Анкета

Колико сте високи?

мање од 180 цм
36 (20.1%)
180-190 цм
112 (62.6%)
191-200 цм
28 (15.6%)
више од 200 цм
3 (1.7%)

Укупно гласова: 176

Аутор Тема: Срби, трећи највиши народ на свијету  (Прочитано 163886 пута)

Ван мреже ДушанВучко

• Члан Друштва
  • Бели орао
  • Поруке: 8108
  • I2-Y250780, род Никшића, U5a2b мт-ДНК
Одг: Срби, трећи највиши народ на свијету
« Одговор #260 послато: Фебруар 05, 2025, 09:55:37 поподне »
Али били су људи и преко 180, 190 и тада сигурно. Мислим да су сви Немањићи били натпросечно високи за своје време

Ван мреже kocovic

• Познавалац
  • Поруке: 477
« Одговор #261 послато: Фебруар 05, 2025, 11:26:20 поподне »
Što se tiče visine Cara Dušana, koštana analiza je utvrdila da je bio visok 210+ cm. Kakvo je vaše mišljenje po pitanju ovog? Nekako ne mogu da pojmim da je neko za to vrijeme imao takvu izuzetnu visinu, doslovno za pola metra viši od prosječnog čovjeka… po izvorima Dušan jeste bio visok, ali da je ovoliko bio visok mislim da bi cijelim svijetom kružila priča o toj visini… takođe, Stefan Lazarević koji je bio znan kao “Stefan visoki” po istoj toj analizi je 174 cm. Ako se to uzimalo za visoko u to vrijeme, zamislite tek 210 cm

Totalno nebitna stvar

Ван мреже Зрно

• Помоћник уредника
  • Етнолог
  • Поруке: 2592
  • R1b>Z2705>BY200954
« Одговор #262 послато: Фебруар 06, 2025, 07:18:26 пре подне »
Није небитна ствар, напротив. Само што је бајка.

Ван мреже Exiled

• Члан Друштва
  • Аскурђел
  • Поруке: 3017
  • ПХ908>А20333>FT14649>FT175994
« Одговор #263 послато: Фебруар 06, 2025, 09:18:49 пре подне »
Što se tiče visine Cara Dušana, koštana analiza je utvrdila da je bio visok 210+ cm. Kakvo je vaše mišljenje po pitanju ovog? Nekako ne mogu da pojmim da je neko za to vrijeme imao takvu izuzetnu visinu, doslovno za pola metra viši od prosječnog čovjeka… po izvorima Dušan jeste bio visok, ali da je ovoliko bio visok mislim da bi cijelim svijetom kružila priča o toj visini… takođe, Stefan Lazarević koji je bio znan kao “Stefan visoki” po istoj toj analizi je 174 cm. Ako se to uzimalo za visoko u to vrijeme, zamislite tek 210 cm
Коштана анализа? Биће да сам нешто пропустио.

Ван мреже barbarylion

• Памтиша
  • Поруке: 1701
  • I2-PH908>Y56203
« Одговор #264 послато: Фебруар 06, 2025, 02:45:47 поподне »
Коштана анализа? Биће да сам нешто пропустио.
Koliko sam upućen, neko je 90-tih na osnovu analize butne kosti utvrdio tu visinu.
Mislim da na netu vrv i pise ko je to organizovao itd.
Koliko je to ozbiljno? Pojma nemam.
On je vrv bio visok nadprosečno, to se vidi iz više izvora, dal je baš bio dva metra, bog zna.

Ван мреже Exiled

• Члан Друштва
  • Аскурђел
« Одговор #265 послато: Фебруар 06, 2025, 02:53:44 поподне »
Koliko sam upućen, neko je 90-tih na osnovu analize butne kosti utvrdio tu visinu.
On je vrv bio visok nadprosečno, to se vidi iz više izvora, dal je baš bio dva metra, bog zna.
Значи то је фора, врв.су мерили дужину фемура и на основу тога процењивали коначну висину. То може и да завара,имао сам колеге који су били виши од мене али су имали мањи распон руку од мене,ја имам исту висину и распон 196 а он је 205 висина а распон 195. Хоћу да кажем да тај метод може да завара.

