Аутор Тема: Становништво Пештера и Рашке области  (Прочитано 40848 пута)

Ван мреже Гифи

  • Гост
  • *
  • Поруке: 1
Одг: Становништво Пештера и Рашке области
« Одговор #240 послато: мај 26, 2020, 08:11:28 поподне »
Здраво свима!
Интересује ме да ли неко зна где на интернету могу наћи попис становништва за село Кијевци на Пештеру (Сјеничка нахија) за период пре 1700. године, а да се не ради о "Опширном попису Босанског санџака из 1604. год." јер се у њему не помиње то село (или ја не знам да га препознам под именом које су користили), иако га има наводно и пописима и пре и после?
Моји предак је један од четворице браће (звали су их Кијевци) који су дошли из тог села у Драгачево почетком 18-ог века. По предању један брат није имао порода, а други је некуд отишао. Сад од ове преостале двојице је настало десетак фамилија које све славе Св. Василија Великог и даље живе у Драгачеву и расејању.

Учинило ми се занимљивим да покушам да нађем нешто више о становништву тог села имајући и виду да је оно данас састављено од дошљака (Бошњака). На Бошњачком пројекту може да се види да се ради о роду Кељеменди. Неке фамилије из тог села имају и слике на интернету својих предака у типично албанској народној ношњи. Мада ја верујем да су и моји преци имали исту такву ношњу као и сви остали са ових простора.
У непосредној близини тог села су пронађени и остаци средњовековних тврђава из словенског периода, па чак и словенски пагански храм, датиран у 9-10 век. Та инфраструктура указује на словенски живаљ, па бих могао да предпоставим да смо Словени. И сам топоним је Словенски без икакве сумње.
Опет, постоји и усмено предање да смо из старе Херцеговине дошли у Кијевце, а покојни деда ми је лично причао како му је неки старац, рођак додуше, испричао како смо са Мојковца старином дошли у Кијевце.

« Последња измена: мај 26, 2020, 08:22:22 поподне Гифи »

Ван мреже gillle

  • Члан Друштва
  • Истраживач
  • *****
  • Поруке: 821
Одг: Становништво Пештера и Рашке области
« Одговор #241 послато: мај 26, 2020, 11:49:59 поподне »
У књизи "Села сјеничког краја", ауторке Миле Павловић, стоји податак да се село Кијевци помиње у попису 1571 године.