Аутор Тема: Поделите нове 23андМе резултате!  (Прочитано 34616 пута)

Ван мреже Небојша

• Уредник СДНКП
  • Бели орао
  • Поруке: 14358
Одг: Поделите нове 23андМе резултате!
« Одговор #100 послато: Октобар 06, 2025, 06:49:38 поподне »
Имамо ми засигурно неке скорије везе (200 - 300 година) са И/ЈИ Балканом, баба ми је још жива, планирам да је тестирам кад дођем, а и одувек ми је била најсумњивија. На МХ има неке занимљиве групе.

Могуће, мада Genetic Groups не значи аутоматски да има и ближих днк рођака у тој области (иако се и то неретко дешава). То више треба схватити као генетички кластер. Да се уклапа у ту популацију. За ближа поклапања важнија је мапа Country Matches, ту су приказани ближи днк рођаци уназад 100-300 година (IDB поклапања). Погледај како изгледа Country Matches код тетке.

Ван мреже Небојша

• Уредник СДНКП
  • Бели орао
« Одговор #101 послато: Октобар 24, 2025, 08:41:03 пре подне »
23andMe не престаје да изненађује после продаје фирме.  :D

Уведена је нова опција, тзв. реконструкција генетичке слике предака, иако нису тестирани на 23andMe. Предуслов да би урадили овакву процену морају да буду днк рођаци на вашем породичном стаблу. Имам среће па сам на 23andMe добио релативно блиске днк рођаке са обе стране. Са очеве ближе, па су самим тим и резултати прецизнији. На овај начин могу да реконструишу генетичку слику родитеља, као и који део днк наслеђујемо од сваког родитеља понаособ и даље баба и деда. У плану је да се иде и до следеће генерације (прадеде и прабабе). У зависности од блискости днк рођака са породичног стабла реконструишу генетичку слику и удео који наслеђујемо. Што је ближа веза, резултати су вероватно поузданији и могу да одреде већи проценат днк.

Овако то изгледа и опет могу рећи да у мом случају делује доста тачно:

Отац

Очева мајка

Мајка

Мајчини родитељи

Нека поделе и остали ако су добили ову опцију. Никола има тестиране обе тетке на 23andMe, па би требало доста верно да му покаже и слику родитеља, тј. баба и деда. Било би занимљиво да поделе резултате и остали који су евентуално добили даље днк рођаке са 23andMe на свом породичном стаблу.

Ван мреже Небојша

• Уредник СДНКП
  • Бели орао
« Одговор #102 послато: Октобар 24, 2025, 11:11:08 пре подне »
Још једна ствар је интересантна код овог новог ажурирања процене етничке припадности и генетичких група на 23andMe (слично је било и на прошлој верзији). Срби из западних крајева најчешће добијају 100% Грчка и Балкан, уже само Босна, Хрватска, ЦГ и Србија. Они из јужних и источних динарских области и југозападне Србије неретко добију и мањи проценат Косово и Северна Албанија.

Срби из централне и јужне Србије, осим компоненте Босна, Хрватска, ЦГ и Србија, добијају често и источнобалканску компоненту Бугарска, Молдавија и Румунија (уз такође Косово и Сев. Албанија). Али је интересантно да у просеку Срби из централне Србије, па и Македонци, донкеле и Бугари, добијају више Централне и Источне Европе, до 5% (Чешка, Словачка, Мађарска и јужна Пољака и Белорусија, Пољска и Украјина).

Ово не значи да су они и северније оријентисани од западних Срба. Свакако да нису, што знамо на основу Гедмеч и осталих калкулатора. Него је просто такав алгоритам 23andMe, да помоћу, како они кажу, "анализе ситних делова днк", проналазе најближе референтне популације.

Дакле Срби на западу су компактнији, међусобно повезани и гравитирају више западном Медитерану, док код Срба из централне и јужне Србије проналазе више сегмената типичних за становништво Источне Европе, иако су у глобалу померени истовремено јужније од динарских Срба. И на PCA мапи се донекле види како то функционише (старија верзија):

Ван мреже НикПав

• Члан Друштва
  • Истраживач
  • Поруке: 827
  • Y: E-BY148067 Никољдан Y (M): E-FT61303 Јовањдан
« Одговор #103 послато: Октобар 25, 2025, 10:15:11 поподне »
Моји реконструисани родитељи. Нема неке велике разлике у односу на моје тетке.

Отац

Мајка

Бабама и дедама су реконструисани по 1% или 2% ДНК, па нема сврхе да их делим.

