Аутор Тема: Да ли говориш српски бре!  (Прочитано 2642 пута)

Мирослав Младеновић

 • Гост
Да ли говориш српски бре!
« послато: септембар 16, 2013, 05:40:16 поподне »
Тема: Да ли говориш српски бре!


              Da li govoriš srpski, bre : Komentari korisnika - Politika
www.politika.rs/index.php?lid=lt&show=rubrike...list... - Кеширано
18 авг 2007 ... Miroslav Mladenovic, nastavnik vlasotince Mladenovic | 21/08/2007 ..... теме је " Да ли говориш српски, бре" а ви ми објашњавате како је у ...

http://www.politika.rs/index.php?lid=lt&show=rubrike&part=list_reviews&int_itemID=3532
Komentar:
Miroslav Mladenovic, nastavnik vlasotince Mladenovic | 21/08/2007 23:50
Tema je na mestuu. Sustina koriscenja jezika je u samoj kulturno socioloskoj sferi samog drustva i njegove duhovne i materijalne bede.Bezobzira sto sam matermaticar po profesiji u skoli-iz ljubavi prema jeziku bavim se dugo godina pisanjem za novine a i pomalo pisem i pesme i price, a i strucno pedagoske radove i stalno citam knjizevne casopise. Nas srpski jezik sada unistava primitivizam svuda-u obicnom govoru na ulici, kafani, skoli, politici, televiziji u skupstinskim klupama. Najvise negativnog uticaja ima televizija na kojoj rade nepismeno jezicke spikerke i u skoli se sve manje citaju knjige a gleda pornografija i deca su okrenuta lakoj zabavi i cesto porocima -kakaav je alkohol i narkomanija.Poremecen sistem vrednosti i tulbo folk kultura u muzici i sundu na televiziji potpuno degradira nas jezik. Danas je toliko vulgarnosti u recima i pomodsarstva u davanju imena otvorenim firmama privatnika stranim imenima da vise covek cesto i zaboravi da govori svojim maternjim jezikom u domenu svakodnevnog upotreba jezika. To je velika steta kako rece na TV supruga jednog stranog diplomate. M.M Vlasotince
                      * * *


1.   Da li govoriš srpski bre! - MyCity
www.mycity.rs/Nasa-pisana-dela/Da-li-govoris-srpski-bre.html - Кеширано
22 мар 2010 ... DA LI GOVORIŠ SRPSKI BRE! ... M. Mladenovic; Građanin .... Miroslav B.Mladenović Mirac nastavnik matematike, lokalni etnolog, istoričar OŠ ...
http://www.mycity.rs/Nasa-pisana-dela/Da-li-govoris-srpski-bre.html
Da li govoriš srpski bre!
Sledeća strana 
•   Odgovori
Idi na vrh

Poslao: 22 Mar 2010 17:25
Idi na vrh

offline
•   M. Mladenovic
•   Građanin
•   
•   Pridružio: 16 Mar 2010
•   Poruke: 160   

ДА ЛИ ГОВОРИШ СРПСКИ БРЕ!


Ми који смо научили да на куцаћој машини пишемо латиницом, тешко се сналазимо писање са комјутером ћирилицом-па је то једини разлог што овде не могу да испуним условно речено смисао наслова чланка: ДА ЛИ ГОВОРИШ СРПСКИ, БРЕ!
Тема је на месту. Сустина корисћења језика је у самој културно социолошкој сфери самог друштва и његове духовне и материјалне беде.
Безобзира што сам матерматичар по професији у школи-из љубави према језику бавим се дуго година писањем за новине а и помало пишем и песме и приче на “јужњачком” дијалекту; а и стручно педагошке радове и стално читам књижевне часописе.

Наш српски језик сада уништава примитивизам свуда-у обичном говору на улици, кафани, школи, политици, телевизији у скупштинским клупама.
Највише негативног утицаја има телевизија на којој раде неписмено језичке спикерке.
У школи се све мање читају књиге а гледа (филм-за-одрасле)-ографија и деца су окренута лакој забави и често пороцима -какаав је алкохол и наркоманија.

