Аутор Тема: Поделите нове 23андМе резултате!  (Прочитано 34658 пута)

Ван мреже Imoćanin

• Познавалац
  • Поруке: 534
Одг: Поделите нове 23андМе резултате!
« Одговор #80 послато: Април 22, 2025, 07:10:03 поподне »

Колико сам видео, људи који су потпуно пореклом са Западног Балкана добијају углавном области око Мађарске. С обзиром да су ово мапе на основу блиских днк поклапања, има логике да Јужним Словенима показује географски ближе области Источне Европе.

Ovo je baš zanimljivo, i ja sam sad pogledao, i za ono malo istočno-europsko što imam daje mi područja Gornje Visle i istočne Slovačke kao izvor. Nikakve skorije rodbinski veze ne postoje, tako da pretpostavljam da koriste ona preklapanja na kratkim starim DNK-segmentima za ovakvu analizu.

Ван мреже НикПав

• Члан Друштва
  • Истраживач
  • Поруке: 827
  • Y: E-BY148067 Никољдан Y (M): E-FT61303 Јовањдан
« Одговор #81 послато: Април 28, 2025, 07:30:43 поподне »
Нова древна поклапања:

Ја:

Тетка по оцу:

Тетка по мајци:

На мрежи Небојша

• Уредник СДНКП
  • Бели орао
  • Поруке: 14361
« Одговор #82 послато: Април 28, 2025, 08:45:10 поподне »
Видим да су се појавила нова поклапања и то су убацили узорке неких познатих владарских лоза. По овоме мало копирају Myrtueancestry, с тим што су овде поклапања реалнија, доста слабија. За Србе је изгледа та средњовековна мађарска елита типична на 23andMe. Мени се још јавља племићка породица Батори. 8) Ако се ово не јавља другим Србима, онда ми то долази по бабине линије (Батори су швапског порекла).

Ван мреже Exiled

• Члан Друштва
  • Аскурђел
  • Поруке: 3017
  • ПХ908>А20333>FT14649>FT175994
« Одговор #83 послато: Април 28, 2025, 08:52:57 поподне »
Мени се јављају и Батори и Арпади и Хуњади,биће да је до телевизора😊

На мрежи Небојша

• Уредник СДНКП
  • Бели орао
« Одговор #84 послато: Јул 09, 2025, 08:38:19 пре подне »
Сви подаци са 23andMe (важи за оне који нису брисали налог) се пребацују код TTAM, видећемо како ће то изгледати. https://ttamresearchinstitute.org/

"On June 27, 2025, the U.S. Bankruptcy Court for the Eastern District of Missouri approved the proposed purchase of all of the assets of 23andMe by TTAM Research Institute (“TTAM”), and we anticipate that the sale will close on or as soon as reasonably practicable after July 8, 2025.

TTAM is a nonprofit medical research organization founded by Anne Wojcicki (Co-Founder and former CEO of 23andMe). TTAM’s charitable mission is to continue the innovative research and scientific discoveries that were core to 23andMe, while expanding its active conduct of medical research and educational activities to empower individuals to learn about their own genomes and advance our knowledge of human health."

да не буде само "Боље добар развод, него лош брак"

https://dna-explained.com/2025/07/01/ttam-a-nonprofit-formed-by-23andmes-founder-now-plans-to-buy-23andme/

Ван мреже Драган Обреновић

• Члан Управног одбора
  • Истраживач
  • *
  • Поруке: 1398
  • R1b-U152>FTA27217
« Одговор #85 послато: Јул 09, 2025, 09:17:48 пре подне »
Дакле у питању је бивша сувласница и директорка 23andMe. Интересантно је да је фирма 23andМе банкротирала (финансијски проблеми), а онда је резултате преузела - непрофитна организација :)

На мрежи Небојша

• Уредник СДНКП
  • Бели орао
« Одговор #86 послато: Септембар 26, 2025, 10:56:32 пре подне »
Новости са 23andMe, ради се на детаљнијој процени етничке припадности и другим калкулаторима. Ако се не варам, DNA Painting би сада требао да показује који део наслеђујемо од мајке, који од оца. Ако је то могуће када нису тестирани преко 23andMe.

Такође, за Европу ће бити детаљнији региони (подељени у кластере) код Ancestry Composition.

