Аутор Тема: Zeta  (Прочитано 7712 пута)

Ван мреже Gorance

• Члан Друштва
  • Познавалац
  • Поруке: 750
Одг: Zeta
« Одговор #20 послато: Јун 30, 2025, 12:43:25 поподне »
Не постоји доказ за 90% средњевековне властеле, за сада.
Ја не видех доказ ни за једну средњвековну властелу или династију изузев појединих босанских владара.

Ван мреже barbarylion

• Памтиша
  • Поруке: 1701
  • I2-PH908>Y56203
« Одговор #21 послато: Јун 30, 2025, 12:58:50 поподне »
Тестирани су Црнојевићи из Грађана, који би требало да су бочна линија владарској кући Црнојевића.

Имаш детаљно овде:

https://www.poreklo.rs/2016/02/11/bratstva-plemena-gradjani/
Dakle, za Crnojeviće bi se moglo špelulisati da su PH908 onda?

Ван мреже vid.knezevic

• Члан Друштва
  • Помоћник
  • Поруке: 164
  • R-YP6098>BY149000 mtdna u1a1a1*
« Одговор #22 послато: Јун 30, 2025, 02:11:03 поподне »
Тестирани су Црнојевићи из Грађана, који би требало да су бочна линија владарској кући Црнојевића.

Имаш детаљно овде:

https://www.poreklo.rs/2016/02/11/bratstva-plemena-gradjani/
Кад би уопште постојали и били јавно доступни, било би занимљиво упоредити са резултатима Махмуда Бушатлије.

Ван мреже Nebo

• Члан Друштва
  • Бели орао
  • Поруке: 10391
  • I2a S17250 A1328
« Одговор #23 послато: Јун 30, 2025, 03:32:07 поподне »
Кад би уопште постојали и били јавно доступни, било би занимљиво упоредити са резултатима Махмуда Бушатлије.

Колико ја знам Бушатлије су сасвим друга хапалогрупа. А, притом, не постоје озбиљни докази да Бушатлије имају икакве везе с Црнојевићима.
"Наша мука ваља за причешћа"

Ван мреже vid.knezevic

• Члан Друштва
  • Помоћник
  • Поруке: 164
  • R-YP6098>BY149000 mtdna u1a1a1*
« Одговор #24 послато: Јун 30, 2025, 03:40:24 поподне »
Колико ја знам Бушатлије су сасвим друга хапалогрупа. А, притом, не постоје озбиљни докази да Бушатлије имају икакве везе с Црнојевићима.
Па човек променио презиме у Црнојевић . Он је баш убеђен.

На мрежи Небојша

• Уредник СДНКП
  • Бели орао
  • Поруке: 14352
« Одговор #25 послато: Јун 30, 2025, 04:03:34 поподне »
Па човек променио презиме у Црнојевић . Он је баш убеђен.

Одакле је уопште пореклом тај Станко Црнојевић, тј. Мехмед Бушатлија? Такође, нема никаквих доказа да су те тестиране Бушатлије из Босне (које помиње Небо) у вези Бушатлијама из Скадра. Да се ми не заваравамо, сва та предања савремених породица о пореклу од средњовековне властеле се, мање-више, своде на причу Кучи су Мрњавчевићи, Васојевићи су Немањићи и сл. Занимљиво је причати на ту тему, али далеко од тога да можемо говорити о неким чак и посредним доказима да таква веза постоји. Ту једино археогенетика помаже.

Ван мреже Nebo

• Члан Друштва
  • Бели орао
  • I2a S17250 A1328
« Одговор #26 послато: Јун 30, 2025, 04:47:02 поподне »
Бушати (Busati, Bussati), за које сматрам да су преци касније великашке куће Бушатлија, су стари албански род са подручја Скадра. Налазимо их у више места Скадарског дистрикта 1416. године (млетачки Скадарски земљишник). У време млетачке власти били су римокатолици.

Не бих одбацивао везу босанских Бушатлија с овим скадарским. Што и утврђена генетика можда потврђује  ???

Веза с Црнојевићима је епика и митологија...

