Барем се почело снимати, најављен је и филм о Марку Краљевићу поред филма о цару Душану и новог Боја на Косову. Што се тиче бугарске серије има пропуста, али за наше регионалне стандарде делује коректно мање-више. Мени је највећи проблем језик, чини ми се да боље разумем словеначки који је географски удаљенији језик.
Дуг је пут од најаве до реализације. Колико знам није почело снимање ниједног од три поменута филма.
Пре десетак година су прикупљана средства за филм Отац, ако се добро сећам о Светом Сави и Св. Симеону и зидању Хиландара. Од пројекта на крају није било ништа. Не ради им чак ни сајт више.
Пре 6-7 година пуштен је трејлер за филм Растко - принц српски, који би приказивао младост и монашење Св. Саве. Улоге су биле подељене, снимање започето, трејлер је обећавао, међутим и то је прекинуто из неког разлога, вероватно финансијског.
Колико видим из медија, за нови Бој на Косову су припреме почеле, а надам се да ће и друга два бити снимљена. Зачкољица са таквим филмовима је што су доста скупи, а тржиште је мало, па се не могу финансирати из зараде, већ је потребна озбиљна државна помоћ.
Скоро сам гледао чешки филм "Medieval" о Јану Жишки. Сниман је на енглеском језику, с буџетом од 20 милиона долара, што га чини најскупљим чешким филмом. Радња му јесте прилично предвидива и пуна клишеа, али визуелни утисак је доста добар, у равни са неким англо-америчким филмовима и серијама са средњовековном тематиком.
https://www.imdb.com/name/nm0004936/?ref_=ttfc_fc_cl_t1Бојим се да је тај ниво joш далек и нама и Бугарима