Занима ме да ли неко зна нешто више о селу Пиштет обзиром да је у питању гранично подрујче између Боке и старе Црне Горе.
Колико сам ја схватио постоје два Пиштета. Један Вељи Пиштет који се налази баш у Цуцама, док се Мали Пиштет налази у Горњим Леденицама уз саму границу са Цуцама близу овог Вељег Пиштета.
Колико је мени познато наведена граница је била повучена послије Морејског рата и да у Малом Пиштету углавном живе Кривокапићи.
Ако сам нешто погријешио нека ме неко слободно исправи.
Административно гледано, по катастру Мали Пиштет припада насељу Пиштет у општини Котор, док Вељи Пиштет припада насељу Доња Заљут у општини Цетиње. То је у складу са овиме што си навео.
Мали Пиштет је приказан једино на старим аустроугарским картама:

На југословенској топографској карти у размери 1:25000, која приказује стање из 1972. године, приказан је само Вељи Пиштет са неколико кућа, од којих су неке већ биле у рушевном стању по тој карти. На месту Малог Пиштета приказан је локалитет Раздоље са једном катунском кућом.

У општини Котор административно постоји насеље Пиштет чија се популација кретала овако:
1948 - 121, 1953 - 138, 1961 - 59, 1971 - 35, 1981 - 0
Као што сам споменуо изнад, 1972. је на том подручју била само једна кућа на локалитету Раздоље која је служила као катун. На сателитском снимку се такође виде остаци само те куће, па ми је тешко да замислим да је могла да прими толики број људи пре свега 50 година. Једино објашњење за толики број некадашњих становника насеља Пишет у општини Котор јесте да су пописивачи грешком пописивали мештане Вељег Пишета (а можда и још неког засеока) у насељу Пиштет уместо у насељу Доња Заљут. Данас је и Вељи Пиштет потпуно напуштен, што заједно са подацима о паду броја становника насеља Пиштет иде у прилог мојој претпоставци.
Пиштет је назив за јак извор воде, па се топоними са тим називом јављају широм Старе Црне Горе. Ердељановић у свом раду помиње Пиштет и Мали Пиштет говорећи о засеоку Машни До:
Машни до је новије сеоце, чије је име јамачно по црногорском изговору добило облик Машни До место првобитног Масни До.
На раније српске становнике подсећају називи: Љубишина Пећ за пећину са „живом водом“, која се зове Пиштет (како је првобитно несрпски термин „пиштет“ постао општи код динарских Срба, о томе смо говорили напред), и Косман за брдо на граници према Боки.
На ј. је од поменутог Пиштета Солиона Главица, на з је до Пиштет а на с до Мали Пиштет (до Космана).Међутим, у одељку где пише о броју становника по засеоцима, Ердељановић не помиње ниједан Пиштет. У суседним засеоцима Машни До (2 куће), Кутлучева Рупа (6 кућа) и Грубин До (3 куће), који се налазе западно од Вељег Пиштета, живели су тада искључиво Кривокапићи. Не знам због чега не помиње Вељи Пиштет, имајући у виду да је овај заселак приказан на детаљној карти Цуца која је међу прилозима у његовој књизи. Свакако су и тамо живели Кривокапићи.
О становништву некадашњег Малог Пиштета немам никакве податке. Где си наишао на податак да су и у Малом Пиштету живели Кривокапићи?