Аутор Тема: Нови тестирани на Српском ДНК Пројекту  (Прочитано 4725160 пута)

Ван мреже Иван Вукићевић

• Уредник СДНКП
  • Аскурђел
  • Поруке: 4364
  • Васојевић
Одг: Нови тестирани на Српском ДНК Пројекту
« Одговор #10280 послато: Јул 20, 2026, 01:04:17 пре подне »
У праву си, вероватно се ради о непоузданој реконструкцији на основу истог презимена.
Када се све сагледа, требало би за сада место порекла променити у Сарајево.

Да, тако је најбоље. Променио сам место порекла у Сарајево, па ако сазнамо нешто ново, изменићемо поново по потреби.

Ван мреже Милош

• Уредник СДНКП
  • Бели орао
  • Поруке: 5696
  • Y134591 Тарски Никшићи
Одг: Нови тестирани на Српском ДНК Пројекту
« Одговор #10281 послато: Јул 22, 2026, 11:45:36 поподне »
Филипивић, Пантелијевдан, Брњак, Зубин Поток

Припада хаплогрупи I2-Y3120>PH908, односно грани Y260989, роду Коматовића. Од карактеристичних вредности се могу издвојити DYS449=29, YGATAH=11 и DYS635=22, које и карактеришу ову грану. Најближи на пројекту му је од тестираних Коматовића, Веселиновић из околине Новог Пазара, са којим има једну разлику на упоредива 25 маркера.

Филиповићу сам навео као матицу Брњак, што је извесно, иако таквог презимена тамо нема. Сам тестирани је навео Црепуљу, као матично место. Колико је мени познато у том селу никада није било Киматовића. Покушао сам и на основу набројаних пасова (Прокопије-Дамјан-Сретен-Филип), које је тестирани оставио, да пронађем о којој се породици ради, пре свега код Драга Мићовића у књизи, али без успеха. Једино због Пантелијевдана као главне славе, а не Ђурђица, која је у овом случају мала слава, претпостављам да се ради о исељеницима из Брњака, вероватно насељени у Топлици, након Берлинског конгреса.

Тестираном бих препоручио неки напреднији тест (WGS).