Аутор Тема: Светски ДНК дан 2018  (Прочитано 67876 пута)

Jelic

 • Гост
Одг: Светски ДНК дан 2018
« Одговор #580 послато: мај 29, 2018, 02:01:40 поподне »
Црнојевић, Ивањдан, Грађани

Припада хаплогрупи I2-PH908. Од специфичнијих вредности, једино се издваја висока вредност 19 на 458. По тој вредности, а и по укупном хаплотипу, можда би могао имати неке везе са Бездановићима из Комана, али је мали број маркера у питању, па ништа није сигурно.

О Црнојевићима у литератури стоји:

Црнојевићи или Црновићи (Ивањ-дан) у Грађанима су, према свом предању, потомци једне бочне гране Црнојевића. Јовићевић, међутим, сматра да је ово предање измишљено и да је ово братство стариначко, а да им је право презиме Црновић.

Сами, пак, Црнојевићи за себе кажу да потичу од бочних сродника Ивана Црнојевића (од Ђурђа, Ивановог брата а другог Стефаничиног сина, или од Иванових стричева Ћурашина или Којчина). Повлачећи се пред турским освајањем, Иван Црнојевић је преселио престоницу са Жабљака на Ријеку Црнојевића (1475. године), а затим на Цетиње (1485. године). Део Црнојевића је остао да живи на Ријеци, на породичном земљишном поседу. Половином 17. столећа, вероватно под притиском потурчењака (у братственом предању се каже – због крвне освете), преостали Црнојевићи селе се у Грађане. „…за цијело вријеме постојања породице Црнојевића у селу Грађане нико никада није сумњао да та породица припада потомцима славне династије, а и они сами су се тако осјећали, то слиједи да ова породица припада неком огранку ове чувене црногорске породице“.

Као један од аргумената у прилог сродству с владарском лозом Црнојевића, грађански Црнојевићи истичу и сличност имена у оба родослова, где се нарочито често јављају имена Радич (односно Раич), и Ђурашин – Ђурађ (Ђуро).

https://sites.google.com/site/crnojevicrodoslov

https://www.poreklo.rs/2016/02/11/bratstva-plemena-gradjani/

Ван мреже Nebo

 • Члан Друштва
 • Бели орао
 • *****
 • Поруке: 8610
 • I2a S17250 A1328
Одг: Светски ДНК дан 2018
« Одговор #581 послато: мај 29, 2018, 07:58:08 поподне »
Ђурашковић, Никољдан, Цеклин

Припада хаплогрупи I2-CTS10228>Z17855, роду Горњака из Цеклина.

Овај резулат обара предање (по којем су од ових Ђурашковића) Ђурашковића из Будмиље код Берана (славе Ђурђиц) и који припадају хаплогрупи E-V13>Z5017>Z19851.

Јасно да веза између цеклинских и беранских Ђурашковића не постоји. Као ни Ралевића из Калудре, који су посебна грана хаплогрупе Е.

То, опет, не искључује порекло ова два полимска рода из Ријечке нахије, односно Старе Црне Горе. Ово се нарочито односи на беранске Ђурашковиће, који спадају у бјелички род. Бјелице и Цеклин су први суседи (додуше, углавном су били у непријатељству у прошлости), те није искључено да се неки бјелички род населио уз праве Ђурашковиће, те су неки њихови исељеници ову везу и причу о пореклу од Ђурашковића Горњака пренели у Полимље. С друге стране, није немогуће ни да се неки бјелички род (или појединац) звао Ђурашковићи (Ђурашко), те је након пресељења ово презиме поистовећено са великим цеклинским братством.

У сваком случају, ова енигма је сада разрешена. А за Горњаке потврђено порекло од истог претка.

Занимљиво је да се слава полимских Ђурашковића - Ђурђиц, јавља код пивљанског рода Дубљевића, који имају предање о пореклу из Бјелица.
"Наша мука ваља за причешћа"

Ван мреже Nebo

 • Члан Друштва
 • Бели орао
 • *****
 • Поруке: 8610
 • I2a S17250 A1328
Одг: Светски ДНК дан 2018
« Одговор #582 послато: мај 29, 2018, 08:01:59 поподне »
Брновић, Петковдан, Спуж, Даниловград, Љешанска Нахија

Припада хаплогрупи I2-PH908. Од специфичнијих вредности, издвајају се комбинација 14-32 на 389i и 11 на 643. Брновић је свакако исти род са Раичковићима из Љешанске Нахије,

Иако, као што се из приложеног види, постоји и предање које каже да Раичковићи и Брновићи нису сродни, генетика каже да свакако јесу.

Значајан резултат за Грачане, из којег се може закључити да сва ова братства јесу истог порекла.

