Аутор Тема: Изложба "Свет српске рукописне књиге (XII-XVII век)"  (Прочитано 1210 пута)

Ван мреже Селаковић

  • Уредник СДНКП
  • Памтиша
  • *****
  • Поруке: 1913
  • I2>Z17855>FT173833
Изложба "Свет српске рукописне књиге (XII-XVII век)"
« послато: октобар 01, 2016, 01:20:25 поподне »
Синоћ је у Београду у Галерији САНУ завршена изложба под овим именом, не памтим када сам био на овако доброј изложби. У Београду никада. Такође, први пут сам доживео да се у Галерији САНУ пролази кроз метални детектор, претресају ствари на улазу и да изложба има водича нон-стоп (јер су изложбе у САНУ увек фине, али бесплатне и без неког кустоса и нарочитог обезбеђења). Ова изложба је свакако заслуживала и обезбеђење (и то веће него што је било) и водича.

Сем Мирослављевог јеванђеља које је било изложено као фототипско издање, па није било нарочито занимљиво, свих осталих 80 рукописа су били оригинали. Не знам шта бих пре издвојио, мада је главни утисак то што сам као Србин имао приличних проблема да прочитам било шта (Невски аларм). Штета што не проучавамо то писмо и језик у школи,кад већ више не пишемо и не причамо тако. 

Дечанска прва хрисовуља је невероватна, огромна, свитак на 5 метара коже:

click image upload

Зборник попа Драгоља из 1259. има језив садржај, од препознавања и кажњавања богумила до неких апокривних списа. Чувало га је 17 генерација српске свештеничке породице из села Врака код Скадра, док није откривено 1875.

Невски се скоро интересовао за оригинал Душановог законика. Био је "Призренски препис" из 16. века и таман док сам читао с муком шта пише и дошавши до казне очекивао неко смуђење или "сажеже на огњу" прича пређе на другу страну  :)

jpg images