Аутор Тема: СРПСКИ НАРОДНИ КАЛЕНДАР - ХОРОСКОП  (Прочитано 2361 пута)

Ван мреже vojislav.ananic

 • Члан Друштва
 • Истраживач
 • *****
 • Поруке: 1382
СРПСКИ НАРОДНИ КАЛЕНДАР - ХОРОСКОП
« послато: Мај 01, 2019, 09:58:30 пре подне »
СРПСКИ НАРОДНИ КАЛЕНДАР: Сазнајте шта МЕСЕЦ РОЂЕЊА према предању говори о вама

Много пре него што су хороскоп и астрологија постали планетарно популарни, народ је имао веровања и значења везана за сваки месец у години.
У давно доба, одређене особине, врлине и мане, приписиване су особама рођеним у одрећеном временском периоду. Нека од ових веровања сакупљена су у Народном календару и сачувала су се до данашњих дана...
 
Јануар
 
У народу познат као сечањ, сечко или само први месец у години, хладан је месец познат по празницима који се од давнина славе. Верује се да ће година бити роднија што јануар буде хладнији и да није добро ако време у овом месецу буде топло. Тако је и настала изрека „Хладна јануара да те Бог сачува".
Особе рођене у јануару, месецу празника, воле да лумпују и проводе се. Искрене су и простодушне, много пију, лако плану, али се исто тако и смире. Искрене су и простодушне, говорљиве, склоне проводу и због тога омиљене у друштву.

Фебруар

Фебруар је чудан месец – кратак и колебљив. Народ му је вероватно због тога наденуо само један надимак – водени. Са водом све брзо прође. И даље је хладно, па нико још не излази из кућа и у пољима нема посла.
Ко се у фебруару роди треба да зна да му је уједно то и најсрећнији месец у години. Тада ће му све полазити са руком и имаће много напретка.
Особама рођеним у фебруару учење иде од руке, па често постају виђени људи и интелектуалци. Воле да путују и упознају нове људе. Опасност вреба управо из њихове памети, треба да се чувају тога да не постану горди. Када је здравље у питању, боловаће од ногу, очију и зуба.

Март

Срби овај месец замишљају као ћудљиву бабу која лако мења мишљење. Отуда, у марту може да напада велики снег, али и да изненада отопли и огреје као да је већ лето. Зато народ каже: „Боље да те змија уједе, него да те мартовско сунце огреје".
Особе рођене у марту добри су радници и због тога омиљене на послу. Попустљиве су и тешко се љуте, али када једном на некога плану, заувек га „прецртају" јер тешко опраштају. Познате су по поштењу, али треба да се клоне лошег друштва да их оно не би искварило.
Срећан месец им је јануар, а у мају могу да очекују несрећу и штету. Када је здравље у питању, треба да чувају колена, зубе, а склоне су и болестима срца.

Април

Народ увек гледа шта му се у природи дешава. Због тога је април познат као бољобер, травањ или лисни. Природа се буди, па је и свима лепше. Народ каже да не ваља ако је сушан. Постоји изрека: „Ако је април влажан, онда је и ваљан".
Деца која се роде у априлу ведра су духа, вредне и добронамерне. Склоне су шали (ипак је Дан шале у њиховом месецу) па и ону на свој рачун. Омиљене су у друштву зато што воле провод, а чување тајни им је специјалност. Ипак, умеју да буду и тврдоглаве, па тешко примају савете чак и када су добронамерни. Здравствено, треба да се чувају цревних болести, као и главобоље.

Мај

Срби су овај месец прозвали царски, цветни или цветник. Кажу да се тада заљуби и онај који није намеравао нити је заљубљиве природе.
Због тога су и особе које се роде у мају овакве. Веселе су и по природи ведра духа. Оштрог погледа, склоне ка наукама и учењу. Паметне су, па ће новац лако зарађивати, али исто тако и брзо трошити и због тога могу да имају велике невоље. Наизглед су мирне, али заправо лако плану и тада много говоре. Реч је о отвореним особама које одмах „у брк" кажу шта хоће и шта о особи мисле.
Април им је баксузан месец и тада ће имати свакакве штете. Треба да се пазе болести стомака.
 

Ван мреже vojislav.ananic

 • Члан Друштва
 • Истраживач
 • *****
 • Поруке: 1382
Одг: СРПСКИ НАРОДНИ КАЛЕНДАР - ХОРОСКОП
« Одговор #1 послато: Мај 01, 2019, 09:59:06 пре подне »
Јун

Јун у народу важи за преломан месец који „одлучује" какав ће бити остатак године. Каже се: „Хлада јун све лето поквари". У народу је познат као трешњар, петровски, липањ, сенски...
Ко се у овоме месецу роди, биће разуман, волеће да се лепо и чисто носи, али за учење у науку неће много марити. Реч је о поборницима истине и умерености који не воле претерани ни храну ни пиће, али ни лажи ни преваре. Често су лаковерне, али их зато срећа прати, па су често успешне у трговини и лову.
Треба да чувају руке и ноге, јер су им ти делови тела најподложнији болести.
 
Јул
 
Док нису чули за Јулија Цезара и римски календар, Срби су овај месец звали горешњак, жарки, жетвар, српањ... Лето је у току, а врућине у пуном јеку.
Особе рођене у овом месецу биће склоне добрим делима, разумане, правдољубиве и због тога омиљене код поштених и добрих људи. Као и само лето, које сви воле и у њему уживају, и јулска деца су вољена и имају среће у љубави. Брзо се наљуте, али и љутина брзо и прође.
Највише среће имаће у јулу и августу, али народ каже да треба нарочито да се чувају грома. Склоне су болестима груди и зуба.