Ван мреже Небојша

• Уредник СДНКП
  • Бели орао
« Одговор #104 послато: Децембар 12, 2025, 12:29:11 поподне »
Покушаћу на мом примеру да прикажем колико је заправо прецизна процена етничке припадности на 23andMe. Далеко испред MyHeritage, Faimly Finder и осталих. Посебно је то видљиво код оних који имају мешовито порекло, мада и за оне којима су сви из једног региона, 23andMe то препозна кроз одговарајуће генетичке групе.

Гледајући свих 16 чукунбаба и чукундеда, моје порекло је овакво:

Срби = 75% (Срби из Босне и Хрватске 50%, Срби из Македоније 25%)
Немци (Банат)  = 18.8%
Словаци (Банат) = 6.2%

Генетички уплив

Компонента коју добијају Срби из Централне и Западне Србије, као и Срби из Босне, Хрватске и западне Црне Горе (Стара Херцеговина), најчешће преко 90%, је Bosnian, Croatian, Montenegrin & Serbian, код мене износи 68.5%.

Компонента Kosovar & Northern Albanian се у принципу може појавити код Бугара и Македонаца, али је у просеку много заступљенија кдо Срба из централних и динарских области (до 5%), код мене је 1.4%. Укупно 70%.

Компонента Bulgarian, Moldovan & Romanian типична је за источни Балкан, односно за Бугаре, Македонце, Румуне и Молдавце. Јавља се у високом проценту и код Срба из Јужне и Источне Србије. Код мене износи 11.6%, значајно мање од реалног населеђа из Македоније. Свакако представља источнобалкански, у овом случају македонско-бугарски уплив. Можда овде можемо додати и оних 2.5% Southern Italian која се, као типично медитеранска компонента, неретко јавља на југу Балкана. Дакле укупно 14.1%

Западноевропска компонента код мене састоји се из:

Swiss, Southwestern German & Western Austrian 10.3%
Austrian & Southern German 2.6%
French 2.5%
Овде можемо додати и Northern Italian 0.6%

Укупно 16%, јако близу реалног немачког уплива (18.8%). Посебно зато што су у питању области одакле Немци из Баната воде порекло: Baden-Württemberg (југозападна Немачка) и Aargau (северна Швајцарска).

Словаци из Баната 6.2% - генетички уплив 0%. Они углавном поседују +90% Central & Eastern European > Czech, Hungarian, Slovak & Southern Polish. На прошлој верзији Ancestry било је 2.7% и то веома блиске генетичке групе око Татри и Спиша, одакле Словаци из Војводине углавном и долазе почетком 19. века. Сада се то вероватно утопило у немачки тј. централноевропски профил.

Пресек стања

Срби - укупно наслеђе 75% – генетичко наслеђе типично за Србе 70%
Срби из Македоније - 25% - генетичко наслеђе наслеђе типично за Бугаре 14.1%
Немци - укупно наслеђе 18.8% = генетичко наслеђе типично за Немце 16%
Словаци - укупно наслеђе 6.2 = генетичко наслеђе типично за Словаке 0%

Све је ово даље поткрепљено детљанијим генетичким групама и IBD поклапањима по државама.

23andMe је након банкрота изгубио поверење људи, па је опао број тестираних, самим тим су мало утањили са бројем нових днк рођака/поклапања. Међутим, наставили су да усавршавају Ancestry део и чини се да неће стати, већ ће бити још напреднијих опција. Health сектор су такође мало запоставили, претпостављам због неких законских прописа, али када је аутосомална днк у питању, 23andMe је и даље одличан избор!

Ван мреже НикПав

• Члан Друштва
  • Истраживач
« Одговор #105 послато: Јануар 03, 2026, 07:55:56 пре подне »
Све је ово даље поткрепљено детљанијим генетичким групама и IBD поклапањима по државама.

Мени је и даље ово мало проблематично да прихватим, по њима ја онда имам правог Грка међу релативно скоријим прецима за кога не знам, а можда управо нешто такво прави хаос у мојим аутосомалним резултатима, не знам више шта да мислим:

« Последња измена: Јануар 03, 2026, 08:00:26 пре подне НикПав »

Ван мреже НикПав

• Члан Друштва
  • Истраживач
« Одговор #106 послато: Јануар 03, 2026, 08:24:03 пре подне »
Компонента коју добијају Срби из Централне и Западне Србије, као и Срби из Босне, Хрватске и западне Црне Горе (Стара Херцеговина), најчешће преко 90%, је Bosnian, Croatian, Montenegrin & Serbian, код мене износи 61.8%.

Компонента Kosovar & Northern Albanian се у принципу може појавити код Бугара и Македонаца, али је у просеку много заступљенија кдо Срба из централних и динарских области (до 5%), код мене је 0.5%.

