Аутор Тема: Програми за израду родослова  (Прочитано 49055 пута)

Ван мреже Максимовић Владо

• Почетник
  • **
  • Поруке: 21
  • Ко не зна одакле долази, не зна ни где иде
Одг: Програми за израду родослова
« Одговор #80 послато: Мај 19, 2024, 06:31:24 поподне »
Само да додам: Поликружно ређење је слично као родослов Душанић који се може видети на нету као слика а и као комплетан родослов у ПДФ формату. Ја сам једино имена уписивао Мирослављевом ћирилицом. Фотошоп је подржава.

Поздрав из Германије

Ван мреже Максимовић Владо

• Почетник
  • **
  • Поруке: 21
  • Ко не зна одакле долази, не зна ни где иде
« Одговор #81 послато: Мај 20, 2024, 09:41:27 пре подне »
Допуна одговора на Селаковићево питање у вези лимита на Аhnenblatt. Сад сам мало њушкао, мени је један од проблема у вези овог програма то што је аутор Немац и ван немачког има јако мало пратеће документације, помоћи и др.

Не говорим немачки, али уз помоћ Гугл преводиоца видим да на http://www.ahnenblatt.de/ пише да практично нема лимита (верујем да је ово мало фигуративно, ал' 'ајд сад), да без проблема могу да се унесу и стабла од преко 10.000 особа:

Ahnenblatt erlaubt die Eingabe beliebig vieler Personen – ob nun 100 Personen oder mehrere 10.000. Auch die Anzahl an Ehen oder Partnern kennt keine Begrenzung.

Auch die Anzahl an Ehen oder Partnern kennt keine Begrenzung - Такође и број бракова и партнера не познаје ограничење.

Ово је практично за оне који су имали претка као што сам их ја имао.
Један је добио шест синова од четири жене. Хтео човек да има ћерку па мислио да су жене криве и кад је увидео да ни промена жена не помаже тек онда је одустао.

Или ово: двоје се разведу, опет ступе у нови брак и обоје добију децу. Кад сва та деца и сама ступе у бра и добију децу фамилија постаје мало шири појам него што је то уобичајено. И сад се ти ту снађи, упиши и  нацртај то некако а  и објасни то својој деци да разумеју...
Поздрав из Германије

« Последња измена: Мај 20, 2024, 10:32:52 пре подне Драган Обреновић »

Ван мреже Драган Обреновић

• Члан Управног одбора
  • Истраживач
  • *
  • Поруке: 1392
  • R1b-U152>FTA27217
« Одговор #82 послато: Септембар 09, 2024, 09:23:07 пре подне »
Excel није лоша опција за почетак, али свакако саветујем неки "прави" програм за вођење породичног стабла, који омогућава извоз у GED формат (стандард за породична стабла).

Једна бесплатна варијанта је доступна за Windows у продавници апликација и зове се "My Family Tree"

https://apps.microsoft.com/detail/9nblggh2k2xc

Овај програм може аутоматски да направи стабло, лепезу за изабрану особу из унетих података - по жељи.

Ван мреже Јовица Кртинић

• Члан Друштва
  • Бели орао
  • Поруке: 4551
  • Нема ни могућег ако не желимо немогуће!
« Одговор #83 послато: Септембар 09, 2024, 09:59:56 пре подне »
Препоручујем и овај модел:https://www.familyecho.com
Такође има могућност извоза података.

Ван мреже Селаковић

• Члан Друштва
  • Етнолог
  • Поруке: 2428
  • I-Z17855>>>FT173833
« Одговор #84 послато: Септембар 09, 2024, 10:48:21 пре подне »
Свака част Селаковићу!  8)

Хвала, Радуле!

Excel није лоша опција за почетак, али свакако саветујем неки "прави" програм за вођење породичног стабла, који омогућава извоз у GED формат (стандард за породична стабла).

Једна бесплатна варијанта је доступна за Windows у продавници апликација и зове се "My Family Tree"

https://apps.microsoft.com/detail/9nblggh2k2xc

Овај програм може аутоматски да направи стабло, лепезу за изабрану особу из унетих података - по жељи.

