Аутор Тема: Грб Кумодража  (Прочитано 49706 пута)

mladjo

• Гост
Одг: Грб Кумодража
« Одговор #140 послато: Март 22, 2018, 05:37:28 поподне »
Ма дај, шта ти је :) Сугестије су ти добре и хоћу да их чујем.

Да се нацрта друга глава треба времена. Ако будем јако докон можда узмем да урадим.
За круну нисам разумео. Како мислиш да лебди? Ослоњена је на штит. Мислио си да буде 3D? Ја бих све да избегнем 3D, јер ми некако боде очи ако није и остало 3D. Али да, било би лепо да се попуни тај простор између круне и штита.

Знам да је комликовано...баш због тога не желим да ти стајем на жуљ, мени је лакше критиковати него теби цртати.
Што се круне тиче, мислио сам да се ослања читавом својом "ширином" на штит...као што је случај круне на државном грбу.
Ни ја нисам љубитељ 3D изображења.

Ван мреже Ojler

• Члан Управног одбора
  • Бели орао
  • *
  • Поруке: 6283
  • Y-DNK: I2-Y3120 Z17855>PH3414 Мириловићи
« Одговор #141 послато: Март 23, 2018, 12:09:44 пре подне »
Урађене још неке измене према млађиним сугестијама:
- Змије затвориле уста и постале змије белице.
- Бедемска круна стилски прилагођена остатку грба.

Рекао бих да сам тиме завршио рад на овој хералдичкој вежби ;)

Kамене рабъ и госодинъ

mladjo

• Гост
« Одговор #142 послато: Март 23, 2018, 09:18:19 пре подне »
Урађене још неке измене према млађиним сугестијама:
- Змије затвориле уста и постале змије белице.
- Бедемска круна стилски прилагођена остатку грба.

Рекао бих да сам тиме завршио рад на овој хералдичкој вежби ;)

Лијепо и питомо!  :)
Баш је била одлична хералдичка вјежба.

Ван мреже Ojler

• Члан Управног одбора
  • Бели орао
  • *
« Одговор #143 послато: Март 23, 2018, 11:15:28 пре подне »

Посебно ми је драго што смо успели да представимо све симболе који су на теми предлагани. Ту је Чонопљанчева полазна идеја, лучна греда као симбол улице Војводе Степе и плава боја из првог предлога. Имамо и кренелацију греде која симболизује поглед на београдске солитере. Доњим луком греде који се наставља на постамент формирано је брдо, Торлак. Имамо и баштенско цвеће за баште Кумодража, градску и сеоску страну, три латице за три насеља, чин и сабље Војводе Степе, Ескулапове штапове са змијама белицама као чуварима за медицинске институте... Поред свега, успело је да не изгледа претрпано. Ја задовољан  :)
Kамене рабъ и госодинъ

Ван мреже Amicus

• Уредник
  • Бели орао
  • Поруке: 9600
  • I1 P109 FGC22061
    • Порекло.рс
« Одговор #144 послато: Март 23, 2018, 11:22:07 пре подне »

Управо тако, млађо! :)

Ван мреже нцп

• Члан Друштва
  • Памтиша
  • Поруке: 1900
« Одговор #145 послато: Март 23, 2018, 02:01:36 поподне »
Посебно ми је драго што смо успели да представимо све симболе који су на теми предлагани. Ту је Чонопљанчева полазна идеја, лучна греда као симбол улице Војводе Степе и плава боја из првог предлога. Имамо и кренелацију греде која симболизује поглед на београдске солитере. Доњим луком греде који се наставља на постамент формирано је брдо, Торлак. Имамо и баштенско цвеће за баште Кумодража, градску и сеоску страну, три латице за три насеља, чин и сабље Војводе Степе, Ескулапове штапове са змијама белицама као чуварима за медицинске институте... Поред свега, успело је да не изгледа претрпано. Ја задовољан  :)

И ја!
Мада змије баш и нису белице!

Ван мреже Amicus

• Уредник
  • Бели орао
  • I1 P109 FGC22061
    • Порекло.рс
« Одговор #146 послато: Март 23, 2018, 02:15:19 поподне »
И ја!

