Аутор Тема: Историјски филмови (документарни, играни, мјузикли)  (Прочитано 65566 пута)

Ван мреже Ивица Јовановић

• Члан Друштва
  • Памтиша
  • Поруке: 1676
  • J-L70 > J-Z40772 mdDNA:HV-b15a1
Одг: Историјски филмови (документарни, играни, мјузикли)
« Одговор #160 послато: Март 31, 2025, 01:07:35 поподне »
Mislim da Mara nije prikazana kao nuzno negativan lik. Gore su prosli ostali istorijski likovi. Svakako je moglo bolje ali mozda mi to posmatramo iz perspektive fanatika za istoriju, prosecan gledalac ne.
Милутин Бранковић, 4. ескадрон Коњичке дивизије. Крф 26.04.1916.
Сава Питић, 13. Пук. Острво Видo 24.01.1916.
Сима Мијуцић, 9. пешадијски пук. Браунау 1917.
Ђорђе Ђорђевић, 13. Пук. Шишанци 1914.

HIC · ADHVC · IN · STAT · IN · LIM

Ван мреже barbarylion

• Памтиша
  • Поруке: 1701
  • I2-PH908>Y56203
« Одговор #161 послато: Март 31, 2025, 03:18:38 поподне »
Mislim da Mara nije prikazana kao nuzno negativan lik. Gore su prosli ostali istorijski likovi. Svakako je moglo bolje ali mozda mi to posmatramo iz perspektive fanatika za istoriju, prosecan gledalac ne.

Gde ste uspeli da pogledate seriju?
Ja je tražim, ali nikako da je nađem.

Ван мреже drajver

• Члан Друштва
  • Бели орао
  • Поруке: 6551
« Одговор #162 послато: Март 31, 2025, 03:29:41 поподне »
Gde ste uspeli da pogledate seriju?
Ja je tražim, ali nikako da je nađem.

Приказивање серије је још увијек у току на мађарској телевизији. Остале су још двије епизоде да прикажу. Вјерујем да ће након тога серија бити доступнија на онлајн сервисима.

Тренутно сам успио да је пронађем само на руским сервисима без превода, а са директном руском транслацијом. Ако можеш тако да је гледаш, има је не више мјеста, само укуцај назив серије Rise of the raven и смотреть и појавиће се неколико опција за гледање. Да не качим сад овдје на форуму нелегалне линкове.

Ван мреже barbarylion

• Памтиша
  • Поруке: 1701
  • I2-PH908>Y56203
« Одговор #163 послато: Април 01, 2025, 12:36:14 пре подне »
Приказивање серије је још увијек у току на мађарској телевизији. Остале су још двије епизоде да прикажу. Вјерујем да ће након тога серија бити доступнија на онлајн сервисима.

Тренутно сам успио да је пронађем само на руским сервисима без превода, а са директном руском транслацијом. Ако можеш тако да је гледаш, има је не више мјеста, само укуцај назив серије Rise of the raven и смотреть и појавиће се неколико опција за гледање. Да не качим сад овдје на форуму нелегалне линкове.

Hvala Drajveru.
Na žalost ne poznajem toliko dobro ruski jezik.
Verovatno ću sačekati engleski titl.

Ван мреже Христифор

• Истраживач
  • Поруке: 1229
« Одговор #164 послато: Април 18, 2025, 05:00:15 поподне »
Снима се серија о Робину Худу у Србији. Шон Бин глуми Шерифа од Нотингема, Кони Нилсен краљицу Елеонору од Аквитаније.  Варнице код Горњег Милановца подно Рудника и утврђења Острвице су сет за  Шервудску шуму.   

https://www.imdb.com/title/tt33484460/

https://www.filminserbia.com/news/od-sherwooda-do-srbije-mgm-ov-robin-hood-pocinje-snimanje-u-februaru-2025-podsticuci-lokalni-razvoj/?lang=sr

Ван мреже шуљин џула

• Помоћник
  • Поруке: 146
  • Ј1a2a2 PF7264-PF7263 ZS 4393 ZS 9949
« Одговор #165 послато: Април 22, 2025, 08:53:48 пре подне »
   " Rat i mir" - " War and peace" - "Војна и мир"
 Ekranizacija istoimenog romana Lava n. Tolstoja, epska vojna drama, režiser Sergej Bondarčuk, glume Ljudmila Saveljeva, Vjačeslav Tihonov, Sergej Bondarčuk...muzika Vjačeslav Ovčinikov..najbolja verzija je na ruskom tj. originale.
 Fenomenalne masovne scene rata, Kutuzov, Bagration, tu je i Miloradovič, Bolkonski, Pjer Bezuhov izdanak najbogatije ruske plemićke porodice, vanbračni sin Grofa Bezuhova.

