Аутор Тема: Грб Кумодража  (Прочитано 49735 пута)

На мрежи Amicus

• Уредник
  • Бели орао
  • Поруке: 9600
  • I1 P109 FGC22061
    • Порекло.рс
Одг: Грб Кумодража
« Одговор #160 послато: Март 27, 2018, 01:12:15 пре подне »
Хвала, хвала  ;D
За ове измене на последњем предлогу заслуге иду и млађи.

Мада, искрено, шансе да овакав један предлог прође код одборника на гласању су отприлике никакве...

Шта ће оваквом грбу одборници? 8)

Ван мреже Азот

• Писар
  • Поруке: 396
« Одговор #161 послато: Март 27, 2018, 07:52:37 пре подне »
Сигурно да ће усвојити, нарочито ако им се објасни шта који део представља.

Ван мреже Ojler

• Члан Управног одбора
  • Бели орао
  • *
  • Поруке: 6283
  • Y-DNK: I2-Y3120 Z17855>PH3414 Мириловићи
« Одговор #162 послато: Март 27, 2018, 12:11:50 поподне »
Сигурно да ће усвојити, нарочито ако им се објасни шта који део представља.

Мислим да подцењујеш "потенцијал" наших политичара :)  Тражили би да се на грб стави крст са оцилима, да све буде у црвеној, плавој и белој и то обавезно тим редом, а да уместо одвратних змијурина држачи буду, ако не двоглави бели орлови, а оно барем лавови или вукови, или војвода Степа Степановић преузет са историјске фотографије.

Иначе, овај најсвежији предлог ми изгледа све боље. Успели смо да повратимо почетни пожељни распоред звездица и очувамо њихову тинктуру, поставили смо тролист на почасно место, а поред тога појачали симболику коју смо већ имали: горњи кренелирани видљиви део златне лучне греде сада више асоцира на силуету града док се доњи видљиви део издвојио као "крива улица".
Kамене рабъ и госодинъ

Ван мреже Ojler

• Члан Управног одбора
  • Бели орао
  • *
« Одговор #163 послато: Март 27, 2018, 02:49:21 поподне »
Занимљиво је и значење Тролиста на језику цвећа, које би баш могло да одговара једном приградском насељу као што је Кумодраж  :):

Цитат
Trolist (Trillium) – Skromna lepota
Kамене рабъ и госодинъ

Ван мреже Ђока

• Писар
  • Поруке: 219
« Одговор #164 послато: Март 27, 2018, 03:21:16 поподне »
Пратећи ову тему, научио сам много о хералдици. Пре свега, тема ме је подстакла да се мало шире информишем.

Последња два предлога апсолутно задовољавају и естетску страну. Као што неко рече, тешко да ће ти одборници гледати ишта друго. Пошто је демократија богом дан облик владавине у коме се свако за свашта може питати, не би ме чудило да се усвоји предлог са 4с и натписом испод - Кумодраж (у тајмс њу роман фонту).

Него, кад је то одлучивање, постоји ли нека процедура приликом подношења предлога? И кад ће бити законска расправа на предлог 'Закона о изменама и допунама закона...'  ;D

Ван мреже Ojler

• Члан Управног одбора
  • Бели орао
  • *
« Одговор #165 послато: Март 27, 2018, 04:17:12 поподне »
Пратећи ову тему, научио сам много о хералдици. Пре свега, тема ме је подстакла да се мало шире информишем.

Последња два предлога апсолутно задовољавају и естетску страну. Као што неко рече, тешко да ће ти одборници гледати ишта друго. Пошто је демократија богом дан облик владавине у коме се свако за свашта може питати, не би ме чудило да се усвоји предлог са 4с и натписом испод - Кумодраж (у тајмс њу роман фонту).