Такође и са цуцким / херцеговачким братством које је Лука споменуо, старином из Горње Зете.

Можда би требало још проверити да ли се и Кажије / Кажићи уклапају у ову причу.
"Наша мука ваља за причешћа"

Ван мреже Nebo

 • Члан Друштва
 • Бели орао
 • *****
 • Поруке: 8610
 • I2a S17250 A1328
Одг: Светски ДНК дан 2018
« Одговор #583 послато: мај 29, 2018, 08:10:53 поподне »
Кнежевић, Ивањдан, Грађани, Цетиње
Припада хаплогрупи R1a-M417.

Црнојевић, Ивањдан, Грађани
Припада хаплогрупи I2-PH908.

Ова два резултата су, можда, значајни због предања које сам чуо код Кнежевића да се заправо ради о истом роду и Јовићевићеве тврдње да грађански Црнојевићи немају везе с властеоском кућом Црнојевића са краја средњег века.

Ако уклопимо ове две приче, и врло уверљиву причу Црнојевића наведену на страници овог братства (за коју је Лука поставио везицу), веома је могућно да нам резултат данашњих грађанских Црнојевића говори о генетском пореклу средњевековних Црнојевића.

У сваком случају, видимо јако присуство хаплогрупе РН908 на подручју Старе Црне Горе међу неким од најстаријих родова у тој области.
"Наша мука ваља за причешћа"

Ван мреже Одисеј

 • Познавалац
 • ******
 • Поруке: 725
Одг: Светски ДНК дан 2018
« Одговор #584 послато: мај 29, 2018, 10:32:32 поподне »
Словенска генетика просто доминира на подручју Ријечке и Љешанске нахије, а и у Катунској нахији биљежи прилично високе проценте, упркос јачини неких старобалканских родова као што су Цуце/Пјешивци и Бјелице. За Црмничку нахију још не знамо каква је ситуација, јер је мало њих тестирано.Ван мреже Иван Вукићевић

 • Помоћник уредника
 • Етнолог
 • *****
 • Поруке: 2142
 • Васојевић
Одг: Светски ДНК дан 2018
« Одговор #585 послато: јун 06, 2018, 10:06:01 поподне »
Новаковић, Тривуњдан, Драгојловац, Владимирци

Припада хаплогрупи E-V13>Z5018>FGC11450. Најближа поклапања има са тестиранима из рода Г, Дивчићем из Међуша код Сарајева (2/23) и Лопандићем из Бијељине и Соколовићем са Кордуна (3/23). Једина вредност која одудара од осталих је нешто виша DYS576=17.

У општини Владимирци не постоји насеље Драгојловац. Тестирани је вероватно из Драгојевца поред Прова.

Ван мреже nikola milanovic

 • Гост
 • *
 • Поруке: 2
Одг: Светски ДНК дан 2018
« Одговор #586 послато: јун 08, 2018, 12:47:37 поподне »
Тако је, у својој пријави за тестирање сам навео тај податак. Ја сам седма генерација Милановића. Пре мене уназад су били Мирољуб (мој тата), Богољуб (деда), Вукашин (прадеда). Пре тога нисам сигуран за редослед, али знам да су Нићифор, Милутин, а онда Милан по коме је усвојено презиме. Колико сам сазнао по усменом предању, Милан је имао два брата, од којих се један звао Јован и настали су Јовановићи. Милан и Јован су се презивали Глигоријевићи, не знам колико година је постојало то презиме, али по предању јесмо били Величковићи.
Постоји прича како смо се доселили из Бучје, из околине Крушевца. Брат и зет су у одбрану својих жена убили неке турке и у страху од одмазде су пребегли у Крчин, у део села који је тешко приступачан.
Не знам може ли днк анализа да каже нешто више?

ЕДИТ: Вукашинов отац је био Витомир, а деда Нићифор. На сеоском гробљу где се сахрањују Бучани, има споменика до Нићифора. Нићифоров отац је био Милан, по коме смо добили презиме Милановић, али не знам где је он сахрањен. Остала презимена на гробљу су најчешће Јовановићи и Ђорђевићи и они су нам род. Величковићи као презиме се није одржало, али је једна породица у релативно скорије време вратила презиме Величковић.

Сестра од Величковића који се доселио из околине Крушевца (село Бучје, између Александровца и Крушевца), звала се Велика (изговара се са акцентом на ”И”, као Величковић) и на једном споменику постоји родослов њене фамилије. Окачио бих фотографију, али ми не ради опција да убацим у поруку.

Ово поклапање са Богдановићем из околине Александровца ми звучи као неки много даљи род.