Ван мреже Malesevic

• Члан Друштва
  • Познавалац
  • Поруке: 795
« Одговор #166 послато: Април 28, 2025, 03:30:07 поподне »
Погледао сам током викенда већи дио епизода (додуше са руском транслацијом). Неки општи утисак- просјечно или можда боље речено-већ виђено.

Не могу рећи да је продукција лоша, али опет каска за оном британско-америчком, па изгледа као блиједа копија бољих оригинала. Ако не могу да се такмиче са GOT, Vikings у продукцијском смислу, можда су то могли да компензују кроз слојевитије ликове и сам сценарио. Али нажалост ни овај дио није на претјерано високом нивоу. Сам лик Хуњадија је скроз безвезе, а и остали ликови су превише предвидљиви, клишеизирани. Костимографија и сценографија је пристојно урађена, али није ни то нешто вансеријски, тј. има и бољих.

Оно што ми је можда највише засметало јесте чињеница да су правили историјски серијал, а да су грубо извртали историјске чињенице. Најдрастичнији примјер је у сцени гдје Мара Бранковић оставља ножеве ослијепљеној и заробљеној браћи, Стефану и Гргуру, да сами изврше самоубиство. Не само што се то није десило (Гргур је умро као монах на Хиландару, а Стефан је касније у изгнанству у Европи имао и бројно потомство), већ и у вредносном смислу приказује и Мару и њену браћу као веома проблемитачне хришћане.

Иначе, мислио сам на почетку гледања да су Србе, поготово Ђурђа Бранковића, приказали изразито негативно, али послије сам видио да су Срби и Ђурађ још добро прошли, јер су њихову издају и превртљивост оправдали неким вишим циљевима, нпр. спашавањем Србије.  Породицу Дракула су приказали као чисте садисте, не могу се отети утиску да су кроз њих на неки начин портретисали Румуне. Наравно, има ту и сензационализма, морали су загребати мало у дракула-вампир причу. Главни негативац серијала је Улрих Цељски, што је с обзиром на његов и историјски крајње непријатељски однос са Хуњадијем, очекивано. Крајње негативно је приказан и њемачки цар Фридрих Хабсбург, а сам Жигмунд Луксембуршки, иако мађарски краљ, приказан је више као страно тијело на тијелу Мађарске. Мање више, сви су лоши сем Хуњадија и његове екипе, који отјеловљују мађарску нацију и њену борбу. Да будем поштен, и Мара Бранковић, без обзира на та нека историјска искривљавања, у суштини је главни женски лик серије и приказана је позитивно.

Колико сам видио у коментарима, мишљење о серији се креће од хвалоспјева до потпуно негативних критика. Постоји и та димензија да је посматрају као мађарски државни (читај Орбанов) пројекат, па је дио негативних критика свакако обојен и тим углом посматрања. Како год, рекао бих на крају, један просјечан урадак, ко не одгледа неће ништа изгубити.

Углавном би се сложио. Серија је на Велики понедељак приказана премијерно на аустријској државној телевизији. Један од режисења је и Немац пореклом из Трансилваније, који живи у Аустрији и давао је и интервју за ОРФ. Костими су урађени доста добро. Чак и сценографија је врло добра, погледао сам неке исечке који су приказани како је снимано и зато је изграђена импозантна сценографија. Читав дворац итд.

Што се самог садржаја тиче, прве две епизоде, прилично осредње. Или нешто прецизније, прва катастрофа, друга ипак нешто боља. Саме оне сцене из прве епизоде, где Сигисмунд са свитом долази код деспота Ђурђа, и онда током заједничке вечере Ђурађ одједном нестаје (деца му остају ту на двору), онда омладина (где је Мара девојка или вереница од Хуњадија, што је класична филмска конструкција да би радња серије добила на атрактивности) после вечере проводи време у врту и одједном фрка-трка ето Турака код Голупца... Ђурађ се нагодио са њима. Улрих Цељски прави план напада на Турке са Сигусмундом, па онда следећа сцена Хуњади спасава Сигусмунда из Дунава, а Улрих са Ђурђем љуби ногу Мурату Другом... Као да је неко снимио обиље сцена и онда исекао поједине делове, па спојио шта је остало. Једна потпуно неповезана радња.