What are the new reference populations?
33 new ancestry populations in Europe are coming: Albanian & Macedonian; Andalusian, Asturian & Castilian; Aragonese & Catalan; Austrian & Southern German; Basque; Belarusian, Polish & Ukrainian; Belgian, Rhinelander & Southern Dutch; Bosnian, Croatian, Montenegrin & Serbian; Bulgarian, Moldovan & Romanian; Canary Islander; Czech, Hungarian & Slovak; Danish; Dutch & Northern German; English; Estonian; Finnish; French; Greek; Icelandic; Irish; Kosovar & Northern Albanian; Latvian; Lithuanian; Maltese; Northern Italian; Norwegian; Portuguese & Galician; Russian; Sardinian; Scottish; Slovenian; Southern Italian; Swedish; Swiss & Western Austrian; Welsh

За Србе ће бити интересантни болдовани кластери. Уместо досадашње опште поделе на Грчку и Балкан, сада би требало да буде много прецизније/смисленије, а видећемо како ће расподелити компоненте код Срба и да ли ће се мењати и оне мапе/региони на основу IDB поклапања. Уколико је неко већ добио нове резултате, може поделити овде.

Ван мреже Шарпланинац

• Шегрт
  • Поруке: 73
  • G2a>M406>Z17887>FTB20525
« Одговор #87 послато: Септембар 26, 2025, 11:06:14 пре подне »
Новости са 23andMe, ради се на детаљнијој процени етничке припадности и другим калкулаторима. Ако се не варам, DNA Painting би сада требао да показује који део наслеђујемо од мајке, који од оца. Ако је то могуће када нису тестирани преко 23andMe.

Такође, за Европу ће бити детаљнији региони (подељени у кластере) код Ancestry Composition.

What are the new reference populations?
33 new ancestry populations in Europe are coming: Albanian & Macedonian; Andalusian, Asturian & Castilian; Aragonese & Catalan; Austrian & Southern German; Basque; Belarusian, Polish & Ukrainian; Belgian, Rhinelander & Southern Dutch; Bosnian, Croatian, Montenegrin & Serbian; Bulgarian, Moldovan & Romanian; Canary Islander; Czech, Hungarian & Slovak; Danish; Dutch & Northern German; English; Estonian; Finnish; French; Greek; Icelandic; Irish; Kosovar & Northern Albanian; Latvian; Lithuanian; Maltese; Northern Italian; Norwegian; Portuguese & Galician; Russian; Sardinian; Scottish; Slovenian; Southern Italian; Swedish; Swiss & Western Austrian; Welsh

За Србе ће бити интересантни болдовани кластери. Уместо досадашње опште поделе на Грчку и Балкан, сада би требало да буде много прецизније/смисленије, а видећемо како ће расподелити компоненте код Срба и да ли ће се мењати и оне мапе/региони на основу IDB поклапања. Уколико је неко већ добио нове резултате, може поделити овде.

Kod mene je jos sve isto.
Dali si dobio neki mejl od 23andme ?
Bice jako zanimljivo za novim regionama. Ali ne kapiram zasto uvek Makedoniju i Albaniju stave u jedan region .
Tako je i kod AncestryDNA. Zasto ne Makedoniju i Srbiju ?

Gesendet von iPhone mit Tapatalk

На мрежи Небојша

• Уредник СДНКП
  • Бели орао
« Одговор #88 послато: Септембар 26, 2025, 11:16:18 пре подне »
Kod mene je jos sve isto.
Dali si dobio neki mejl od 23andme ?
Bice jako zanimljivo za novim regionama. Ali ne kapiram zasto uvek Makedoniju i Albaniju stave u jedan region .
Tako je i kod AncestryDNA. Zasto ne Makedoniju i Srbiju ?

Претпостављам да су према њиховим проценама и IDB сегментима ближи међусобно, него у односу на Србе, а интересантно и у односу на Бугаре. Бугари, Румуни и Молдавци су у једном кластеру, што је такође интересантно.

Тај кластер Албанци-Македонци се ипак разликује од кластера Албанци са Косова-Северна Албанија и то говори да су гледали укупну генетичку блискост. Похвално је такође што на овим новим мапама 23andMe Косово није представљено као засебна држава.

И код мене пише да ће обавестити када стигну нови резултати.

Ван мреже Шарпланинац

• Шегрт
« Одговор #89 послато: Септембар 26, 2025, 11:23:32 пре подне »
Ok hvala. Cekacemo nove rezultate. Oni su pre par meseci vec ubacili novi regioni kao na primer Polog. Ovo sad je vise na etnickom nivou nego na teritorijalnom

На мрежи Небојша

• Уредник СДНКП
  • Бели орао
« Одговор #90 послато: Октобар 01, 2025, 02:26:57 поподне »
Стигли су нови резултати. С обзиром да су и раније ове 23andMe мапе етничке припадности, као и мапе на основу блиских поклапања, биле прилично прецизне, чини се да је тако и овај пут. Примећујем (бар у мом случају) да су још више порадили на прецизности. Додали су и неке нове компоненте, односно "кластере".

