекло нас је исто, зато наука о пореклу несме се злоупотребљавати за неке друге циљеве који нас гурају у потпуни биолошки нестанак у 21. веку.

Као неко ко је део печалбарслкког живота провео у Хрватској (као дисидент тамо биолошки опстао као грађевински радник и имао и има пријатеље и Хрвате и Албанце и Македонце и Мађаре и Муслимане и Влахе и Румуне и Бугаре)-немам проблема да сваком кажем истину у очи.

Нисам се одрекао да у срцу нисм своја "руско-словеннска осећања", АЛИ ДА ГЛЕДАМ И МИСЛИМ СВОЈОМ ГЛАВОМ ПРЕМА ЦИВИЛИЗАЦИЈИ ЕВРОПЕ; ДА ПОСМАТРАМ  и уважавам комшије Турке и Бугаре и Италијане и Грке и са њима будемо у пријатељским односима као и са Немцима, Мађарима, Аустријанцима, Румунима и осталима у свету било које расе или вере.

Сви смо ми једно једино људско биће на пвојпланети земљи .које се мора борити да биолошки  опстанемо на овој планети као жива бића.
Мирослав Б Младеновић Мирац локални етнолог и историчар Власотинце
9. новембар 2013 2013.г. Власотинце« Последња измена: Новембар 09, 2013, 10:27:35 пре подне Мирослав Младеновић »

Мирослав Младеновић

 • Гост
Одг: "Мешавина" етноса на Балкану
« Одговор #7 послато: Новембар 10, 2013, 04:46:42 поподне »
Према предању:   Опис Римљана и Словена

Римљани су били крупни људи. Јаворке и јаковљевке су жене римљанке а на Преданчу се римљани предали Словенима, који су дошли на малим коњићима  преко  планинских шума из правца Грделице.
У овај крај жене су ЛАТИНКЕ а мушкраци ЈУЖНИ СЛОВЕНИ.. Пре римљана било пусто Златићево.
 Постојала је  река  СРБА и по њој смо добили име СРБИ, а насељени су из Русије.
Дејан насељен из Русије.
Словени су ишли на коњима и на њима носили децу. Тако у селима Јаворје и Јаковљево-јаворке и јакољевке су римљанке, а биле су то високе и танке жене, много лепе.
Словенска раса је била мала раса. Срби су
Римљани били пре Христа. Арнаути били у Лесковац-од Лесковац до Прокупље.
 Римљани били у у град Прекоп(узвишење између  Големе-Козилске(Бистраица) и  Мале (Златићевске) реке(речице); било је 20-30 кућице-колибе. Словени дошли преко Урал планине, преко  Русије, преко галиције до Београд и до Моравску долину.
Дошли до Врање и истерали римљане. Римљани давали њихове жене за Србе да их не дирају. Римљани се предали на Преданџу и тако се се зове Преданча.   Реч Преданџа-значи предаја.
Срби узели од Грка Христову веру. У махалу Чука на вр' Чуке у село Златићево било римско гробље. Кад су римљанке кукале  на гробље прича се да се чак чуло у Ниш, јер су тако имале писковито јак глас. Чукинске(Златићевске), Јаворске и јаковљевске жене су римске жене. Има римско гробље уселима: Чука (Златићево), Јаворје  у папратљак према Козило и село Јаковљево-  на коси  (сада су ту њиве) пд златићевског „крста“ према махали Полом села јаковљево-окренута према планинским венцима Добропољске чуке.
У тим гробовима када су се орале њиве после другог светског рата 1945.године су се   налазиле  кости и разни предмети од глине -па чак новац  и накит у гробовима римљана.

