Аутор Тема: Нијемци  (Прочитано 12719 пута)

Ван мреже Александар Невски

• Члан Друштва
  • Истраживач
  • Поруке: 1140
Одг: Нијемци
« Одговор #20 послато: Мај 31, 2024, 08:46:25 поподне »
https://sr.wikipedia.org/wiki/%D0%A5%D0%B0%D0%BD%D1%81%D0%B8_%D0%9C%D0%B8%D0%BB%D0%B5%D1%80

Увек ми је личио на момка са Балкана, а сада видех и зашто: он је пореклом из Трансилваније.

Мени он и не личи на момка са Балкана, нити из Румунийе. Погледах више његових слик на мрежи, и у очи ми упада црна маст косе. У Срба, а и међу осталими йужни Словени, црна нѣйе найчешћа маст косе, далеко од тога. У Срба йе то свакако тамно смеђа. Поготово међу дѣцом. Рекао бих да међу србском дѣцом, млађом од 15 годин, нѣйе лако некога с црном косом. Чисто сумњам да их има више од 2-3%. Међу старийими йе наравно има више, али опет нѣйе найчешћа.
Све у свем, момак ми више личи на некога са Кавказа или из Анадолийе него на Балканца. Мислим да ни просѣчан Румун не изгледа слично.
Србски пѣсник Лаза Костић: "у млазових прочитам сричући" "по уздасих тако први' у јунака реч поврви"

Ван мреже drajver

• Члан Друштва
  • Бели орао
  • Поруке: 6530
« Одговор #21 послато: Мај 31, 2024, 08:55:22 поподне »
Занимљиво је да српска и енглеска википедија дају потпуно различите податке о његовом поријеклу. Српска пише да је поријекло из Румуније, од трансилванијских Саса, а енглеска википедија да је поријекло из Србије, од подунавских Нијемаца (из Бачке Паланке и Инђије).

По изгледу бих најприје рекао да је поријеклом из Маринкове Баре.

Ван мреже Rimidalv

• Члан Друштва
  • Познавалац
  • Поруке: 543
« Одговор #22 послато: Мај 31, 2024, 09:02:14 поподне »
Нешто се сетих познатог немачког фудбалера Хансија Милера из осамдесетих година прошлог века.

https://sr.wikipedia.org/wiki/%D0%A5%D0%B0%D0%BD%D1%81%D0%B8_%D0%9C%D0%B8%D0%BB%D0%B5%D1%80

Увек ми је личио на момка са Балкана, а сада видех и зашто: он је пореклом из Трансилваније.
Оба његова родитеља су била трансилванијског саксонског порекла (нем. Siebenbürger Sachsen) и били су депортовани су из Румуније после Другог светског рата.

https://en.wikipedia.org/wiki/Hansi_M%C3%BCller
На енглеској верзији се наводи да му је ћаћа из Бачке Паланке, а матер из Инђије.
Едит: Предухитрио ме Драјвер са одговором.
Хтедох додати да не постоји референца да је са ових простора.
« Последња измена: Мај 31, 2024, 09:04:07 поподне Rimidalv »

Ван мреже ДушанВучко

• Члан Друштва
  • Бели орао
  • Поруке: 8084
  • I2-Y250780, род Никшића, U5a2b мт-ДНК
« Одговор #23 послато: Мај 31, 2024, 09:47:18 поподне »
Нешто се сетих познатог немачког фудбалера Хансија Милера из осамдесетих година прошлог века.

Оба његова родитеља су била трансилванијског саксонског порекла (нем. Siebenbürger Sachsen) и били су депортовани су из Румуније после Другог светског рата.
Нешто више о трансилванијским саксима:

https://en.wikipedia.org/wiki/Transylvanian_Saxons

Сакси су били груписани око града Сибиу (који је тада имао назив Германштат).
Ако правимо асоцијације на кога би личио, мени личи на неког момка из тополског краја, типичан "Драган" из напр. Јунковца, Наталинаца или Трнаве :) (а и личи ми на бившег ђака, тестираног Васиљевића из Чумића, род Никшића, исти поглед, осмех). Прави ми је Шумадинац :)
« Последња измена: Мај 31, 2024, 09:52:41 поподне ДушанВучко »

Ван мреже Небо_Сав

• Члан Друштва
  • Истраживач
  • Поруке: 908
  • I-Y3120>I-PH908>I-BY93199
« Одговор #24 послато: Мај 31, 2024, 10:21:46 поподне »
Мислим да није Германштат за Сибињ него Херманштат :)
Слажем се, ако говоримо о српском језику, али реч је руској страници википедије, као што је наведено у тексту, а према   руској  транскрипцији пише се  - Германштадт, као што је написано.  Иначе, властито име Герман је релативно често у Русији, поготово у Санкт Петербургу.
Историја се односи према археологији као што се алхемија односи према хемији!

Ван мреже Небојша

• Уредник СДНКП
  • Бели орао
  • Поруке: 14340
« Одговор #25 послато: Јун 02, 2024, 02:33:29 поподне »
Немачка колонизација Трансилваније започела је средином XII века са одобрењем угарског краља Гезе II, који је рачунао на развој локалне рударске индустрије привлачењем немачких рудара. Поред тога, немачка насеља око Херманштата  (данашњи Сибиу) требало је да служе као тампон зона у случају напада номадских хорди са истока на Угарско краљевство.

Да би пружили отпор Половцима, саксонци су затворили карпатске превоје тврђавама и замковима, као што је Кронштадт (данашњи Брашов). Самосталност витезова забринула је Андраша II, који је 1225. године инсистирао на њиховом пресељењу у Прусију (види историју Тевтонског реда).