Него, кад је то одлучивање, постоји ли нека процедура приликом подношења предлога? И кад ће бити законска расправа на предлог 'Закона о изменама и допунама закона...'  ;D

Не знам да ли уопште постоји некакав конкурс за грб Кумодража. Нисам сигуран али пре бих рекао да је ово била лична иницијатива Чонопљанца.
Општински грбови се ваљда усвајају већинском одлуком одборника општинске скупштине а на предлог изабране радне групе општинског већа. Како иде за мања насеља, односно месне заједнице, стварно не знам. Да ли у том случају грб бирају чланови савета месне заједнице или се он "намеће" одлуком надлежне општинске скупштине, можда млађо зна нешто о томе?
Такође, шта је са насељима која немају статус општине а састоје се из више месних заједница ако таква уопште постоје? Да ли таквом месту припада један грб или по један за сваку месну заједницу?
Kамене рабъ и госодинъ

Ван мреже Азот

• Писар
  • Поруке: 396
« Одговор #166 послато: Март 27, 2018, 06:31:56 поподне »
Ојлер, да будем искрена ја се не разумем у хералдику уопште. Али сујета политичара је позната ствар  :)
Требало би да их наведеш да они кажу шта су најбитнија обележја  Кумодража
Мораш да им кажеш да је на пројекту ГРБ КУМОДРАЖА радио тим СТРУЧЊАКА (што и јесте тачно  ;) ) и да се пажљиво сваки детаљ разматрао и да си убеђен како ће они све то узети у обзир јер су и они сами мудри и разумеју значај који има одговарајући грб.

Онда им пар ствари појасниш корестећи термине хералдике ( чисто да виде да је то читава наука, а плашиће се да не испадну смешни и неупућени, вероватно неће превише запиткивати)
Онда им лепо објасниш шта све представља грб.
( Вероватно су и они већ нека поменули на почетку, па ће им импоновати како су се досетили шта је најбитније и надам се да ће га усвојити.

Ван мреже Чонопљанац

• Почетник
  • **
  • Поруке: 29
« Одговор #167 послато: Април 02, 2018, 12:19:17 пре подне »

Морао сам да спојим урбано и сеоско. Што се тиче свих 24 предлога за могући грб Кумодража које вам сада представљам. Који је од њих најлепши? Питам се.
Углавном, овог пута је боље. Војводу Степу сам приказао у стуба (Pale), плетенице и лава који замахује сабљом. ''Монолит'' посут билетима представља урбану средину. Зелено и златно представљају баштованство и остале ''зелене'' и ''златне'' ствари у Кумодражу. Употребио сам и две различите форме крста (предлог број 10 и предлог број 11). То све је алузија на Цркву Свете Тројице у Кумодражу. Лучни рез, лучна летва и лучни појас представљају брдо Торлак, док њихови обични еквиваленти представљају улицу која пролази Кумодражом и спаја га с Београдом. Наравно, користио сам и два различита реза, као и форму стуба. Сва три хералдичка елемента расцепљују предлоге на урбану и сеоску средину. Један рез је обичан, а други је позајмљен од грба италијанске вароши Фано. Огромни билети представљају или делове Кумодража или Фармацеутски факултет и друге институције или нешто слично. Збиља сам био инспирисан радовима других мајстора хералдике.

Ван мреже Иван Вукићевић

• Уредник СДНКП
  • Аскурђел
  • Поруке: 4318
  • Васојевић
« Одговор #168 послато: Април 02, 2018, 01:30:40 поподне »
Како иде за мања насеља, односно месне заједнице, стварно не знам. Да ли у том случају грб бирају чланови савета месне заједнице или се он "намеће" одлуком надлежне општинске скупштине, можда млађо зна нешто о томе?
Такође, шта је са насељима која немају статус општине а састоје се из више месних заједница ако таква уопште постоје? Да ли таквом месту припада један грб или по један за сваку месну заједницу?

Месна заједница је административна јединица коју представљају председник и чланови савета, тако да они имају пуно право да усвоје грб МЗ. Таквих примера је већ било у Србији, а Ботош је једна од првих месних зајединца која је добила свој грб захваљујући томе што је Љубодраг Грујић пореклом одатле:
http://botos.info/o-mestu/grb-botosa/

Некадашње насеље (овде под насељем подразумевам најнижу јединицу територијалне органиције) Кумодраж је припојено насељу Београд 1972. године, те Кумодраж као целина данас постоји искључиво као катастарска општина јер се на њеном подручју налазе 4 месне заједнице: Кумодраж, Кумодраж 1, Кумодраж 2 и Митрово Брдо (познатије као насеље Вељко Влаховић иза окретнице 26-ице). Сходно томе, не постоји правни субјект који би могао да усвоји грб за цео Кумодраж, већ једино свака МЗ може засебно да усвоји свој грб.