Неколико последњих порука више пристаје теми "Програми за израду родослова" (https://forum.poreklo.rs/index.php?topic=1844.0), па евентуално могу тамо да се преместе.

У сваком случају, не могу сасвим да се сложим са Драганом. Испробавајући разне програме дошао сам до закључка да ниједан не испуњава све моје хирове када је у питању врста и количина података које желим да прикажем, распоред и друге посебности. Мада смо овде говорили о стаблима предака, то нарочито долази до изражаја код стабала потомака. За мене остају неприкосновени Фотошоп, Аутокед и слични програми. А чак и Ексел, који је ограничен својим ћелијама, чини ми се пружа више слободе од специјализованих родословних софтвера.

• Члан Управног одбора
  • Истраживач
  • *
  • R1b-U152>FTA27217
« Одговор #85 послато: Септембар 09, 2024, 04:35:41 поподне »
Хвала, Радуле!

Неколико последњих порука више пристаје теми "Програми за израду родослова" (https://forum.poreklo.rs/index.php?topic=1844.0), па евентуално могу тамо да се преместе.

У сваком случају, не могу сасвим да се сложим са Драганом. Испробавајући разне програме дошао сам до закључка да ниједан не испуњава све моје хирове када је у питању врста и количина података које желим да прикажем, распоред и друге посебности. Мада смо овде говорили о стаблима предака, то нарочито долази до изражаја код стабала потомака. За мене остају неприкосновени Фотошоп, Аутокед и слични програми. А чак и Ексел, који је ограничен својим ћелијама, чини ми се пружа више слободе од специјализованих родословних софтвера.

Добро, слажемо се да се не слажемо :) Свако је наравно слободан да води и одржава своје породично стабло како му је најзгодније и најлепше, и то је сасвим у реду.

Ја у рецимо прилично јасно раздвајам евиденцију родословних података о прецима/потомцима од саме визуализације нечијег породичног стабла (предака, потамака). AutoCAD и Photoshop су условно употребљиви за визуализацију породичног стабла, али не могу да замислим ове апликације као платформу у којој водим и ажурирам податке о својим и супругиним прецима (тренутно моје стабло има око 1050 људи).

GEDCOM стандард има подршку за толико различитих типова података који описују особу да је заиста тешко замислити нешто што није подржано стандардом кроз све ове године колико он постоји.

Способност одређеног програма да из GEDCOM базе података генерише баш онакво стабло какво ми желимо је само ствар могућности одређене апликације, ако су потребни подаци за визуализацију расположиви. A да не помињем различите анализе и статистике које нису могуће из Photoshopa и AutoCAD-a (рецимо просечан животни век предака, просечан број рођене и преживеле деце кроз генерације, најстарије године када је неко добијао децу итд.)

Ван мреже Селаковић

• Члан Друштва
  • Етнолог
  • Поруке: 2428
  • I-Z17855>>>FT173833
« Одговор #86 послато: Септембар 10, 2024, 10:20:45 пре подне »
Добро, слажемо се да се не слажемо :) Свако је наравно слободан да води и одржава своје породично стабло како му је најзгодније и најлепше, и то је сасвим у реду.

Ја у рецимо прилично јасно раздвајам евиденцију родословних података о прецима/потомцима од саме визуализације нечијег породичног стабла (предака, потамака). AutoCAD и Photoshop су условно употребљиви за визуализацију породичног стабла, али не могу да замислим ове апликације као платформу у којој водим и ажурирам податке о својим и супругиним прецима (тренутно моје стабло има око 1050 људи).

GEDCOM стандард има подршку за толико различитих типова података који описују особу да је заиста тешко замислити нешто што није подржано стандардом кроз све ове године колико он постоји.

Способност одређеног програма да из GEDCOM базе података генерише баш онакво стабло какво ми желимо је само ствар могућности одређене апликације, ако су потребни подаци за визуализацију расположиви. A да не помињем различите анализе и статистике које нису могуће из Photoshopa и AutoCAD-a (рецимо просечан животни век предака, просечан број рођене и преживеле деце кроз генерације, најстарије године када је неко добијао децу итд.)