Ван мреже Exiled

• Члан Друштва
  • Аскурђел
« Одговор #266 послато: Фебруар 06, 2025, 03:15:09 поподне »
Оно што је мени посебно занимљиво овде је да је био дозвољен приступ остацима Душановим што је значајно за тему која нас више копка од висине😉

Ван мреже Ojler

• Члан Управног одбора
  • Бели орао
  • *
  • Поруке: 6282
  • Y-DNK: I2-Y3120 Z17855>PH3414 Мириловићи
« Одговор #267 послато: Фебруар 06, 2025, 03:23:40 поподне »
Оно што је мени посебно занимљиво овде је да је био дозвољен приступ остацима Душановим што је значајно за тему која нас више копка од висине😉

Он није канонизован, тако да нема разлога да бране приступ. А на страну то што те кости вероватно и нису његове.
Kамене рабъ и госодинъ

Ван мреже Ивица Јовановић

• Члан Друштва
  • Памтиша
  • Поруке: 1676
  • J-L70 > J-Z40772 mdDNA:HV-b15a1
« Одговор #268 послато: Фебруар 06, 2025, 03:45:04 поподне »
Он није канонизован, тако да нема разлога да бране приступ. А на страну то што те кости вероватно и нису његове.

На жалост тачно. За њега стварно не можемо бити сигурни јер се све своди на Грујићеву тврдњу да јесу. Мишљење да су остаци из цркве из Призрена заправо Душанови се не ослањају ни на један чврсти доказ. Нема плашта, нема витешке свите, нема скиптара, нема накита, гробних прилога који би нас навели да сматрамо да је ту сахрањен Душан. Нигде нисам наишао на податак да је то пронађено са моштима, да је пронађено не би се о томе ћутало. Манастир је срушен у 16. веку ја мислим, и тешко да би тако вредни земни остаци чекали Турке са бакљама. Можда и јесте Душан али то ћемо знати тек након генетских тестова Немаљића. Да се надовежемо на то, треба рећи да су мошти Кнеза Лазара и Деспота Стефана аутентичне, ту већ нема места сумњи.
Милутин Бранковић, 4. ескадрон Коњичке дивизије. Крф 26.04.1916.
Сава Питић, 13. Пук. Острво Видo 24.01.1916.
Сима Мијуцић, 9. пешадијски пук. Браунау 1917.
Ђорђе Ђорђевић, 13. Пук. Шишанци 1914.

HIC · ADHVC · IN · STAT · IN · LIM

Ван мреже Exiled

• Члан Друштва
  • Аскурђел
« Одговор #269 послато: Фебруар 06, 2025, 03:54:39 поподне »
Е штета, таман сам се понадао биће нешто од генетике😂

Ван мреже stefan333

• Писар
  • Поруке: 208
« Одговор #270 послато: Фебруар 06, 2025, 03:59:04 поподне »
Kako stoje stvari sa testiranjem Nemanjića? Ima li pomaka? Kolko znam, crkva nije odobravala, pa me zanima da li se nešto promijenilo u međuvremenu

Ван мреже Ojler

• Члан Управног одбора
  • Бели орао
  • *
  • Поруке: 6282
  • Y-DNK: I2-Y3120 Z17855>PH3414 Мириловићи
« Одговор #271 послато: Фебруар 06, 2025, 04:12:17 поподне »
Kako stoje stvari sa testiranjem Nemanjića? Ima li pomaka? Kolko znam, crkva nije odobravala, pa me zanima da li se nešto promijenilo u međuvremenu
Чим сазнаш, јављај...
Kамене рабъ и госодинъ

Ван мреже НиколаВук

• Уредник
  • Бели орао
  • Поруке: 9199
  • I2-PH908>Y250780>A32852, род Никшића
« Одговор #272 послато: Фебруар 07, 2025, 12:39:10 поподне »

То је било истраживање недавно преминулог физичког антрополога Србољуба Живановића, вероватно постоји и чланак где је то публиковано. Мислим да је то добијено мерењем дугих костију, да ли само бутних или и хумеруса, нисам сигуран, од скелета који је пронађен у Св. Арханђелима и за кога се претпоставља да је Душанов. И да, мислим да је рађено 90-тих. Међутим, као што рече Exiled, та врста истраживања зна да завара, плус је питање да ли је то заиста скелет од Душана. Треба бити опрезан јер је исти истраживач, Живановић, огорчено бранио свој очигледно нетачан закључак да се мошти деспота Стефана налазе у Копорину, па је питање да ли је и за то истраживање о Душановим остацима био у праву. Више о теми деспотових моштију на следећој теми:

