Аутор Тема: Poreklo Burlica  (Прочитано 1241 пута)

Ван мреже Bigo1306

 • Гост
 • *
 • Поруке: 2
Poreklo Burlica
« послато: април 19, 2019, 07:04:41 поподне »
Drugari,
    Pokušavam da nađem svoje korene. Otac i dve tetke su jedini preživeli drugi svetski rat jer ih je tetka povela sa sobom iz Srebrenice i spasila pokolja. Baba, prababa i petoro dece su nastradali. Deda Bogdan Burlica je mislim 1942 godine odveden od strane ustaša i gubi mu se svaki trag. Živeli su u Derventi selo kod Milića. Baba se posle toga vratila kod svojih u Srebrenicu gde je i nastradala. Dalje pretke ne znam a želim da saznam. Pretpostavljam da je Bogdan rođen 1900 plus minus pet godina. Imao je brata Milana 1898 koji je živeo u Vlasenici. Od tetke sam čuo da je imao i brata Konstantina koji je mislim preživeo rat ali mu se gubi svaki trag. Jučer sam na internetu našao Šematizam crkveni dokument iz 1882 god. U njemu u  Vlasenici ima Burlica slave Aranđelovdan i to je verovatno moj čukundeda i pradeda koji je bio dečak u to vreme ali nema imena  Crkvene knjige su spaljene i ne mogu na taj način naći podatke. Može li mi neko dati savet kako da to istražnim.

Ван мреже Делија

 • Члан Друштва
 • Истраживач
 • *****
 • Поруке: 1140
 • I2-PH908-Z16983>A493 (Динарска Јужна) Никољдан
Одг: Poreklo Burlica
« Одговор #1 послато: април 19, 2019, 07:31:00 поподне »
https://des.genealogy.net/search/show/15882998

Бурлица је старином с Плане у Рудинама. Бошко Бурлица држао је пивницу на Бивољу Брду, а овдје избу, па се оженио Одавде „
овде настани прије 70 год. Има их двије куће, славе Аранђелов–дан. Има их још у Мостару и у Невесињу.

БУРЛИЦА, Нудо (Никшић) 1692.
год., од њих су у: Витопољинама, Жива–
њу, Рашицама и Сасовићима, Бока Ко-
торска; Б: Б 477, Х2а.


Смрти нема,има сеоба !

Ван мреже Делија

 • Члан Друштва
 • Истраживач
 • *****
 • Поруке: 1140
 • I2-PH908-Z16983>A493 (Динарска Јужна) Никољдан
Одг: Poreklo Burlica
« Одговор #2 послато: април 19, 2019, 07:39:46 поподне »
Ако је већ таква ситуација са матичним књигама онда ти једино преостаје да одеш до месног гробља ако и оно није разрушено.
Још ово сам успео да нађем, Херцеговци сте пореклом то је извесно.
BURLICA (p), Klepci (Čapljina). Stan'nom su iz Plane (Bileća). Ima
ih u Mostaru i Nevesinju. Slave Aranđelovdan. Burlice su živjele i
u Rogaćama (Nevesinje). Iz ovog sela "bježali su ispred kuge", ali
ih je ona "stigla i pomorila" u Donjem Polju kod Nevesinja.
(59:222, 262) Burlica ima i u Lastvi (Trebinje).


Смрти нема,има сеоба !

Ван мреже Грк

 • Члан Друштва
 • Истраживач
 • *****
 • Поруке: 850
Одг: Poreklo Burlica
« Одговор #3 послато: април 19, 2019, 08:38:13 поподне »
Сиџил невесињског кадије 1767-1775
Тодор и Спасоје Бурлица из Лукавца (на тромеђи општина Билећа, Невесиње и Берковићи), пандури.
Тешан Бурлица село Братач, џемат Сливља.

Ван мреже Bigo1306

 • Гост
 • *
 • Поруке: 2
Одг: Poreklo Burlica
« Одговор #4 послато: април 20, 2019, 07:46:17 пре подне »
Pretpostavljam da je neko od predaka došao iz Hercegovine u Vlasenicu. Dosta davno sam našao neki podatak na internetu da je neki Burlica mislim u 17 veku došao u Nikšić i pretpostavljam da svi od njega potičemo. Interesantno je da u Rumuniji ima Burlica i oni su Jevreji, u BiH i Srbiji nas ima i pravoslavci smo, ima ih u Hrvatskoj katolici su i od pre dve godine sam saznao da ima i u Albaniji Burlica i muslimani su.

