Аутор Тема: Бурмазовићи, Дуб (Бајина Башта), Алимпијевдан  (Прочитано 1155 пута)

Ван мреже Лука 992

 • Гост
 • *
 • Поруке: 5
Бурмазовићи, Дуб (Бајина Башта), Алимпијевдан
« послато: децембар 24, 2017, 08:49:31 поподне »
Него, онолико смо кукали што не смемо коментарисати резултате из овог рада тако дуго времена, а сад кад имамо ту могућност, - слабо...
Мени је занимљиво неколико родова и њихових резултата, па ћу покренути причу о њима. Ако неко има неке податке, било би лепо да искоментаришемо.

Пре свих, Бурмазовић из Београда.

13   25   16   10   11   14   10   13   11   29   16   14   20   12   15   11   23   R1а

Тесторани је оставио податак о пореклу из Руњана код Лознице, а да је пореклом из Херцеговине, од столачких Бурмаза. Слава: Свети Алимпије.

Човек је из Београда, али вероватно нека прва-друга генерација. Нашао сам Бурмазовиће у Рађевини у селу Дворска, где се наводи да су досељени из Херцеговине, према осталим подацима о мештанима Дворске, досељење се може сместити у 18. век. Из Дворске их има исељених у Цветуљи у Мачви и Великом Селу у "општини Јаребичкој" (?). Слава одговара - Свети Алимпије. Ово су подаци из књиге: "Рађевина и Јадар у необјављеним рукопосима Цвијићевих сарадника", ауторке Видосаве Николић Стојанчевић.

Добро вече...први пут сам овде...нека ми оај ко чита опрости ако нешто нисам добро урадио.

Годинама ме опседа да сазнам своје порекло и то ме је у једном тренутка довело до сајта Порекло...Александра Баћка, који ми је понудио једа путоказ и на крају тога до ДНК пројекта и самог тестирања. Резултат тестирања је потврдио оно што ми је Александар рекао...и то ме је довело до овде...не знам шта даље. Резултат је следећи:

Бурмазовић, Свети Алимпије Столпник,   13 25 16 10 11 14   10 13 11 29 16

Милинковић, Свети Алимпије Столпник,  13 25 16 10 11 14   11 13 11 29 16,

Делује као апсолутно поклапање!


Ван мреже Đorđo

 • Члан Друштва
 • Познавалац
 • *****
 • Поруке: 698
 • shí shì qiú shì
Одг: Бурмазовићи, Дуб (Бајина Башта), Алимпијевдан
« Одговор #1 послато: децембар 24, 2017, 09:20:11 поподне »
Села Руњани у наведеној књизи нема. Ни у "Соколској нахији". Код Боривоја Милојевића у "Рађевина и Јадар" Бурмазовићи се помињу као један од родова, али се о њиховом пореклу не наводи ништа конкретно. Па, закључујем да је матица ових Бурмазовића у Дворској.
Ако неко зна нешто више о њиховом пореклу и евентуалној вези са херцеговачким Бурмазима, било би занимљиво да напише.

село Дуб код Бајине Баште:(Љубомир Павловић - Соколска Нахија)

Ван мреже Лука 992

 • Гост
 • *
 • Поруке: 5
Одг: Бурмазовићи, Дуб (Бајина Башта), Алимпијевдан
« Одговор #2 послато: децембар 24, 2017, 10:54:03 поподне »
Хвала,

Све што се тиче Бурмаза и варијација на тему  сам већ прочитао...моји Милинковићи су са истим презименом по мом мишљењу од 1800...ако не и раније...ако је веровати резултатима тестирања, дефинитивно смо род са Бурмазовићима...зашто је презиме различито...

Ван мреже Акса

 • Косовци
 • Познавалац
 • *
 • Поруке: 583
Одг: Бурмазовићи, Дуб (Бајина Башта), Алимпијевдан
« Одговор #3 послато: децембар 25, 2017, 12:01:51 пре подне »

Годинама ме опседа да сазнам своје порекло и то ме је у једном тренутка довело до сајта Порекло...

Твој резултат је потврдио да си од Бурмаза из Дуба, због претохдном тестираном Бурмазовићу из Руњана код Лознице и зато што се у литератури наводи да су ваши Милинковићи доселили у Докмиру у другој половини 18. века из Дуба.

