Аутор Тема: crkve i crkvista poput crkve u donjim Jarusicama koje cekaju svetlost dana  (Прочитано 1863 пута)

Ван мреже alexsandar

 • Шегрт
 • ***
 • Поруке: 81
crkve i crkvista poput crkve u donjim Jarusicama koje cekaju svetlost dana
« послато: септембар 04, 2017, 11:48:59 поподне »
kada ce legende o zakopanim crkvama sirom sumadije postati realnost.Prica iz sela Borci od pre desetak godina bi mogla da zainteresuje citavu okolinu.Neuspeli pokusaji da se u selu Saranovu u isto vreme locira zakopana crkva,pa od mesta do mesta postoji bar po neka slicna prica.
да се не заборави

Ван мреже alexsandar

 • Шегрт
 • ***
 • Поруке: 81
Одг: crkve i crkvista poput crkve u donjim Jarusicama koje cekaju svetlost dana
« Одговор #1 послато: септембар 06, 2017, 12:02:27 пре подне »
место на коме се ја верујем тада аматерски истраживало ,је недалеко од места дела турског гобља претпоставка,иместа где је се налазио турски хан са пратећим  зградама.само место ибрдо где се то све налази  су по свему необични и несвакидашњи.
да се не заборави

Ван мреже alexsandar

 • Шегрт
 • ***
 • Поруке: 81
Одг: crkve i crkvista poput crkve u donjim Jarusicama koje cekaju svetlost dana
« Одговор #2 послато: септембар 09, 2017, 01:24:33 поподне »
стари манастир на гробљу у месту Горович село  Жабари општина Топола.Остатак манастира у рушевинама и оронулим зидинама.По предању ту је се венчао вожд Карађорђе,у време насељавања околних села једина богомоља у широј околини.
да се не заборави

На мрежи НиколаВук

 • Помоћник уредника
 • Бели орао
 • *****
 • Поруке: 5425
 • I2-PH908>Y52621>Y189944, род Никшића
Одг: crkve i crkvista poput crkve u donjim Jarusicama koje cekaju svetlost dana
« Одговор #3 послато: септембар 09, 2017, 05:59:53 поподне »
стари манастир на гробљу у месту Горович село  Жабари општина Топола.Остатак манастира у рушевинама и оронулим зидинама.По предању ту је се венчао вожд Карађорђе,у време насељавања околних села једина богомоља у широј околини.

Чланак о цркви у Горовичу:

http://www.mitropolija.com/u-gorovicu-kod-topole-propada-zaduzbina-despota-stefana-lazarevica/
Чињеницама против самоувереног незнања.

Ван мреже alexsandar

 • Шегрт
 • ***
 • Поруке: 81
Одг: crkve i crkvista poput crkve u donjim Jarusicama koje cekaju svetlost dana
« Одговор #4 послато: октобар 10, 2017, 12:25:38 пре подне »

Neobična priča o hramu Svetog arhangela Gavrila u selu Jarušica
Crkva na crkvi
Legenda kaže da su Srbi zatrpali bogomolju pred turskom najezdom, a potom zaboravili na nju, da bi je slučajno pronašao pastir, a obnovio knez Miloš Obrenović

KRAGUJEVAC/JARUŠICE - Crkva Svetog arhangela Gavrila sagrađena je na temeljima stare, donedavno zatrpane crkve jarušičke. Zauvek će da ostane tajna šta se krilo među njenim zidinama i kako je izgledala unutrašnjost stare crkve. U uvali sakrivenoj gustom šumom pokraj sela Jarušice, kod Kragujevca, nalazi se crkva Svetog arhangela Gavrila. Bogomolja je podignuta na zidinama stare crkve, koju su, prema predanju, meštani prekrili zemljom da bi je sakrili od Turaka. Ostatke stare crkve otkrio je slučajno u kršu jarušičkom izvesni Petar Matijašević 1822. godine. O svom trošku crkvu je obnovio 1824. godine knjaz Miloš Obrenović.

- Pod zemljom je još najmanje dva metra zidina stare crkve. Legenda kaže da je izvesni Petar Matijašević, iz sela Guberevac, tu čuvao koze. One su otkrile zidine stare crkve, a Petar je o tome obavestio knjaza Miloša, kaže Bratislav Stepanović, predsednik Crkvenog odbora četiri sela koja sada grade parohijski dom. Ima i legenda da je Matijašević išao u lov. Pogodio je kažu košutu koja se pretvorila u vilu devojku baš na mestu gde je bila zakopana crkva.

