Мислим да не може да постоји универзална апликација за прављење породичног стабла, као ни универзалан начин израде монографије, јер сви имамо различите визије о томе шта би то требало да прикаже, као што и сви баратамо различитом каквоћом материјала који желимо да унесемо.
Ја немам ни са једне стране породице податке који би дали било какву прецизну слику дешавања пре 1750. а у неколико случајева једва да сам зашао у 19. век.
Волео бих да на једном месту имам све предачке информације до којих могу да дођем, са мушке и женске стране. Што се тиче саме естетике, волео бих и да могу да све то илуструјем што већим бројем фотографија, докумената или меморабилија(Ако тај израз користимо).
У том смислу мислим да је потребна већа сарадња на овом форуму. Не знам да ли је било речи о евентуалној Телеграм групи где би се лакше размењивале информације и подаци међу члановима!?
Било би идеално када би Порекло, или неки добар човек са Порекла, покренуо апликацију која би могла да умрежава и препознаје исте особе, јер верујем да би се пуно грана сударало, а да људи данас нису тога свесни. Ипак нас је пре 200 година било једва милион, па може да се каже да смо сви некаква даља родбина. Наравно, то би морало да буде отворено, а не са неким претплатама, јер у супротном не би било више од десеторо људи. Myheritage има нешто слично, али Срби нису баш превише активни тамо.
Када се ради о самој монографији, будући да сви ми настављамо да се бавимо потрагом и након тога, можда није лоша идеја водити у форми дневника!? Они који истражују деценијама, могу то да сведу на форму неке књиге, а касније евентуално напишу измењено или допуњено издање. Али, има људи који се са мањом или већом посвећеношћу баве овим годину или две и постоје шансе да долази до грешака, измена, додатака... Можда би неком будућем читаоцу било занимљиво и да прати саму хронологију којом су информације налажене!? На крају крајева, никад не знамо када ћемо и сами да одемо, па је боље све што имамо некако да запишем, него да се све вуче у некаквим фолдерима, мејловима, препискама, нашим главама...
Ајд ако неко зна технологију, реците шта је најбоље да се користи за евентуалне вишеметарске облике породичних стабала? Какав папир и која писаљка, да би то било постојано и за сто година?