Запис 1975/1976.године село Дејан(махала Преданча-Левенове(Ленове)-Г,Дејан после 1945.г.) Власотинце
Казивачи: Илић Владимир (1881.г.) ваљач и воденичар село Дејан(махала Преданча-Левенове(Ленове)-Г,Дејан после 1945.г.) Власотинце
Крстић Љубомир (1903.г) село Јаковљево
Тоза Арсић ( 1881.г) село Златићево-солунац(учесник балканских и првог свестког рата (1912-198.г)

*
Забележио: Мирослав Б Младеновић Мирац локални етнолог и историчар Власотинце и писац песама и прича на дијалекту југа Србије

Из Рукописа: ПЕЧАЛНИК( Завичајне приче, легенде, Предања, народне изреке, клетве, Здравице и загонетке- Повласиње, 2012.г; Аутор: Мирослав Б Младеновић Мирац)-ОТРГНУТО ОД ЗАБОРАВА
*
Поставио Аутор: Мирослав Б. Младеновић Мирац локални етнолог и историчар и писац песама и прича на дијалекту југа Србије
Постављено: 10.новембар 2013.г. Власотинце, република Србија

* * *

                          158.
ПРЕДАЊЕ О ЏИДОВЦИМА (ЏИДОВИМА)
 
Раде Костадиновић (1930-1987.г) у својим “Црнотравским легендама“ посебно место у својим записима о предањима  је забележио од старих црнотраваца најстарије насељенике овог краја о  људима посебне врсте Џидовима (Џидовцима).
Сматра се да су они били утемељивачи Црне Траве. О њима се мало зна. 
Према запису Раде Костадиновић их описује као људе дивовског раста. То су били веома крупни људи, који су могли дневно прећи и више стотина километара.
Чак се сматра да је у време њиховог живота на овом подручју се није умирало од природне смрти.
Стога су Џидовци  (Џидови) живели по 200 и више година. Били су веома комуникативни, брзо се кретали, те су могли с стоком осванути овде, а говеда, на пример, пасти у Софији или Београду и увече се опет вратити у Црну Траву.
Бесмртност Џидоваца (Џидова) имала је и своју Ахилову пету.
 Раде Костадиновић у својим „црнотравским легендама“ их описује да у њиховој констируцији су недостајали зглобови па их крутост у коленима  стајала живота-ако би се са стоком негед саплели и пали. Тајо сваки пад је усмрћивао Џидовце (Џидове). Сем те смрти за другу смрт нису знали.
Гробови настрадалиј Џидоваца (Џидова) имају дужину 2,5 метара. Тих гробова има на све стране у црнотравском и власотиначком крају. У Црној Трави 60. година 20 века се помињу гробови  Џидоваца (Џидова) на Поповој Чуки, а ови гробови се чувају у село Црвени Брег.
У власотиначком крају до  Џидоваца(Џидова) смо сазнали преко   нљ почетку 21. века у села Доња Ломница у виноград Здравка Стојановића -рођака Стојана Ранђеловића (1944.г) казивача предања о Џидовима.
Тако су причали стари људи Стојановој мајци и оцу, а лично је чуо предање о Џидовима и од своје прабабе у  село Ломница.
Тако Стојан Ранђеловић наводи и место где су сахрањивани, а да је лично видео кости када су ашовима правили виноград.
 Када су риљали ашовима виноград ископавали  су вема високе људске удове, који су били високи преко два метра. Лично се Стојан  уверио у ту причу о „високим људима“ преко два метара висине Џидова-тако су по називу остали у предању у власотиначком крају, док у црнотравском крају имају назив Џидовци.
То место се назива Латинско гробље. Таквих  латинских гробља има у многим селима у власотиначком крају, која су  археолошки остала неистражена . Овако натприродни људи имали су и натприродну моћ, а и гробовима Џидоваца (Џидова) држи се, да се налази богатство равно фараонима.
Стога није редак случај да се на гробове гледа као ризница богатства.
По народном предању Џидовце (Џидове) су сменили Латини.
Као места куда су Латини живели помињу се градишта и селишта, а гробља се зову Комбас (Римљанско поврљено гробље) или Латинско гробље. Постоје предања о страховитој погибији Латина и данашњем становништву као потомству Латина  и дошљака из Москве (Русије).
Та предања су са основом тачна о пореклу Дејанаца из села Дејан, као  „Дејанци“ Срби  потеклом из Русије.
Сматра се да су чак та племена Срби из Русије са собом на коњима само носила децу, а убијали Латине и остављали само њихове жене, па тако на основу записа 70. године 20 века у селима:Преданча,  Златићево и Јаковљево-често се каже  „јакољевке и  „чукинке-златићевке“ латинке, које када гласовито „завијају“ на гробље,  чак се  чуло у времену под Турцима  све до Ниша. Тако се говорило код старих људи да су латинке биле црнке, витке и веома лепе жене.
Запис: 30. јануар 2012.г  село Ломница Власотинце
Казивачи: Стојан Ранђеловић (1944.г) село Доња Ломница Власотинце, старији људи у селима: Златићево, Преданча, Јаковљево
Референца: Раде Костадиновић-„Црнотравске легенде“, Црна Трава, 1970.г

