Аутор Тема: Талијани  (Прочитано 77769 пута)

Ван мреже Bane

• Истраживач
  • Поруке: 980
  • E-Z16988+BY99620+
Одг: Талијани
« Одговор #100 послато: Фебруар 07, 2018, 10:46:07 пре подне »
Ту сам ја пратим са времена на време, да ти о томе довољно знаш, не би писао оно што си већ написао. Слажем се да да гугл  и није неки извор, али може да послужи за почетак за нека основна сазнања.  Сећам се да си пре неку годину покренуо неку тему и покушао си да балканске Р1а прогласиш за неке Германе  ;D .

Да, то што сам писао се односило на мањи део балканског R1a. И тада сам чини ми се нагласио да већим делом мислим на R1a код несловенског балканског становништва.
Иначе оно што сам написао пре 2 дана није у супротности са том давно покренутом темом. И даље мислим да је један мањи део R1a био на Балкану пре Словена. Промена је само у томе што сам тада ову групу везао за Германе а сада верујем да је боље не ограничавати се само на германско порекло.

Поред тога у то време сам писао о R1a уопште а сада је јасно да је хаплогрупа од интереса за моју дискусију R-Z280, тј неке њене подгране.

Ван мреже Свевлад

• Памтиша
  • Поруке: 1737
  • Аутошовинизам је тешка болест!
« Одговор #101 послато: Фебруар 07, 2018, 11:37:32 пре подне »
И даље мислим да је један мањи део R1a био на Балкану пре Словена.

Шта мислиш која грана?

Ван мреже Bane

• Истраживач
  • E-Z16988+BY99620+
« Одговор #102 послато: Фебруар 07, 2018, 02:19:46 поподне »
Шта мислиш која грана?

Углавном ове две:
R-Z280>CTS1211>Y35>CTS3402>Y33>CTS8816
R-Z280>CTS1211>YP343>YP340

али тамо је нпр и нека грана испод R-Z280>Z92.
То је оно што сам нашао на FTDNA R1a пројекту.

Ван мреже Сол

• Истраживач
  • Поруке: 1330
« Одговор #103 послато: Фебруар 07, 2018, 08:01:01 поподне »
Углавном ове две:
R-Z280>CTS1211>Y35>CTS3402>Y33>CTS8816
R-Z280>CTS1211>YP343>YP340

али тамо је нпр и нека грана испод R-Z280>Z92.
То је оно што сам нашао на FTDNA R1a пројекту.

Сардинијска R-Z280>CTS1211>YP343>YP340 се сматра могућно вандалско-готска. (узорци сардинијске студије из 2013.год.)
СОКО БАIО СА ТРИЕС ЗМАIEВАХ МРѢЕТ НЕЋЕ ДОК СВѢЕТА ТРАIЕ

симо

• Гост
« Одговор #104 послато: Август 05, 2018, 10:50:01 поподне »
Објављено је ново истраживање за Корзику

http://journals.plos.org/plosone/article?id=10.1371/journal.pone.0200641#pone.0200641.s001

Практично сав материјал је доступан.

Доминирају R1b и G2a (заједно преко 70% корзиканске Y-днк), поготово гране R1b-U152 и G2a-L91. Мислим да је на Корзици највећи проценат хаплогрупе G2a у Европи (преко 20%), што Корзику, слично Сардинији, чини правим "уточиштем" европске неолитске популације. Оно што Корзиканце значајно разликује од Сардињана јесу ниски проценти хаплогрупе I2a-M26.

Иначе, G2a је на Корзици прилично разноврсна, присутне су многе еевропске подгране ове хаплогрупе.

Ван мреже Radul

• Уредник СДНКП
  • Памтиша
  • Поруке: 1905
  • J-Y230853 Башино Село, Цетиње > Кривошије
« Одговор #105 послато: Август 20, 2019, 09:39:30 поподне »
Нови занимљиви рад, а тиче се повезаности становништва Корзике са становништвом сјеверне и средње Италије:

Genome-wide analysis of Corsican population reveals a close affinity with Northern and Central Italy
Ако се бојите, немојте то чинити; ако то радите, не бојте се! - Темуџин

Ван мреже Зрно

• Помоћник уредника
  • Етнолог
  • Поруке: 2587
  • R1b>Z2705>BY200954
« Одговор #106 послато: Март 24, 2020, 12:02:34 пре подне »

Ако наиђемо на неке наше хаплогрупе на оној страни Јадрана, чисто да имате у виду.

