Аутор Тема: Поделите нове 23андМе резултате!  (Прочитано 34628 пута)

Ван мреже НикПав

• Члан Друштва
  • Истраживач
  • Поруке: 827
  • Y: E-BY148067 Никољдан Y (M): E-FT61303 Јовањдан
Одг: Поделите нове 23андМе резултате!
« Одговор #60 послато: Новембар 05, 2024, 09:26:32 поподне »
Нешто веома чудно се дешава са 23andme.
Изгубио сам доста поклапања, добио нека друга, неки блиски више нису блиски, неки су нестали, неки нови су сада блиски. Јужни Балкан пренадуван, много више поклапања одоздо него пре. Не знам о чему се ради, теткама је све исто за сада:

Ван мреже Небојша

• Уредник СДНКП
  • Бели орао
  • Поруке: 14358
« Одговор #61 послато: Новембар 06, 2024, 10:24:19 пре подне »
Нешто веома чудно се дешава са 23andme.
Изгубио сам доста поклапања, добио нека друга, неки блиски више нису блиски, неки су нестали, неки нови су сада блиски. Јужни Балкан пренадуван, много више поклапања одоздо него пре. Не знам о чему се ради, теткама је све исто за сада:

Раде нешто на побољшању IBD поклапања.

По некој логици ствари, требало би да се промени и Ancestry Composition ускоро, пошто је та мапа, колико сам схватио, креирана управо на основу IBD поклапања.

Мени се места рођења днк рођака нису значајније променила, чини ми се. Теби су сви преци из Централне и Југоисточне Србије, а даљим пореклом из јужнијих области махом, зато вероватно имаш нешто више Грчке, Албаније и Црне Горе. Видим да обојица имамо релативно висок број поклапања са простора Пољске. То са оваквим алгоритмом значи само једно - Пољаци нешто више од других воле 23andMe, нису нам то и стварно блиски рођаци.

Ван мреже НикПав

• Члан Друштва
  • Истраживач
« Одговор #62 послато: Новембар 07, 2024, 05:08:28 пре подне »
Раде нешто на побољшању IBD поклапања.

Јасно све, али опет, поставља се питање несталих поклапања и да ли су била лажна или не. А тиме се изазива и сумња у исто време.

Ван мреже НикПав

• Члан Друштва
  • Истраживач
« Одговор #63 послато: Новембар 15, 2024, 10:35:57 поподне »
Ево, моја тетка по мајци изгуби скоро 1000 поклапања са овим унапређењем алгоритма.  :-\

Ван мреже Небојша

• Уредник СДНКП
  • Бели орао
« Одговор #64 послато: Децембар 19, 2024, 09:34:33 пре подне »
У складу са најновијим променама на 23andMe, ажурирана је и опција Ancestry Composition. Подела је сада на нешто другачије регионе, који из етнографског угла некада немају реалну потпору, али треба да прикажу где имамо најближа IDB поклапања. Она основна подела, на поклапања по државама, остала су непромењена. Изгледа сасвим коректно, и чини ми се да код мене има смисла. И на другим калкулаторима (Vahaduo, према K13, K36/G25) добијам неретко централне и југоисточне српске области.

Када погледам саме тестиране у поклапањима, не види се то на овај начин, већина блиских поклапања јесте из западних српских области. Остаје да им верујемо да знају шта раде, а није искључено да ће бити још неких промена, да су ово сада пробне (радне) верзије.

За сваки регион сада постоји и нешто детаљнији опис, чак и које су mtDNA и Y-DNA линије најчешће у тој области на 23andMe.

Бугарске планине

Регион Велике Мораве

посебно ми се свиђа ова реченица: The Šumadija region is known for its rolling hills and forests, which were a refuge for the famous Serbian hajduks (outlaws or freedom fighters) who resisted Ottoman rule in the 18th century8)

Западна Хрватска и јужна Словенија

Јужна Панонија и северне динарске области (један од централних региона)

Западни Крит

Било би добро да и остали који су радили 23andMe окаче своје нове резултате и упореде то са оним што знају о пореклу својих предака.