Погледао сам и остале резултате, углавном Јужних Словена. Код Срба компонента Greek & Balkan и даље чини углавном +90% (Bosnian, Croatian, Montenegrin & Serbian). Кластери који се јављају зависе свакако од порекла предака. Источна Европа се јавља у појединим случајевима, у процентима до 15%. Чини се више кроз кластер Czech, Hungarian & Slovak, него Belarusian, Polish & Ukrainian. За очекивати је да ће се временом (код људи сасвим пореклом са ових простора), мапе сводити на Балкан, зато што су у питању ближа, "реална" поклапања.

Постоји неретко и слабији уплив (до 3%) неких даљих европских популација, што се може схватити као својеврсна прерасподела одређених компоненти, а некад је тај уплив на нивоу статистичке грешке.

Укупна слика

Код западнобалканских кластера нема неких промена. Најближа поклапања су на простору Великог Поморавља, затим нешто даља на простору северних динарских области и Паноније, као и Лике. Са стране порекла предака овакав резултат има смисла. Горња Пчиња је дала пуно становништва најпре Јужном Поморављу, али је та струја ишла и даље на север. Северне динарске области и Панонија укључују Босанску Крајину и Војводину, тј. области у које су се Крајишници исељавали у неколико периода. Западна Хрватска и Јужна Словенија се јасно односе на предачке везе са Ликом. Мада ове генетичке групе треба схватити као уклапање у одређене кластере, независно од порекла предака (али се ове ствари често поклапају).

Источнобалкански кластер (Bulgarian, Moldovan & Romanian) се своди на регион бугарских планина. Становништво Пчиње јесте са једне стране у вези са становништвом Криве Паланке, Кратова и Ћустендила.

Запдноевропски кластер је овај пут добио значајно веће проценте и односи се углавном на становништво Швајцарске, Аустрије и Јужне Немачке. Овом кластеру свакако треба додати и ових 2.5% Француске. Резултат и са процентуалне и са географске стране има смисла, будући да су преци Немаца из Јужног Баната пореклом углавном из северних делова Швајцарске, Аустрије, Баден-Виртемберга, Лорена и Алзаса. Ову компоненту Срби са 23andMe не добијају уопште, или је присутна у занемарљивом проценту.

Остале компоненте нису значајније заступљене и могу представљати некакав ехо, или статистичку грешку, али да их ипак поменемо. Косово и Северна Албанија се највероватније могу повезати са простором Горње Пчиње и Македонијом. Јужна и северна Италија могу представљати некакав траг староседелачке балканске компоненте, а потенцијално могу бити у вези са Западном Европом (посебно Северна Италија).

Оквирни временски период када су живели преци са доминантном једном генетичком копонентном.

Графички приказ колико су се процентуално променили прошли резултати:

Све у свему, код мене се доста тога поклапа са оним што знам о пореклу предака. Било би добро да и остали који су радили 23andMe поставе резултате и упореде са својом породичном историјом.

« Последња измена: Новембар 20, 2025, 11:09:59 пре подне Небојша »

Ван мреже НикПав

• Члан Друштва
  • Истраживач
« Одговор #91 послато: Октобар 01, 2025, 04:43:07 поподне »
Мој резултат

Тетка по оцу

Тетка по мајци

На мрежи Небојша

• Уредник СДНКП
  • Бели орао
« Одговор #92 послато: Октобар 01, 2025, 05:04:23 поподне »
Тетка по мајци

Тетка по мајци је пореклом са југоистока Србије по свим линијама (Јабланички округ)? Према прошлој процени имала је чини ми се преко 20% Источне Европе. Ово сада делује рационалније.

Како ти се чине нови резултати генерално, када погледаш и детаљније, по регионима. Гледајући и друге резултате, делује да су изоштрили мало, у складу са базом која је вероватно порасла у односу на прошлу верзију, али и неке нове методе.

На мрежи Небојша

• Уредник СДНКП
  • Бели орао
« Одговор #93 послато: Октобар 01, 2025, 05:49:22 поподне »
Србин Личанин (Плитвичка Језера и околина)

Србин - Босанска Крајина (Бјелајско поље и Унац)

Србин - Босанска Крајина (Бања Лука, све линије)

Македонац из Прилепа

Српкиња Личанка (све линије Грачац)

Македонка (све линије из Македоније, непознато порекло)

Србин из Босанске Крајине (Бања Лука - Поткозарје)

Србин из Североисточне Босне (две линије поуздано одатле)

Србин из Босанске Крајине (све линије из Санског Моста)

Македонац - Србин (потез Куманово - Горња Пчиња - Старо Нагоричане)

Бугарин (све линије Ћустендил)

Оно што се још може на основу ових резултата закључити, православни Македонци су ипак ближи источнобалканском кластеру Bulgarian, Moldovan & Romanian. Посебно они са истока и севера земље. На северу поседују често и западнобалкански-српски кластер. На југу и западу вероватно имају нешто више Albanian & Macedonian, мада изгледа да ће то бити претежно кластер за Албанце из Албаније и Западне Македоније. Видећемо како стоје остали резултати.