Поремећен систем вредности и тулбо фолк култура у музици и шунду на телевизији потпуно деградира наш језик.
Данас је толико вулгарности у речима и помодарства у давању имена отвореним фирмама приватника страним именима да више човек често и заборави да говори својим матерњим језиком у домену свакодневног употреба језика.
То је велика штета како рече на ТВ супруга једног страног дипломате.

Видим на форумима неки у својим коментарима само "лече" комплекс више вредности, па вређау све редом.
Неки у коментарима толико "србују" и језиком, као да им није доста и у свакодневној политици-као да им је ово "духовна храна".

Они који "замерају" на писање латиницом, заборављају да смо ми живели у једној држави Југославији и да су оба писма била равноправна и да је реалност да пишемо онако како смо се научили да пишемо на машинама за куцање .

Већина нас је самоуко научила рад са компјутерима али се није одрекла свог језика да га на прави начин брани од вулгарности лажних Лингвиста-има неке знам, нису ни књигу прочитали а деци предају српски језик.

Само системски се може решавати проблем правописа-конкретно језика кроз институције и путем многих потеза саме државе.

Непедагоски је да се многи иживљавају са децом на интернетима у погледу писања коментара.
Своје флустрације нека лече најбоље бављењемм, спортским активностима.

Они “лингвисти” који се служе "сарказмом” у коментарима-само показују своју немоћ у коментарима.
Као "јузњак" чак и у самој околини Власотинца има више дијалеката у језику.
На пример у Горњем Повласињу се казе БИЛ, Власотинцу и оклолним селима БИЈА а у моравска села БЕФ.

То значи да је српски језик богат са својим дијалектом и није срамота говорити својим јужњачким дијалектом.
Напротив, то је културно богатсво српске нације у језику.
Имао сам прилике да слушам и Црногорце и Србе из Хрватске и Босне и Војводине и Београда и Југа Србије и Косова и Шумадије.

Као локални етнолог дошао сам-а и пре мене су то закључили антрополози и етнографи и етнолози да је СРБИН агресиван а србијанац ВЕОМА КРОТАК и мирољубива личност.

О Црногорцима се све зна. Наравно утицај различитих култура са запада је утицала да се Срби у Хрватској и Војводини-па и Београда много разликују од нас Србијанаца из Шумадије и Југа Србије.

Сматрам да злоупотреба било које науке(историје, етнологије, лингвистике) у политичке сврхе деградира науку, а деградира и саму политику која се оваквим средствима служи.
Таква злоупотреба деградира и српски језик и науку и само се стварају конфликтне ситуације “подела”, онда увреда достојанства човека и уопште наше културе.
Замислите да сам пишући педагошко методско дидактичко математичке часописе у Србији, републици Српској-наишао на таква понижавања(а да не говорим “пљувања”-НЕПИСМЕН на интренетима свих форума.

Онда када недостају аргументи, тада ступају “лингвисти” по задатку одређених прљавих група) и од стране мојих математичара.
Наводно сам “неписмен” и треба фонетику да “проучавам” – “правописно” да се “описменим” па онда тек да “достављам” свој рад на РЕЦЕНЗИЈИ.

Човеку да стане памет. Државна министрства просвете, науке, културе за своје “сајтове” имају лекторе, а часописи у природним наукама да их немају, а држава их плаћа -ту нешто “смрди”.

Одустао сам више да се понижавам да пишем и чланке и коментаре, па када дођу нормална времена ћу то све уредити на достојанствен начин да дам на публиковање.

Све друствене науке (лингвистика, етнологија, социологија, психологија, географија, историја) врло често постају НЕОДВОЈИВИ део политичког деловања.

Свидело се то нама или не ни једна друштвена наука не може опстати у неком теоретском вакуму.
Мора бити подржана и додатно потврђена недостатком конфликта са другим сродним наукама.
Не видим да постоји излаз мада се начелно слазем на "ЧИСТИЈИ" приступ ако се лингвистика бави само језиком и ничим више.