На мрежи Небојша

• Уредник СДНКП
  • Бели орао
  • Поруке: 14352
« Одговор #27 послато: Јун 30, 2025, 05:04:12 поподне »
Бушати (Busati, Bussati), за које сматрам да су преци касније великашке куће Бушатлија, су стари албански род са подручја Скадра. Налазимо их у више места Скадарског дистрикта 1416. године (млетачки Скадарски земљишник). У време млетачке власти били су римокатолици.

Не бих одбацивао везу босанских Бушатлија с овим скадарским. Што и утврђена генетика можда потврђује  ???

Веза с Црнојевићима је епика и митологија...

Тај Бушатлија J2a из Средње Босне има полклапање са једном муслиманском породицом из Пријепоља. Међу Албанцима нема блиских, па бих албанско порекло искључио. Међутим, постоје доста слични хаплотипови у Турској, Грчкој и Јерменији. У питању је грана: J-FT67707 https://www.yfull.com/tree/J-FT67707/

Делује да може бити у питању анадолско порекло. Е сад да ли они (ти из Босне) имају везе са Скадром, питање је. Можда решавањем порекла те породице из Пријепоља откријемо више. Неретко муслимани из Пријепоља спомињу порекло из Куча и тих крајева, али овде нема опипљивих генетичких трагова. 

Ван мреже Nebo

• Члан Друштва
  • Бели орао
  • I2a S17250 A1328
« Одговор #28 послато: Јун 30, 2025, 05:20:42 поподне »
Тај Бушатлија J2a из Средње Босне има полклапање са једном муслиманском породицом из Пријепоља. Међу Албанцима нема блиских, па бих албанско порекло искључио. Међутим, постоје доста слични хаплотипови у Турској, Грчкој и Јерменији. У питању је грана: J-FT67707 https://www.yfull.com/tree/J-FT67707/

Делује да може бити у питању анадолско порекло. Е сад да ли они (ти из Босне) имају везе са Скадром, питање је. Можда решавањем порекла те породице из Пријепоља откријемо више. Неретко муслимани из Пријепоља спомињу порекло из Куча и тих крајева, али овде нема опипљивих генетичких трагова.

Можда баш то. Упечатљиво је то презиме. Можда је једноставно добијено по поседу у скадарском крају (Бушат - Бушатли/ја).

Ван мреже drajver

• Члан Друштва
  • Бели орао
  • Поруке: 6551
« Одговор #29 послато: Јун 30, 2025, 05:26:08 поподне »

Све је то релативно. Битно је да се нешто догађа. Била је то згодна вијест за таблоиде неколико дана. Потомак Црнојевића се враћа у прадједовску вјеру, крштен у цркви на Ћипуру, који је подигао његов предак Црнојевић, а кумовао му  је и миропомазао га почивши митрополит Амфилохије.

https://mitropolija.com/2014/02/17/potomak-mahmut-pase-busatlije-vratio-se-pravoslavlju/

Нема везе што је новокрштени Махмут непосредно након чина крштења изјавио сљедеће:

"Цио чин обављен је у црквици на Ћипуру, а митрополит црногорско-приморски Амфилофије је мој кум. Иначе сам био и остао комуниста и велики поклоник идеала француске револуције и париске комуне, чија је идеја слична хришћанству"

"Није било никаквог посебног ритуала у којем се одричем ислама. Само сам прошао кроз ритуал крштења кроз који пролазе и сви остали"

Иако на крају није сасвим јасно које је вјере Махмут, молим вас да не кварите овако фино удешене приче са причом о хаплогрупама, некаквим Бушатима и другим Шиптарима. Ако ништа друго, а оно приче саме ради.

Ван мреже Nebo

• Члан Друштва
  • Бели орао
  • I2a S17250 A1328
« Одговор #30 послато: Јун 30, 2025, 05:32:52 поподне »
Иако на крају није сасвим јасно које је вјере Махмут, молим вас да не кварите овако фино удешене приче са причом о хаплогрупама, некаквим Бушатима и другим Шиптарима. Ако ништа друго, а оно приче саме ради.

