Аутор Тема: MyHeritageDNA - Процена етничке припадности  (Прочитано 114426 пута)

Ван мреже Душан

• Познавалац
  • Поруке: 495
  • I2a1b-PH908
Одг: MyHeritageDNA - Процена етничке припадности
« Одговор #280 послато: Фебруар 01, 2025, 03:44:20 пре подне »
Ако гледа по регионима, онда бих морао да будем Немац или Американац, јер ту имам по 700+ поклапања. Грчка, Албанија и Македонија свега по 15-20. А стварно никад нисам чуо да је било ко имао везе са Албанцима или Грцима у фамилији. За Македонију не могу да тврдим за нешто од пре 150+ година, али до средине 19. века нема ни тога сигурно. И онда поред тога добијем 35%...то стварно изгледа као фантастика. Е, сад, ако је међу Србима било предака који су предсловенског порекла и то вукли из генерације у генерацију, ко зна...

Сви смо добили мање-више сличне ажуриране резултате, и нико од нас нема Албанце у породици.
Нисте "посебна пахуљица" да би се ваши резултати разликовали од нас осталих.

Ван мреже Slavodrag

• Почетник
  • **
  • Поруке: 27
« Одговор #281 послато: Фебруар 01, 2025, 06:52:45 пре подне »
Баш напротив, не бих да се разликујем од већине Срба. Управо зато ми је ово грчко-албанско бесмислено.

Ван мреже Небојша

• Уредник СДНКП
  • Бели орао
  • Поруке: 14352
« Одговор #282 послато: Фебруар 01, 2025, 09:31:15 пре подне »
Баш напротив, не бих да се разликујем од већине Срба. Управо зато ми је ово грчко-албанско бесмислено.

Прво се треба добро информисати, па коментарисати. Дакле нема разлога за драму, у питању је процена етничке припадности а та компонента (Грчка/Албанија) представља староседелачки уплив код нас. Скоро сваки Србин је аутосомално барем 35% староседелац, тако да су овакви резултати очекивани.

Не треба гледати ово као на мапу днк рођака, зато што рођака у Албанији немамо, а такође немате ни 700+ рођака Немаца и Американаца. То (USA, Germany) су пријављене локације (боравишта), људи са којима имамо поклапања, а који су углавном сасвим или делимично нашег порекла.

Још увек ми не стиже ажурирани резултат, али било би добро да осим основне мапе етничке процене припадности, поставите сви и оне кластере (мада мислим да се види), како би видели да ли се ту нешто променило за Балкан. Колико видим онај тзв. крајишки кластер је и даље ту: Croatia, Bosnia and Herzegovina and Serbia (Vojvodina).

Ван мреже kocovic

• Познавалац
  • Поруке: 477
« Одговор #283 послато: Фебруар 01, 2025, 10:43:45 пре подне »
Ако гледа по регионима, онда бих морао да будем Немац или Американац, јер ту имам по 700+ поклапања. Грчка, Албанија и Македонија свега по 15-20. А стварно никад нисам чуо да је било ко имао везе са Албанцима или Грцима у фамилији. За Македонију не могу да тврдим за нешто од пре 150+ година, али до средине 19. века нема ни тога сигурно. И онда поред тога добијем 35%...то стварно изгледа као фантастика. Е, сад, ако је међу Србима било предака који су предсловенског порекла и то вукли из генерације у генерацију, ко зна...

То ти је генетска лутрија. Мени су доделили 2 групе Албанаца, а то сигурно није јер су ми преци били Албанци. Други даљи рођак је добио око 75% Грчка и Албанија, а и он нема претке Албанце (има неке далеке Цинцаре и једну линију која потиче из Флорине), али уопште није добио Албанце као генетску групу, већ само Србе, Грке, Бугаре и Румуне.
« Последња измена: Фебруар 01, 2025, 10:45:57 пре подне kocovic »

Ван мреже Небојша

• Уредник СДНКП
  • Бели орао
  • Поруке: 14352
« Одговор #284 послато: Фебруар 01, 2025, 10:54:04 пре подне »
То ти је генетска лутрија. Мени су доделили 2 групе Албанаца, а то сигурно није јер су ми преци били Албанци. Други даљи рођак је добио око 75% Грчка и Албанија, а и он нема претке Албанце (има неке далеке Цинцаре и једну линију која потиче из Флорине), али уопште није добио Албанце као генетску групу, већ само Србе, Грке, Бугаре и Румуне.