Ван мреже Бурли

 • Гост
 • *
 • Поруке: 2
Одг: Poreklo Burlica
« Одговор #5 послато: април 23, 2019, 11:29:02 поподне »
Мој први пост на форуму па најприје да Вас све срдачно поздравим.

Зовем се Младен Бурлица, рођен сам у Горажду и по досадашњим сазнањима на тај крај је доселио мој чукунђед Ђуро. Имао је 2 сина Ћетка и Марка. Ћетко је имао Неђа а он Борка и Бранка који има Горана који је у Београду и ту се колико знам нажалост лоза завршава јер се није женио. Мој прађед Марко је имао Милована и Саву који је имао Маријана, Милована и Милорада(мог оца). Маријан има Миленка који је у Београду а ја имам сина Уроша и брата Владимира. И брат и ја сада живимо у Рогатици.
Чукунђед Ђуро је имао брата Сава који је имао Трифка, Рада, Крста и Петра. Нећу сада набрајати њихове потомке али могу рећи да сам са већином успио да ступим у контакт. Набројаћу градове у којима живе: Крушевац, Сремска Митровица, Врбас, Бања Лука и Требиње. Још да кажем да сви славимо Аранђеловдан.
Тек од скоро сам почео са прикупљањем информација о свом поријеклу, срећом па је отац за живота оставио породично стабло одакле сам и узео све ове податке.

Прије 10-ак дана смо ишли у Требиње гдје нас је Јанко Бурлица(који је рођен 1934 у Ластви) водио у Нудо, мјесто у Црној Гори одакле по његовим сазнањима и потичемо. Наравно обишли смо и Ластву гдје још увијек живи Драган Бурлица са мајком и гдје је Јанкова стара породична кућа. Сва срећа па је Јанко још увијек врло виталан и бриљантног ума и памћења па смо имали један прави час историје.

Дао нам је и дијелове књиге тачније публикације "Корјенићи" коју је написао Петар Шобајић а издавач је ваљда Гласник Етнографског музеја на Цетињу. У уводу публикације пише да су Корјенићи уствари цијела једна област на граници Херцеговине и Црне Горе у коју спада и горе поменута мјеста Нудо и Ластва.

Елем у тој публикацији пише овако: "Неки држе и Бурлице, мало староседелачко братство у Корјенићима да су од Матаруга".

Покушаћу издвојити дијелове књиге гдје пише и објашњава ко су уствари Матаруге.

-"Вредно је пажње да се у Коријенићима, као што је случај и у њиховом суседству, чују приче о некаквим становницима који су онде живели у врло далека времена и давно ишчезли. Такве становнике Корјенићи зову Грцима и Матаругама. Али, док Грке само спомињу, о Матаругама код Корјенића живе разне приче".
-"Кад сам у племену Грахову распитивао се о Матаругама, неки су ми Граховљани рекли, да они за Матаруге држе све старинце у Корјенићима. А њих онако има данас неколико бројно малих, али некад знаних родова".
-"У успоменама Корјенића Матаруге живе, како видимо, као неко врло старо становништво; а и као некакво становништво које је, по њиховом схватању, у сваком погледу било за омаловажавање. А ко су били и давни становници њихове жупе, то Корјенићи не умеју рећи(суседни Кривошијани о Матаругама казују да би били "друге вјере")".
-"Матаруге се помињу често, како је познао, у дубровачким архивским књигама из XIV века као становници планинских крајева недалеко од Дубровника. О пореклу и значењу ове речи изнесена су код нас разна мишљења, али се скоро сви они које је интересовао овај проблем слажу у једном: да Матаруге није словенска реч, па и у томе, да Матаруге нису Словени".

Признајем како нисам детаљно ишчитао форум, можда је већ писано о Матаругама!?

Сад ћу се поново вратити на дијелове књиге гдје се спомињу Бурлице.

-"Највећи број корјенићких старинаца има за крсно име Аранђеловдан и сви они предју да су међусобно ближи или даљи сродници. Њихови родови који и данас живе у Корјенићима зову се: Стијачићи, Бакочи, Кујачићи, Гобовићи, Бурлице, Рутешићи и Глушчевићи. Ова братства имају предања да су им преци оданде ишли у бој на Косово. Обично се од њих чује да је некад било девет брата који су отишли на Косово и тамо сви изгинули, до једнога, који се рањен вратио и од кога су постала ова братства. Казује и о да су се у та давна времена ова браћа звала Земуновићи".