На крају повод писања овог чланка је свакодневно срамно гледање и слушање неписмених спикерки локалних и националних телевизија у вечерњим часовима у времену давања дневних вести из земчље и света.

Други разлог је то што ме као просветног радника иритира да из годину у годину нам деца из четвртог разреда у пети разред долазе све неписменија (језички и математички) -више њих која незнају ни да пишу ни да читају ни да рачунају.

Трећи разлог је што више немогу ни у свој рођени град Власотинце да изађењм у вечерњим часовима и прошетам улицама као нормалан човек.
Да се начуди човек какава све страна имена на енглеском језику стоје над вратима трговинских радњи, а и називе предузећа приватних послодаваца су на неком мени неразумљивом “страном” језику.

Наравно да је све то написано латиничним писмом, а нигде или ретко ће с енаћи ћирилично писмо у употреби писања назива трговинских радњи.

Ова држава од републике до општина бих преко народне скупштине требала да донесе закон о заштити националне културе, па и српског језика и језика националних мањина-како у писању имена продавница, тако и у школама.

Као писац песама и прича на дијалекту, често у својој школи увидим да ретко ко од могих наставника познаје своју материјално духовну локалну културу везану за језик и обичаје прошлости.

Ако неко сматра да само “србовањем” и увођењем Веронауке у школама, потпуно је “решен” проблем националног идентитета-грдно се вара.

Данас примитивизам, етно национализам(најпримитивнијег приземног облика, без познавања сопствене традиције ни обичаја и дијалекта језика) и лажног европејства; потпуно ће деградирати све што је везано за очување нашег националног идентитета у Србији-па и српског језика у изворном смислу.

Март 21010. године Власотинце
Мирослав Б. Младеновић Мирац наставник математике, локални етнолог, историчар ОШ “Браћа Миленковић” село Шишава Власотинце Србија22. март 2010. године Власотинце
Мирослав Б. Младеновић Мирац локални етнолог, историчар И писац песама И прича на дијалекту Југа Србије                         * * *

         

          Da li govoriš srpski, bre : Komentari korisnika - Politika
www.politika.rs/index.php?lid=lt&show=rubrike...list... - Кеширано
18 авг 2007 ... Miroslav Mladenovic, nastavnik vlasotince Mladenovic | 21/08/2007 ..... теме је " Да ли говориш српски, бре" а ви ми објашњавате како је у ...

http://www.politika.rs/index.php?lid=lt&show=rubrike&part=list_reviews&int_itemID=3532
Komentar:
Miroslav Mladenovic, nastavnik vlasotince Mladenovic | 21/08/2007 23:50
Tema je na mestuu. Sustina koriscenja jezika je u samoj kulturno socioloskoj sferi samog drustva i njegove duhovne i materijalne bede.Bezobzira sto sam matermaticar po profesiji u skoli-iz ljubavi prema jeziku bavim se dugo godina pisanjem za novine a i pomalo pisem i pesme i price, a i strucno pedagoske radove i stalno citam knjizevne casopise. Nas srpski jezik sada unistava primitivizam svuda-u obicnom govoru na ulici, kafani, skoli, politici, televiziji u skupstinskim klupama. Najvise negativnog uticaja ima televizija na kojoj rade nepismeno jezicke spikerke i u skoli se sve manje citaju knjige a gleda pornografija i deca su okrenuta lakoj zabavi i cesto porocima -kakaav je alkohol i narkomanija.Poremecen sistem vrednosti i tulbo folk kultura u muzici i sundu na televiziji potpuno degradira nas jezik. Danas je toliko vulgarnosti u recima i pomodsarstva u davanju imena otvorenim firmama privatnika stranim imenima da vise covek cesto i zaboravi da govori svojim maternjim jezikom u domenu svakodnevnog upotreba jezika. To je velika steta kako rece na TV supruga jednog stranog diplomate. M.M Vlasotince
                      * * *

