Аутор Тема: Племе Цуце  (Прочитано 28312 пута)

Ван мреже Mr. J

• Помоћник
  • Поруке: 147
Одг: Племе Цуце
« Одговор #40 послато: Фебруар 22, 2022, 10:30:30 поподне »
Не, моја бака са очеве стране је била Гиљен. Ја сам, међутим, у процесу организовања ДНК теста за стрица који је Гиљен по мушкој линији, као и његовог пријатеља који је  Гиљен из Ускочи братства у Стругу (обојица живе у Никшићу).

То би била занимљива тема за овај форум. Једва чекам резултате :)

Oh, pa, veoma lepo! ... I ja se radujem tim rezultatima.

Takođe, ako znate još nekog iz Velje Cuce ili Pješivca ko je zainteresovan za Y-DNK testiranje, molim vas da mi se javi. Uskoro će se moći finansirati nekoliko testova.

Ван мреже Mr. J

• Помоћник
  • Поруке: 147
« Одговор #41 послато: Мај 09, 2022, 06:34:56 поподне »
Не, моја бака са очеве стране је била Гиљен. Ја сам, међутим, у процесу организовања ДНК теста за стрица који је Гиљен по мушкој линији, као и његовог пријатеља који је  Гиљен из Ускочи братства у Стругу (обојица живе у Никшићу).

То би била занимљива тема за овај форум. Једва чекам резултате :)

Ima li već rezultata testa tvog ujaka?

Ван мреже Radul

• Уредник СДНКП
  • Памтиша
  • Поруке: 1905
  • J-Y230853 Башино Село, Цетиње > Кривошије
« Одговор #42 послато: Јун 14, 2022, 10:52:27 поподне »
До сада је била доступна карта Цуца од Ердељановића, али је она непрецизна. Елем, она је без граница села и цјелина.

Због тога се наметнула потреба за прецизним картама, па сам реактивирао рад на картама Цуца, 1:25000 и 1:75000.

Кликни за увећану слику 8)

вјероватно има ситних грешака - биће исправљено
Ако се бојите, немојте то чинити; ако то радите, не бојте се! - Темуџин

Ван мреже Radul

• Уредник СДНКП
  • Памтиша
  • Поруке: 1905
  • J-Y230853 Башино Село, Цетиње > Кривошије
« Одговор #43 послато: Децембар 30, 2023, 07:14:58 поподне »
Занима ме ко је носилац предања о Чарађу.. мислим да су то Цуце, јер је у њима записано неколико варијанти истог предања, уједно у Цуцама су предања о Чарађама и најопширнија.

Иванишевић крајем 19. и Ердељановић почетком 20. вијека, биљеже идентичне приче о сеоби Вељих Цуца из Чарађа у Цуце. Сва опширна предања помињу да је сеоба ишла из Чарађа ка Велимљу, па Грахво (Иванишевић) и у Цуце. Иванишевић пише да су у Велимљу провели 15. година, а Ердељановић пише: "Исељеници из Чарађа били су се најпре настанили у Велимљу, у Бањанима, где су се намножили, па су после сви прешли у Цуце: једни у Ржани До а други у Доњи Крај, у Липу, у Башино Село, у Беретин До, у Граб и на Градину".

У дефтеру Херцеовине из 1477. године, Велимље се помиње на три мјеста као мјесто у којем зимују катуни. У њему зимује катун/џемат Батрића из нахије Никшић; џемат Радича из нахије Пива; и џемат Илије из нахије Пивa.

У џемату Радича, сина Милорада из нахије Пива, помиње се Иван син Миомана. У Цуцама се помиње Дубравац Миомановић (1490) за вријеме Ђурађа Црнојевића. Насеље Мијоман помиње се 1521, а као дио Аладина 1523, 1529-1536. године. 🧐

Иванишевић пише да су из Велимља прешли у Грахово, гдје су становали једну годину, а из њега у Цуце. Грахово је у попису наведено као мјесто гдје зимује један катун,  џемат Шимрака, Дуке и Драгића из Риђана.

« Последња измена: Децембар 30, 2023, 07:21:31 поподне Radul »
Ако се бојите, немојте то чинити; ако то радите, не бојте се! - Темуџин

Ван мреже Bokez

• Познавалац
  • Поруке: 444
« Одговор #44 послато: Фебруар 07, 2025, 12:12:14 пре подне »
Занима ме да ли неко зна нешто више о селу Пиштет обзиром да је у питању гранично подрујче између Боке и старе Црне Горе.