Ван мреже Никола Стојановић

 • Члан Друштва
 • Писар
 • *****
 • Поруке: 342
 • I2-PH908
Одг: Светски ДНК дан 2018
« Одговор #587 послато: јун 08, 2018, 03:49:58 поподне »
У најновијем раду о J хаплогрупи, налетех на податак који је јако битан и за ову нашу групу родова L26>L70, 391=9  с југа Србије. Наиме, овај кластер J2a (често познат и под именом DYS445=6) налази се у свим крајевима који су претрпели грчку колонизацију, а има га доста и код самих Грка.

На југоистоку Србије постојао је кроз историју јак утицај грчких сточара али и других влашких катуна с југа Балкана, па можда ту треба тражити порекло наших J2a-L26.

Видех да се такви хаплотипови (доста блиски нашима) јављају и код Анадолских Грка (Фокеја, око 6%). Подсетићу да тамо имамо и припадника J2b-M205>Y22066, која је такође присутна на југоистоку Србије у солидном проценту.

Ово је закључак аутора за ту подграну J2a:

"Finally, we explored the distribution of J2a-L397 and three derived lineages within it. J2a-L397 is tightly associated with a typical DYS445 6-repeat allele. This has been hypothesized as a marker of the Greek colonizations in the Mediterranean, based on its presence in Greek Anatolia and Provence (France), a region with attested Iron Age Greek contribution. All of our chromosomes in this clade were characterized also by DYS391(9), confirming their Anatolian Greek signature."

(A finely resolved phylogeny of Y chromosome Hg J illuminates the processes of Phoenician and Greek colonizations in the Mediterranean)

Можда је ово траг тих Ашана-црновунаца који се помињу у предањима источне Србије?

Ван мреже boka78

 • Гост
 • *
 • Поруке: 12
 • Gradjanin N
Одг: Светски ДНК дан 2018
« Одговор #588 послато: јун 09, 2018, 10:27:57 пре подне »
Живанић, Ђурђевдан, Кудиљи, Купрес, хаплогрупа J2b2-M241>Z638


Живанићи из околине Купреса су део шире групе Павловића, коју чини велики број породица са тог подручја. Милојевић их је сврстао у староседеоце у тој области:

"Живанићи, Дујмићи, Аскићи, Талићи, Золотићи, Дражићи, Никићи и Малушићи (старо презиме Кнежевићи) носе заједничко презиме Павловићи и живели су овде, „кад је било Немањића царство“. Славе Св. Ђурђа. Где су сада куће Дујмића и Аскића биле су раније кошаре Павловића. Пре Аустрије су одселили једни Дражићи у Зеницу, и неки Живанићи у Зеницу и око Брчког."
https://www.poreklo.rs/2012/07/23/poreklo-prezimena-selo-donje-vukovsko-kupres-fbih/

Ово предање звучи веома интересантно, посебно зато што је у том крају морало остати Срба староседелаца према неким параметрима. Са друге стране, генетски се Живанићи савршено уклапају у род Голијана J2b2-Z631 из Старе Херцеговине, чак славе и исту славу - Ђурђевдан.
https://dnk.poreklo.rs/tabela-pojedinacne-grupe/?grp-filter=J2b

Није неуобичајена ова веза Срба из западне Босне и Старе Херцеговине. Што се предања тиче, може такође бити реч о старијим досељеницима.

Живанић заиста има предање да су "одувјек" на Купрешкој висоравни. Будући да је генетика показала да су и они досељеници у те крајеве њега занима у ком временском периоду су се његови претци могли доселити на Купрес??? Ако има ко од цијењених чланова форума да би знао одговорити на ово питање? Унапред хвала

Ван мреже Зрно

 • Помоћник уредника
 • Памтиша
 • *****
 • Поруке: 1538
 • R1b>BY611>YZ2705>BY200954
Одг: Светски ДНК дан 2018
« Одговор #589 послато: јун 09, 2018, 10:49:54 пре подне »
Нико није одувијек не некој територији. Само може бити давно досељен, па да изгледа како је ту одувијек.

Ван мреже boka78

 • Гост
 • *
 • Поруке: 12
 • Gradjanin N
Одг: Светски ДНК дан 2018
« Одговор #590 послато: јун 09, 2018, 11:06:31 пре подне »
Нико није одувијек не некој територији. Само може бити давно досељен, па да изгледа како је ту одувијек.
То је јасно као дан. Зато сам и ставио под наводнике "одувијек"
Написао сам дословно његово предање али сам ипак ставио под наводнике. Да преформулишем питање.... у ком вијеку је могло доћи до тог давног досељавања Живанића на Купрес???