             Blic Online | Sutra se obeležava Dan maternjeg jezika
www.blic.rs/Vesti/.../Sutra-se-obelezava-Dan-maternjeg-jezika - Кеширано
20 феб 2011 ... Кад ученици блеје уз фука Да ли говориш српски, бре -politika MiroslavMladenović, nastavnik Vlasotince Mladenović (mmirac@ptt.yu), ...
http://www.blic.rs/Vesti/Drustvo/236688/Sutra-se-obelezava-Dan-maternjeg-jezika

Komentari:
oslednji komentari


Ponedeljak, 21. 02. 2011. 22:02h
Davanjem negativnih poena na objavljenu Ybirku pesama PLANINSKA ORATA na dijalektu Juga Srbije/kao trag vuducim pokolenjma, kako se govorilo dijalektom Juga srbije je kulturna bastina/a nikako nacin OSVETE I MRZNJE nekima koji potvrdjuju moju tezu da se LINGVISTIKA i naxalost SRPSKI JEZIK koristi za neke druge ciljeve.


Ponedeljak, 21. 02. 2011. 21:49h
Кад ученици блеје уз фука Да ли говориш српски, бре -politika Цццццццц (наставнику Младеновићу Власотинце), 24.08.2007, 20:41 За шта се Ви уствари залажете? За писање латиницом, за стандардизацију правописа, за то да се деца иживљавају над нама и за то да Ви лично арбитрирате који су лингвисти прави а који лажни и ко треба да се бави спортом и зашто? Што се тиче стандардизације правописа, идеја је веома умесна, уосталом на њој се већ увелико ради.


Ponedeljak, 21. 02. 2011. 21:48h
Кад ученици блеје уз фука Да ли говориш српски, бре -politika Miroslav Mladenović, nastavnik Vlasotince Mladenović (mmirac@ptt.yu), 24.08.2007, 20:09 Vidim ovde neki u svojim komentarima samo "leče" kompleks više vrednosti, pa vređau sve redom. Neki u komentarima toliko "srbuju" i jezikom, kao da im nije dosta i u svakodnevnoj politici-kao da im je ovo "duhovna hrana".Oni koji "zameraju" na pisanje latinicom, zaboravljaju da smo mi živeli u jednoj državi Jugoslaviji i da su oba pisma bila ravnopravna i da je realnost da pišemo onako kako smo se naučili da pišemo na mašinama za kucanje. Većina nas je samouko naučila rad sa kompjuterima ali se nije odrekla svog jezika da ga na pravi način brani od vulgarnosti lažnih lingvista-ima neke znam nisu nu knjigu pročitali a deci predaju Srpski jezik. Samo sistemski se može rešavati problem pravopisa-konkretno jezika kroz institucija, putem mnogih poteza same države-a činimi se da sam to naveo konkretno u svom predhodnom komentaru. P.S Nepedagoški je da se mnogi iživljavaju sa decom ovde na internetu u pogledu pisanja komentara. Svoje flustracije neka leče najbolje bavljenjem sportskim aktivnostima. Miroslav Mladenović nastavnik Vlasotince avgust 2007. g Vlasotince


Ponedeljak, 21. 02. 2011. 21:48h
Кад ученици блеје уз фука Да ли говориш српски, бре -politika Miroslav Mladenović, nastavnik vlasotince Mladenovic (mmirac@ptt.yu), 21.08.2007, 23:50 Tema je na mestu. Suština korisćenja jezika je u samoj kulturno sociološkoj sferi samog društva i njegove duhovne i materijalne bede.Bezobzira što sam matermatičar po profesiji u školi-iz ljubavi prema jeziku bavim se dugo godina pisanjem za novine a i pomalo pišem pesme i priče, a i stručno pedagoške radove i stalno čitam književne časopise. Naš srpski jezik sada uništava primitivizam svuda-u običnom govoru na ulici, kafani, školi, politici, televiziji, u skupštinskim klupama. Najviše negativnog uticaja ima televizija na kojoj rade nepismeno jezičke spikerke i u školi se sve manje čitaju knjige a gleda pornografija i deca su okrenuta lakoj zabavi i često porocima -kakav je alkohol i narkomanija.Poremećen sistem vrednosti i tulbo folk kultura u muzici i šund na televiziji- potpuno degradira naš jezik. Danas je toliko vulgarnosti u rečima i pomodsarstva u davanju imena otvorenim firmama privatnika stranim imenima da više čovek često i zaboravi da govori svojim maternjim jezikom u domenu svakodnevnog upotreba jezika. To je velika šteta kako čece na TV supruga jednog stranog diplomate. Miroslav Mladenović Vlasotince