Друга епизода је урађена ипак боље. Занимљиви приказу живота у харему. Мара као жена са сјајним умом и великим утицајем на султана. Та њена црта у другој епизоди почиње да се назире и претпостављам да ће све више долазити до изражаја. Влада Цепеша су приказали као неког кога презиру и Турци и Мађари. Неверан и једнима и другима, притоме садиста који убија људе из забаве. Убацили су навнодно једну сцену са вампирем некаквим, што опет има везе са овим режисером из Трансилваније и његовом жељом да убаци те елементе завичаја.

Лик Хуњадија такође није приказан претерано верно. У серији он је плејбој, изгледом нека врста Аквамена за сиротињу  ;D
Стварни Хуњади је био растом ситније грађе, није имао браду већ само бркове и није имао дугу косу као у серију, него класичну средњовековну тонзуру (овде ми сад пада на памет приказивање Св. Саво у српском фрескопису, где у немалом броју случајева Сава има дугу или дужу косу, а из фескописа у Милешеви знамо да је имао монашку тонзуру).

Све у свему, серија није нешто посебно епохална али опет мислим да и поред свих мањкавости има квалитет да се одгледа. Наравно као и сваки филм, не треба очекивати верни приказ историје, јер је то за конзумента тешко сварљиво, а за телевизију непрофитабилно. Овакве серије пре свега треба да служе за то да пробуде жељу код гледалаца да се позабаве темом, а онда ће се сусрети највећим делом и са конкретним историјским чињеницима и сл.

Ван мреже drajver

• Члан Друштва
  • Бели орао
« Одговор #167 послато: Април 28, 2025, 03:52:10 поподне »
Лик Хуњадија такође није приказан претерано верно. У серији он је плејбој, изгледом нека врста Аквамена за сиротињу  ;D

;D Мени личи више на овог нашег пјевача Принц од Врање.

Ван мреже drajver

• Члан Друштва
  • Бели орао
« Одговор #168 послато: Април 28, 2025, 09:23:05 поподне »
Кад напишем клишеизиране сцене онда мислим отприлике на сљедећу. Мотивациони говори Хуњадија и Мехмеда Фатиха пред београдску битку 1456. године. Мислим да је ово сцена из посљедње 10. епизоде.

<a href="https://www.youtube.com/v/x1u6KhE_JdA" target="_blank" rel="noopener noreferrer" class="bbc_link bbc_flash_disabled new_win">https://www.youtube.com/v/x1u6KhE_JdA</a>

Зар не могу некад смислити нешто оригиналније, нешто типа вођа не држи говор пред битку већ медитира.

Ван мреже drajver

• Члан Друштва
  • Бели орао
« Одговор #169 послато: Април 29, 2025, 10:54:25 пре подне »
Иначе кад се говори о оригиналности сцена у историјским филмовима, добар примјер оригинално снимљене сцене је сусрет Саладина и губавог краља Балдуина IV Јерусалимског у филму Небеско краљевство од Ридлија Скота из 2005. године. Битка се није одиграла, али сцена са позлаћеним крстом, краљем под маском који једва сједи на коњу и задњим снагама свог ауторитета спречава сукоб, као и фанатастична глума глумца који глуми Саладина, по мени јесте једна од успјешнијих снимљених историјских сцена.

Кад се овај филм појавио, сјећам се да уопште нисам био претјерано импресиониран, али сад кад гледам, изгледа као класик у односу на све историјске филмове и серије снимљене након њега.

<a href="https://www.youtube.com/v/M1wtXQslQUk" target="_blank" rel="noopener noreferrer" class="bbc_link bbc_flash_disabled new_win">https://www.youtube.com/v/M1wtXQslQUk</a>

Ван мреже шуљин џула

• Помоћник
« Одговор #170 послато: Април 30, 2025, 10:38:01 пре подне »
  " Сеобе " филм по роману Милоша Црњанског, режија Александар Саша Петровић, 1989. други део филма незавршен, грубо монтиран.