"Бурлице су много исељавали из Корјенића, а онде их је мало остало, и живе у Ластви. На жалби корјенићке раје из половине XVIII века потписани су два Бурлице, Лале и Станиша. Претке памте само до деде Андрије, који је живео у Нудолу. Славе као и друга поменута братства Аранђеловдан, а прислужују Лучиндан. Из испитивања ван Корјенића сазнајемо да су Бурлице исељавали на разне стране и у давна времена. У невесињским Рогачима било је Бурлица о којима је у народу тамо остала успомена да су бежали од куге, али их је она стигла и све поморила у Доњем пољу. У Клепцима, у Габеочком пољу, има Бурлица који су тамо дошли из Плане у Рудинама. Има их и у Мостару и Невесињу. У Младицама, у Сарајевском пољу, живе Пјевићи и Васиљевићи који су се звали Бурлице, а тамо давно дошли су из Гацка. Са њима су иста породица Гашићи у Сарајеву. У селу Нерађићима у Сарајевском пољу до пре око сто година становала је породица Симића, по старини Бурлице из околине Гацка; била задружна и врло богата, да је продавала по 50 товара жита годишње. У Горажду је једна кућа Бурлица, а једна у Никшићу, у селу Кочанима. Од исељених Бурлица су и Рашовићи у Сасовићима код Новог, који су тамо дошли 1692. године из Корјенића, из села Нудола.".


Ван мреже Бурли

 • Гост
 • *
 • Поруке: 2
Одг: Poreklo Burlica
« Одговор #6 послато: април 24, 2019, 12:34:23 поподне »
Сад гледам како је овај мој пост прилично конфузан и помало збуњујући, надам се да ћете успјети похватати цитате из књиге и све оно што сам хтио да кажем...  :-\

У публикацији се поткрала грешка коју сам несвјесно пренио а то је да су Симићи у Сарајевском пољу становали у Неђарићима а не у Нерађићима како је првобитно написано!
Хвала Бранку Пјевићу на исправци.

Ван мреже Atlantische

 • Уредник СДНКП
 • Истраживач
 • *****
 • Поруке: 1438
 • G2a-BY195513
Одг: Poreklo Burlica
« Одговор #7 послато: април 24, 2019, 07:40:56 поподне »
Све ово можете проверити врло лако (днк тестом). Мислим да је донекле упитно да ли су Бурлице сродне осталим корјенићким Аранђеловштацима, јер се код Шобајића наводе као засебно браство. С обзиром да су поменути Аранђеловштаци генетски добро профилисани, могли бисте да проверите ту везу са њима. Занимљиво је и да хаплогрупа којој они припадају свакако представља траг предсловенског становништва, а када би и Бурлице били њени носиоци као ''потомци'' Матаруга то би отворило нека нова питања.
« Последња измена: април 24, 2019, 07:48:46 поподне Atlantische »
''Заведени светским чудима, заборависмо на себе и на своје порекло." - М. Капор

Ван мреже Atlantische

 • Уредник СДНКП
 • Истраживач
 • *****
 • Поруке: 1438
 • G2a-BY195513
Одг: Poreklo Burlica
« Одговор #8 послато: јун 11, 2019, 10:49:47 поподне »
А ред би био и да ова тема буде допуњена сазнањима из области генетичке генеаологије.

Бурлица, Аранђеловдан, Вучетићи, Горажде

Припада хаплогрупи G2a-L497>Y128028>Y60799, роду корјенићких Аранђеловштака (род А у табели пројекта). Има практично модални хаплотип за овај род, па самим тим и већи број блиских поклапања. Од јавних резултата, са фокусом на херцеговачке припаднике овог рода најближи му је Митровић из Матарове код Куршумлије (раније презиме Комар, досељени крајем 19. века као колонисти из Опутних Рудина). Разликују се на једном (DYS391) од 23 упоредива маркера. Митровић/Комар је потврђени Y60799+ па тако можемо цео овај род сматрати припадницима ове гране која је млађа од отприлике 1200 година, а као њени припадници су потврђени и Игњатијевштаци из Крајине, који су по свему судећи исељени из Херцеговине, са територије северније од Корјенића. У питању је добар пример родова који уз помоћ генетике могу пратити континуитет на једном малом подручју до средњег века (жупа Врм). Са Аранђеловштацима који су неспорно даљим пореклом из Херцеговине, попут Митровића из Патковаче код Бијељине односно Видаковића са Илиџе има 1 разлику на 23 упоредива маркера (DYS635 односно DYS389II).

