Аутор Тема: Немачки логораши  (Прочитано 30362 пута)

Ван мреже izinata

• Гост
  • *
  • Поруке: 15
  • Велика Плана - Марковац - Лађевци - Прокупље
Одг: Немачки логораши
« Одговор #40 послато: Фебруар 07, 2025, 05:09:20 поподне »
Здраво, имам неке недоумице у вези контактирања Немачког савезног архива.

Наиме, прадеда је био у неком од немачких логора, преживео је и вратио се, умро је у старости, али се сада нико не сећа имена логора. Покушала сам преко Аролсен архиве и нема га у њиховој онлајн бази.

Моја питања су: на који мејл се тачно могу обратити Савезном архиву? Као и на ком језику могу да упутим мејл? Који мој документ се шаље за проверу идентитета, ако треба? Да ли се плаћа нешто?
Унапред хвала!
« Последња измена: Фебруар 07, 2025, 05:11:04 поподне izinata »

Ван мреже Stalag 2c

• Гост
  • *
  • Поруке: 3
« Одговор #41 послато: Март 16, 2025, 04:15:16 поподне »
Здраво,

које место тражите? Које информације имате? Фотографије или писма/карте? Документи?

Архиви Аролсена углавном пружају бесплатне информације породицама које траже информације или контакт са сродником.
Не можемо одговорити на све упите на одговарајућем националном језику. Поред немачког, одговарамо на енглеском, француском, пољском и руском.

Пошаљите свој захтев онлајн овде: https://arolsen-archives.org/suche-erkunden/anfragen/ihre-anfrage/

Томас
« Последња измена: Март 16, 2025, 06:05:38 поподне Драган Обреновић »

Ван мреже Лука Деспотовић

• Члан Друштва
  • Почетник
  • Поруке: 24
  • J2b-M205>Y22059>Y22063*
« Одговор #42 послато: Јануар 09, 2026, 05:03:09 поподне »
Здраво, тражим податке о мом прадеди који је током другом светског рата провео око пет година у неком од немачких логора. Нико у фамилији није запамтио име тог логора. Према причама, у том периоду он је добио ћерку са немицом коју није успео да доведе са собом у Босну, а како ми је причано, жена и дете су враћени на граници, а он се потом вратио у Босну где се касније оженио и основао породицу. Био бих веома захвалан за било какве информације о томе где бих могао да тражим податке о имену и локацији логора у ком се налазио, документима, архивама које би могле да садрже његове податке, и податке у вези рођаке и жене које су остале у Немачкој, а које нико у породици није упознао. Да ли је неко имао слично искуство? Свака помоћ је добродошла :)

Ван мреже Делија

• Члан Друштва
  • Истраживач
  • Поруке: 1413
  • I2-PH908-Z16983>A8741>Y264744 (Никољдан, Панчево)
« Одговор #43 послато: Јануар 09, 2026, 10:05:17 поподне »
Здраво, тражим податке о мом прадеди који је током другом светског рата провео око пет година у неком од немачких логора. Нико у фамилији није запамтио име тог логора. Према причама, у том периоду он је добио ћерку са немицом коју није успео да доведе са собом у Босну, а како ми је причано, жена и дете су враћени на граници, а он се потом вратио у Босну где се касније оженио и основао породицу. Био бих веома захвалан за било какве информације о томе где бих могао да тражим податке о имену и локацији логора у ком се налазио, документима, архивама које би могле да садрже његове податке, и податке у вези рођаке и жене које су остале у Немачкој, а које нико у породици није упознао. Да ли је неко имао слично искуство? Свака помоћ је добродошла :)

Поздрав. Покушај са Црвеним Крстом везано за податке око логора, а што се тиче Немице, ако су се венчали и то је забележено имаш шансе, ако не (љ тешко да су се у ратним вихорима венчали) онда је то јако тешко.
Рацко Панчево 1764- Опово (1765-1790)- Црепаја (1790-1912)-Панчево

BigY DNK: Максим Животин Панчевац (1735-1784), Живота Поповић 1710-? : I2 PH908>Z16983>A493>A8741>Y264744

Мтднк : Јовановић-Бећаров Софија, Војка, Никољдан (1896): U5b1b1-b*

Ван мреже gillle

• Члан Друштва
  • Истраживач
  • Поруке: 987
« Одговор #44 послато: Јануар 09, 2026, 11:00:52 поподне »
Тако је говорила моја прабаба Марта.

Ван мреже Лука Деспотовић

• Члан Друштва
  • Почетник
  • Поруке: 24
  • J2b-M205>Y22059>Y22063*
« Одговор #45 послато: Март 04, 2026, 03:04:27 поподне »
Хвала на помоћи.
Успео сам да пронађем доста података преко немачког савезног архива – https://www.bundesarchiv.de/en/
Процедура је једноставна, тражени подаци се шаљу на њихов мејл а онда се сачека неко време (у мом случају двадесетак дана) док они све то пронађу и пошаљу. Добио сам шест примерака у .пдф формату, укупна цена била је око 10 евра.