Аутор Тема: Идентитет - чување или развијање  (Прочитано 14411 пута)

Ван мреже gillle

• Члан Друштва
  • Истраживач
  • Поруке: 987
Одг: Идентитет - чување или развијање
« Одговор #20 послато: Децембар 24, 2020, 07:32:46 поподне »
Важи, онда признајем пораз :) (фала на опросту :) )

Was ist das "признајем пораз" ?
« Последња измена: Децембар 24, 2020, 07:36:22 поподне gillle »
Тако је говорила моја прабаба Марта.

Ван мреже ДушанВучко

• Члан Друштва
  • Бели орао
  • Поруке: 8084
  • I2-Y250780, род Никшића, U5a2b мт-ДНК
« Одговор #21 послато: Децембар 24, 2020, 07:37:09 поподне »

Was ist das
Па да не могу мој део да испуним :) (он је мени опростио, а ја не могу да га убедим у ово друго :) )

Ван мреже gillle

• Члан Друштва
  • Истраживач
  • Поруке: 987
« Одговор #22 послато: Децембар 24, 2020, 07:50:50 поподне »
Па да не могу мој део да испуним :) (он је мени опростио, а ја не могу да га убедим у ово друго :) )

Добро.
Тако је говорила моја прабаба Марта.

Ван мреже goca 11

• Истраживач
  • Поруке: 833
« Одговор #23 послато: Децембар 24, 2020, 08:02:40 поподне »
Ово је било непромишљено изречено са моје стране, извините...Јер сам размишљао о ономе што сам рекао, о монархији, па сам некако дошао и до цркве и поставио себи питање " да ли је могуће да неко буде верник, а да буде против монархије?" Онда у том заносу ројалистичком сам рекао себи "тешко да је могуће" и донео онда непромишљен крајњи закључак са овим непромишљеним изразом. Више сам сам тражио одговор, па је испало овако грубо...У суштини, као када бих поставио и питање "да ли могуће бити ројалиста, а бити атеиста"
Duško Vučko, imate vi sjajnih tema i komentara...ove dileme i " trileme"  :) su malo teške...
Ovde nas ima " od svake fele" ...važno je da se sporazumemo i volimo muziku  :)

Ван мреже ДушанВучко

• Члан Друштва
  • Бели орао
« Одговор #24 послато: Децембар 24, 2020, 08:07:36 поподне »
Duško Vučko, imate vi sjajnih tema i komentara...ove dileme i " trileme"  :) su malo teške...
Ovde nas ima " od svake fele" ...važno je da se sporazumemo i volimo muziku  :)
Хвала Гоцо, ма наравно, имамо разне и погледе и то је и нормално...а нико не треба да убеђује било кога у нешто...(а за музику, сад ће флеш да оде, шта да се ради, једино линкови :) )
« Последња измена: Децембар 24, 2020, 08:15:22 поподне ДушанВучко »

Ван мреже goca 11

• Истраживач
  • Поруке: 833
« Одговор #25 послато: Децембар 24, 2020, 08:16:43 поподне »
Хвала Гоцо, ма наравно, имамо разне и погледе и то је и нормално...а нико не треба да убеђује било кога у нешто...(а за музику, сад ће флеш да оде, шта да се ради :) )
Ja zavoleh onu češku muziku... :)

Ван мреже Љубо Мирков

• Шегрт
  • Поруке: 81
  • Horse whisperers
« Одговор #26 послато: Децембар 26, 2020, 01:51:07 пре подне »
Zanimljiva tema ... čuvanje identiteta bi se moglo nazvati tradicijom , a njegovo razvijanje progresom ... na čemu insistirati , pitanje je sad?  ;)
Japanci imaju izreku: " Loša vremena su najbolji prijatelj tradicije ... u lošim vremenima ljudi se vraćaju na puteve svojih predaka."
Činjenica je da živimo u lošim vremenima za naš narod , ali čuvanje tradicije(identiteta) ne znači nužno i razvijanje(progres) istog . 8)

Ван мреже шуљин џула

• Помоћник
  • Поруке: 142
  • Ј1a2a2 PF7264-PF7263 ZS 4393 ZS 9949
« Одговор #27 послато: Фебруар 07, 2025, 10:25:00 пре подне »
       СПОМЕНИК ВОЈНИКУ

( Налази се у самом центру Младеновца, када младеновчане проверавају да ли су "прави" питају за стихове)

У КАМЕНУ КАМЕНИ ВИТЕЖЕ,
     НАСРЕД МЛАДА МЛАДЕНОВЦА ГРАДА,
     ГОРДО ХРЛИ НЕБУ У ВИСИНЕ,
     ГОРДО ХРЛИ НЕБУ ВИСИНЕ,
     ГОРДО ХРЛИ, ТЕ СЕ С НЕБОМ ГРЛИ

КАО СИМВОЛ ПАТЊЕ И ПОБЕДЕ!