Ја сам прошле године направио списак породица које би требали да су Бурмази. Твоје Милинковиће из Докмира нисам обухватио списком, нисам баш детаљније истраживао по Етнографским литературама. Али сам писао да постоји могућност да има још породица по западној Србији који су од Бурмаза, поготово огранци који су се раздвојили пре 250 и више године.
 
Матично место Бурмаза/Бурмазовића је село Дуб код Бајине Баште, одатле су се расељвали по околна и даља места. Списак од прошле године;

Дуб, општина Бајина Башта

Бурмази (52 к.; Св. Алимпије). Дошли су као јак род, у коме је било више братственика. (Мој додатак у другој половини или крајем 17. века)  Прво су дошли у Љештанско, па им се није свидело. Одавде су се повратили у ово село и први пут закућили на вишесавској Главици. Деобама су се растурали из овог места и по њему, па их има и по Вишесави и Јаворини, и чине више од пола села. Бурмаза има данас у Јадру око Јаребица у неколико села, има их у Мачви у два-три села. Свуда падају у очи крупним растом, јаком телесном грађом, нарочито у млађим годинама. Воле да су на површини и да се баве занатима и трговином. Бурмаза има и по ваљевским брдским селима. Врло су склони сеоби. Они су ушли у неке старе родове, од којих су неки сишли у Мачву, а неки се утопили у Бурмазе. Стари Бурмази добро знају свуда, да су с горњег Лима однекуда од Плава, и да им је и презиме отуда. Овде су у две махале под презименима: Петровићи, Радојичићи, Миловановићи и Василијевићи на Вишесави, Петронијевићи горњи и доњи на Јаворини. 

Црвица, општина Бајина Башта

Тадићи на Лађачи. Дошли су из Дуба од Бурмаза око 1790 године (22 к.; Св. Алимпије). 
Петронијевићи у Божићима су из Дуба (3 к.; Св. Алимпије), дошли после 1878. године.

Стрмово, општина Бајина Башта

Спасојевићи, купили имање од Митровића; дошли су из Дуба од Петронијевића (5 к.; Св. Алимпија).

Рибашевина, општина Ужице

Дубњани су од Петронијевића у Дубу, дошли иза Ђокића до Губиног Дола, има их (11 кућа, славе Алимпијевдан).

Дворска, општина Крупањ

Бурмазовићи (8 к., Св. Алимпије), од њих и Ковачевићи (2.,к Св. Алимпије). Од Бурмазовића има одсељених у Великом Селу.

Дреновац, општина Шабац

Бурмазовићи (Алимпије, 10-2 к), старином су од Плава (Горњи Лим). Досељени прво у Дуб, а потом – браћа Лаза, Јаков и Никола, одселе у Дворску, у Раћевини,» После неког времена, сродници се поделе, и крену у нову сеобу, те једни дођу у Велико Село, у Јадру, а други у Дреновац.

Велико Село, општина Лозница

Бурмазовићи (4 к., Св. Алимпије), из Дворске.

Руњани, општина Лозница

Боривоје Милојевић у уводно тексту бележи Бурмазовиће у засеоку Караново, али у набрајању родова ко је одакле дошао више их не помиње.

Доња Ораховица, општина Љубовија

Илићи у Петњику су Бурмази из Дуба, населили су их хајдуци Бурмази из Суводања (4 к.; Св. Алимпије). Љубомир Љуба Павловић не бележи Бурмазе у Суводању у студији "Колубара и Подгорина".

Станина Река, општина Ваљево

Бурмази: Родоначелник данашњих Бурмаза доселио се као хајдук мало после Вуковића и поред њих се населио. Бурмаз је пореклом из Старе Србије, па је дуго хајдуковао по Романији, где је и породицу раније превео у Гласинац, одакле се доселио у ово село, њих је две куће и славе Алимпијевдан.

Радобић, општина Мионица

Бурмази су из Станине или некада Старе Реке у овој области, дошли на купљено имање, славе Алимпијевдан.