Како ово тачно изгледа? Можеш ли да поставиш. Колико сам схватио, само код најдоминантније компоненте одређују детаљније генетске групе.

Ван мреже Slavodrag

• Почетник
  • **
  • Поруке: 27
« Одговор #285 послато: Фебруар 01, 2025, 11:08:27 пре подне »
Искрено, ништа ја не капирам овде. Потпуна конфузија. Просто ти фикну 30% нечега што си имао, набуџе ти неку нову групу са нетачним називом. Као на пијаци! Био сам мало Италијан, више нисам, али јесам Герман мало...
Да не баљезгарим више...

Има неко скениране црквене књиге из остружничке цркве да ми пошаље? 😁

Ван мреже Драган Обреновић

• Члан Управног одбора
  • Истраживач
  • *
  • Поруке: 1393
  • R1b-U152>FTA27217
« Одговор #286 послато: Фебруар 01, 2025, 12:14:36 поподне »
Људи мало превише "здраво за готово" схватају ове процене етничког микса. Ево и ја сам сад погледао каква ми је најновија мешавина по процени MyHeritage и такође имам по овом новом алгоритму 37.4% грчко-албанске компоненте.

Претходни алгоритам ми је давао и неке шкотско-ирске, северно-германске и сл. компоненте.

Ван мреже kocovic

• Познавалац
« Одговор #287 послато: Фебруар 01, 2025, 01:03:13 поподне »
Како ово тачно изгледа? Можеш ли да поставиш. Колико сам схватио, само код најдоминантније компоненте одређују детаљније генетске групе.

Грчка и Албанија 70.5%
Балкан 21.8%
Источна Европа 5.3%
Јужна Италија 2.4%

Срби су му у додатној групи, а Грци, Румуни и Бугари (3 засебне групе) му упадају у ову групу Грчка и Албанија.

На старом тесту је имао отприлике 50% Грчка (ту су му били Грци), 45% Балкан (Срби и Румуни као 2 групе), 5% Иберија, и као додатну групу је имао Бугаре. Тако да су му сада само ротирали Бугаре и Србе
« Последња измена: Фебруар 01, 2025, 01:06:56 поподне kocovic »

Ван мреже kocovic

• Познавалац
« Одговор #288 послато: Фебруар 01, 2025, 01:14:21 поподне »
Грчка и Албанија 70.5%
Балкан 21.8%
Источна Европа 5.3%
Јужна Италија 2.4%

Срби су му у додатној групи, а Грци, Румуни и Бугари (3 засебне групе) му упадају у ову групу Грчка и Албанија.

На старом тесту је имао отприлике 50% Грчка (ту су му били Грци), 45% Балкан (Срби и Румуни као 2 групе), 5% Иберија, и као додатну групу је имао Бугаре. Тако да су му сада само ротирали Бугаре и Србе

Да, заборавио сам на напишем да је Грке и Бугаре највероватније добио јер су му по мајци из Ђевђелије или том неком месту на истоку Македоније.

Ван мреже Душан

• Познавалац
  • I2a1b-PH908
« Одговор #289 послато: Фебруар 01, 2025, 02:17:50 поподне »
Украјински резултат:

Како протумачити овај нови алгоритам?
У источној половини Европе свако ће добити одређени проценат од Балтика до Грчке/Албаније.

Ван мреже нцп

• Члан Друштва
  • Памтиша
  • Поруке: 1900
« Одговор #290 послато: Фебруар 01, 2025, 03:39:09 поподне »
Уопште ми се не допада не пређашња,  а ни садашња процена.