Ван мреже Небојша

• Уредник СДНКП
  • Бели орао
« Одговор #65 послато: Децембар 19, 2024, 10:36:45 пре подне »
Резултати неких тестираних из мојих поклапања:

Српкиња из Босне

Србин из златиборског округа

Томашевић I2-L160>Z118 (Z99) из Пријепоља. Интересантно да има ово поклапање у Пологу. Управо у тим крајевима има Y-днк рођаке (Штрпце и околина).

Српкиња (Кордун, Србија), баба Подунавска Немица (Јужни Банат).

Бугарин I2-Z17855 из Ћустендила (све линије).

Муслиман из Босанске Крајине

Црногорац G2a-L14.

Динара

"The area's culture is deeply influenced by traditional Serb customs, with many people in this Genetic Group identifying as Serbs."

Интересантна разноврсност хаплогрупа ;) "Common paternal haplogroups in this Genetic Group include I-Z16983, I-CTS5966 and I-S17250."
« Последња измена: Децембар 20, 2024, 07:30:47 пре подне Небојша »

Ван мреже Шарпланинац

• Шегрт
  • Поруке: 73
  • G2a>M406>Z17887>FTB20525
« Одговор #66 послато: Децембар 19, 2024, 10:49:11 пре подне »
I kod mene ima nova kategorija. Polog Valley

Gesendet von iPhone mit Tapatalk

Ван мреже Шарпланинац

• Шегрт
  • Поруке: 73
  • G2a>M406>Z17887>FTB20525
« Одговор #67 послато: Децембар 19, 2024, 10:51:14 пре подне »

Gesendet von iPhone mit Tapatalk

Ван мреже Imoćanin

• Познавалац
  • Поруке: 534
« Одговор #68 послато: Децембар 19, 2024, 12:21:21 поподне »
Ima i "Neretva River Basin":

Ван мреже Небојша

• Уредник СДНКП
  • Бели орао
« Одговор #69 послато: Децембар 19, 2024, 12:54:34 поподне »
Одлично. Колико видим, умногоме се поклапа са местима порекла тестираних. Нешто слично има MyHeritage са оним општим кластерима, само је овде детаљније. Ово су сви балкански региони:

Мени су нашли још 8% СЗ Европе, али нажалост не могу да одреде који су региони у питању. Биће то свакако нека јужна Немачка, Швајцарска, Аустрија.

Ван мреже НикПав

• Члан Друштва
  • Истраживач
« Одговор #70 послато: Децембар 19, 2024, 10:48:53 поподне »

Ван мреже Svetozar Plemic

• Члан Друштва
  • Почетник
  • Поруке: 25
  • Никољдан- EV13-PH1246, мт-ДНК T2b5
« Одговор #71 послато: Децембар 20, 2024, 05:54:06 поподне »
Naj novije promene imam dve nove genetske grupe sa balkana ostalo je sve isto ko i dosad.

Ван мреже Quentin Petko

• Гост
  • *
  • Поруке: 4
« Одговор #72 послато: Децембар 26, 2024, 07:47:17 поподне »
Moji rezultati 23andme v5 . 50% srb 50% Francuz:

https://ibb.co/qRC7yks

dobijam dinira mountains and drina river basin.

Za bosansko poreklo, ne znam.
Moja majka je iz ceranje donje i miranje donje blizo Benkovac.

« Последња измена: Децембар 26, 2024, 07:51:46 поподне Quentin Petko »

Ван мреже Sergio

• Памтиша
  • Поруке: 1865
  • Y-DNA: I2-PH908>Y81557 | mtDNA: K1a-C150T
« Одговор #73 послато: Март 24, 2025, 08:25:32 поподне »
Банкрот?  :o

<a href="https://www.youtube.com/v/sZmoc0KnXOo" target="_blank" rel="noopener noreferrer" class="bbc_link bbc_flash_disabled new_win">https://www.youtube.com/v/sZmoc0KnXOo</a>