То је то што сам исцрпео из Етнографских литература; "Соколска Нахија, Рађевина и Јадар, Колубара и Подгорина и др. Подаци и број кућа датирају из периода од 1900. до 1930 године. Све те области око Дрине и и уопште у том крају западне Србије прилично су добро етнографски обрађени.
« Последња измена: децембар 25, 2017, 12:06:15 пре подне Акса »

Ван мреже Акса

 • Косовци
 • Познавалац
 • *
 • Поруке: 583
Одг: Бурмазовићи, Дуб (Бајина Башта), Алимпијевдан
« Одговор #4 послато: децембар 25, 2017, 12:35:17 пре подне »
Хвала,

Све што се тиче Бурмаза и варијација на тему  сам већ прочитао...моји Милинковићи су са истим презименом по мом мишљењу од 1800...ако не и раније...ако је веровати резултатима тестирања, дефинитивно смо род са Бурмазовићима...зашто је презиме различито...

Зато што је ваше презиме формирано по претку Милинку Бурмазу. Ако је тачно да сте досељени у другој половини 18. века предак Милинко по којем носите презиме је живео пре седам до девет генерација.  То је разлог зашто не носите више презиме Бурмаз или Бурмазовић. Србија као и околне државе немају неки континуитет презимена из средњег века.
« Последња измена: децембар 25, 2017, 12:40:22 пре подне Акса »

Jelic

 • Гост
Одг: Бурмазовићи, Дуб (Бајина Башта), Алимпијевдан
« Одговор #5 послато: децембар 25, 2017, 01:08:48 пре подне »
Оно што је интересантно овде је помињање Плава у Полимљу као место порекла из којег су се по предању у Дуб доселили преци Бурмазовића. То је свакако интересантно када знамо да у месту Велика код Плава постоји група родова са славом Алимпијевдан која има предање да је из Цеклина. Готово је извесно да се ради о старинцима цеклинске жупе, који вероватно нису били сви истог порекла по мушкој линији, то између осталог потврђују резултат Ралевића из Калудре код Берана који је Е1б и Бубање из Берана који је ПХ908, а обојица славе Алимпијевдан и имају предање да су из Цеклина (за Бубање заправо нисам сигуран да ли имају такво предање, али за Ралевиће јесам).

Ваља напоменути да је предање о даљем пореклу Дуњића из околине Александровца који су несумњиво блиски Бурмазовићима слично, такође се спомиње Полимље (Шекулар код Андријевице се чини ми се спомињао у вези њиховог даљег порекла тј. предања).
« Последња измена: децембар 25, 2017, 01:15:56 пре подне Лука »

Ван мреже Лука 992

 • Гост
 • *
 • Поруке: 5
Одг: Бурмазовићи, Дуб (Бајина Башта), Алимпијевдан
« Одговор #6 послато: децембар 25, 2017, 09:43:04 поподне »
Хвала Аксо и Лука,

Моје истраживање је дало скромне резултате...деда који је могао да ми нешто пренесе је мало говорио и изгледа мало и знао јер је рођен након смрти свог оца...а изгледа да је мало ко и марио за породичну историју. Оно што знам су имена мојих предака закључно са наврдедом (оцем мог чукундеде)...За чукундеду сам сигуран да је био Милинковић, тако је написано на споменику. Споменика његовог оца нема а на неком споменику се спомиње његово име, Матија...што ме наводи на закључак да је презиме промењено пре 1800 године а да се и мој наврдеда презивао Милинковић. Наравно нико нема појма одакле су старином.

Надам се да ће ово што сам написао некоме користити.

Да ли постоји веза између Бурмазовића из Имотског и оних из Бурмаза и Дуба

Ван мреже Đorđo

 • Члан Друштва
 • Познавалац
 • *****
 • Поруке: 698
 • shí shì qiú shì
Одг: Бурмазовићи, Дуб (Бајина Башта), Алимпијевдан
« Одговор #7 послато: фебруар 08, 2018, 08:08:10 пре подне »
Да ли је можда неко радио родослов за Бурмазовиће или има тефтере за село Дуб?

Ван мреже Ранко Бубања

 • Члан Друштва
 • Познавалац
 • *****
 • Поруке: 421
Одг: Бурмазовићи, Дуб (Бајина Башта), Алимпијевдан
« Одговор #8 послато: фебруар 08, 2018, 08:23:29 пре подне »
Да ли је можда неко радио родослов за Бурмазовиће или има тефтере за село Дуб?

Бурмази су из Херцеговине. Катун Бурмаза се помиње 1300., а катун Бубања 1313. год. Бубање славе Св. Алимпија и никада нијесу промијенили презиме и славу.