Из  Рукописа Записа: - Народне умотворевиме из власотиначког краја (1970-2008.г),  Мирослав Б. Младеновић Мирац
Забележио: Мирослав Младеновић (1948.г.) локални етнолог и историчар Власотинце

« Последња измена: Новембар 10, 2013, 05:04:24 поподне Мирослав Младеновић »

Аксић

 • Гост
Одг: "Мешавина" етноса на Балкану
« Одговор #8 послато: Новембар 10, 2013, 09:20:43 поподне »
На основу  неких чињеница до којих сам дошао у истраживању често наводе на многа размишљања о нашем пореклу СРБА односно СЛОВЕНА на Балкану.

На основу гледања научних емисија о ОСВАЈАЊИМА Александра Македонског до Индије односно Азије, као и многих народних обичаја у Индији и Турског-истих или сличних свом народу у  родном крају југа Србије; наводи ме на нека многа размишљања да ми и нисмо 1. ЧИСТИ као СРБИ односно СЛОВЕНИ.

У свима нама на Балкану ТЕЧЕ крв  Латина и Грка и Келта и Илира и Словена и Турака и Бугара и Египћана и других освајачких племана.

Све се ИЗМЕШАЛО. Многи су или потурчени лили бугаризовани или исламинзирани или словенизирани или посрбљени.

Једино према свом језику и обичајима и народној традицији можемо себе да одређујемо где уствари припадамо етнолошки.
Наравно да сам и антрополошки истраживао са на југу Србији има различитих антрополошких одлика мушкараца и жена.

2. Тако у Македонији и југу Србије и на Косову су махом омањи растом и жене и мушкарци, већином снажнијег облика са снагом, јер се од те снаге живело и радом се формирао и облик физичког тела да се тако преживи од тешкога рада.

3. Но, поред насељавања Руса, Белоруса, Украјинаца, Грузијанаца(после револуције) у власинском крају су се насељавали ПЛАВИ и високи мупкарци, а има их и са динарскох подручја високи и плави растом.

Истраживањем сам дошао до закључка да има доста влашког порекла:- жене и  уишкарци су омањег раста и снажијег тела-дебељуцкастао широке облине( НАРОЧИТО КОД ЖЕНА).
НАРАВНО ДА СУ ТАКВИ И БУГАРИ И МАКЕДОНЦИ.

Дошао сам до закључка да су високи црномањасти мушкарци-"Торлаци"(са осталим "торлацима" које сам већ описао и мушкарце и жене су махом били сточари-номади) порекло Грци-сточари.

4 . Док насељавњем рудара са подручја Црне Горе и Херцеговине(у времену рударења и чувања граница-граничара)-постоје и мушкарци крупни и снажни црномањесто-  снажни.

Нажалост што се тиче жена све су оне махом ниског раста или црномањасте или смеђе а ретко плаве.

Ово сам написао нешто о својим личним запажањима у истраживањима као етнолога у свом родном крају југа Србије а и Македонији.

Ивде бих поставио питање колико је тачност да се порекло може одредити и према облику стопала ноге.

Овде ћу оставити могућност ко зна нека постави те облике стопала, а мени је чак и мојој деци и мојој супрузи(македонки из Порече-западна Македонија) према облику стопала и прстију показало да смо порекло ГРЦИ.

Док један рођак из суседног села(порекло са Косова) према облику стопала "поазује" да су пореклом РИМЉАНИ(Латини).

Свако  од нас на ЈУГУ има „мало“ турске крви после петовековног ропства под Турцима. Описао сам у својим записима како је пре женидбе пре момка морао да ПРЕСПАВА ТУТЧИН (Бег или „господар“) па тек онда „млада“ се предавала младожењи.