Miroslav Mladenovic nastavnik Vlasotince
Ponedeljak, 21. 02. 2011. 21:45h
Страшно је стање у школи по питању писмености ученика. У петом разреду сваке године (радећи методом откривајућем-коришћењем књиге математике ), ове године је поражавајуће стање. Деца која су имала петице до четврти разред, незнају да читају, па чак нека и срицају само слова. О писању и да не говорим, чак има која не могу да прате наставу, јер незнају да пишу. О томе треба да се води расправа на форумима, а не о „граматици“-која је само део неке „писмености“; али не оне праве писмености коришњења метрњег језика у свакодневном животу. Примитивизам је захватио све институције, а највише га има на телевизијама. Питам се шта раде толики савети за културу од републике до општина и минстарства: културе и просвете, као и сама држава Србија. Моја генерација је користила двојезично писмо-али то није сметња, да неко чита и упознаје свој језик, своју културу, безобзира на ком је писму словенском написана књига. Ако желимо да сачувамо језик као национално обележје, онда нека се донесе закон у скупштини да свака продавница, фирма и установа(тамо где је у потпуности српко становништво)-носи назив српских имена и написани називи на српском језику, а не на енглескјом језику из помодарства. Проблем очувања матерњег језика је комплексно питање за државу Србију, о коме треба на прави начин да се о њему води рачуна док није касно. Мирослав Младеновић наставник Власотинце

Аутор теме: Мирослав Б Младеновић локални етнолог и историчар и писац песама и прича на дијалекту југа Србије
Тема постављена: 16.септембар 2013.г.  Власотинце република Србија« Последња измена: септембар 16, 2013, 05:43:19 поподне Мирослав Младеновић »

Ван мреже Sergio

 • Памтиша
 • ********
 • Поруке: 1781
 • Y-DNA: I2-PH908>Y81557 | mtDNA: K1a-C150T
Одг: Да ли говориш српски бре!
« Одговор #1 послато: фебруар 21, 2017, 06:12:15 поподне »
Arno Gujon - десет година учења српског језика...у три минута.
Link:
<a href="https://www.youtube.com/v/QImWco310wU" target="_blank" rel="noopener noreferrer" class="bbc_link bbc_flash_disabled new_win">https://www.youtube.com/v/QImWco310wU</a>

На мрежи Небојша

 • Уредник СДНКП
 • Бели орао
 • *****
 • Поруке: 9862
Одг: Да ли говориш српски бре!
« Одговор #2 послато: фебруар 21, 2017, 06:19:32 поподне »
Arno Gujon - десет година учења српског језика...у три минута.
Link:
<a href="https://www.youtube.com/v/QImWco310wU" target="_blank" rel="noopener noreferrer" class="bbc_link bbc_flash_disabled new_win">https://www.youtube.com/v/QImWco310wU</a>

Није остарио ни дана за ових 10 година. Просечан Србин за 10-ак година овде остари 40 "људских" година. :)

Ван мреже Sergio

 • Памтиша
 • ********
 • Поруке: 1781
 • Y-DNA: I2-PH908>Y81557 | mtDNA: K1a-C150T
Одг: Да ли говориш српски бре!
« Одговор #3 послато: фебруар 21, 2017, 06:30:47 поподне »
Просечан Србин за 10-ак година овде остари 40 "људских" година. :)