Ван мреже filipi

• Истраживач
  • Поруке: 1319
  • I-CTS10228_Y4882_A1328*
« Одговор #107 послато: Март 24, 2020, 03:24:50 пре подне »

:) Bas u regiji Apulijo i okolini i imamo PH908 :)
« Последња измена: Март 24, 2020, 09:52:33 пре подне Amicus »

Ван мреже Bane

• Истраживач
  • E-Z16988+BY99620+
« Одговор #108 послато: Септембар 25, 2021, 11:23:14 поподне »

Ван мреже Nebo

• Члан Друштва
  • Бели орао
  • Поруке: 10390
  • I2a S17250 A1328
« Одговор #109 послато: Септембар 12, 2023, 01:54:08 поподне »
Ако неког занима генеалогија италијанских фамилија:

https://www.italiangenealogy.com/
https://www.italiangenealogy.com/forum/italian-genealogy
"Наша мука ваља за причешћа"

Ван мреже Nebo

• Члан Друштва
  • Бели орао
  • Поруке: 10390
  • I2a S17250 A1328
« Одговор #110 послато: Август 05, 2025, 02:28:11 поподне »
У мају ове године се по интернету могла видети вест да Leonardo da Vinci DNA Project спроводи акцију тестирања шесторице људи са презименом Vinci, који су потомци полубрата по оцу Леонарда Да Винчија. Изгледа да су резултати затвореног типа, јер их не видим нигде на мрежи.

Једино што је један мој другар нашао је ово:

According to the Leonardo DNA Project, led by Dr. David Caramelli (University of Florence) and Dr. Elena Pilli, the Y-DNA haplogroup of Leonardo da Vinci was identified as:

Haplogroup T (T-M70, formerly K2)
Subclade: Likely T1a1b (T-L208) based on the genetic markers found in living male-line descendants of Leonardo’s half-brother Domenico da Vinci.

Ancestral Origins:

Near Eastern/Levantine (linked to Neolithic migrations into Europe).

Found in modern populations of Egypt, Iraq, and the Mediterranean (e.g., Tuscan Italians, Sephardic Jews).

How Was This Determined?
Descendant Testing:

The team tested six living male-line descendants of Leonardo’s half-brother (15th–16th generations).

Their shared Y-DNA confirmed an unbroken paternal lineage since the 15th century.

Historical Context:

Haplogroup T is rare in Europe (~1–4%) but clusters in Tuscany, suggesting ancient trade or migration ties to the Near East.

Matches findings from Etruscan DNA studies (Tuscany’s pre-Roman civilization).

Significance
Leonardo’s Ancestry: The T haplogroup hints at Mediterranean or Anatolian roots, possibly via:

Etruscan lineages (indigenous to Tuscany).

Middle Eastern traders (Phoenicians, Levantine migrants).

No "Noble" European Link: Rules out popular myths tying Leonardo to aristocratic families (e.g., Habsburgs).

Limitations
Autosomal DNA Unavailable: Only Y-DNA was tested; Leonardo’s full ancestry (maternal, ethnic mix) remains unknown.

Degraded Samples: No direct testing of Leonardo’s remains (his tomb is lost).

Sources
Caramelli & Pilli (2021): Journal of Human Evolution (preliminary findings).

Leonardo DNA Project: Ongoing work to reconstruct his genome.

Bottom Line: Da Vinci’s Y-DNA places him in haplogroup T, a lineage rare in Europe but resonant with Tuscany’s ancient cosmopolitan past.

Would you like details on how this compares to other Renaissance figures (e.g., Michelangelo)?