Август

Август су Срби у прво време звали гумник. Лето се полако завршава и већ има оних који помишљају на јесење радове и зиму која их чека. Одатле и изрека: „Што у августу више кише, то ће вина бити више, али што дебља у августу киша, то је тање у октобру вино".
У августу се рађају добрице и милостиви људи које сви воле. Зато што су добронамерни, често не виде злобу у другима, па због тога настрадају. Народ каже да им туга није страна, али да се они са њом добро носе. Особе рођене у овом месецу лако уче и имају склоности ка уметности.
Најсрећнији месец им је јун, а болују од очних болести и зуба.

Септембар

Народ каже: „Што август не скува, скува септембар". Такође, верује се да ју почетак и крај септембра исти, а у народу је познат и као вински и гроздобер.
Зато и не чуди што се највећи љубитељи „добре капљице" рађају у септембру. Ове особе воле кафану, добар провод и друштво. Могу бити љуте нарави, али увек правдољубиви. Јогунасти су, тврдоглави и не одустају лако од својих планова. Реч је о бистрим и талентованим особама, добрим у послу, па када оне говоре, сви их слушају.
Сваки посао биће им успешан у септембру, али је октобар месец њихове највеће среће. Треба да чувају леђа јер од њих највише побољевају, мада им је здравље генерално јако добро. Ако се буду чували, дочекаће дубоку старост.

Октобар

У народу се верује да октобар највише воле сељаци који тада сабирају плодове свог годишњег рада и сви они који су се у мају заљубили па сада планирају свадбу. Отуда и народни назив за овај месец – свадбар. Понат је још и као листопад и кишни, тек толико да се не заборави да и зима није далеко.
Особе рођене у октобру проблематичне су нарави и веома је битно како су у детињству васпитане. Ако се као деца „испусте" могу бити зле и опаке нарави, похлепне, склоне лажима и преварама. Но, уз добро васпитање, од њих могу испасти и ваљани људи, који чине добра дела, а ништа за узврат не траже. Веселе су природе и тешко се наљуте.
Зими су болешљиви, побољевају од костобоље, па треба добро да се чувају.

Новембар

У грудену, како се некада звао новембар има чак девет крсних слава, па га народ везује за прославе и весеље. Ипак, зима почиње, а изрека каже: „Што зима пре почне да бесни, то пре избесни".
Славски месец рађа весељаке и добричине, забављаче у друштву. Особе рођене у новембру разумне су, паметне и правдољубиве. Талентовани су говорници, па могу да размисле о пословима где ће им језик добро послужити.
Једино чега треба да се чувају је сопствена нарав – Када брзо плану, у љутњи кажу и оно што не мисле. У децембру шта год буду почели на добро ће им изаћи. Болују од грудних болести и главобоље.

Децембар

Студени, просинац, коледар увек је хладан. Ипак, људи се у њему радују - прошла је још једна година. А кад дође следећа година, све поново почиње.
Због тога су и особе рођене у децембру помало филозофи. Знају да се све понавља, па су сталожене и тешко се љуте – знају да све пролази. Деле добре савете и важе да мудре особе.
Ове особе обожавају путовања и не могу се скрасити на једном месту. Због тога могу да буду пустолови и авантуристи. Јануар им је срећан месец. Здравствено, побољевају од стомака и ногу, па ове делове тела треба да чувају.

Ван мреже ДушанВучко

 • Члан Друштва
 • Бели орао
 • *****
 • Поруке: 7325
 • I2-Y250780, род Никшића, U5a2b мт-ДНК
Одг: СРПСКИ НАРОДНИ КАЛЕНДАР - ХОРОСКОП
« Одговор #2 послато: Мај 01, 2019, 10:43:16 пре подне »
"Септембар
Народ каже: „Што август не скува, скува септембар". Такође, верује се да ју почетак и крај септембра исти, а у народу је познат и као вински и гроздобер.
Зато и не чуди што се највећи љубитељи „добре капљице" рађају у септембру. Ове особе воле кафану, добар провод и друштво. Могу бити љуте нарави, али увек правдољубиви. Јогунасти су, тврдоглави и не одустају лако од својих планова. Реч је о бистрим и талентованим особама, добрим у послу, па када оне говоре, сви их слушају."

Наздаровие!!  :D
« Последња измена: Мај 01, 2019, 10:45:25 пре подне ДушанВучко »

Ван мреже Небојша

 • Уредник СДНКП
 • Бели орао
 • *****
 • Поруке: 13277
Одг: СРПСКИ НАРОДНИ КАЛЕНДАР - ХОРОСКОП
« Одговор #3 послато: Мај 01, 2019, 01:05:31 поподне »
Прочитах ово, па упоредих са неким људима које познајем. Могу рећи само - свака част нашим старима. Којом ли су методологијом дошли до овога. Анкета нека је спроведена, или је неко пажљиво бележио како се понашају људи рођени у одређеним месецима. :)

Август

Август су Срби у прво време звали гумник. Лето се полако завршава и већ има оних који помишљају на јесење радове и зиму која их чека. Одатле и изрека: „Што у августу више кише, то ће вина бити више, али што дебља у августу киша, то је тање у октобру вино".
У августу се рађају добрице и милостиви људи које сви воле. Зато што су добронамерни, често не виде злобу у другима, па због тога настрадају. Народ каже да им туга није страна, али да се они са њом добро носе. Особе рођене у овом месецу лако уче и имају склоности ка уметности.
Најсрећнији месец им је јун, а болују од очних болести и зуба.

Волео бих да ово није тачно. :D