Zdravo svima, ja sam skroz nov na forumima! 😃
Po genetskim testiranjima znamo da osnivačka populacija plemena nije bila autohtona za područje Brda i da je genetski različita i izolovana od svih susednih plemena, a i ostatka cele Crne Gore pa tako i Regiona.
Analiza potvrđuje da svi testirani članovi pripadaju haplogrupi Q-FT42424, koja je retka u Evropi, ali je nađena u velikoj količini za Evropu na dalmatinskim ostrvima:
Hvar (7,69–14%)
Lastovo (8,3%)
Korčula (6%)
Njihova Q-FT42424 se procenjuje da je nastala oko 670. godine na južnim dalmatinskim ostrvima. Loza Q-Y172657, specifična za Bratonožiće se odvojila iz Dalmacije oko 1075. godine.
Na osnovu genetskih dokaza, verovatno je da su preci Bratonožića bili deo latinske dalmatinske populacije. Južna dalmatinska ostrva su zadržala latinsko govorno stanovništvo daleko u srednjem veku, održavajući istorijske veze sa obalnim trgovačkim mrežama i mletačkim uticajem. Ovo dodatno podržava pretpostavku da su rani Bratonožići bili latinski stanovnici Dalmacije pre migracije u Mletačku Albaniju.
Prvom slutnjom na ime Bratonožića imamo iz mletačkog skadarskog katastra. Pomenuti Marco Bratonose. Zanimljivo je da je Marco Bratonese bio jedini sa latinskim imenom i prezimenom, dok su ostala imena u katastru isključivo slovenska ili albanska. Moguće je da je upravo njegovo prezime izvedeno iz mesta porekla, jer su Mlečani često dobijali prezimena po mestima iz kojih dolaze (npr. Genovese iz Đenove itd.). Moja teorija je da bi pleme moglo nositi ime po ostrvu Brač, s obzirom na to da je haplogrupa verovatno bila prisutna i tamo. Jedan od latinskih naziva za Brač je Brattia. Etimološki ima smisla. Brato se ne prevodi ni na Albanski ni Srpski, ali se viđa kod Latina u sličnim oblicima. Dakle svakako, ostavljam ovo za dalju diskusiju.
Sve u svemu, ono što sa sigurnošću možemo reći jeste da su Bratonožići poreklom sa Dalmacije, dok migracione rute njihovog daljeg porekla vode od Bliskog Istoka, najverovatnije sa Levanta. Vrlo je verovatno da potičemo sa nekog bliskoistočnog ostrva ili iz izolovane luke, s obzirom na izuzetno mali broj srodnih grana našeg haplotipa. Jedini znani srodni haplotip je otišao za Bugarsku dok smo mi išli za Dalmaciju, što može da ukazuje na Vizantijsko Carstvo. Nećemo još zasigurno znati sa kog ostrva u Mediteranu je došlo do razdvajanja dok ne bude neko testiran negde sa roditeljskom granom Q-BZ3000*. Možda Krit, Kipar, Rodos ili neko slično grčko ostrvo?