И НАПАЈАЈ КРОЗ ДУГА СТОЛЕЋА
     ДУХОМ ВЕРЕ, БРАТСТВА И ЈЕДИНСТВА

И ЉУБАВЉУ СНАГОМ И ЛЕПОТОМ

СНАГОМ РАСЕ А ЛЕПОТОМ ДУХА

КРШНУ ДЕЦУ КРШНЕ ШУМАДИЈЕ !

Михаило Миловановић, српски сликар, вајар и писац, израдио је споменик и испевао стихове уклесане на споменику од белог венчачког мермера.

Ван мреже Malesevic

• Члан Друштва
  • Познавалац
  • Поруке: 789
« Одговор #28 послато: Мај 04, 2026, 11:02:35 пре подне »
Цитат
Miloš Crnjanski specijalno za NIN 1964: Odakle počinju imena srpskih reka i planina

https://www.nin.rs/magazin/vesti/110404/odakle-pocinju-imena-srpskih-reka-i-planina

Ван мреже drajver

• Члан Друштва
  • Бели орао
  • Поруке: 6531
« Одговор #29 послато: Мај 04, 2026, 11:14:08 пре подне »
https://www.nin.rs/magazin/vesti/110404/odakle-pocinju-imena-srpskih-reka-i-planina

Негдје сам чак имао код себе ову књижицу Црњанског са етимолошким разматрањима имена хидронима и оронима. Нисам лингвиста, али чини ми се да је то Црњански онако аматерски писао, па то не би требало узимати у обзир као неко научно разматрање.

Али кад се већ помиње, мени су интересантне неке индоевропске ријечи које у нашем и у енглеском звуче доста слично и које су евидентно још индоевропске старине, нпр.

чељаде и чајлд (child)
двери и дор (door)
локва и лејк (lake), али је шкотско Loch ближе нашем локва
« Последња измена: Мај 04, 2026, 11:18:21 пре подне drajver »

Ван мреже Небо_Сав

• Члан Друштва
  • Истраживач
  • Поруке: 910
  • I-Y3120>I-PH908>I-BY93199
« Одговор #30 послато: Мај 04, 2026, 12:06:03 поподне »
Негдје сам чак имао код себе ову књижицу Црњанског са етимолошким разматрањима имена хидронима и оронима. Нисам лингвиста, али чини ми се да је то Црњански онако аматерски писао, па то не би требало узимати у обзир као неко научно разматрање.

Али кад се већ помиње, мени су интересантне неке индоевропске ријечи које у нашем и у енглеском звуче доста слично и које су евидентно још индоевропске старине, нпр.

чељаде и чајлд (child)
двери и дор (door)
Могуће да је то аматерски написано, но чињеница је да је Милош Црњански, по сопственом признању "како-тако, али ја мислим лепо" -говорио и писао на седам језика. Биографи кажу и да је знао и руски. Дакле, можда и осам.  Мађарски, немачки, француски, енглески, италијански, шпански, португалски и руски.
Познавао је и класичне језике: латински и старогрчки.
Иначе,  познати су његови преводи великог португалског песника Камоиша (Камоињш, ако се добро сећам, он је то тако писао.)
Историја се односи према археологији као што се алхемија односи према хемији!

Ван мреже ДушанВучко

• Члан Друштва
  • Бели орао
« Одговор #31 послато: Мај 04, 2026, 01:13:53 поподне »

чељаде и чајлд (child)
двери и дор (door)
Сад ми пада на памет, "груда", "ground"

На мрежи Кековац

• Уредник СДНКП
  • Истраживач
  • Поруке: 1336
  • I2-S25733>PH2670>Y200040
« Одговор #32 послато: Мај 04, 2026, 03:41:20 поподне »

За Босну Владимир Ћоровић пише у својој књизи Босна и Херцеговина следеће:
Цитат
Рано је дошла до значаја тузланска долина, несумњиво у првом реду ради својих сланих извора и наслага соли. У свима вековима читав тај крај носи име само по соли; Грци су је звали Σαληνέζ, Срби у средњем веку Соли, Мађари , Турци Тузле (туз=со). Има мишљење, да је и само име Босна дошло од соли. У албанском језику реч бос, босс значи "сланик" или "место где се испарава морска вода да остави со".
« Последња измена: Мај 04, 2026, 03:47:53 поподне Кековац »