Упит за порекло: Ђекић, Ритешић (Добој), слава Никољдан (R1a-M458)
Добар дан и срдачан поздрав свим администраторима и члановима Српског ДНК пројекта.
Пишем вам са жељом да сазнам нешто више о свом генетичком поријеклу, али и да се распитам за наредни круг дубинског тестирања. Ми смо Ђекићи из Ритешића (Добој), славимо Никољдан, а моји резултати на 23 маркера су већ унесени у званичну табелу пројекта преко тестирања које је рађено преко Друштва Порекло. Према нашем породичном предању, први предак који се населио у Ритешић био је Косто, а генетичка линија од њега иде овако: Косто ➔ Симо ➔ Бошко ➔ ...
Како је наведено "Поред за ову грану ретке повишене вредности Y-GATA-H4=12, поседује и две изузетно специфичне вредности, врло ниску DYS533=10 и врло високу DYS643=12. И једну и другу вредност поседује свега неколико тестираних у нашој бази, а комбинацију нико осим Ђекића.", желио бих да поставим неколико питања у нади да су новији подаци или свјетске базе донели нека нова сазнања:
Генетички сродници по слави: Да ли у бази пројекта тренутно постоје друге породице са славом Никољдан унутар хаплогрупе R1a-M458 које су географски близу (Озрен, Крњин, Требава, Босанска Посавина или Семберија), а са којима бих могао дијелити заједнички корјен упркос мојим специфичним STR мутацијама?
Свјетске паралеле: Да ли се ова специфична комбинација маркера (пре свега DYS533=10 и DYS643=12) у међувремену појавила код било кога другог унутар подгране L1029 на светском нивоу?
Да ли је у етнографској литератури за Добојски крај и Посавину забиљежено ишта о пореклу Ђекића у Ритешићу, и да ли се име претка "Косто" можда помиње у старијим пописима/дефтерима овог региона?
С обзиром на то да је мој узорак већ депонован, заинтересован сам да урадим даље дубинско тестирање преко Друштва Порекло те ме занима каква је процедура за нас који смо већ радили основни тест и колико износи цијена истог?
Сваки детаљ или смерница ће мени и мојој породици бити од великог значаја за склапање породичног мозаика.
С поштовањем !