Ван мреже Malesevic

• Члан Друштва
  • Познавалац
« Одговор #171 послато: Април 30, 2025, 11:37:31 пре подне »
  " Сеобе " филм по роману Милоша Црњанског, режија Александар Саша Петровић, 1989. други део филма незавршен, грубо монтиран.

Сеобе су катастофално снимљен филм. И први део и други који није монтиран. Невероватно да се од онакве књиге сними онаква катастрофа. Једно од већих разочарања југословенске кинематографије. И данас дан ми није јасно да се није нико способан нашао да онакво капитално дело преточи у одговарајућу екранизацију.

Ван мреже drajver

• Члан Друштва
  • Бели орао
« Одговор #172 послато: Април 30, 2025, 12:15:48 поподне »
Сеобе су катастофално снимљен филм. И први део и други који није монтиран. Невероватно да се од онакве књиге сними онаква катастрофа. Једно од већих разочарања југословенске кинематографије. И данас дан ми није јасно да се није нико способан нашао да онакво капитално дело преточи у одговарајућу екранизацију.

Видиш како се укуси разликују. :) Мени су Петровићеве Сеобе право мало редитељско ремек-дјело. Једина ствар која ми се не свиђа јесте синхронизација, али камера, костимографија, сценографија су одличне. Постигао је оно што мало ком редитељу пође за руком, да пренесе сликарство на филм. Као да гледаш оживљене слике Паје Јовановића и Уроша Предића. И чини ми се да је успио да пренесе атмосферу Сеоба Црњанског.

Да додам оно што је о филму својевремено написао Светислав Басара:
"Још од средине педесетих Петровић је снатрио о екранизацији романа "Сеобе" Милоша Црњанског. Добио је, штавише, пристанак старог намћора, Црњанског, што је само себи равно чуду. Ако је ико могао преточити у филм згуснуто лирско ткиво Црњанскијеве епопеје, онда је то могао Александар Петровић. Да је успео - а нажалост није или је успео у најбољем случају делимично - био би то филм бољи од "Мајстора и Маргарите", а можда бољи и од прозног оригинала. Од почетка снимања, 1987., па све до смрти 1994., Саша Петровић је - уз много личних трагедија и још више опструкција - водио прометејску борбу не би ли филм привео крају. У чему, како рекох, није успео. Верзија која је приказана може се описати као генијални фијаско, очаравајући и гледљив, али фијаско."
« Последња измена: Април 30, 2025, 12:42:59 поподне drajver »

Ван мреже Malesevic

• Члан Друштва
  • Познавалац
« Одговор #173 послато: Мај 02, 2025, 10:07:26 пре подне »
Видиш како се укуси разликују. :) Мени су Петровићеве Сеобе право мало редитељско ремек-дјело. Једина ствар која ми се не свиђа јесте синхронизација, али камера, костимографија, сценографија су одличне. Постигао је оно што мало ком редитељу пође за руком, да пренесе сликарство на филм. Као да гледаш оживљене слике Паје Јовановића и Уроша Предића. И чини ми се да је успио да пренесе атмосферу Сеоба Црњанског.

"Још од средине педесетих Петровић је снатрио о екранизацији романа "Сеобе" Милоша Црњанског. Добио је, штавише, пристанак старог намћора, Црњанског, што је само себи равно чуду. Ако је ико могао преточити у филм згуснуто лирско ткиво Црњанскијеве епопеје, онда је то могао Александар Петровић. Да је успео - а нажалост није или је успео у најбољем случају делимично - био би то филм бољи од "Мајстора и Маргарите", а можда бољи и од прозног оригинала. Од почетка снимања, 1987., па све до смрти 1994., Саша Петровић је - уз много личних трагедија и још више опструкција - водио прометејску борбу не би ли филм привео крају. У чему, како рекох, није успео. Верзија која је приказана може се описати као генијални фијаско, очаравајући и гледљив, али фијаско."

Добро написано, фијаско. Костими јесу одлични и сценографија је доста ок, али синхронизација и још доста елемената који један историјски филм чине великим, једноставно су лоши. Доста волим "Сеобе" па вероватно и очекујем нешто велико, но опет мени је параметар за наш историјски филм серија "Вук Караџић", која је без премца. Из тог угла "Сеобе" су ми разочарање, при чему не видим кривици код режисера, колико код државе али то је опет нека друга тема. 