Ван мреже Шарпланинац

• Шегрт
« Одговор #94 послато: Октобар 01, 2025, 06:04:12 поподне »
Evo moj rezultat. Poreklo Polog sa majcine i oceve linije.

Ван мреже Шарпланинац

• Шегрт
« Одговор #95 послато: Октобар 01, 2025, 08:45:03 поподне »
Evo moj rezultat. Poreklo Polog sa majcine i oceve linije.

Bulgarian , Molodovan , Romanian = G-M406, oceva linija, Neprosteno/Lešok, Polog

Albanian, Macedonian = E-V13, ujak. Selo Vratnica, Polog

Bosnian, Croatian, Serbian = I2a-Y2130 , majcina familija. Selo Globocica, Kosovo

Kosovar, Northern Albania = E-V13, majcina familija. Selo Gorance, Kosovo

Ван мреже НикПав

• Члан Друштва
  • Истраживач
« Одговор #96 послато: Октобар 02, 2025, 12:48:10 пре подне »
Тетка по мајци је пореклом са југоистока Србије по свим линијама (Јабланички округ)? Према прошлој процени имала је чини ми се преко 20% Источне Европе. Ово сада делује рационалније.

Како ти се чине нови резултати генерално, када погледаш и детаљније, по регионима.

Да, женска страна ми је југоисток Србије (Јабланица и Пуста река, а даљим пореклом Власина, Краиште, Косово и ЈЗ Бугарска, бар по ономе што знам). Јесте, имала је доста ЕЕ, али никад није добила неки регион.

Нови резултати имају највише смисла за тетку по оцу, за мене и тетку по мајци не знам, јер знам породичну историју мајчине стране скоро 100 година краће од очеве. Да ли је толики проценат Бугарске / Румуније реалан, плус ови мањи проценти Грчке, Македоније, Албаније, не могу да кажем ишта.

На мрежи Небојша

• Уредник СДНКП
  • Бели орао
« Одговор #97 послато: Октобар 02, 2025, 07:48:37 пре подне »
Да, женска страна ми је југоисток Србије (Јабланица и Пуста река, а даљим пореклом Власина, Краиште, Косово и ЈЗ Бугарска, бар по ономе што знам). Јесте, имала је доста ЕЕ, али никад није добила неки регион.

Нови резултати имају највише смисла за тетку по оцу, за мене и тетку по мајци не знам, јер знам породичну историју мајчине стране скоро 100 година краће од очеве. Да ли је толики проценат Бугарске / Румуније реалан, плус ови мањи проценти Грчке, Македоније, Албаније, не могу да кажем ишта.

Јуче сам поставио углавном резултате динарских Срба, где се та источна компонента и не појављује. Међутим, погледао сам данас Србе из јужне и централне Србије и Војводине, неретко се се јавља у неком проценту од 5-50%. Дакле то треба схватити тако да код Срба из тих крајева постоји јачи генетички траг Трачана и источних Словена, него код оних западно. С те стране, не чуди што твоја тетка која је комплет са југоистока Србије има 60% те источнобалканске компоненте.

На мрежи Небојша

• Уредник СДНКП
  • Бели орао
« Одговор #98 послато: Октобар 05, 2025, 08:05:31 пре подне »
Постоји још једна мапа у виду Country Matches, која више показује у којим земљама и регионима имамо најближе днк рођаке (скорије порекло), а уз то и најближе уклапање у одређене генетичке групе. Дакле ово треба да покаже где има највише неких реалних поклапања. У референтну популацију су урачунали све оне који су као место порекла свих предачких линија навели исту земљу/регион.

И ова мапа делује доста логично.

Ван мреже НикПав

• Члан Друштва
  • Истраживач
« Одговор #99 послато: Октобар 06, 2025, 04:55:04 поподне »
Дакле то треба схватити тако да код Срба из тих крајева постоји јачи генетички траг Трачана и источних Словена, него код оних западно. С те стране, не чуди што твоја тетка која је комплет са југоистока Србије има 60% те источнобалканске компоненте.

Имамо ми засигурно неке скорије везе (200 - 300 година) са И/ЈИ Балканом, баба ми је још жива, планирам да је тестирам кад дођем, а и одувек ми је била најсумњивија. На МХ има неке занимљиве групе.