Аутор Тема: Православно црквено појање  (Прочитано 7975 пута)

Ван мреже НиколаВук

  • Помоћник уредника
  • Бели орао
  • *****
  • Поруке: 5424
  • I2-PH908>Y52621>Y189944, род Никшића
Одг: Православно црквено појање
« Одговор #40 послато: децембар 25, 2017, 12:32:49 поподне »
Са ФБ странице "Династија Немањића":

"Да ли сте послушали најстарију сачувану и реконструисану српску мелодију из 15.века?

Ниња сили небенсије, композитор Кир Стефан Србин

Песму можете послушати преко линка >> <a href="https://www.youtube.com/v/nAsBfz__glw" target="_blank" rel="noopener noreferrer" class="bbc_link bbc_flash_disabled new_win">https://www.youtube.com/v/nAsBfz__glw</a>

Ниња сили није једина сачувана песма првог српског познатог композитора, Кир Стефана Србина. Она је једна од песама из његовог најпознатијег дела зборник црквених песама - Псалтикија.
Оригинални рукопис Псалтикије чуван је у Народној библиотеци у Београду, где је, нестао 6. априла 1941. године, када је услед бомбардовања цела Народна библиотека изгорела. Сачувано је свега дванаест фотокопираних листова(њих је композитор и музички писац Коста П. Манојловић снимио 1937), на којима поред грчких налазимо и девет српских песама, од којих су највеће драгоцености „Ниња сили небесније“ и „Вкусите и видите“.
Ова једногласна песма први пут је изведена у цркви Св. Софије у Охриду, поводом Дванаестог међународног конгреса византолога (1961).

Кир Стефан Србин, први је познати српски композитор, славни српски монах, хоровођа и музиколог, живео је у 15. веку. Већи део живота провео је на двору деспота Ђурђа Бранковића у Смедереву, у својству доместика - хоровође и дијака - писара.

Из периода од краја XII до краја XIV века није сачуван ниједан српски музички запис, тако да нисмо у могућности да реконструишемо најстарије српске мелодије. Литургијске песме забележене у рукописима без нотације "кројене" су и преношене усменим путем."

https://www.facebook.com/sajtdinastijaNemanjic/posts/2013824172198390
Чињеницама против самоувереног незнања.