According to ChatGPT:

As of May 2025, the Leonardo da Vinci DNA Project, led by Dr. David Caramelli (University of Florence) and Dr. Elena Pilli, has not publicly disclosed the specific Y-DNA haplogroup of Leonardo da Vinci. The project has confirmed that six living male-line descendants of Leonardo's family share matching segments of the Y chromosome, indicating a continuous paternal lineage. However, the precise haplogroup classification has not been released in the available publications or reports.

https://genarchivist.net/showthread.php?tid=1664

Сад, колико је ово веродостојно, не знам. Ако неко зна нешто о овоме...
"Наша мука ваља за причешћа"

Ван мреже drajver

• Члан Друштва
  • Бели орао
  • Поруке: 6534
« Одговор #111 послато: Јануар 12, 2026, 09:21:31 пре подне »
Један од генетичких куриозитета Европе је прилично драстична разлика у аутосомалној генетици између Сардињана и Сицилијанаца, географски блиских острва. Готово да немају ниједну древну компоненту у којој се преклапају. Ово су скалирани генетички резулатати једних и других по основном калкулатору Давидског.

Сицилијанци имају прилично типичан грчко-римски, да не кажем ромејски генетички профил, док су Сардињани конзервисали генетичко стање још из периода неолита.

Није ми чудна генетичка слика Сицилијанаца који имају највиши Tepecik-Ciftlik у Европи и шире, јер су дио општег кретања источно-анадолског и источно-медитеранског становништва, које је почело у хеленизму и кулминирало у империјалном Риму, а захватило је и највећи дио Апенинског полуострва. Чудно ми је заправо како су се Сардињани успјели тако добро сачувати од ових миграционих таласа? Поготово ако имамо у виду да Корзиканци, који су сјеверније од Сардињана, имају значајан удио како Јамне тако и Tepecik-Ciftlik, што значи да су као и Сицилијанци били дио досељавања у гвозденом добу и антици.

Ван мреже drajver

• Члан Друштва
  • Бели орао
« Одговор #112 послато: Јануар 12, 2026, 09:34:58 пре подне »
Укуцах на гуглу да видим које су стереотипске разлике између Сардињана и Сицилијанаца и наиђох на Quora један интересантан пост који у преводу преносим:

Уобичајене перцепције Сицилијанаца о Сардињанима

- Сељаци, традиционални, поносни на пасторалну културу: Сардињани се често сматрају руралнијим и пасторалнијим од Сицилијанаца, повезаним са пастирством, плутом и планинским селима. Често се евоцирају слике традиционалне одеће и народних обичаја.
- Резервисани и постојани: Сардињани су стереотипно представљени као ћутљиви, постојани и конзервативни у друштвеном понашању у поређењу са изражајнијим Сицилијанцима.
- Часни и усмерени на клан: Појмови о блиском сродству, јакој локалној лојалности и нагласку на части и идентитету села јављају се у популарним разговорима; ово се понекад преклапа са наративима о разбојништву или породичним свађама у историјском контексту.
- Различити језик и изолација: Сардинијски (sardu) се сматра веома различитим од италијанског и од сицилијанског дијалекта; историјска изолација Сардиније (унутрашњост, суров терен) појачава перцепцију културне раздвојености.
- Чисто, уредно, мање хаотично: У поређењу са стереотипима о урбаном нереду на Сицилији или мафијашким причама, Сардинија се често приказује као мирнија, уреднија и „европеизованија“ у јавним службама и туристичким областима (Коста Смералда као контрапункт).

Уобичајене перцепције Сардињана о Сицилијанцима

- Експресивни, театрални и космополитски: Сицилијанци се сматрају друштвенијим, причљивијим, политички ангажованијим и културно синкретичнијим због улоге Палерма и Катаније као медитеранских трговачких центара.
- Сложена репутација у вези са законом и редом: Сицилија носи трајне стереотипе о организованом криминалу и клијентелизму; Сардинци могу поменути те наративе, а истовремено разликовати модерну Сицилију од карикатуралних приказа.
- Богата историја и културна хибридност: Сицилијанска слојевита историја (грчка, арапска, норманска, шпанска) је задивљујућа и повезана са кулинарским богатством, архитектуром и живахним уличним животом.
- Енергични, мање резервисани: Сицилијанци се доживљавају као мање резервисани и склонији импровизацији од Сардинијаца - гласнији, бржи у друштвеној топлини или сукобу.
- Урбанији и економски неуједначенији: Већи градови Сицилије и видљивији економски проблеми обликују сардински поглед на Сицилијанце као на оне који живе у хаотичнијем друштвеном окружењу, мада и космополитскијем.