Колико сам ја схватио постоје два Пиштета. Један Вељи Пиштет који се налази баш у Цуцама, док се Мали Пиштет налази у Горњим Леденицама уз саму границу са Цуцама близу овог Вељег Пиштета.

Колико је мени познато наведена граница је била повучена послије Морејског рата и да у Малом Пиштету углавном живе Кривокапићи.

Ако сам нешто погријешио нека ме неко слободно исправи.

Ван мреже Иван Вукићевић

• Уредник СДНКП
  • Аскурђел
  • Поруке: 4299
  • Васојевић
« Одговор #45 послато: Фебруар 07, 2025, 12:34:15 поподне »
Занима ме да ли неко зна нешто више о селу Пиштет обзиром да је у питању гранично подрујче између Боке и старе Црне Горе.

Колико сам ја схватио постоје два Пиштета. Један Вељи Пиштет који се налази баш у Цуцама, док се Мали Пиштет налази у Горњим Леденицама уз саму границу са Цуцама близу овог Вељег Пиштета.

Колико је мени познато наведена граница је била повучена послије Морејског рата и да у Малом Пиштету углавном живе Кривокапићи.

Ако сам нешто погријешио нека ме неко слободно исправи.

Административно гледано, по катастру Мали Пиштет припада насељу Пиштет у општини Котор, док Вељи Пиштет припада насељу Доња Заљут у општини Цетиње. То је у складу са овиме што си навео.

Мали Пиштет је приказан једино на старим аустроугарским картама:

На југословенској топографској карти у размери 1:25000, која приказује стање из 1972. године, приказан је само Вељи Пиштет са неколико кућа, од којих су неке већ биле у рушевном стању по тој карти. На месту Малог Пиштета приказан је локалитет Раздоље са једном катунском кућом.

У општини Котор административно постоји насеље Пиштет чија се популација кретала овако:
1948 - 121, 1953 - 138, 1961 - 59, 1971 - 35, 1981 - 0
Као што сам споменуо изнад, 1972. је на том подручју била само једна кућа на локалитету Раздоље која је служила као катун. На сателитском снимку се такође виде остаци само те куће, па ми је тешко да замислим да је могла да прими толики број људи пре свега 50 година. Једино објашњење за толики број некадашњих становника насеља Пишет у општини Котор јесте да су пописивачи грешком пописивали мештане Вељег Пишета (а можда и још неког засеока) у насељу Пиштет уместо у насељу Доња Заљут. Данас је и Вељи Пиштет потпуно напуштен, што заједно са подацима о паду броја становника насеља Пиштет иде у прилог мојој претпоставци.

Пиштет је назив за јак извор воде, па се топоними са тим називом јављају широм Старе Црне Горе. Ердељановић у свом раду помиње Пиштет и Мали Пиштет говорећи о засеоку Машни До:
Машни до је новије сеоце, чије је име јамачно по црногорском изговору добило облик Машни До место првобитног Масни До.
На раније српске становнике подсећају називи: Љубишина Пећ за пећину са „живом водом“, која се зове Пиштет (како је првобитно несрпски термин „пиштет“ постао општи код динарских Срба, о томе смо говорили напред), и Косман за брдо на граници према Боки.
На ј. је од поменутог Пиштета Солиона Главица, на з је до Пиштет а на с до Мали Пиштет (до Космана).

Међутим, у одељку где пише о броју становника по засеоцима, Ердељановић не помиње ниједан Пиштет. У суседним засеоцима Машни До (2 куће), Кутлучева Рупа (6 кућа) и Грубин До (3 куће), који се налазе западно од Вељег Пиштета, живели су тада искључиво Кривокапићи. Не знам због чега не помиње Вељи Пиштет, имајући у виду да је овај заселак приказан на детаљној карти Цуца која је међу прилозима у његовој књизи. Свакако су и тамо живели Кривокапићи.

О становништву некадашњег Малог Пиштета немам никакве податке. Где си наишао на податак да су и у Малом Пиштету живели Кривокапићи?