Наравно, ја и схватах да разговарамо о начинима за приказивање родослова, а не о складиштењу родословних података.

У том смислу мане родословних програма са којима се сусретах укључују на пример:

- Неодговарајуће могућности да понудим више различитих (парова) родитеља за једну особу (јер сам претрагу свео на неколико могућности, али још нисам утврдио ко је прави родитељ)
- Неодговарајуће могућности у стаблима потомака да назначим да је нека особа потомак, нпр, једног од тројице браће, али се још увек не зна ког, или да назначим да су два мушкарца можда браћа, можда стриц и синовац, итд.
- Код неких програма проблеми са српским језиком и/или ћирилицом, итд.

Све то много боље функционише у Фотошопу, да не говорим о замени места читавих блокова стабла, прилагођавању по потреби за одређене величине и облике формата за штампу и томе слично.

Ван мреже Slavodrag

• Почетник
  • **
  • Поруке: 27
« Одговор #87 послато: Април 30, 2025, 04:14:37 пре подне »
Мислим да не може да постоји универзална апликација за прављење породичног стабла, као ни универзалан начин израде монографије, јер сви имамо различите визије о томе шта би то требало да прикаже, као што и сви баратамо различитом каквоћом материјала који желимо да унесемо.
Ја немам ни са једне стране породице податке који би дали било какву прецизну слику дешавања пре 1750. а у неколико случајева једва да сам зашао у 19. век.
Волео бих да на једном месту имам све предачке информације до којих могу да дођем, са мушке и женске стране. Што се тиче саме естетике, волео бих и да могу да све то илуструјем што већим бројем фотографија, докумената или меморабилија(Ако тај израз користимо).
У том смислу мислим да је потребна већа сарадња на овом форуму. Не знам да ли је било речи о евентуалној Телеграм групи где би се лакше размењивале информације и подаци међу члановима!?
Било би идеално када би Порекло, или неки добар човек са Порекла, покренуо апликацију која би могла да умрежава и препознаје исте особе, јер верујем да би се пуно грана сударало, а да људи данас нису тога свесни. Ипак нас је пре 200 година било једва милион, па може да се каже да смо сви некаква даља родбина. Наравно, то би морало да буде отворено, а не са неким претплатама, јер у супротном не би било више од десеторо људи. Myheritage има нешто слично, али Срби нису баш превише активни тамо.
Када се ради о самој монографији, будући да сви ми настављамо да се бавимо потрагом и након тога, можда није лоша идеја водити у форми дневника!? Они који истражују деценијама, могу то да сведу на форму неке књиге, а касније евентуално напишу измењено или допуњено издање. Али, има људи који се са мањом или већом посвећеношћу баве овим годину или две и постоје шансе да долази до грешака, измена, додатака... Можда би неком будућем читаоцу било занимљиво и да прати саму хронологију којом су информације налажене!? На крају крајева, никад не знамо када ћемо и сами да одемо, па је боље све што имамо некако да запишем, него да се све вуче у некаквим фолдерима, мејловима, препискама, нашим главама...
Ајд ако неко зна технологију, реците шта је најбоље да се користи за евентуалне вишеметарске облике породичних стабала? Какав папир и која писаљка, да би то било постојано и за сто година?

• Члан Управног одбора
  • Истраживач
  • *
  • R1b-U152>FTA27217
« Одговор #88 послато: Април 30, 2025, 09:04:43 пре подне »
...
Било би идеално када би Порекло, или неки добар човек са Порекла, покренуо апликацију која би могла да умрежава и препознаје исте особе, јер верујем да би се пуно грана сударало, а да људи данас нису тога свесни. Ипак нас је пре 200 година било једва милион, па може да се каже да смо сви некаква даља родбина. Наравно, то би морало да буде отворено, а не са неким претплатама, јер у супротном не би било више од десеторо људи. Myheritage има нешто слично, али Срби нису баш превише активни тамо.
...