Како га чешће угледам, све ми се више допада, ово је сјајан грб испао! ;)

Боје држача штита су такође сасвим на месту, уклапају се у околину,  овде једино заостаје стег општине.

Ван мреже нцп

• Члан Друштва
  • Памтиша
« Одговор #147 послато: Март 23, 2018, 02:26:09 поподне »
Како га чешће угледам, све ми се више допада, ово је сјајан грб испао! ;)

Боје држача штита су такође сасвим на месту, уклапају се у околину,  овде једино заостаје стег општине.

Да, да!

:)

Ван мреже Ojler

• Члан Управног одбора
  • Бели орао
  • *
« Одговор #148 послато: Март 23, 2018, 03:21:20 поподне »
И ја!

Јесу змије испале мало главатије него што треба, као некакви даждевњаци. Мало ћемо да им смањимо главе и направимо питомији и "интелигентнији" израз:

Kамене рабъ и госодинъ

mladjo

• Гост
« Одговор #149 послато: Март 23, 2018, 04:10:19 поподне »
Јесу змије испале мало главатије него што треба, као некакви даждевњаци. Мало ћемо да им смањимо главе и направимо питомији и "интелигентнији" израз:

Мислим да је све како требује...алу плаву боју бих ипак вратио као она на презадњем приједлогу...јер ова задња ми је малчице прејака, као да штрчи. ;D
Такође и змијини репови некако су ми дјеловали љепше на презадњем приједлогу...сакривени иза зеленила, наравно као и носачи стегова.
« Последња измена: Март 23, 2018, 04:15:03 поподне млађо »

Ван мреже Ojler

• Члан Управног одбора
  • Бели орао
  • *
« Одговор #150 послато: Март 23, 2018, 04:28:59 поподне »

Мислим да је све како требује...алу плаву боју бих ипак вратио као она на презадњем приједлогу...јер ова задња ми је малчице прејака, као да штрчи. ;D
Такође и змијини репови некако су ми дјеловали љепше на презадњем приједлогу...сакривени иза зеленила, наравно као и носачи стегова.

Шта ти је око соколово  ;D Мени некако ова плава, "живља" и мање испрана, боље лежи уз зелену. Али не фали ништа ни старој, враћам. Ово за копља и репове је било случајно, побегао ми лејер са цвећем испод њих.
Уклонио бих и сенчење сабљи и јабука на копљима. Када ништа друго није сенчено не треба ни то да буде.

Kамене рабъ и госодинъ

mladjo

• Гост
« Одговор #151 послато: Март 23, 2018, 04:40:20 поподне »
Шта ти је око соколово  ;D Мени некако ова плава, "живља" и мање испрана, боље лежи уз зелену. Али не фали ништа ни старој, враћам. Ово за копља и репове је било случајно, побегао ми лејер са цвећем испод њих.
Уклонио бих и сенчење сабљи и јабука на копљима. Када ништа друго није сенчено не треба ни то да буде.

Супер.

Ван мреже Ojler

• Члан Управног одбора
  • Бели орао
  • *
« Одговор #152 послато: Март 24, 2018, 02:40:17 поподне »
Кад ђаво не да мира  ::)

Погледам данас значење тролиста и видим да му је подразумевани положај са две латице горе и једном доле. Онако како смо га поставили би био блазониран као "обрнути тролист", а кад је у хералдици нешто обрнуто, обично нема баш добро значење. Но, тролист у регуларном положају ми се не уклапа лепо својим обликом у композицију штита, те почнем опет да комбинујем и препакујем  :-[ и дођох до овога:

Чини ми се да је баланс шаржи и попуњеност штита можда овако боље постигнута? И у симболичком погледу овакав распоред може имати више смисла: ако доњи део штита симболизује Торлак а тролист насеља Кумодража, онда је Кумодраж сада сео на Торлак. Скајлајн Београда је преко брда, а над свиме се надвија слава Војводе Степе.
Шта мислите  :-\?
Kамене рабъ и госодинъ

Ван мреже Amicus

• Уредник
  • Бели орао
  • I1 P109 FGC22061
    • Порекло.рс
« Одговор #153 послато: Март 24, 2018, 03:11:32 поподне »

