Oljini recepti
Contributors
• Olja
• Bilja
• ČORBA OD KOPRIVA I PRAZILUKA
• Knedle sa šljivama
• RIGO JANČI
• NJOKE SA BROKOLIJEM I KOPRIVOM
• Salata "Mimoza"
• Pinces krofne
• Pasta od Silvije Sager iz Herceg Novog
• Govedje snicle u sosu od paradajza
• Meksička pizza
• Krompir salata na novi način
FRIDAY, AUGUST 29, 2008
SVADBENI KUPUS
Svadbeni kupus se mahom na starinski način pravio za svadbeno veselje u velikom kotlu na verige ognjišta i seoski kuvar ga je pravio na sledeci način:
U kotao se stavi red kupusa kiselog iz kaca, onda red ovčjeg mesa, pola kašike aleve paprike ili prema potrebi veličine kotla i broja gostiju, a stavlja se i jedna kašika seckanog praziluka, potom se posoli i kuva u vodi, posle krčkanja kad je vec kupus skuvan, onda se zaprži-začini i onda vruć služi gostima na svadbenom veselju.
Nekada u starom vremenu na svadbena veselja u brdsko planinskom vlasotinackom kraju to je bilo jedino jelo za posluzivanje gostiju, a svadbena veselja su se mahom pravila u toku zimskih meseci.
Zapis iz sela Sredor i Predanča, Vlasotince
Zabeležio: Miroslav Mladenović
Prijatno.
posted by Olja | 4:45 AM
2 Comments:
Spartak said...
Malo mi to začina
1:49 PM
Olja said...
Kiseli kupus je vec popriliчno kiseo i slan i sam po sebi jakog ukusa, nema potrebe da se preterano začinjava i naši stari nisu bas imali pristup začinima.
Začini su bili izuzetno skupi i nedostupni.
Ali, masti i ukusima na volju, pa dodaj sve one začine za koje misliš da ce poboljšati ukus. Ja, lično, volim da dodam lorber list, biber u zrnu i malo mlevenog, ove začine dodajem u sva jela koja pripremam sa kiselim kupusom.
Ponekad kada pravim podvarak dodam i malo belog vina i pirinač, ukus je za nijansu blazi i lakše se vari.
2:03 AM
Post a Comment
<< Home
*
Oljini recepti: SVADBENI KUPUS
oljini-recepti.blogspot.com/2008/08/svadbeni-kupus.html - Кеширано - Слично
29 авг 2008 ... Svadbeni kupus se mahom na starinski nacin pravio za svadbeno veselje u ...Zapis iz sela Sredor i Predanca, zabelezio: Miroslav Mladenović.
http://oljini-recepti.blogspot.com/2008 ... kupus.html
Ољини рецепти
Цонтрибуторс
• Оља
• Биља
• ЧОРБА ОД КОПРИВА И ПРАЗИЛУКА
• Кнедле са шљивама
• РИГО ЈАНЧИ
• ЊОКЕ СА БРОКОЛИЈЕМ И КОПРИВОМ
• Салата "Мимоза"
• Пинцес крофне
• Паста од Силвије Сагер из Херцег Новог
• Говедје сницле у сосу од парадајза
• Мексичка пизза
• Кромпир салата на нови начин
ФРИДАY, АУГУСТ 29, 2008
СВАДБЕНИ КУПУС
Свадбени купус се махом на старински начин правио за свадбено весеље у великом котлу на вериге огњиста и сеоски кувар га је правио на следећи начин:
У котао се стави ред купуса киселог из каца, онда ред овчјег меса, пола кашике алеве паприке или према потреби величине котла и броја гостију, а ставља се и једна кашика сецканог празилука, потом се посоли и кува у води, после крцкања кад је вец купус скуван, онда се запржи-зачини и онда врућ служи гостима на свадбеном весељу.
Некада у старом времену на свадбена весеља у брдско планинском власотиначком крају то је било једино јело за послуживање гостију, а свадбена весеља су се махом правила у току зимских месеци.
Запис из села Средор и Преданча, Власотинце
забележио: Мирослав Младеновић
Пријатно.
постед бy Оља | 4:45 АМ
2 Цомментс:
Спартак саид...
Мало ми то зачина
1:49 ПМ
Оља саид...
Кисели купус је већ поприлично кисео и слан и сам по себи јаког укуса, нема потребе да се претерано зачињава и наши стари нису баш имали приступ зачинима.
Зачини су били изузетно скупи и недоступни. Али, масти и укусима на вољу, па додај све оне зачине за које мислиш да ће побољшати укус.
Ја, лично, волим да додам лорбер лист, бибер у зрну и мало млевеног, ове зачине додајем у сва јела која припремам са киселим купусом. Понекад када правим подварак додам и мало белог вина и пиринач, укус је за нијансу блажи и лакше се вари.
2:03 АМ
Пост а Цоммент
<< Хоме
*
Oljini recepti: SVADBENI KUPUS
oljini-recepti.blogspot.com/2008/08/svadbeni-kupus.html - Кеширано - Слично
29 авг 2008 ... Svadbeni kupus se mahom na starinski nacin pravio za svadbeno veselje u ...Zapis iz sela Sredor i Predanca, zabelezio: Miroslav Mladenović.
http://oljini-recepti.blogspot.com/2008 ... kupus.html
* * *
Narodni recepti iz vlasotinačkoga kraja-Gornje Povlasinje - MyCity
http://www.mycity.rs/.../Narodni-recepti-iz-vl ... sinje.html -Кеширано - Слично
21 мар 2010 ... Narodni recepti iz vlasotinačkoga kraja-Gornje Povlasinje ... Забележио:Мирослав Младеновић локални етнолог ..... весеља се правио у великом котлу на вериге огњишта, а сеоски кувар га је правио на овакав начин:
http://www.mycity.rs/Kulinarstvo/Narodn ... sinje.html
Преуредио текст Аутор: Мирослав Б Младеновић мирац локални етнолог и историчар и писац песама и прича на дијалекту југа Србије-Власотинце, република Србија
Постављено: 7.октобар 2013.године Власотинце, република Србија
Narodni recepti iz vlasotinačkoga kraja-Gornje Povlasinje - MyCity
http://www.mycity.rs/.../Narodni-recepti-iz-vl ... sinje.html -Кеширано - Слично
21 мар 2010 ... Narodni recepti iz vlasotinačkoga kraja-Gornje Povlasinje ... Забележио:Мирослав Младеновић локални етнолог ..... весеља се правио у великом котлу на вериге огњишта, а сеоски кувар га је правио на овакав начин:
http://www.mycity.rs/Kulinarstvo/Narodn ... sinje.html