Добра идеја, пала је и мени пала на памет пре свега у контексту анимирања разних грана мојих Обреновића да допунимо стабло нашег рода, али после сам размишљао да то може да буде добра иницијатива на ширем нивоу, за коју би управо Друштво "Порекло" било најбољи кандидат да је спроведе.

Потребно је наћи платформу данас омогућава колаборацију на јако великим стаблима и има могућност увоза и извоза података у стандардном GED формату.

Први избор је FamilySearch, бесплатна платформа која увезује породична стабла целог човечанствоа (www.familysearch.org). Ја сам тамо учитао своје стабло, али верујем да би доста људи имало резерву и одбојност да користи ову платформу јер из ње стоје Мормони :)

Од комерцијалних платформи, MyHeritage је свакако одличан избор што се тиче функционалности, чак и FamilyTreeDNA се "предао" и одустао од даљег одржавања своје верзије породичног стабла и омогућио својим корисницима да користе MyHeritage. Добра ствар је што имају и јако добру десктоп апликацију која се синхронизује са онлајн стаблом. Међутим, рад на стаблима са више од 2500 људи и могућност претраживања стабла захтевају озбиљнију претплату. Поред тога, MyHeritage је купио и познату генеалошку платформу Geni (www.geni.com) која подржава српски језик и специјализована је управо за колаборацију на великим "националним стаблима" и сл. Уз MyHeritage "omni" претплату (тренутно кошта $365/годишње) добија се истовремено и пун приступ свим функционалностима на MyHeritage и на Geni.com:

https://www.myheritage.com/pricing/omni

Коначно, вреди истражити и платофрму GENEANET (geneanet.com) јер знам да Петер Хавлина, председник Словеначког родословног друштва, тамо одржава огромно стабло са мислим преко 60.000 особа и то ако се не варам и бесплатно (али не знам колико је оптимизована за колаборацију више људи на истом стаблу, што је рецимо специјалност платформе geni.com)

У сваком случају идеја је добра, сигусно би дошло до уланчавања више стабала преко дељених предака. Можда бисмо могли направити и малу анкету, колико људи који читају форум имају своја породична стабла у GED формату.

Ван мреже Slavodrag

• Почетник
  • **
« Одговор #89 послато: Мај 01, 2025, 04:40:21 пре подне »
Вероватно да не би био проблем сам по себи то што платформу воде Мормони, али сигуран сам да би Срби имали одбојан став према томе. Поента је да се повеже што већи број људи, па макар и да нису превише упућени у материју.
Често имам проблем са ближом и даљом родбином приликом комуникације, да све буде у некој фази чекања, па цимања за рукав са моје стране по десет пута... Људима је генерално проблем да се исцимају да оду до ормара и нађу документ или фотографију. Најчешће их мрзи да питају оца или деду који живи у истој кући како му се звао прадеда.
У том смислу је мало вероватно да ће нека страна апликација која се још и плаћа и захтева некакав додатни аплоуд података да заинтересује превише људи.
Нама би по мери био некакав Фејсбук са алатима за препознавање поклапања. Уз то да постоји Телеграм и Вајбер група где се комуницира и дели садржај експресно, тада би могло да се рачуна на добар резултат.

Иначе, мислим да је на Myheritage ипак 250 особа лимит за слободну употребу, а не 2500. Да је 2500, било би чак довољно.

• Члан Управног одбора
  • Истраживач
  • *
  • R1b-U152>FTA27217
« Одговор #90 послато: Мај 01, 2025, 10:15:27 пре подне »
Вероватно да не би био проблем сам по себи то што платформу воде Мормони, али сигуран сам да би Срби имали одбојан став према томе. Поента је да се повеже што већи број људи, па макар и да нису превише упућени у материју.
Често имам проблем са ближом и даљом родбином приликом комуникације, да све буде у некој фази чекања, па цимања за рукав са моје стране по десет пута... Људима је генерално проблем да се исцимају да оду до ормара и нађу документ или фотографију. Најчешће их мрзи да питају оца или деду који живи у истој кући како му се звао прадеда.
У том смислу је мало вероватно да ће нека страна апликација која се још и плаћа и захтева некакав додатни аплоуд података да заинтересује превише људи.
Нама би по мери био некакав Фејсбук са алатима за препознавање поклапања. Уз то да постоји Телеграм и Вајбер група где се комуницира и дели садржај експресно, тада би могло да се рачуна на добар резултат.