Ван мреже Bokez

• Познавалац
« Одговор #46 послато: Фебруар 07, 2025, 03:38:09 поподне »
Преци доброг дијела данашњих Кривокапића по Боки Которској су живјели у овај "Леденички" Пиштет. То је податак са терена. А уосталом када катастарки провјериш податке у том насељу земљиште се углавном води на Кривокапиће.Мислим да нису пописивачи направили превелику грешку а поред тога искоментарисао бих да опадање броја становника се поклапа са миграцијама у градовима Боке Которске од 50-тих па надаље. Од кад су у тај Пиштет изворно то не знам, да ли је у питању млађа или старија миграција то би било занимљиво да неко ко зна исприча.
"Леденички" Пиштет је поред Горњег Ораховца био главни прозор за миграцију Цуца у Боки.
Не знам да ли био било правилно овај Пиштет уврстити у модерној карти Племена Цуца иако се не поклапа са административним границама.
Е сад било би занимљибо ко је још живио у некоме ранијем периоду у тој области. Могло би се провјерити нпр. у архив катастра у Сплит, да ли је било још неких презимена.
« Последња измена: Фебруар 07, 2025, 03:48:37 поподне Bokez »

Ван мреже Bokez

• Познавалац
« Одговор #47 послато: Фебруар 07, 2025, 03:54:56 поподне »
На Аустријску катасарску карту из 1838 у Малом Пиштету су приказана су 4 објекта. Е сад пошто нема разлике у ознаки између штале и куће питање је да ли су сва 4 објекта објектка заправо стамбена.

Мада мислим да је терминологија овдје највећи проблем. Људи што данас зову Пиштетом се налази испод Дубоког дола. Можда је овај Пиштет дио Вељег Пиштета.  Док овај Мали Пиштет са објекта што сам споменуо се налази изнад Дубоког дола испо Космана.
« Последња измена: Фебруар 07, 2025, 04:06:36 поподне Bokez »

Ван мреже Bokez

• Познавалац
« Одговор #48 послато: Фебруар 07, 2025, 04:19:00 поподне »
Мој посљедни став на основу свих наведени информација је да је да данас имамо Вељи Пиштет који је подијељен између Которске (мањи дио) и Цетињцке Општине (већи дио). Да људи кад кажу да су из Пиштета Леденичког мисле на Вељи Пиштет, док је Мали Пиштет који је цио у Которској Општини потпуно са временом заборављен. Ако су пописивачи направили грешку могуће је да су направили гешку да су пописали сам Вељи Пиштет Цетињски у комплету са Котоским дијелом пошто је граница скоро преко ливаде док чисто сумњам да су направили грешку са овим мало даљим засеоцима из разлога не баш приступачног терена.
« Последња измена: Фебруар 07, 2025, 04:23:37 поподне Bokez »

Ван мреже Иван Вукићевић

• Уредник СДНКП
  • Аскурђел
  • Васојевић
« Одговор #49 послато: Фебруар 08, 2025, 03:20:34 поподне »
Преци доброг дијела данашњих Кривокапића по Боки Которској су живјели у овај "Леденички" Пиштет. То је податак са терена.

То је свакако битан податак.

А уосталом када катастарки провјериш податке у том насељу земљиште се углавном води на Кривокапиће.

Да ли си направио налог на овом сајту или негде другде то провераваш?
https://www.ekatastar.me/ekatastar-web/action/elogin

"Леденички" Пиштет је поред Горњег Ораховца био главни прозор за миграцију Цуца у Боки.

Сава Накићеновић очито није обишао погранични део Леденица и Горњег Ораховца према Цуцама и Ћеклићима, пошто уопште не помиње да је тамо било Кривокапића, а било их је и тада. Рецимо, у Горњем Ораховцу су у засеоку Јасенови До, који је на тромеђи са Цуцама и Ћеклићима, живели искључиво Кривокапићи. То се помиње у следећем раду:
Miloš Krivokapić i Saša Knežević - Prilog proučavanju porijekla stanovništva i antroponimije Orahovca

Не знам да ли био било правилно овај Пиштет уврстити у модерној карти Племена Цуца иако се не поклапа са административним границама.

На модерној не, али је могуће да је у даљој прошлости заиста био део Цуца. Конкретно у овом периоду:
https://www.poreklo.rs/wp-content/uploads/2022/12/Karta-razvoja-Cuca-od-1490-1582.-godine.jpg

Мали Пиштет (тј. данашње "насеље" Пиштет у општини Котор) је географски једна целина са Цуцама, а не са Леденицама. А на основу овога што си навео, приде је и био насељен из Цуца. Али очито већ дуже време није део тог племена због државне границе. Свакако би било занимљиво сазнати да ли је Мали Пиштет у даљој прошлости био део Цуца, или је насељен након што је повучена државна граница.