Зашто нема опције
 "south slavic"?

Тако су нас фино избрисали....

Треба сви да им се обратимо  са протестним са писмима.

Ван мреже kocovic

• Познавалац
« Одговор #291 послато: Фебруар 01, 2025, 04:15:01 поподне »
Уопште ми се не допада не пређашња,  а ни садашња процена.

Зашто нема опције
 "south slavic"?

Тако су нас фино избрисали....

Треба сви да им се обратимо  са протестним са писмима.

И мени смета политичка коректност, али "Балкан" можеш слободно да сматраш по категоријом "јужни Словени". Међутим, пошто је Румуна и Молдаваца колико и свих јужних Словена ако не и више онда су оставили небулозну категорију "Балкан".

Ван мреже Zor

• Памтиша
  • Поруке: 1513
« Одговор #292 послато: Фебруар 01, 2025, 04:22:17 поподне »
И мени смета политичка коректност, али "Балкан" можеш слободно да сматраш по категоријом "јужни Словени". Међутим, пошто је Румуна и Молдаваца колико и свих јужних Словена ако не и више онда су оставили небулозну категорију "Балкан".

Не. Румуни као и Бугари и Македонци овдје потпадају у категорију Грчка и Албанија. Дакле "Балкан" значи само западни јужни Словени и вјероватно Молдавци који по PCA често успадају ближи њима него Румунима због јачег слвоенског елемента. Могуће да Хрвати добијају близу 100% Балкан највише.

Ван мреже kocovic

• Познавалац
« Одговор #293 послато: Фебруар 01, 2025, 04:24:11 поподне »
Не. Румуни као и Бугари и Македонци овдје потпадају у категорију Грчка и Албанија. Дакле "Балкан" значи само западни јужни Словени и вјероватно Молдавци који по PCA често успадају ближи њима него Румунима због јачег слвоенског елемента. Могуће да Хрвати добијају близу 100% Балкан највише.

Могуће, али много Румуна добија 45-55% Балкан.

Ван мреже Душан

• Познавалац
  • I2a1b-PH908
« Одговор #294 послато: Фебруар 01, 2025, 04:43:55 поподне »
Могуће да Хрвати добијају близу 100% Балкан највише.

Не.

Ван мреже Душан

• Познавалац
  • I2a1b-PH908
« Одговор #295 послато: Фебруар 01, 2025, 04:45:32 поподне »
Као да је нови алгоритам направљен да свако добије што је могуће више компоненти, и да компоненте нису оштро одвојене једне од других, већ су некако прелазне.

Ван мреже нцп

• Члан Друштва
  • Памтиша
« Одговор #296 послато: Фебруар 01, 2025, 04:46:02 поподне »

Nе, није тако.
« Последња измена: Фебруар 01, 2025, 04:53:12 поподне нцп »

Ван мреже нцп

• Члан Друштва
  • Памтиша
« Одговор #297 послато: Фебруар 01, 2025, 04:56:24 поподне »

Румуни су му додатна генетичка група. 300 година су у Банату. Мимо Балкана који је на 54,1%..

« Последња измена: Фебруар 01, 2025, 05:01:43 поподне нцп »

Ван мреже нцп

• Члан Друштва
  • Памтиша
« Одговор #298 послато: Фебруар 01, 2025, 05:07:52 поподне »
Нису ми неке фотографије.

Мој отац.

Немачка му је додатна генетска група. Мимо тих 100%. Иначе I2 хаплогрупа.

Балкан  47,4%.

« Последња измена: Фебруар 01, 2025, 05:10:03 поподне нцп »

Ван мреже Душан

• Познавалац
  • I2a1b-PH908
« Одговор #299 послато: Фебруар 01, 2025, 05:10:14 поподне »
Имате опцију Snipping tool на компјутеру. :)
Не морате да фотографишете екран.