Иначе, мислим да је на Myheritage ипак 250 особа лимит за слободну употребу, а не 2500. Да је 2500, било би чак довољно.

Славодраже, бесплатни налози на MyHeritage са ограничењем стабла на 250 људи немају чак ни могућност претраживања сопственог стабла, а камо ли туђег.

Прва плаћена претплата омогућава до 2500 људи на стаблу, што је опет бесмислено мало за пројекат "комуналног" родословног стабла (само моје стабло има око 1100 људи, а сигуран сам да има чланова Друштва који имају доста више особа на стаблу).
Такође, не знам како сте замислили такав пројекат без могућности уплоадовања стабла? Па не мислите ваљда да ће неко ко има више стотина особа на стабу поново ручно уносити податке о тим људима?

Дакле, неопходан је ниво претплате који нема никаква ограничења по броју особа на стаблу, који омогућава колаборацију и који омогућава аутоматско препознавање истих особа на два стабла и уланчавање стабала - то све нуди MyHeritage Omni ниво претплате. Плаћање те највише претплате није неопходно за сваког колаборатора на стаблу, већ само за администратора тог "националног" стабла, рецимо да је то Друштво "Порекло". Администратор стабла или неки овлашћени колаборатор може и сам уносити нова достављена стабла других људи или ручно уносити поједина лица кроз кориснички интерфејс.

У сваком случају, ако мислите да озбиљније дискутујемо на ову тему а не да ћаскамо, предлажем да мало дубље сагледате идеју и да се барем елементарно упознате са могућностима разних платформи, односно шта се добија са којим нивоом претплате. Све је јавно доступно на интернету.

Ван мреже Slavodrag

• Почетник
  • **
« Одговор #91 послато: Мај 01, 2025, 10:24:18 пре подне »
Нисмо се разумели. Моја идеја је била нешто сасвим друго. То о чему ви пишете не би привукло више од неколико људи и опет би се вртело око истог. Биће да се ваше и моје искуство са Србима и њиховом зсинтересованошћу за ову тему драстично разликују.
Поздрав!

Ван мреже ВелиборЛазић13

• Уредник СДНКП
  • Познавалац
  • Поруке: 497
  • N2-FT182494>Y640797
« Одговор #92 послато: Мај 01, 2025, 09:23:01 поподне »
Нисмо се разумели. Моја идеја је била нешто сасвим друго. То о чему ви пишете не би привукло више од неколико људи и опет би се вртело око истог. Биће да се ваше и моје искуство са Србима и њиховом зсинтересованошћу за ову тему драстично разликују.
Поздрав!

Ја у овој проблематици видим два елемента - објективни, у виду техничких рјешења за размјену података и субјективни који се односи на заинтересованост појединаца и ниво познавања материје или самих чињеница које су битне. На MyHeritage-у моје стабло има око 2200 особа и плод је искључиво мојих напора. MyHeritage садржи практично све о чему говорите. Није тачно да га мало Срба користи, али код већине стабла остану на пар генерација, односно 10ак чланова. То, на жалост, прилично вјерно осликава стање заинтересованости и знања о сопственом поријеклу код нас. Тестирао сам око 200 појединаца, претежно у оквиру акције "Семберија", али и других акција које водимо, тако да из мог искуства велика већина не зна дјевојачко презиме мајчине мајке, име чукундеде (ни директног мушког, нити осталих) и даљих предака. То нам, на жалост, ни једно техничко рјешење не може надокнадити. Даље, огромна је поларизација, да то тако назовем, између оних међу нама који су истраживачи и оних који би само да се на тацни послуже резултатима туђег рада, што свакако не олакшава стварање неких наших платформи на којима би неколицина доприносила, а већина користила. Ништа од онога што се уради није никоме дошло бесплатно, па макар говорили само о времену које одвојимо за то, а да не говорим о директним трошковима, тако да ни то није нешто што треба занемарити.
Међутим, овакве су дискусије свакако корисне, па их не треба на пречац затварати, због тога што можда имамо другачија искуства или погледе. Уколико имате неке конкретне приједлоге на који начин би Порекло могло помоћи у лакшем и бржем протоку родословних информација између заинтересованих лица, то је свакако вриједно да буде размотрено.

