Da ne stavljam citat...
Ne, Nikola Vuk, nisam pogrešila, samo sam se potrudila da dokažem da postoje i drugačija mišljenja, odnosno da reč ili ime Mrata nije nastalo od Martin, već je postojalo mnogo, mnogo ranije. Možda nisam u pravu, ali je to moje mišljenje.
A ne znači da ako se Vi ne slažete sa time da to nije tačno.U stvari, Vi se uvek oslanjate na nešto što je već drugi napisao i samo potvrdjujete, (naravno kod nekih tema tu nema zbora) a nikakav trud ne ulažete,da ste Vi lično nešto dokazali ili bar pokušali.
Tako se nismo složili ni oko mesta gde počivaju mošti Despota Stefana Lazarevića, Vi kažete u Manasiji, ja u Koporin.
Tako bi mogli do u nedogled...a to ne vodi ničemu.
Potrudite se i doktorirajte na nekoj temi, nemojte da Vaše znanje trošite na čitanje Pravilnika porekla i ispravljanje mišljenja forumaša...
Do neke naredne teme ja Vas pozdravljam
Što se tiče nadimka svetog M
artina -- M
rata -- to je isto kao i sa svetim S
ergijem, onim koji bi trebalo da se uvek slavi sa prijateljem Vakhom, koji je postao S
rđa ili Srđ, dakle narod
usvaja oblik koji mu je lakši za izgovor.
Tako i,
mnogo posle završetka procesa metateze likvida -- naravno, ova metateza se vršila isključivo ispred konsonanata, što lingvisti najčešće ne pominju jer se podrazumeva a onda nelingvisti dobijaju svakakve besmislene ideje zbog nedovoljnog poznavanja materije -- i npr voćka iz P
ersije postaje pr
aska, p
reska, tj b
reskva, a Madžari, onda kad su već pravi Madžari a ne više daleki Ugri, nju uzimaju kao "barack" (dok je "sarga barack" = žuto-smeđa breskva -- kajsija, kao što je i šarga-repa (sarga répa) "žuto-smeđa repa" tj mrkva). Dakle običajna metateza ispred konsonantskog "r" koja nema veze s sistematičnom metatezom od 4 veka ranije. Tako da je tu istina negde između vas dvoje.
A što se tiče despota Stefana, tu ste, Goco, u saglasju sa čitavom SPC koja je Koporin proglasila za mesto njegovog groba, dok su ta iskopavanja koja je u Manasiji ovlastila samo jedna eparhija SPC (verovatno iz razloga većeg interesovanja kroz verski turizam, iako Manasija kao parauniverzitet i značajno religiozno utvrđenje već ima mnogo toga da ponudi) pronašla kosti Vuka Brankovića, brata Stefanovog, onog kom je posvetio
Slovo ljubve. To je potpuno jasno što se tiče litave SPC, a rekao bih i bitnog dela istoričara, a uostalom to pokazuje i DNK analiza -- da je u pitanju Lazarov sin, ali Vuk, a ne Stefan, jer pored svih uveravanja jednog arheologa željnog slave da je baš on "pronašao" despota, tj tvrdnji da je u pitanju mesto ktitorskog groba, ono to nije ni istorijski (nije se ktitorski grob nalazio baš u tom delu lađe crkve, iako jeste na toj strani lađe, tj najčešće nije, u nekim izuzetnim okolnostima mogao se naći i tu) a svakako ni po skromnoj opremi samog groba.