Ван мреже шуљин џула

• Помоћник
« Одговор #174 послато: Мај 05, 2025, 08:05:35 пре подне »

Ne znam koliko ima snimljenog materjala filma. Da li ima prostora za pravljenje neke serije. Svakako je glumačaka ekipa fenomenalna, kostimografija odlična, krajolik potpuno odgovara scenama u filmu. Vidi se da je ogroman trud uložen. Scena sa režiserom u ulozi ruskog konzula u Beču odlična. Saša je tu bio na visini Marlona Branda u "Apokalipsi", a ona rečenica "...vodali nas , vodali,  i opet na Dunavo doveli"..naš je usud. Treba biti majstor u svom poslu ( a Saša je bio) i usuditi se na ekranizaciju " Seoba". 

Ван мреже drajver

• Члан Друштва
  • Бели орао
« Одговор #175 послато: Мај 05, 2025, 01:34:11 поподне »
Мислим да нема никакве сумње да је Александар Саша Петровић најзначајнији српски редитељ 20. вијека. Југословенска кинотека је 2016. године прогласила сто српских филмова за културно добро од великог значаја и међу тих 100 филмова чак седам филмова је режирао Александар Петровић. Једини редитељ који му у овој селекцији Кинотеке по броју селектованих филмова конкурише је Горан Марковић. Ипак, Марковић није остварио међународна признања као Петровић, тако да се по свим критеријумима Петровић заиста издваја као најзначајнији српски редитељ.

https://www.kinoteka.org.rs/srpski-igrani-filmovi-1911-1999-100-najboljih/

Иначе, гледајући овај списак најбољих 100 српских филмова по избору Кинотеке, може се закључити да је то заправо селекција филмова након Другог свјетског рата. Једини филм из ранијег периода је филм КАРАЂОРЂЕ ИЛИ ЖИВОТ И ДЕЛА БЕСМРТНОГ ВОЖДА КАРАЂОРЂА из 1911. године, који је релативно скоро пронађен у бечким архивима.

Занимљиво је да је филмска умјетност у међуратном периоду у Југославији била прилично неразвијена. Покушао сам на интернету наћи више података, али чини се да се веома мало филмова снимало. Има неких објашњења да је узрок томе била прилично лоша, практично непостојећа биоскопска инфраструктура.

Упркос тој стагнацији у међуратном периоду, мора се признати да се 1950-тих већ јавља неколико заиста зрелих филмских остварења, "ЕШАЛОН ДОКТОРА М." из 1955. од Жике Митровића и "ВЕЛИКИ И МАЛИ" из 1956. године од Владимира Погачића. Први о сукобу са балистима на Косову крајем Другог свјетског рата има помало естетике вестерна, а други је веома добар трилер са естетиком филм ноара.

Ван мреже Христифор

• Истраживач
  • Поруке: 1229
« Одговор #176 послато: Мај 05, 2025, 02:28:34 поподне »
Мени се урезао у меморију  филм "Саша" Раденка Остојића из 1962 године. Пуштан је често недељом у склопу емисије "Дозволите да се обратимо."

Ван мреже шуљин џула

• Помоћник
« Одговор #177 послато: Мај 06, 2025, 07:32:09 пре подне »
Мени се урезао у меморију  филм "Саша" Раденка Остојића из 1962 године. Пуштан је често недељом у склопу емисије "Дозволите да се обратимо."
САША са ПОДВУЧЕНО Ш! Одличан филм, одлична глумци!

Ван мреже Драган Обреновић

• Члан Управног одбора
  • Истраживач
  • *
  • Поруке: 1394
  • R1b-U152>FTA27217
« Одговор #178 послато: Мај 06, 2025, 10:10:59 пре подне »
https://www.imdb.com/title/tt0082484/

<a href="https://www.youtube.com/v/9MV1H_bAt-E" target="_blank" rel="noopener noreferrer" class="bbc_link bbc_flash_disabled new_win">https://www.youtube.com/v/9MV1H_bAt-E</a>

Ван мреже drajver

• Члан Друштва
  • Бели орао
« Одговор #179 послато: Мај 06, 2025, 10:36:01 пре подне »
https://www.imdb.com/title/tt0082484/

<a href="https://www.youtube.com/v/9MV1H_bAt-E" target="_blank" rel="noopener noreferrer" class="bbc_link bbc_flash_disabled new_win">https://www.youtube.com/v/9MV1H_bAt-E</a>

Драгане, тема је историјски филмови, не праисторијски.  :D