Све боље и боље! Есктра грб, екстра! :D

Ван мреже нцп

• Члан Друштва
  • Памтиша
« Одговор #154 послато: Март 24, 2018, 03:18:34 поподне »

Погледам данас значење тролиста и видим да му је подразумевани положај са две латице горе и једном доле. Онако како смо га поставили би био блазониран као "обрнути тролист", а кад је у хералдици нешто обрнуто, обично нема баш добро значење. Но, тролист у регуларном положају ми се не уклапа лепо својим обликом у композицију штита, те почнем опет да комбинујем и препакујем  :-[ и дођох до овога:

Чини ми се да је баланс шаржи и попуњеност штита можда овако боље постигнута? И у симболичком погледу овакав распоред може имати више смисла: ако доњи део штита симболизује Торлак а тролист насеља Кумодража, онда је Кумодраж сада сео на Торлак. Скајлајн Београда је преко брда, а над свиме се надвија слава Војводе Степе.

Кумодражани и Чонопљанац, пошто је велики пост, да спреме младо вино, јабуке будимке, бундевару, а за оне који су баш "у слабости" може и димљени шаран!

:)
« Последња измена: Март 24, 2018, 03:20:08 поподне на Црвeњском путу »

mladjo

• Гост
« Одговор #155 послато: Март 25, 2018, 12:24:15 пре подне »

Није лоше, само што се губи симболика чина Војводина оваким распоредом звијезда.
Рекох да нећу више писати на тему, али ето опет ми се омаче.  ;D
Штит је овако боље ”попуњен” и дјелује упечатљивије.

Ван мреже Ojler

• Члан Управног одбора
  • Бели орао
  • *
« Одговор #156 послато: Март 25, 2018, 12:45:04 пре подне »

Није лоше, само што се губи симболика чина Војводина оваким распоредом звијезда.
Рекох да нећу више писати на тему, али ето опет ми се омаче.  ;D
Штит је овако боље ”попуњен” и дјелује упечатљивије.

О томе да ли је констелација звездица била значајна за војводски чин и ја имам дилему. На манжетнама рукава униформе је заиста распоред звездица био у ромб, као што је приказан на претходном предлогу грба. Ипак, не знам колико је тај распоред био од пресудног значаја а колико само ствар естетског избора, с обзиром да су четири шестокраке златне звездице биле јединствене за чин војводе. Хоћу рећи, није било другог војног чина осим војводског где су се користиле четири исте такве звездице.
Kамене рабъ и госодинъ

mladjo

• Гост
« Одговор #157 послато: Март 25, 2018, 11:31:06 поподне »
Мање препакивање, Ojler је дао све од себе.  ;)
« Последња измена: Март 25, 2018, 11:33:13 поподне млађо »

Ван мреже Amicus

• Уредник
  • Бели орао
  • I1 P109 FGC22061
    • Порекло.рс
« Одговор #158 послато: Март 27, 2018, 12:57:36 пре подне »
Мање препакивање, Ojler је дао све од себе.  ;)

Врхунски предлози, и један и други. Овако нешто наша месна хералдика није имала прилику да види. Мада, у последње време, било је пар добрих предлога, али су остали на нивоу предлога. Ипак, овде се види да има напретка у хералдичком промишљању, и на оваквом предлогу би позавидели и Енглези. ;)

Ван мреже Ojler

• Члан Управног одбора
  • Бели орао
  • *
« Одговор #159 послато: Март 27, 2018, 01:02:22 пре подне »
Врхунски предлози, и један и други. Овако нешто наша месна хералдика није имала прилику да види. Мада, у последње време, било је пар добрих предлога, али су остали на нивоу предлога. Ипак, овде се види да има напретка у хералдичком промишљању, и на оваквом предлогу би позавидели и Енглези. ;)

Хвала, хвала  ;D
За ове измене на последњем предлогу заслуге иду и млађи.

Мада, искрено, шансе да овакав један предлог прође код одборника на гласању су отприлике никакве...
« Последња измена: Март 27, 2018, 01:05:49 пре подне Ojler »
Kамене рабъ и госодинъ