Тако је чак у овом крају до 70. година 20 века постојала „слика“ нацртана бојама на зиду кафане у црнотравско село Бистрица-са насловом КРАЉЕВИЋ МАРКО УКИДА СВАДБАРИНУ. После „укидања“ свадбарине су се рађали ЧИСТИ СРБИ у времену под Турцима.

У овим крајевима су су се досељавали Азиски цигани-ковачи и тада у 18 и 19 веку Србима су давана занимања:ковача и рада у руднику или „сточара-номада“. Тако су многи лепи цигани се призећивали и узимали хришћанску веру и постајали Срби. Неки данас чак и незнају да су пореклом Цигани-Индијци.

Има цигана-муслимана из Босне који су били „укротитељи“(Џамбаси) коња и који су неговали турске коње, су после ослобођења од Турака неки остајали овде на ЈУГУ а неки се селили у Шумадији а неки у Босни постајали МУСЛИМАНИ.

На крају да о себи кажем да сам омањег раста, плавокосо-смеђе боје, нежније конституције али "планинско-горштачке" бистрине за расуђивање и јаког инстикта за самоодржање у животу; због тежине и немаштине живота у планини. "Торлачко"-номадско порекло.

Читав власински крај је добио назив према Власима-номадима сточарима; који су се заселили на падинама планина Власине и околине још у 14. веку.

 Данас читава села су “влашка” али зато су некадашњи Власи узели хришћанску веру и по етносу су данас Срби.

 Нажалост већина њих данас чак и незна за своје порекло-било од кога су етноса у овоме крају.

 О том истраживању на Балкану је писао и наш познати антрополог и истраживач Јован Цвијић. Чак сам наишао да су села:Батуловце и Ново Село-према Цвијићу влашка села у власотиначко-црнотравском крају.

У истраживању су ми позната порекла многе фамилије у црнотраавско-власотиначком крају влашког порекла.
*


Занима ме вердостојнопст оваквог тумачења ПОРЕКЛА на сонову облика стопала  у испитовању порекла човека.
* * *
VELIČINA PRSTIJU OTKRIVA
POGLED DOLE: Otkrijte svoje http://www.kurir-info.rs/pogled-dole-otkrijte-svoje-poreklo-po-obliku-stopala-clanak-939239
POGLED DOLE: Otkrijte svoje poreklo po obliku stopala - Kurir
www.kurir-info.rs/pogled-dole-otkrijte-svoje-poreklo-po-obliku-stopala-clanak-939239- Кеширано
15 авг 2013 ... Na osnovu oblika stopala i veličine prstiju možete odrediti koji su vaši koreni iporeklo.
poreklo po obliku stopala
Мирослав б Младеновић Мирац локални етнолог Власотинце

1. Nema čistih naroda na svetu, mi smo svi manje ili više mešavina raznih naroda, što i DNK potvrđuje. 

2. Na koje se oblasti odnosi kad kažeš jug Srbije? Antropološki se razlikuju Srbi iz tvog kraja i Srbi sa Kosova. Hoćeš da ti kažem zbog čega?

3. Koliko je tih famoznih Rusa, Belorusa, Ukrajinaca, Gruzijanaca? nisu valjda oni sa nepuni jedan procenat izmenili sliku stanovništva Vlasinskog Kraja.

4. Dinarskih doseljenika ima zanemarljiv broj u Vlasinskom Kraju i uopšte u jugoistočnoj Srbiji.« Последња измена: Новембар 10, 2013, 09:22:59 поподне Аксић »

Ван мреже Александар Невски

 • Редакција СДНКП
 • Истраживач
 • ******
 • Поруке: 1139
Одг: "Мешавина" етноса на Балкану
« Одговор #9 послато: Новембар 11, 2013, 06:18:03 поподне »
Пошто много више вѣруйем чињеницам него ли празним наклапањемъ, данас рѣших направити мали оглед, и видѣти гдѣ се Срби налазе на оси Оркадийци (острва сѣверно од Шкотске) - Турци. Оркадийце одабрах зато што су ни земљописно найдаљи у Европи, и зато што су већином сѣверњачкога, скандинавскога порѣкла.

О њих можете видѣти овдѣ:
http://www.orkneyjar.com/history/vikingorkney/genetics.htm
гдѣ се вели:

Цитат
A study into the genetic heritage of Orcadian men in 2000/2001 confirmed a distinctly Scandinavian influence, with the make-up of their Y-chromosomes very similar to that of modern Norwegians.