Ван мреже Небојша

• Уредник СДНКП
  • Бели орао
  • Поруке: 14341
« Одговор #113 послато: Јануар 12, 2026, 10:44:51 пре подне »
Прилично сам био изненађен када ми се на 23andMe појавило 2.5% Јужне Италије и Сицилије, с обзиром да су то IBD поклапања. Дакле морали су наћи довољан број "чврстих" или релативно чврстих IBD поклапања на том простору. Из искуства, Country Match даје неку ширу слику од Genetic Groups, али ово свакако представља изражену медитеранску компоненту у овом проценту. Код наших људи се то може повезати најпре са Јужним Балканом, некоме се појави Грчка, некоме Јужна Италија.

To determine your Country Matches, we first define the reference populations using the self-reported countries of ancestry of 23andMe customers and individuals in publicly available reference datasets. For this step, we require that all four of the reference individual’s grandparents were born in the same country. To determine if you share significant genetic similarity with reference individuals from a country or territory, we look for identical pieces of DNA that you have in common with those reference individuals.

Ван мреже drajver

• Члан Друштва
  • Бели орао
« Одговор #114 послато: Јануар 12, 2026, 02:24:52 поподне »
Прилично сам био изненађен када ми се на 23andMe појавило 2.5% Јужне Италије и Сицилије, с обзиром да су то IBD поклапања. Дакле морали су наћи довољан број "чврстих" или релативно чврстих IBD поклапања на том простору. Из искуства, Country Match даје неку ширу слику од Genetic Groups, али ово свакако представља изражену медитеранску компоненту у овом проценту. Код наших људи се то може повезати најпре са Јужним Балканом, некоме се појави Грчка, некоме Јужна Италија.

Не би то требало да чуди. У прошлости су биле прилично интензивне везе са јужном Италијом. Да не помињем да је Србија из времена Властимировића и Војисављевића била више окренута Јадрану него унутрашњости Балкана, а то се продужило и до раног немањићког периода. Рашки стил у архитектури је у вези са апулијском романиком. А у касном средњем вијеку, пред Турцима се такође бјежало у јужну Италију.
« Последња измена: Јануар 12, 2026, 02:34:48 поподне drajver »

Ван мреже Небојша

• Уредник СДНКП
  • Бели орао
  • Поруке: 14341
« Одговор #115 послато: Јануар 12, 2026, 07:55:13 поподне »
Не би то требало да чуди. У прошлости су биле прилично интензивне везе са јужном Италијом. Да не помињем да је Србија из времена Властимировића и Војисављевића била више окренута Јадрану него унутрашњости Балкана, а то се продужило и до раног немањићког периода. Рашки стил у архитектури је у вези са апулијском романиком. А у касном средњем вијеку, пред Турцима се такође бјежало у јужну Италију.

Истина, само што се на 23andMe ова компонента ретко јавља међу Србима. Иако је има понекад у оваквом и мањем проценту међу Србима, или Бошњацима, сва је прилика да не долази преко западних делова Балкана. Много је чешћа међу Грцима, па и Бугарима и Македонцима, зато верујем да представља неку даљу источномедитеранско-византијску везу.

Потврда за ово постоји у неку руку у прошлој верзији 23andMe Ancestry, где сам имао Distant Genetic Groups Западни Крит. Ово је само другачије интерпретирано у новој верзији, али нека (даља) IBD веза дефинитивно постоји.

Да не би претворили ово у причу о аутосомалу, када је сицилијански менталитет у питању, увек ми пада на памет сцена из "Кума", кад Френк Пентанђели учи кларинисту (не-Италијана) како да свира Тарантелу

<a href="https://www.youtube.com/v/LEJSL_gBhQs" target="_blank" rel="noopener noreferrer" class="bbc_link bbc_flash_disabled new_win">https://www.youtube.com/v/LEJSL_gBhQs</a>

Нешто попут Грка и наших Јужњака