Верзије које сте ти и Млађо израдили су заиста феноменалне, на вашем месту бих контактирао МЗ Кумодраж која обухвата стари део насеља :)
« Последња измена: Април 02, 2018, 01:42:01 поподне Иван Вукићевић »

Ван мреже Ojler

• Члан Управног одбора
  • Бели орао
  • *
« Одговор #169 послато: Април 02, 2018, 01:37:08 поподне »
Месна заједница је административна јединица коју представљају председник и чланови савета, тако да они имају пуно право да усвоје грб МЗ. Таквих примера је већ било у Србији, а Ботош је једна од првих месних зајединца која је добила свој грб захваљујући томе што је Љубодраг Грујић пореклом одатле:

Некадашње насеље (овде под насељем подразумевам најнижу јединицу територијалне органиције) Кумодраж је припојено насељу Београд 1972. године, те Кумодраж као целина данас постоји искључиво као катастарска општина јер се на њеном подручју налазе 4 месне заједнице: Кумодраж, Кумодраж 1, Кумодраж 2 и Митрово Брдо (познатије као насеље Вељко Влаховић иза окретнице 26-ице). Сходно томе, не постоји правни субјект који би могао да усвоји грб за цео Кумодраж, већ једино свака МЗ може засебно да усвоји свој грб.

Верзије које сте ти и Млађо израдили су заиста феноменалне, на вашем месту бих контактирао МЗ Кумодраж која обухвата стари део насеља :)

Хвала Иване :)
Kамене рабъ и госодинъ

mladjo

• Гост
« Одговор #170 послато: Април 03, 2018, 11:01:08 пре подне »

Хвала Иване,
на приложеним подацима.

Да ли се зна у "ком" Кумодражу је рођен Војвода?
Предпостављам у старом дијелу села.

Ван мреже Селаковић

• Члан Друштва
  • Етнолог
  • Поруке: 2430
  • I-Z17855>>>FT173833
« Последња измена: Април 03, 2018, 11:17:29 пре подне Селаковић »

Ван мреже Иван Вукићевић

• Уредник СДНКП
  • Аскурђел
  • Поруке: 4318
  • Васојевић
« Одговор #173 послато: Април 03, 2018, 11:46:41 пре подне »

Хвала,
но проблем је што ми није јасно ком Кумодражу ово припада: Кумодраж, Кумодраж 1, Кумодраж 2, старо село итд. :)

Родна кућа војводе Степе се налази у МЗ Кумодраж.

Ван мреже Ojler

• Члан Управног одбора
  • Бели орао
  • *
« Одговор #174 послато: Април 03, 2018, 11:59:41 пре подне »

Хвала Иване,
на приложеним подацима.

Да ли се зна у "ком" Кумодражу је рођен Војвода?
Предпостављам у старом дијелу села.

То мора бити село Кумодраж. Насеља Кумодраж 1 и Кумодраж 2 су новијег датума. Али овде долазимо управо до дилеме коју сам имао. Ако оно што смо назвали насељем Кумодраж чини више месних заједница како Иван каже, онда оне не могу делити један грб. Такође, позивање на симболику три насеља кроз цвет трилијума губи смисао. Можемо дакле једино разматрати засебно грб за сваку од ових месних заједница, где се онда и симболика вероватно мења.
Kамене рабъ и госодинъ

симо

• Гост
« Одговор #175 послато: Април 03, 2018, 12:19:50 поподне »
Родна кућа војводе Степе се налази у МЗ Кумодраж.

Зар није војвода Степа поријеклом из Сремчице?

Знам да је званични податак да је рођен у Кумодражу, али код Ристе Николића за Степановиће у Кумодражу се каже:
"Степановићи (3 к.) -из Сремчице, откуда их је довела мајка, преудавши се за неког Степана у овом селу: славе св. Јована."

Ако овај навод буквално схватимо, то би значило да је презиме Степановић по очуху. Додуше не пише кад се селидба из Сремчице у Кумодраж десила.