Мој посљедни став на основу свих наведени информација је да је да данас имамо Вељи Пиштет који је подијељен између Которске (мањи дио) и Цетињцке Општине (већи дио). Да људи кад кажу да су из Пиштета Леденичког мисле на Вељи Пиштет, док је Мали Пиштет који је цио у Которској Општини потпуно са временом заборављен. Ако су пописивачи направили грешку могуће је да су направили гешку да су пописали сам Вељи Пиштет Цетињски у комплету са Котоским дијелом пошто је граница скоро преко ливаде док чисто сумњам да су направили грешку са овим мало даљим засеоцима из разлога не баш приступачног терена.

Данашња граница између општина Котор и Цетиње на том подручју је истоветна некадашњој државној граници између Аустроугарске и Црне Горе. А по тој граници цео Вељи Пиштет, дакле све куће у том засеоку, налазе се са цетињске стране границе. Граница јесте изузетно близу, али сам заселак није подељен.

Ван мреже Bokez

• Познавалац
« Одговор #50 послато: Фебруар 08, 2025, 08:22:34 поподне »
Цитат
Да ли си направио налог на овом сајту или негде другде то провераваш?
https://www.ekatastar.me/ekatastar-web/action/elogin

Тако је преко тога сајта. Не треба ти налог username и password је КОРИСНИК великим словима.
Цитат
На модерној не, али је могуће да је у даљој прошлости заиста био део Цуца. Конкретно у овом периоду:
https://www.poreklo.rs/wp-content/uploads/2022/12/Karta-razvoja-Cuca-od-1490-1582.-godine.jpg

На то сам мислио.

Цитат
Мали Пиштет (тј. данашње "насеље" Пиштет у општини Котор) је географски једна целина са Цуцама, а не са Леденицама. А на основу овога што си навео, приде је и био насељен из Цуца. Али очито већ дуже време није део тог племена због државне границе. Свакако би било занимљиво сазнати да ли је Мали Пиштет у даљој прошлости био део Цуца, или је насељен након што је повучена државна граница.

Данашња граница између општина Котор и Цетиње на том подручју је истоветна некадашњој државној граници између Аустроугарске и Црне Горе. А по тој граници цео Вељи Пиштет, дакле све куће у том засеоку, налазе се са цетињске стране границе. Граница јесте изузетно близу, али сам заселак није подељен.

Са слике можеш видјети један мали до са кућом одма уз границу на Которску страну.  На основу овога темељим мишљење да је дио Вељег Пиштета у КО Леденице Доње. Јер овај до и простор изнад њега нема неко име мени познато а људи га у народу исто зову Пиштет.

А ево шаљем и топографски преклоп катастра

Жутом бојом сам обиљежио шта је моја идеја шта све спада у Вељи Пиштет.
« Последња измена: Фебруар 08, 2025, 08:25:19 поподне Bokez »

Ван мреже Иван Вукићевић

• Уредник СДНКП
  • Аскурђел
  • Васојевић
« Одговор #51 послато: Фебруар 09, 2025, 01:00:04 поподне »
Тако је преко тога сајта. Не треба ти налог username и password је КОРИСНИК великим словима.

Да, видим сад да су то и написали на страници. Хвала ти.

Са слике можеш видјети један мали до са кућом одма уз границу на Которску страну.  На основу овога темељим мишљење да је дио Вељег Пиштета у КО Леденице Доње. Јер овај до и простор изнад њега нема неко име мени познато а људи га у народу исто зову Пиштет.

У праву си. Та рушевина од куће је чак уцртана и у катастар, а парцела у КО Доње Леденице (занимљиво је да има број 1) на којој се налази припада Кривокапићима.

Дакле, Вељи Пиштет већим делом припада насељу Доња Заљут, а мањим делом насељу Леденице, док Мали Пиштет припада насељу Пиштет. Мислим да смо сад све разјаснили :)
« Последња измена: Фебруар 09, 2025, 03:34:22 поподне Иван Вукићевић »

Ван мреже Bokez

• Познавалац
« Одговор #52 послато: Фебруар 10, 2025, 05:50:33 поподне »

Дакле, Вељи Пиштет већим делом припада насељу Доња Заљут, а мањим делом насељу Леденице, док Мали Пиштет припада насељу Пиштет. Мислим да смо сад све разјаснили :)

Заједничким снагама смо дошли до неког закључка :)