Бурлица је у упитнику податак да је ''Чукунђед Ђуро је са Ластве код Требиња доселио на подручје Горажда и практично од њега је потекла сва лоза''. Писано је о њима и на овој теми.  Драго ми је што су моја предвиђања на тој теми испала нетачна :). Како је у питању скорашња сеоба очекивано је било да ће Бурлица имати поклапања на простору Херцеговине, а веома је значајно и то што је сродан баш оним родовима са којима је Бурлице повезао Петар Шобајић.

У литератури се о Бурлицама може наћи доста тога.
Цитат
У односу на наведену слику са почетка вијека, данашње становништво Ластве показује много већу шароликост. Од стариначких корјенићких породица у међувремену су се овдје доселили: Бакочи, Бајићи, Кујачићи, Стијачићи и још неколико фамилија Бурлица.
Јасна Хаџимејлић, Микротопономија Требињске Ластве, Ономатолошки прилози бр. 8, цитат из рада Петра Шобајића

Такође из рада Петра Шобајића:
Цитат
Неки држе и Бурлице, мало староседелачко братство у Корјенићима, да су од Матаруга. Кад сам у племену Грахову распитивао о Матаругама, неки су ми Граховљани рекли, да они за Матаруге држе све старинце у Корјенићима. А њих онамо има данас неколико бројно малих, али некад знатних родова.
Ово јесте занимљиво јер Бурлице као и њима сродне породице припадају несловенској/старобалканској хаплогрупи, мада на основу прочитаног (Шобајић и Лубурић) у комбинацији са данашњим днк сазнањима имам мишљење да су Матаруге представљале родове у односу на касније досељене (углавном са територије данашње Црне Горе, из околине Никшића) који су више подсмеха ради од стране новопридошлица прозвани именом тог старог племена.
Цитат
Много су исељавали из Корјенића, а онде их мало остало, и живе у Ластви. На жалби корјенићке раје из половине XVIII века потписани су два Бурлице, Лале и Станиша. Претке памте само до деде Андрије, који је живео у Нудолу. Славе као и друга поменута братства Аранђеловдан, а прислужују Лучиндан.

Из испитивања ван Корјенића сазнајемо да су Бурлице исељавали на разне стране и у давна времена. У невесињским Рогачима било је Бурлица о којима је у народу тамо остала успомена да су бежали од куге, али их је она стигла и све поморила у Доњем пољу. У Клепцима, у Габеочком пољу, има Бурлица који су тамо дошли из Плане у Рудинама. Има их и у Мостару и Невесињу. У Младицама, у Сарајевском пољу, живе Пјевићи и Васиљевићи који су се звали Бурлице, а тамо давно дошли су из Гацка. С њима су иста породица Гашићи у Сарајеву. У селу Неџарићима у Сарајевском пољу до пре око сто година становала је породица Симића, по старини Бурлице из околине Гацка; била задружна и врло богата, да је продавала по 50 тавара жита годишње. У Горажду је једна кућа Бурлица, а једна у Никшићу, у селу Кочанима. Од исељених Бурлица су и Рашовићи у Сасовићима код Новог, који су тамо дошли 1692. године из Корјенића, из села Нудола. Њихово предање каже да их је некад било девет брата који су се због турског зулума раселили из Корјенића и један брат отишао у Грахово, где од њега и данас има потомака; други у Жвиње, трећи у Витаљину, чији потомци тамо променили презиме и назвали се Рашица. Један од браће, Дамњан, оде девојци Милутина Трипковића у Сасовиће и прозове се Рашовић, по томе што су носили раше.
Корјенићи – област, насеља, родови


Неке од ових породица би ваљало тестирати.
« Последња измена: јун 12, 2019, 11:42:57 пре подне Atlantische »
''Заведени светским чудима, заборависмо на себе и на своје порекло." - М. Капор