Покушаћу на мом примеру да прикажем колико је заправо прецизна процена етничке припадности на 23andMe. Далеко испред MyHeritage, Faimly Finder и осталих. Посебно је то видљиво код оних који имају мешовито порекло, мада и за оне којима су сви из једног региона, 23andMe то препозна кроз одговарајуће генетичке групе.
Гледајући свих 16 чукунбаба и чукундеда, моје порекло је овакво:
Срби = 75% (Срби из Босне и Хрватске 50%, Срби из Македоније 25%)
Немци (Банат) = 18.8%
Словаци (Банат) = 6.2%
Генетички уплив Компонента коју добијају Срби из Централне и Западне Србије, као и Срби из Босне, Хрватске и западне Црне Горе (Стара Херцеговина), најчешће преко 90%, је
Bosnian, Croatian, Montenegrin & Serbian, код мене износи
68.5%.
Компонента
Kosovar & Northern Albanian се у принципу може појавити код Бугара и Македонаца, али је у просеку много заступљенија кдо Срба из централних и динарских области (до 5%), код мене је
1.4%. Укупно 70%.
Компонента
Bulgarian, Moldovan & Romanian типична је за источни Балкан, односно за Бугаре, Македонце, Румуне и Молдавце. Јавља се у високом проценту и код Срба из Јужне и Источне Србије. Код мене износи
11.6%, значајно мање од реалног населеђа из Македоније. Свакако представља источнобалкански, у овом случају македонско-бугарски уплив. Можда овде можемо додати и оних
2.5% Southern Italian која се, као типично медитеранска компонента, неретко јавља на југу Балкана. Дакле укупно 14.1%
Западноевропска компонента код мене састоји се из:
Swiss, Southwestern German & Western Austrian 10.3%Austrian & Southern German 2.6%French 2.5%Овде можемо додати и
Northern Italian 0.6%Укупно 16%, јако близу реалног немачког уплива (18.8%). Посебно зато што су у питању области одакле Немци из Баната воде порекло: Baden-Württemberg (југозападна Немачка) и Aargau (северна Швајцарска).
Словаци из Баната 6.2% - генетички уплив
0%. Они углавном поседују +90% Central & Eastern European >
Czech, Hungarian, Slovak & Southern Polish. На прошлој верзији Ancestry било је 2.7% и то веома блиске генетичке групе око Татри и Спиша, одакле Словаци из Војводине углавном и долазе почетком 19. века. Сада се то вероватно утопило у немачки тј. централноевропски профил.
Пресек стањаСрби - укупно наслеђе 75% – генетичко наслеђе типично за Србе
70% Срби из Македоније - 25% - генетичко наслеђе наслеђе типично за Бугаре
14.1%Немци - укупно наслеђе 18.8% = генетичко наслеђе типично за Немце
16%Словаци - укупно наслеђе 6.2 = генетичко наслеђе типично за Словаке
0%Све је ово даље поткрепљено детљанијим генетичким групама и IBD поклапањима по државама.
23andMe је након банкрота изгубио поверење људи, па је опао број тестираних, самим тим су мало утањили са бројем нових днк рођака/поклапања. Међутим, наставили су да усавршавају Ancestry део и чини се да неће стати, већ ће бити још напреднијих опција. Health сектор су такође мало запоставили, претпостављам због неких законских прописа, али када је аутосомална днк у питању, 23andMe је и даље одличан избор!