Zidine koje okružuju portu iz vremena su kad je verovatno podignuta i sama stara crkva. Samo kamen na kamenu je slagan, a pravi lavirint vodi do dva izvora vode svetinje od kojih vid postaje bolji a oči bistrije. Jedan od izvora dolazi ispod oltara crkve, zbog čega se veruje da je voda blagotvorna i dobra za zdravlje.

BLAGOTVORNI IZVORI

Za dva izvora vode svetinje čulo se nadaleko. U blizini niti ima farma niti neka industrija. Sve je čisto i dolaze čak iz Beograda da se umiju. Voda ova dva izvora spaja se u jednu i odlazi prema reci Rači. U gustoj šumi jarušičkoj voda ponire. Ne znamo gde, kaže Stepanović.

ANĐEO U SNU

- Priča se da i u Saranovu ima zakopana crkva. NJu još niko nije otkopavao. Arheolozi samo nagađaju da postoji i da je nestala za vreme Turaka, kaže Stepanović. Od crkve Svetog arhangela Gavrila nema tajnih prolaza, tunela ni skloništa. Ako su i postojali, pod zemljom su, i daleko od znatiželjnih očiju. Legenda kaže da se majstoru kome je kralj Aleksandar Obrenović naložio da onomad ponovo obnovi crkvu, u snu javio anđeo. „Vrata si zatvorio, reče anđeo majstoru. Ujutro majstor pronađe druga stara vrata na crkvi, a meštanin Dukić dariva nova koja eno i sad stoje“.

- Moja pokojna strina, Marija Stepanović dolazila je na ovu vodu svakog jutra i tu se umivala. Doživela je osamdeset i četiri godine i plela je i vezla, i pod starost videla kao devojka, tvrdi Stepanović.

Prema priči meštana, zakopana crkva na čijim je zidinima podignuta nova, prvi put se pominje 1570. godine. Tada je zabeleženo da je tu u uvali bio manastir jarušički i da je u njemu bio jedan kaluđer. Iz straha da crkvu ne nađu Turci i na svom osvajačkom pohodu kroz Šumadiju ne zapale, meštani su je, priča se, prekrili celu zemljom. Vremenom su zaboravili gde je bila.

Kad je crkvu prekrila zemlja i sklonila od očiju nepoželjnih prolaznika ne zna se tačno. Neki kažu da je možda crkvu zemlja prekrila za vreme velikih poplava. Pored samog hrama nalazi se i stari zvonik, koji je u ruševnom stanju.

- I zvonik je zidan od čistog kamena. Onako kako su se gradili zvonici na Kosovu. Ne zna se i nema zapisa kada je sagrađen. Sa zvonika su skinuta zvona da se ne bi urušio. Trebalo bi ga obnoviti, kaže Stepanović. Vredni meštani Jarušica, Donjih i Gornjih Krčmara i sela Borci, nekadašnjeg Guberevca, grade ovih dana parohijski dom.

- Kako je došao sveštenik Milan Ćosić, vratila se vera među ljude. Gradi se i obnavlja. I to što je nova crkva sagrađena na zidinama stare, možda je znak Božji da se koreni ne zaboravljaju i da se na njima gradi budućnost i čuva vera, navodi Stepanović.

- Crkva Svetog arhangela Gavrila dva puta je obnavljana. Drugi put 1890. godine. Tada je, za vreme vlade Aleksandra Obrenovića, prvog kralja srpskog dignuto kube.

- Meštani okolnih sela dali su da se napravi novi ikonostas. Onaj stari iz vremena Obrenovića sačuvan je, ali ga je oštetio žižak. Kad se restaurira, biće izložen, kaže Stepanović.
да се не заборави

Ван мреже alexsandar

 • Шегрт
 • ***
 • Поруке: 81
Одг: crkve i crkvista poput crkve u donjim Jarusicama koje cekaju svetlost dana
« Одговор #5 послато: октобар 23, 2017, 08:26:40 поподне »

Ni država, ni kruna ne mare za svetinju
Zaboravljena bogomolja: Crkva u Goroviču
 


- Prema kazivanju Gaje Vodeničarevića, Karađorđevog oca Petra Jovanovića je u tada pustu Zagoricu doselio izvesni Mujo Husein. Petar je bio i prvi žitelj ovog sela. Osim Đorđa, u braku sa Maricom imao je i ćerke Mariju i Milicu i sinove Marka, Marinka i Milovana. Prema priči Gaje Vodeničarevića, čija se porodica u Zagoricu doselila odmah nakon Jovanovića, Petrova porodica je bila veoma siromašna - objašnjava Stevanović.
Ni deviza, ni obnove