Ван мреже Небојша

• Уредник СДНКП
  • Бели орао
« Одговор #74 послато: Март 25, 2025, 11:01:58 пре подне »
Банкрот?  :o

<a href="https://www.youtube.com/v/sZmoc0KnXOo" target="_blank" rel="noopener noreferrer" class="bbc_link bbc_flash_disabled new_win">https://www.youtube.com/v/sZmoc0KnXOo</a>

Видим да људи масовно бришу своје 23andMe налоге зато што више нико не може да им гарантује шта ће бити са њиховим узорком и слично. Размишљам сад, како уопште могу да злоупотребе нечији узорак. Посебно ако се фирма прода некоме ко не жели да се бави генетиком.  :D Ја некако верујем да ће све то да се испегла на крају.

Шта о овоме мисле чланови форума који имају 23andMe налог?

Ван мреже нцп

• Члан Друштва
  • Памтиша
  • Поруке: 1900
« Одговор #75 послато: Март 25, 2025, 11:46:10 пре подне »
Видим да људи масовно бришу своје 23andMe налоге зато што више нико не може да им гарантује шта ће бити са њиховим узорком и слично. Размишљам сад, како уопште могу да злоупотребе нечији узорак. Посебно ако се фирма прода некоме ко не жели да се бави генетиком.  :D Ја некако верујем да ће све то да се испегла на крају.

Шта о овоме мисле чланови форума који имају 23andMe налог?

Могу да бришу колико год хоће - ти подаци постоје па постоје у некој бази. Ко ће располагати подацима из "базе" након банкрота велико је питање?

Ван мреже kocovic

• Познавалац
  • Поруке: 477
« Одговор #76 послато: Март 25, 2025, 01:12:55 поподне »
Могу да бришу колико год хоће - ти подаци постоје па постоје у некој бази. Ко ће располагати подацима из "базе" након банкрота велико је питање?

Тешко, јер је то велики легални проблем. Па ова компанија је делимично и због тога банкротирала, будући да су морали да исплате одштету људима који су их тужили због сличне ствари (наводни хакерски напад).

Ван мреже Quentin Petko

• Гост
  • *
  • Поруке: 4
« Одговор #77 послато: Април 18, 2025, 04:56:31 поподне »
Nove genetske grupe za istočnu Evropu.
Veoma je zanimljivo imati Zemplin. To je, izgleda, bila mađarska i multietnička oblast.

Ван мреже НикПав

• Члан Друштва
  • Истраживач
« Одговор #78 послато: Април 18, 2025, 11:13:25 поподне »
Мени су у ових 2.5% ЕЕ нашли регионе ко јуче да сам стигао из Самогитије, а мојој тетки која има 20%+ ЕЕ ич:

Ван мреже Небојша

• Уредник СДНКП
  • Бели орао
« Одговор #79 послато: Април 20, 2025, 08:23:44 пре подне »
Жив је 23andMe, умро није!

Као што рекоше у претходним постовима, ажуриране су области за Источну Европу. Ову компоненту на 23andMe Источни и Западни Словени добијају готово 100%, уз понекад балкански, или ашкенази уплив. Тестирани са простора западног Балкана (акценат на Србе), добијају неретко 100% Балкан и Грчка, али следећи најтипичнији уплив је управо Источна Европа (некада и до 20%).

Колико сам видео, људи који су потпуно пореклом са Западног Балкана добијају углавном области око Мађарске. С обзиром да су ово мапе на основу блиских днк поклапања, има логике да Јужним Словенима показује географски ближе области Источне Европе.

Мени са друге стране, оних 2.7% Источне Европе показује веома блиска поклапања у Словачкој и то регион Спиша и Татре, тј. онај динарски западнокарпатски део земље. Ово са генеалошке стране има и те како логике, будући да ми је баба по оцу, по директној мушкој линији, Словакиња из Јужног Баната (Падина). Словаци у Падину долазе почетком 19. века и то управо из региона Татре.

Ово је негде доказ да су ове мапе на основу блиских днк поклапања уназад 300 година, поприлично прецизне.