симо

• Гост
« Одговор #176 послато: Април 03, 2018, 01:00:26 поподне »

Знам да је званични податак да је рођен у Кумодражу, али код Ристе Николића за Степановиће у Кумодражу се каже:
"Степановићи (3 к.) -из Сремчице, откуда их је довела мајка, преудавши се за неког Степана у овом селу: славе св. Јована."

Ако овај навод буквално схватимо, то би значило да је презиме Степановић по очуху. Додуше не пише кад се селидба из Сремчице у Кумодраж десила.

На српској Википедији пише сљедеће (као извор је кориштена књига :Скоко, Саво; Опачић, Петар (1990). Војвода Степа у ратовима Србије 1876—1918. Београд: Београдски издавачко-графички завод):

"Име је добио по свом деди Степану, по коме је цела његова породица названа Степановић. Постоје две теорије о пореклу његове породице.
Прва теорија гласи да су се Степановићеви преци, који су се звали Живановићи, доселили из Босне и Лике, док по другој теорији његови преци су се доселили из околине Лесковца и Пирота за време Велике сеобе Срба."

У суштини, подаци се слажу да је презиме Степановић настало релативно касно, по појединцу Степану који је живио у 19. вијеку.  По наводима аутора то је Степин деда, међутим ако комбинујемо Николићеве наводе са овима, то би значило да је Степан очух Степиног оца, тј. да је Степин отац са својом мајком и браћом дошао из Сремчице. Можда је и постојање две верзије о пореклу у складу са тим, једно је порекло Степана из Кумодража, а друго порекло правог Степиног деде из Сремчице. У Сремчици је заиста постојала породица Живановић поријеклом из ужичког краја.

Можда у књизи Скоке и Опачића има и нешто детаљније.

симо

• Гост
« Одговор #177 послато: Април 03, 2018, 01:16:00 поподне »
У Сремчици је заиста постојала породица Живановић поријеклом из ужичког краја.

Постојала је додуше и у Кумодражу стариначка породица Живановић.

Ван мреже ДушанВучко

• Члан Друштва
  • Бели орао
  • Поруке: 8116
  • I2-Y250780, род Никшића, U5a2b мт-ДНК
« Одговор #178 послато: Април 03, 2018, 02:07:07 поподне »

Ово сам код Кљајевића нашао:
"СТЕПАНОВИЋИ у Кумодражу, доселили су се из Сремчице, даље из Шабачке Посавине, село Крнић, где су славили Св. Луку и потомци су племена Никшићи. Мајка је довела Степиног претка када се преудала, променили су славу доласком у Кумодраж у другу породицу где се преткиња удала и славе Св. Јована. Од ове породице је Степа Степановић"
Ово је из села Крнић:
Јанковићи (3 к., Лучиндан). Стари; можда су били иста фамилија са Степановићима.

Ван мреже ДушанВучко

• Члан Друштва
  • Бели орао
  • Поруке: 8116
  • I2-Y250780, род Никшића, U5a2b мт-ДНК
« Одговор #179 послато: Април 03, 2018, 02:15:46 поподне »
Ово сам код Кљајевића нашао:
"СТЕПАНОВИЋИ у Кумодражу, доселили су се из Сремчице, даље из Шабачке Посавине, село Крнић, где су славили Св. Луку и потомци су племена Никшићи. Мајка је довела Степиног претка када се преудала, променили су славу доласком у Кумодраж у другу породицу где се преткиња удала и славе Св. Јована. Од ове породице је Степа Степановић"
Ово је из села Крнић:
Јанковићи (3 к., Лучиндан). Стари; можда су били иста фамилија са Степановићима.
У обради Шабачке Посавине , каже:
ЈАНКОВИЋИ ("Санћилови") и ЈАКОВЉЕВИЋИ славе Св. Луку, доселили се из Босне, дошао предак Благоје у Грушић, а онда у Белу Реку, браћа Јанко и други су остали у Грушићу, а касније прешли у Крнић, као и друга села. Старином су из Херцеговине. Живе у Риђакама, Трбушцу, Грушићима и Поцерском Причиновићу.