Ван мреже Зрно

 • Помоћник уредника
 • Памтиша
 • *****
 • Поруке: 1538
 • R1b>BY611>YZ2705>BY200954
Одг: Светски ДНК дан 2018
« Одговор #591 послато: јун 09, 2018, 11:18:31 пре подне »
То је јасно као дан. Зато сам и ставио под наводнике "одувијек"
Написао сам дословно његово предање али сам ипак ставио под наводнике. Да преформулишем питање.... у ком вијеку је могло доћи до тог давног досељавања Живанића на Купрес???

Између 13. и 16. века.

Ван мреже boka78

 • Гост
 • *
 • Поруке: 12
 • Gradjanin N
Одг: Светски ДНК дан 2018
« Одговор #592 послато: јун 09, 2018, 11:25:47 пре подне »
Између 13. и 16. века.
Хвала на одговору Зрно.

Ван мреже Зрно

 • Помоћник уредника
 • Памтиша
 • *****
 • Поруке: 1538
 • R1b>BY611>YZ2705>BY200954
Одг: Светски ДНК дан 2018
« Одговор #593 послато: јун 09, 2018, 11:34:39 пре подне »
Најреалније у 16. веку, након турских освајања.

Ван мреже Nebo

 • Члан Друштва
 • Бели орао
 • *****
 • Поруке: 8610
 • I2a S17250 A1328
Одг: Светски ДНК дан 2018
« Одговор #594 послато: јун 10, 2018, 12:48:42 поподне »
Мајски, Ђурђевдан, Чуруг, Жабаљ

Припада хаплогрупи I2-PH908. Иако има хаплотип који готово да не одудара од модала, нема ни једно потпуно поклапање. Могуће да је због славе и географске блискости повезан са Богдановићем из Ђурђева код Жабља.

Ако неко зна нешто о даљем порекло ове породице, нека напише.

Имамо дојаву да чурушки Мајски славе Стевањдан.
"Наша мука ваља за причешћа"

Jelic

 • Гост
Одг: Светски ДНК дан 2018
« Одговор #595 послато: јун 10, 2018, 12:53:02 поподне »
Имамо дојаву да чурушки Мајски славе Стевањдан.

Има на 17 маркера потпуно поклапање са једном необјављеном фамилијом из Мокрина у Банату (раније по предању из Бачке) која слави Стевањдан. Тако да ако заиста слави Стевањдан, могао би бити повезан са том породицом.

Ван мреже Nebo

 • Члан Друштва
 • Бели орао
 • *****
 • Поруке: 8610
 • I2a S17250 A1328
Одг: Светски ДНК дан 2018
« Одговор #596 послато: јун 10, 2018, 04:16:51 поподне »
Пореклу се мејлом обратио господин Жарко Мајски, који наводи да та фамилија слави Стевањдан. Само преносим, нисам баш упознат са фамилијама и славама из тог краја...
"Наша мука ваља за причешћа"

Ван мреже Amicus

 • Уредник
 • Бели орао
 • *****
 • Поруке: 8096
 • I1 P109 FGC22045
  • Порекло.рс
Одг: Светски ДНК дан 2018
« Одговор #597 послато: јун 10, 2018, 04:24:22 поподне »
Пореклу се мејлом обратио господин Жарко Мајски, који наводи да та фамилија слави Стевањдан. Само преносим, нисам баш упознат са фамилијама и славама из тог краја...

Па да, и то треба исправити где год је унето.Ван мреже Сол

 • Истраживач
 • *******
 • Поруке: 1205
Одг: Светски ДНК дан 2018
« Одговор #598 послато: јун 13, 2018, 08:21:48 поподне »
Ова два резултата су, можда, значајни због предања које сам чуо код Кнежевића да се заправо ради о истом роду и Јовићевићеве тврдње да грађански Црнојевићи немају везе с властеоском кућом Црнојевића са краја средњег века.

Ако уклопимо ове две приче, и врло уверљиву причу Црнојевића наведену на страници овог братства (за коју је Лука поставио везицу), веома је могућно да нам резултат данашњих грађанских Црнојевића говори о генетском пореклу средњевековних Црнојевића.

У сваком случају, видимо јако присуство хаплогрупе РН908 на подручју Старе Црне Горе међу неким од најстаријих родова у тој области.

Nebo, да ли би могао ово горе подебљано појаснити?
СОКО БАIО СА ТРИЕС ЗМАIEВАХ МРѢЕТ НЕЋЕ ДОК СВѢЕТА ТРАIЕ

Ван мреже Nebo

 • Члан Друштва
 • Бели орао
 • *****
 • Поруке: 8610
 • I2a S17250 A1328
Одг: Светски ДНК дан 2018
« Одговор #599 послато: јун 13, 2018, 08:38:58 поподне »
Чух тако.
"Наша мука ваља за причешћа"