Године 1438. заједно са Мађарима и Секељима, саксонци су чинили савез три нације, који је држао управу над Трансилванијом до краја XVIII века.

Немачки досељеници су назвали Трансилванију Седмоградом (нем. Siebenbürgen) по седам замкова које су ту изградили. Многе од тврђавних грађевина средњовековних саксонаца постоје и данас, а град Шешбург (Сигишоара) као центар њихове културе је под заштитом УНЕСКО-а као споменик Светске баштине. У XVI веку међу трансилванским Немцима се ширило лутеранство.

Дакле ови траниславнијски Немци су ту још од средњег века. За похвалу је што су многи од њих сачували националну свест, иако је та изолованост у њиховом случају нешто логичнија због језичке баријере. Са друге стране, можда јесу сачували своје изворне Y-днк линије (треба видети постоји ли неко истраживање), али упитно је колико су они данас аутосомално Немци. Вероватно се више уклапају у румунске и јужнословенске кластере.

Мислим да постоји једно истраживање које "качи" ове области, па ћу проверити ових дана: Y-chromosome STR haplotype diversity in three ethnically isolated population from North-Western Romania

"The presumed origins of individuals from the Sinteu, Tileagd and Palota isolates are territories of Slovakia, the Indian subcontinent (Romani people) and Germany, respectively. The furthest apart genetically is the Tileagd isolate."

Са друге стране, Подунавски Немци из Панонске низије су на овим просторима неких 150 година (од краја 18. века до 1945. године) и судећи на основу генетичких истраживања, они мање-више јесу чисти Немци. 
« Последња измена: Јун 02, 2024, 05:12:32 поподне Небојша »

Ван мреже Небојша

• Уредник СДНКП
  • Бели орао
« Одговор #26 послато: Јун 02, 2024, 06:04:31 поподне »
Дакле ови траниславнијски Немци су ту још од средњег века. За похвалу је што су многи од њих сачували националну свест, иако је та изолованост у њиховом случају нешто логичнија због језичке баријере. Са друге стране, можда јесу сачували своје изворне Y-днк линије (треба видети постоји ли неко истраживање), али упитно је колико су они данас аутосомално Немци. Вероватно се више уклапају у румунске и јужнословенске кластере.

Мислим да постоји једно истраживање које "качи" ове области, па ћу проверити ових дана: Y-chromosome STR haplotype diversity in three ethnically isolated population from North-Western Romania

"The presumed origins of individuals from the Sinteu, Tileagd and Palota isolates are territories of Slovakia, the Indian subcontinent (Romani people) and Germany, respectively. The furthest apart genetically is the Tileagd isolate."

Са друге стране, Подунавски Немци из Панонске низије су на овим просторима неких 150 година (од краја 18. века до 1945. године) и судећи на основу генетичких истраживања, они мање-више јесу чисти Немци.

Нашао сам резултате из ове студије, село Palota, Bihor. Једно од ретких румунских села које је и у 20. веку говорило претежно немачким. Према подацима са румунске википедије, насељено је средином 18. века Немцима (Саксонци). Према попису из 2002. године 50% становништва чинили су Немци, по 25% Мађари и Румуни.

резултати (R1b=56.3%):

Ван мреже drajver

• Члан Друштва
  • Бели орао
« Одговор #27 послато: Јун 02, 2024, 06:20:03 поподне »

Мислим да су се ови трансилванијски Саси успјели прилично добро и генетички очувати, прије свега из разлога што су све до 20. вијека били прилично бројни и територијално компактни, што су још од средњег вијека имали политичка народна права (Unio Trium Nationum), што су били насељени не само у градовима, већ су формирали и своја етнички чиста села, што су у периоду реформације масовно прешли на лутеранство, што је у неку руку постало њихова народна црква.

Прошле године сам обишао већину њихових градова у Трансилванији, а и нека сеоска насеља, о чему сам писао својевремено овдје на форуму.
https://forum.poreklo.rs/index.php?topic=1088.msg191554#msg191554

Сви ти градови Седмограђа у Трансилванији и данас изгледају као да су буквално пренесени из Њемачке.

Колико сам успио видјети, готово сва саска села у Трансилванији су напуштена, а у многа од њих су се населили Цигани.

Ван мреже drajver

• Члан Друштва
  • Бели орао
« Одговор #28 послато: Јун 02, 2024, 06:29:29 поподне »
Можда је филозофија живота трансилванијских Саса била садржана у слогану који сам усликао на таписерији у саском селу Вискрију, а који гласи:

"Wer im Frieden leben will, der schweige still und dulde viel"

"Ко хоће да живи у миру нека ћути и много трпи"

Ван мреже Небојша

• Уредник СДНКП
  • Бели орао
« Одговор #29 послато: Јун 18, 2024, 04:22:09 поподне »
Одличан сајт за истраживање порекла Подунавских Немаца: Genealogie Strecter

http://gen-strecker.de/genealogie/index.php

Насеља одакле потичу (немачки називи)
http://gen-strecker.de/genealogie/orte_index.php?sbtree=Donauschwaben&k=all&rs=78184&anz=89496

у питању су мање-више комплетни родослови, са све годинама/датумима рођења/смрти, пример:

Има грешака код неких презимена и датума, али је свакако једна корисна ризница која прати порекло ових Немаца практично од периода досељавања, па све до средине 20. века.

Ван мреже Милан Петровић

• Истраживач
  • Поруке: 1104
  • I2-PH908 FT277965>Y93865>Y95760 Род Зорића
« Одговор #30 послато: Јун 19, 2024, 07:40:41 пре подне »
И овај Мађар из моје подгране је Секељ из Сибиња, презиме Шаш.
Догодине у Холштајну!