The results of DNA analysis of male volunteers from Orkney – carried out in connection with the BBC Television programme Blood of the Vikings – showed that vikings not only settled in Orkney, but also inter-married with local women that their Y-chromosomes – passed from father to son – supplanted those of the indigenous population.

The announcement that 60 per cent of the Northern Isles’ male population had Norse ancestry came as no surprise to Orcadians.

У прорачун убацих све расположиве Оркадийце, поячане тройицом Шкотъ, све расположиве Турке, оба расположива Србина, и по два Румуна, Бугарина, Тосканца и Сѣверна Италияна. По двойицу узимам како бише ми служили за провѣру исправности: ако су два из истога народа близу, значи да су исходи поуздани. Значи, направих два яка пола, и 10 осталих између.

И ево исхода:Види се да су на оси 1 (водоравни правац) од свих балканско-италских двояца Срби найдаљи од Турака, а Тосканци найближи (као што говоре и подаци рачуначъ Додекада и осталих).
Види се да смо на њой на срѣдини пута Оркадийци - Турци (али нешто ближи првим), иако су нам други много ближи земљописно од првих. На другой (усправан правац) смо даље од Турака него што су сами Оркадийци (односно их тежиште).
Пошто имам два яка пола, тешко йе на таквом скупу узорака наћи постояну и смислену другу осу. Како бих и њу упристойио и уравнотежио, додайем йош йедан пол у прорачун, Русе.

И ево исхода:И овдѣ смо од петорих балканско-италских двояца найдаљи од Турака. Занимљиво йе да смо ближи Русомъ од Румунъ по обейу осах, иако су им они земљописно ближи. То йе послѣдица већега учешћа словенскога родства у нас, и йош йедан посрѣдан доказ пойединим аветињам да йе мушка лоза И2а Дин (найчешћа у нас) донѣла словенске родствене податке на Балкан, а не илирске. По главной оси, оси йедан смо ближи и Русомъ и Оркадийцемъ него ли Турком. На оси два смо ближи Турком, пошто йе то оса Оркадийци-Руси, гдѣ се очекивано налазимо између.
Како бих йош боље умирио расуте Оркадийце на оси 2, додах и четврти пол, Мозабите из Алжирске Сахаре. И ево исхода:Као што и очекивах, Руси и Оркадийци су близу, и други се много мање расипайу по оси 2. Румуни су сада нешто ближи Русомъ и Оркадийцемъ по оси 1, али смо ми по оси 2. Ми смо и овдѣ по обейу осах ближи и Русомъ и Оркадийцемъ него ли Турком (гледайте бройке на осах долѣ и лѣво и срѣдишта имен становништава - она се исписуйу у тежиштих). Иако су ни Турци, понављам, земљописно ближи.
Занимљиво йе да су свуда Тосканци найближи Турком, што се слаже са подацима добийенима на рачуначих Додекада, Еурогенеса и МДЛПа. Исто тако су и сѣверни Италияни увѣк ближи Турком од нас, иако Турци нѣсу никада били ни близу Италийе!

Сви огледи су рађени на 120.000 СНП-ова, са 22 двойца бесполних хромозомъ. Значи, мушке и женске лозе на ово не утицаху.

Ево мойега сликовитога закључка на тврдње злонамѣрних или лаковѣрних да су не "Турци правили 500 година":Желим се захвалити Синиши Йерковићу за његов ФТДНА налаз, омогућивши ми да ови огледи буду знатно поузданийи постояњем двайу, а не само йеднога србскога исхода. Без његове несебичне помоћи се сви мойи закључци могаху лако одбацити, као наклапања аветиње некористеће латинично слово "Ј",  а користеће забрањена ћирилична слова и свих седам падежъ. И коме при том нѣйе свака трећа рѣч енглеска.

И мени найдражом пѣсмом ве све поздрављам, гусларском пѣсмом "Смрт Попа Мила Йововића":

http://www.youtube.com/v/f7xSmDGAheg
Србски пѣсник Лаза Костић: "у млазових прочитам сричући" "по уздасих тако први' у јунака реч поврви"