Написах испод мог резултата како видим ове пресеке. Балкан су Јужни Словени, са јачим упливом словенске генетике (могуће однос 60-40), Албанија и Грчка је израженија староседелачка компонента, уз свакако део словенског уплива, Источна Европа и Балтик је типична словенска генетика. У сваком случају, када се на крају сведу проценти, добије се за Србе 50-60% словенске и 40-50% староседелачке генетике. Северну Италију свакако треба посматрати као староседелачки утицај.
Hvala, ima smisla.
Изгледа да су испребацивали поједине ''спорне'' кластере. Примера ради, овај јужноаустријски ми се у прошлој верзији појављивао под Балканом. Сада је део германског кластера којег званично имам 0%, па се води под Additional Genetic Group.
Sto se tice ovih dodatnih genetskih grupa, koje su sada nesvrstane, kod su u pocetku dve takve grupe bile u Balkanu - "Albanci u Srbiji" i "Crna Gora". Kada sam dobio nove rezultate, gde je Balkan bio 100 %, Albanci u Srbiji su dobili ovakav status, iako su i dalje deo Balkanske komponente. Nakon dobijanja ovih, najnovijih rezultata, toj grupi je ostao taj status, iako sam za komponentu dobio i Grcku i Albaniju, a sada je i Crna Gora postala dodatna grupa, koja je svakako deo Balkana. Zanimljivo je da je prva grupa na srednjem nivou pouzdanosi, isto kao i 3 nase grupe, dok je druga na niskom nivou. Mislim da Albanci u Srbiji najpre podrazumeva njih sa teritorije Kosmeta (smatrao ga MH teritorijom Srbije ili ne), jer su u ostatku Srbije vecina samo u Bujanovcu i Presevu, pa nisu na osnovu 2 mala mesta mogli da naprave grupu. Inace, imam puno albanskih poklapanja, od koje je velika vecina upravo sa KM, a na koji se nadovezuju oblasti sa njihovom velikom koncentracijom, kao sto su Presevo, sever i severozapad Makedonije, a u solidnom broju ih ima i na severu Albanije. Dok su mogli da se vide rezultati poklapanja, moj prosecan Albanac je imao 30-40 % Balkana (prema starim rezultatima). Da navedem primer jednog poklapanja sa severa Albanije. Prema starim rezultatima, imala je 30 % Balkana, a prema novim ima 24 % Balkana (dakle, dobila je slicne rezultate, nisu velike promene kao kod nas). Ima "Albance u Srbiji" u obe verzije, ali pod Grckom i Albanijom (pre toga pod Grckom i Juznom Italijom), ne pod Balkanom, kao sto je meni bilo.
Sa druge strane, Crna Gora kao grupa mi nije bas jasna. Za barem 5 grana predaka imam predanje, ili se zna, da su dosli sa danasnje teritorije ove drzave. Normalno je sto je imam, ali ne znam zasto su je sad odvojili.