Компонента Bulgarian, Moldovan & Romanian типична је за источни Балкан, односно за Бугаре, Македонце, Румуне и Молдавце. Јавља се у високом проценту и код Срба из Јужне и Источне Србије. Код мене износи 32.8%

И Небојша ће сигурно знати колико Срба има грчку компоненту која је код мене 4.9%

У сваком случају он прати просеке на 23ндме ја их не пратим, то ми је што ми је.

Ван мреже нцп

• Члан Друштва
  • Памтиша
  • Поруке: 1900
« Одговор #107 послато: Јануар 03, 2026, 10:13:51 пре подне »

Немам више издвојену Грчку (и у оквиру ње Пелопонез).

Сад од 100% имам European 99,8%

Greek&Balkans 99,8%

Bosnian, Croatian, Montenegrin&Serbian 77,3%
(Eastern BiH i 31 regia)

Kosovo&Northern Albania 10,5% (и по мајци херцеговачко - црногорска комбинација и по оцу косовско-метохијска- старовлашко-тимочко-шумадијска мешавина)

Bulgarian, Moldovan&Romanian 8,48%
(Sofia City Province+9 regia)

ова компонента ми је дошла по очевој мушкпј линијин са додацима  разних жена које су оженили - највише некадашњи Видински пашалук

Albanian&Macedonian 3,56% (испада по њима све Арванити???? - могуће по оцу, за мајку немам податке)

Trace ancestry:

Anatolian 0,2%

Coptic Egyptian 0,2% (могуће по оцу који је тестиран код Ftdna и има тих неких трагова)

Ови трагови порекла су баш занимљиви.
« Последња измена: Јануар 03, 2026, 10:17:13 пре подне нцп »

Ван мреже Небојша

• Уредник СДНКП
  • Бели орао
« Одговор #108 послато: Јануар 03, 2026, 06:05:50 поподне »
Мени је и даље ово мало проблематично да прихватим, по њима ја онда имам правог Грка међу релативно скоријим прецима за кога не знам, а можда управо нешто такво прави хаос у мојим аутосомалним резултатима, не знам више шта да мислим:

И Небојша ће сигурно знати колико Срба има грчку компоненту која је код мене 4.9%

У сваком случају он прати просеке на 23ндме ја их не пратим, то ми је што ми је.

Твоји резултати уопште нису у контрадикторности са твојим пореклом, напротив. Резултат је типичан за Србина који има претке из централних и југоисточних области (твој случај).

Немаш ближе рођаке Грке, зато што ти је ово Country Matches 4.9%, а то већ могу бити ситнији IBD сегменти и даља медитеранска веза. Да имаш ближе рођаке Грке, нашли би ти вероватно генетичке групе у Грчкој и значајно већи проценат у тим областима.

Све у свему, резултат је доста логичан за некога ко је микс Шуамдије и Југоисточне Србије.
« Последња измена: Јануар 03, 2026, 06:07:27 поподне Небојша »

Ван мреже НикПав

• Члан Друштва
  • Истраживач
« Одговор #109 послато: Март 23, 2026, 04:48:02 пре подне »
23 and me је коначно вратио опцију да видите које делове ДНК делите са којим поклапањем и експерименталну кластеризацију поклапања и доста је интересантно.

Ван мреже Небојша

• Уредник СДНКП
  • Бели орао
« Одговор #110 послато: Март 25, 2026, 05:14:35 поподне »
23 and me је коначно вратио опцију да видите које делове ДНК делите са којим поклапањем и експерименталну кластеризацију поклапања и доста је интересантно.

Овај други алат је посебно користан. Групише ти днк рођаке у кластере, тако да тачно знаш са које ти стране долази та веза. Не мораш да нагађаш или претражујеш "ручно".

Овако то изгледа:

Прва два кластера (плави и љубичасти) су Немци, трећи (зелени) је крајишки кластер. Ово не значи да имам највише днк рођака Немаца, већ да су у бази добро заступљени и међусобно деле IBD сегменете, тако да формирају засебан кластер.

Ван мреже НикПав

• Члан Друштва
  • Истраживач
« Одговор #111 послато: Март 27, 2026, 01:39:51 пре подне »
Овај други алат је посебно користан. Групише ти днк рођаке у кластере, тако да тачно знаш са које ти стране долази та веза. Не мораш да нагађаш или претражујеш "ручно".

Овако то изгледа:

Прва два кластера (плави и љубичасти) су Немци, трећи (зелени) је крајишки кластер. Ово не значи да имам највише днк рођака Немаца, већ да су у бази добро заступљени и међусобно деле IBD сегменете, тако да формирају засебан кластер.

Знам шта ради алат, али ми се не допада шта видим.  ;D