Аутор Тема: Цицвара  (Прочитано 645 пута)

На мрежи ДушанВучко

  • Члан Друштва
  • Аскурђел
  • *****
  • Поруке: 3746
  • I2-PH908>FT14506>Y52621, род Никшића
Цицвара
« послато: новембар 03, 2017, 10:21:13 поподне »
Цицвара за 4 особе (херцеговачка варијанта):
1 л. воде
400 г. интегралног пшеничног брашна
100 г. белог брашна
1 кг. младог кајмака
300 г. домаћег маслаца
200 г. младог крављег сира
150 г. ренданог пуномасног младог сира
со
Енергетска БОМБА  :D
<a href="https://www.youtube.com/v/6GrlXGpfPqU" target="_blank" class="new_win">https://www.youtube.com/v/6GrlXGpfPqU</a>
« Последња измена: новембар 03, 2017, 10:23:35 поподне ДушанВучко »

Ван мреже vidoje 013

  • Члан Друштва
  • Истраживач
  • *****
  • Поруке: 1062
Одг: Цицвара
« Одговор #1 послато: новембар 04, 2017, 08:35:52 поподне »
 Одлична је ова модерна херцеговачка варијанта цицваре.  Изнијећу  исто то, али можда мало другачије, као старију  црногорску варијанту (вјерујем  да је слично било и код старих Херцеговаца).
Јело се спрема на начин што се у котао стави онолико скорупа колико домаћица жели да скува цицваре - готов(ца).  Ша четири пет особа довољно је ставити три четири супене кашике скорупа ( разумије се правог домаћег црногорског или херцеговачког), једну мању грудву младога сира (домаћи...) и једну шољицу од црне кафе воде. Када се на ватри ово све растопи, помало се сипа кукурузно брашно, све док се не упије масноћа и вода из котла. Ова маса се стално мијеша дрвеном варјачом да не би загорјело, тијесто ће пустити масноћу из себе и када поплива у тој масноћи и када се одвоји од котла, цицвара или готов је готова. Једе се док је топла.    Ја сам јео ову од домаћег кукурузног брашна. Кажу  да се цицвара спрема и са пшеничним брашном.  Ово јело се зове и кувани скоруп, у Братоножићима и Кучима вариво, у Горњем Полимљу готов. Готов је јело од растопљеног сира ( домаћег, пуномасног, са којег није скинут  кајмак - скоруп.  Зна се прави кајмак је скупљи од сира.Готовит - правити готов, цицвару.