Ван мреже Зрно

• Помоћник уредника
  • Етнолог
  • Поруке: 2587
  • R1b>Z2705>BY200954
« Одговор #93 послато: Мај 24, 2025, 07:15:42 пре подне »

Како да добијем овакво једноставно стабло с пољима и гранањем? Ово сам радио ручно у пејнту. Претпостављам да може преко неког програма и да нема никакве везе с родословима. Да се не одвајају гране падајући испод једног поља (што сам виђао) него баш да се грана десно од поља.

Ван мреже НикПав

• Члан Друштва
  • Истраживач
  • Поруке: 826
  • Y: E-BY148067 Никољдан Y (M): E-FT61303 Јовањдан
« Одговор #94 послато: Мај 24, 2025, 07:19:25 пре подне »
Како да добијем овакво једноставно стабло с пољима и гранањем? Ово сам радио ручно у пејнту. Претпостављам да може преко неког програма и да нема никакве везе с родословима. Да се не одвајају гране падајући испод једног поља (што сам виђао) него баш да се грана десно од поља.

МХ и Ancestry имају опцију за овакво приказивање стабла, за друге нисам сигуран, али чини ми се да сајт Geni.com има исту опцију.

Ван мреже Зрно

• Помоћник уредника
  • Етнолог
  • R1b>Z2705>BY200954
« Одговор #95 послато: Мај 24, 2025, 07:37:23 пре подне »
Поента је да добијем овако једноставна поља и гранање и све на белој подлози, да бих то убацивао у књигу. Не тражим неки родословни програм, него ме занима ако неко зна како се то компјутерски решава, пошто сам слаб у томе. Претпостављам да може да се изведе невезано за било какву причу о родословљу.

Ван мреже НикПав

• Члан Друштва
  • Истраживач
« Одговор #96 послато: Мај 24, 2025, 07:50:08 пре подне »
Поента је да добијем овако једноставна поља и гранање и све на белој подлози, да бих то убацивао у књигу. Не тражим неки родословни програм, него ме занима ако неко зна како се то компјутерски решава, пошто сам слаб у томе. Претпостављам да може да се изведе невезано за било какву причу о родословљу.

То већ не знам Зрно, можда Фотошоп, па припрема за штампу, овако изгледа моје стабло у форми коју тражиш, али не знам да ли је printing friendly.

« Последња измена: Мај 24, 2025, 07:51:46 пре подне НикПав »

Ван мреже Зрно

• Помоћник уредника
  • Етнолог
  • R1b>Z2705>BY200954
« Одговор #97 послато: Мај 24, 2025, 07:54:51 пре подне »
Али није то исто. То су сви твоји преци који се множе са два. Ја правим од најстаријег, па све његове мушке потомке.

Ван мреже НикПав

• Члан Друштва
  • Истраживач
« Одговор #98 послато: Мај 24, 2025, 07:56:59 пре подне »
Али није то исто. То су сви твоји преци који се множе са два. Ја правим од најстаријег, па све његове мушке потомке.

То се све да средити у Фотошопу, уз припрему за штампу. Уз мало манипулације добије се шта тражиш.

Ван мреже drajver

• Члан Друштва
  • Бели орао
  • Поруке: 6534
« Одговор #99 послато: Мај 24, 2025, 08:19:26 пре подне »

Excell је сасвим довољан за ово што хоћеш. Користили смо га за стабла у књизи о Херцеговцима.