Аутор Тема: Prezime Milanko  (Прочитано 5373 пута)

Ван мреже VELEBIT

• Гост
  • *
  • Поруке: 20
Prezime Milanko
« послато: Април 17, 2017, 04:03:11 пре подне »
Pozdrav svima na ovome forumu

Moje je prezime Milanko. Moji su sa Velebita, naseok Jasale ispod Celavca.Kod nas se u Lici kaze "stanovi" dje se blago izgonilo na ispasu. To su bile kamene kuce i torovi dje su se cuvalo blago. Bilo je toga jako puno po planinama Velebitu, Resniku, Kokerni, Kremenu.
Jel bi moga ko da dade vise podataka o prezimenu Milanko.
Unaprijed zahvalan.

Ван мреже Зрно

• Помоћник уредника
  • Етнолог
  • Поруке: 2594
  • R1b>Z2705>BY200954
Одг: Prezime Milanko
« Одговор #1 послато: Април 17, 2017, 09:42:19 пре подне »
Драги Миланко,

Порука је врло нечитко написана. Да ли је у питању заселак Јасле испод врха Ћелавца, и како се зове село уопште?

Сигурно потичете из села Мушковци, које је с друге стране Велебита, у Далмацији. Тамо је било убедљиво највише особа с презименом Миланко, а има их још у пар села Далмације, само доста мање. У Лици није било уопште.

Миланко је настало сигурно скраћивањем презимена Миланковић. То је јасно као дан, а потврду имам у селу Баљци, где су неки Миланковићи у прошлости скраћивани на Миланко. Дакле, треба да истражујете порекло презимена Миланковић.

Ван мреже VELEBIT

• Гост
  • *
  • Поруке: 20
« Одговор #2 послато: Април 18, 2017, 02:47:04 пре подне »
Hvala na odgovoru , izvinjavam se na pravopisnoj gresci , nepise se Jasale nego Jasle, jasle su predio Velebita ispod vrha Celavca.
Znadem za Milanke u selu Muskovci kod Obrovca I Zelengradu I za Milanke u R Sepskoj u gradu Novom.
A za prezime Milanko nisam zaista zna da potice od prezimena Milankovic, znadem da su Milankovici starosjedioci sela Deringaj kod Gracaca, u Dedringaju takodjer ima pravoslavna cerkva sv Bogorodice Velike Gospine I tu se idrzava sajam svake godine 28 Augusta kao i kod Manastira Krupe u Dalmaciji.
 Po pricama starih ljudi  Milankovici su odselili iz Deringaja na Manjacu, Vucijak odprilike 1875 godine

Ван мреже crni

• Писар
  • Поруке: 367
« Одговор #3 послато: Април 18, 2017, 01:18:47 поподне »
Муж и жена Миланко из околине Обровца 1930. године (?), неђе сам некад прочитао коментар уз ову слику да је повод била слава у њиховој кући а они су били домаћини ...

Оригинал би требао бити у некој од збирки Етнографског музеја у Београду

Ван мреже crni

• Писар
  • Поруке: 367
« Одговор #4 послато: Мај 12, 2017, 12:47:27 пре подне »
Муж и жена Миланко из околине Обровца 1930. године (?), неђе сам некад прочитао коментар уз ову слику да је повод била слава у њиховој кући а они су били домаћини ...
Оригинал би требао бити у некој од збирки Етнографског музеја у Београду

Дугујем извињење VELEBITU на непрецизним наводима које сам дао уз слику мужа и жене Миланко. Наиме, слика је снимљена 1910. године на крсној слави Веселиновића у селу Мушковци код Обровца, снимак је направио чувени Радивој Симоновић (http://www.academia.edu/17481558/Fotografije_dr_Radivoja_Simonovi%C4%87a) и једна је од 1400 његових фотографија из збирке која се чува у Етнолошком одјељењу Музеја Војводине у Новом Саду.
Слика је такође и дио књиге Голубић Обровачки ... (https://static.kupindoslike.com/GOLUBIC-OBROVACKI-kroz-vijekove-i-danas-vrlo-retko_slika_O_13782429.jpg) гдје се може прочитати понешто о њој.

Надам се да ће и ова епска  :) слика домаћина Веселиновића са гостима своје славе бити занимљива за погледати, међу њима се лако могу препознати и муж и жена Миланко.

Ова фотографија је у Етнографском музеју у Београду употребљена као позадински пано изложбеног дијела народних ношњи из Далмације и Лике ...