Истина.  ;D

Ван мреже Sergio

 • Памтиша
 • ********
 • Поруке: 1781
 • Y-DNA: I2-PH908>Y81557 | mtDNA: K1a-C150T
Одг: Да ли говориш српски бре!
« Одговор #4 послато: фебруар 21, 2017, 06:59:25 поподне »
Thiago Ferreira - српски језик (питај Бразилца)
Link:
<a href="https://www.youtube.com/v/-dpS_qrXiVU" target="_blank" rel="noopener noreferrer" class="bbc_link bbc_flash_disabled new_win">https://www.youtube.com/v/-dpS_qrXiVU</a>

Ван мреже vojislav.ananic

 • Члан Друштва
 • Истраживач
 • *****
 • Поруке: 1241
Да ли говориш српски бре!
« Одговор #5 послато: фебруар 22, 2017, 06:23:25 пре подне »
Језик се стално мења и обогаћује новим речима, али се у њему запостављају и старе, које су некада биле у свакодневној употреби. Нису то само архаизми. Ево неких заборављених речи:
http://www.dnevno.rs/istorijski-zabavnik/zanimljivosti-iz-istorije/90197/zaboravljene-reci-stare-srbije-nemojte-se-reziliti-i-gledajte-da-ne-postanete-cutuk


Ван мреже vojislav.ananic

 • Члан Друштва
 • Истраживач
 • *****
 • Поруке: 1241
Да ли говориш српски бре!
« Одговор #6 послато: март 02, 2017, 08:48:38 пре подне »
РИЈЕЧНИК ТУЂИЦА И ЛОКЛИЗАМА НА ЗМИЈАЊУ

Р.
бр.   Појам   Туђице   Локализми
1.   Маша   Ријеч персијског поријекла, значи жељезна лопатица са дугом дршком.   ОЖЕГ — Жељезна лопатица са дугом дршком за вађење ватре и луга из пећи
2.   Сач           Ријеч турског поријекла, значи жељезни поклопац.   
3.   Саџак   Ријеч турског поријекла, значи жељезни троножац.   ТРОНОГ
4.   Баџа   Ријеч персијског поријекла, значи отвор на дашчаном крову кроз који излази дим. Отвор иа крову кроз који излази дим, на кућама са огњиштем; мали прозор на крову; рупа за пролаз или пребацивање нечега.
5.   Долап      Орман, обично узидан; шкриња.
6.   Сопра   Синија - ријеч арапско-персијског поријекла, значи ниска округла трпеза.   СОФРА; ТРПЕЗА
7.   Здјела   Чанак — ријеч турског поријекла, значи дрвена здјела. ЗАСТРУГА — чанчић, здјелица од дрвета са поклопцем.
8.   Карлица   Дрвено коританце за разлијевање млијека.
9.   Варићак   Дрвени суд за жито, житна мјера.
10.   Плоска   ПЉОСКА — боца спљоштеног облика погодна за ношење у џепу или у торби.
11.   Ардов   ХАРДОВИЋ — буренце, бачвица.
12.   Тепсија   Ријеч турског поријекла, значи плитка округла бакарна посуда у којој се пеку пите.   
13.   Тава   Ријеч персијског поријекла, значи тигањ.   
14.   Фуруна   ВУРУНА; Пећ; лимена пећ; земљана пекара.
15.   Кревет   Сећија — ријеч турског поријекла, значи уздигнуто дрвено сједиште са сламарнцом или без ње.   


                       

Ван мреже роквић

 • Помоћник
 • ****
 • Поруке: 170
Одг: Да ли говориш српски бре!
« Одговор #7 послато: новембар 05, 2017, 11:29:12 поподне »
Српкиња, посланик у сабору хрватске је тамо говорила наш језик и изазвала "опће згражавање домољубивог пука".

Цитат
чин игнoрирaњa службeнoг jeзикa у хрвaтским држaвним институциjaмa тe нaсилнo кoриштeњe jeзикa кojи свe нaс, суврeмeникe српскe aгрeсиje нa Хрвaтску 1991. – 1998., пoдсjeћa нa убиjaњe и силoвaњe нaших нajмилиjих грубa прoвoкaциja у нajвишeму држaвнoм, зaкoнoдaвнoм тиjeлу

https://www.portalnovosti.com/dnevno-hrt
бити Србин је светиња