Igor Petković, radnik Kulturnog centra u Topoli, koji priprema knjigu o crkvi u Goroviču, kaže da se ovaj hram u zvaničnim dokumentima prvi put pominje u nekom popisu 1528. Od tada propada, a konačno je opusteo 1863. godine.
- Poslednji sveštenik koji je obavljao službu u ovoj bogomolji bio je pop Sreten Lukić. Istina, bilo je više pokušaja da se crkva obnovi, a poslednji put je to bilo osamdesetih godina prošlog veka kada je bilo prikupljeno oko 50.000 nemačkih maraka, ali niti je hram obnovljen, niti se zna šta se desilo sa novcem. U svakom slučaju, velika je sramota da je tako stara crkva, u kojoj se još venčao Karađorđe, u tako jadnom stanju. Usred crkve raste drveće - kaže Petković.
Ovde se vožd venčao: Čedomir Stevanović
 


Sećanje Gaje Vodeničarevića se, u nedostatku istorijskih podataka, uslovno može uzeti kao važno i svedočenje o detinjstvu vožda Karađorđa, možda i jedino, ali je nepobitno da se 1876. godine Đorđe Petrović venčao sa Jelenom Jovanović, ćerkom obor-kneza jaseničkog Nikole i njegove žene Bosiljke iz Masloševa.


- Ne zna se tačno kada je Karađorđe rođen i samo se pretpostavlja da je u vreme ženidbe imao oko 20 godina. Đorđe i Jelena su se venčali u crkvi Svetog Preobraženja Gospodnjeg u selu Gorovič, od Zagorice udaljenog nekoliko kilometara - iznosi Čedomir Stevanović malo poznate podatke.
Greh i sramota: Ratko Velimirović

Prema legendi, jer pisanih dokumenata o izgradnji crkve nema, hram u selu Gorovič gde danas ima oko 70 kuća, zadužbina je srpskog despota Stefana Lazarevića, koji je kao turski vazal sa vojskom tu zanoćio na putu prema Nikopolju i bici koja se odigrala 1396. Posle sna u kojem mu je rečeno da će pobediti kod Nikopolja, već sutradan je naredio da u selu otpočne izgradnja crkve. Po drugom tumačenju, despot Stefan Lazarević je crkvu izgradio kao crkvu pokajnicu, jer se borio na strani Turaka protiv hrišćanske braće. Zvaničnih podataka o ktitoru crkve i njenoj izgradnji nema, ali se zna da je nekoliko puta paljena i opustošena, a takva je i danas.


Veliki greh i sramota padaju na srpsku državu i narod, pa i na dinastiju Karađorđevića, što je crkva u Goroviču u ovako jadnom stanju, mišljenje je Ratka Velimirovića, meštanina Goroviča.


- Da je nekom drugom narodu ovakva svetinja, bila bi obnovljena. Ovako, obilazimo zidine, palimo sveće, molimo se Svevišnjem i nadamo se da će se u ovoj crkvi ponovo čuti zvona - nada se Velimirović.
 
да се не заборави

Ван мреже alexsandar

 • Шегрт
 • ***
 • Поруке: 81
Одг: crkve i crkvista poput crkve u donjim Jarusicama koje cekaju svetlost dana
« Одговор #6 послато: новембар 14, 2017, 11:08:50 поподне »


Завод за заштиту споменика културе Крагујевац је током 2012. године извршио археолошка истраживања оостатака цркве у селу Борци код Раче.

Откривена црква је имала облик триконхоса и накнадно додату припрату на западу, укупних димензија 11,3 × 6,65 m, са некрополом око ње.

Након завршених археолошких истраживања у Рачи је организована изложба фотографија под називом „Археолошка истраживања цркве у Борцима код Раче‟ у организацији  Завода за заштиту споменика Крагујевац.

 

*Марија Каличанин-Крстић, Археолошка истраживања цркве у Борцима код Раче, Гласник Друштва конзерватора Србије 37, Београд, 2013, 93-96

Локалитет у Борцима


да се не заборави

Ван мреже alexsandar

 • Шегрт
 • ***
 • Поруке: 81
Одг: crkve i crkvista poput crkve u donjim Jarusicama koje cekaju svetlost dana
« Одговор #7 послато: децембар 08, 2017, 10:50:09 поподне »
https://sr.wikipedia.org/sr-el/Капела_брвнара_у_Сепцима  обновљена капела на темељима старе цркве
да се не заборави

Ван мреже alexsandar

 • Шегрт
 • ***
 • Поруке: 81
Одг: crkve i crkvista poput crkve u donjim Jarusicama koje cekaju svetlost dana
« Одговор #8 послато: септембар 27, 2018, 07:20:25 пре подне »
http://www.rtv.rs/sr_lat/drustvo/arheolozi-istrazuju-ostatke-manastira-u-selima-u-topoli_941924.html     у Шумадији нова налазишта старих цркава 
да се не заборави