Си, шефе  ;)

Ван мреже Nebo

• Члан Друштва
  • Бели орао
  • I2a S17250 A1328
« Одговор #31 послато: Јун 30, 2025, 05:34:30 поподне »
Иако на крају није сасвим јасно које је вјере Махмут

Мултимедија - крст, полумесец, петокрака, зачињено са мало Робеспјера...

Ван мреже drajver

• Члан Друштва
  • Бели орао
  • Поруке: 6551
« Одговор #32 послато: Јун 30, 2025, 05:39:09 поподне »
Мултимедија - крст, полумесец, петокрака, зачињено са мало Робеспјера...

И ти би на све то још додао и Бушатије?  ;D

Ван мреже Nebo

• Члан Друштва
  • Бели орао
  • I2a S17250 A1328
« Одговор #33 послато: Јун 30, 2025, 05:41:31 поподне »
И ти би на све то још додао и Бушатије?  ;D

Кад је бал...  ;)

Ван мреже stefan333

• Писар
  • Поруке: 208
« Одговор #34 послато: Јун 30, 2025, 10:14:18 поподне »
Što se tiče veze Bušatlija i Crnojevića, to mi je odma ličilo na izmišlja je porijekla da bi Mahmud imao opravdanje za pohod na Cg jer je smatrao da ima istorijsko pravo na nju. Ništa neobično da se neko predstavlja potomkom neke vlastele (npr iz mojih Paštrovića, Stefan Zanović se po zapadnoj Evropi predstavljao kao potomak Skenderbega🤣). Znam za današnje Crnojeviće, ali nema garanta da su oni potomci srednjevjekovnih Crnojevića… mislim da ih je Sima Ćirković smatrao neslovenskim elementom ali ko će ga znat
« Последња измена: Јун 30, 2025, 10:21:03 поподне stefan333 »

Ван мреже RasoRaso

• Почетник
  • **
  • Поруке: 34
« Одговор #35 послато: Август 07, 2025, 09:58:24 поподне »
A mene zanimaju par stvari kako Zadrima a ispod Drima se kaže na albanskom prara Drinit a albanska oblast upravo odakle dolaze neka plemena iz Albanije i Crne Gore(Kuči su tu blizu bili).
I drugo pitanje kako šestani albanci a šest je srpska riječ zašto onda nijesu gjashtani ili nešto slično.
I što se tiče Albanaca ako može da dođe do pretka koji ima ime Maraš Zef Doda Deda Smajljo itd jeste Albanac ali upravo dosta ljudi na Kosovo ne mogu da dođu ili ne žele da priznaju da su ipak poarbanašeni

Ван мреже stefan333

• Писар
  • Поруке: 208
« Одговор #36 послато: Децембар 09, 2025, 12:17:50 пре подне »
Pade mi nešto na pamet, ne mora da bude tačno ali eto. Naime, drugo prezime Crnojevića bilo je Đurašević a wikipedija kaže da su oni ogranak Kalođurđevića. Crnojevići su načelno bili vladari teritorija Paštrovića u kojima i danas postoje porodice Đurašević i Kalađurđević. Možda tu treba tražiti odgovore o njihovom porijeklu?

Ван мреже vuk_883

• Гост
  • *
  • Поруке: 15
« Одговор #37 послато: Март 25, 2026, 07:21:24 поподне »
Имам једну занимљивост,
Мој рођак из Зете презива се Скробановић урадио је MyheritageDNA тест затим је аплоудовао тест преко Y-MorleyDNA који даје неку основну хаплогрупу и преко Subclade-a ,по предању су од Вујошевића али то предање у складу са резултатима може пасти у воду јер Morley му предиктира R1b1a2a1a2a1b3-L421,L433,L88(зеленом бојом означеном).
Па сам му рекао кад буде био у могућности да се тестира на ДНК пројекту.
Тако да ето не знам шта може бити али вероватно или Пипер, Морачанин или нешто треће...
Аплоудовао би слику овде али не знам па сам исписао овако..