https://forum.poreklo.rs/index.php?topic=3465.0

На жалост тачно. За њега стварно не можемо бити сигурни јер се све своди на Грујићеву тврдњу да јесу. Мишљење да су остаци из цркве из Призрена заправо Душанови се не ослањају ни на један чврсти доказ. Нема плашта, нема витешке свите, нема скиптара, нема накита, гробних прилога који би нас навели да сматрамо да је ту сахрањен Душан. Нигде нисам наишао на податак да је то пронађено са моштима, да је пронађено не би се о томе ћутало. Манастир је срушен у 16. веку ја мислим, и тешко да би тако вредни земни остаци чекали Турке са бакљама. Можда и јесте Душан али то ћемо знати тек након генетских тестова Немаљића. Да се надовежемо на то, треба рећи да су мошти Кнеза Лазара и Деспота Стефана аутентичне, ту већ нема места сумњи.

Тај скелет је пронађен у гробу где су се заиста, по свему судећи, налазили Душанови земни остаци у тренутку сахрањивања, јер позиција одговара (југозападни угао наоса, почасно место за сахрану владара код свих немањићких задужбина, па и код каснијих Лазаревића, мислим и Бранковића), а мислим да је у околини тог гроба Грујић наишао и на остатке монументалне камене пластике која је била саставни део владарске гробне конструкције, конкретно делове владарског портрета у камену, праксе коју је од Немањића први (вероватно и једини) Душан спровео, имајући узор у западним традицијама, нпр. у француским краљевским гробовима:

Дагоберт, франачки краљ

Карло I Анжујски

Фрацуски краљ Хенри II и Катарина Медичи

Међутим, гробно место је било оскрнављено, и то могуће у више наврата, па се ту поставља питање да ли је заиста Душанов скелет ту остао, испретуран али очуван, кроз сва та скрнављења, или је био "евакуисан" а да је ту накнадно сахрањен други човек, или је просто "подметнуто" тело неког сасвим другог човека.
Чињеницама против самоувереног незнања.

Ван мреже Ивица Јовановић

• Члан Друштва
  • Памтиша
  • Поруке: 1676
  • J-L70 > J-Z40772 mdDNA:HV-b15a1
« Одговор #273 послато: Фебруар 07, 2025, 12:57:26 поподне »
Мислим да би ти остаци били први на листи за евакуацију сваког нормалног Србина у том тренутку. Мада ко зна, можда није било времена. У сваком случај дај Боже да су његови. Видећемо једног лепог дана.
Милутин Бранковић, 4. ескадрон Коњичке дивизије. Крф 26.04.1916.
Сава Питић, 13. Пук. Острво Видo 24.01.1916.
Сима Мијуцић, 9. пешадијски пук. Браунау 1917.
Ђорђе Ђорђевић, 13. Пук. Шишанци 1914.

HIC · ADHVC · IN · STAT · IN · LIM

Ван мреже barbarylion

• Памтиша
  • I2-PH908>Y56203
« Одговор #274 послато: Фебруар 07, 2025, 04:48:25 поподне »
Sve u svemu, što se Dušana tiče sasvim je izvesno da je bio ekstremno visoka osoba za taj period (što opet ne mora da znači da je bio baš 2m+).
Prema opisima Dušana koje imamo iz par pisama itd, može se videti da su ljudi tog doba često bili frapirani njegovim stasom.
Malo sam čačkao o tome, ova visina od 2m i 14 cm je donekle prihvaćena, mada ima i onih koji tvrde da nije tako itd.
Sumnjam da će se saznati, bez da neko ne pokrene inicijativu, na kraju krajeva preko Dušana bi se mogla saznati i Y dnk Nemanjića.

Despot Stefan je bio oko 178cm, za Lazara ne znam da li utvrđeno.

Meni je zasmetalo kada je jedan poznati istoričar gostujući u nekakvoj emisiji ismejao mogućnost Dušanove visine, tvrdeći da je vrv bio oko 178, bez ikakvih dokaza za i protiv. Ako se već nešto osporava, onda bar daj neke dokaze. Pogotovo kada jedna takva osoba sa neke pozicije daje takve izjave trebalo bi da ima neke dokaze.
« Последња измена: Фебруар 07, 2025, 04:58:44 поподне barbarylion »

Ван мреже Exiled

• Члан Друштва
  • Аскурђел
« Одговор #275 послато: Фебруар 07, 2025, 05:17:57 поподне »
Sve u svemu, što se Dušana tiče sasvim je izvesno da je bio ekstremno visoka osoba za taj period (što opet ne mora da znači da je bio baš 2m+).
Prema opisima Dušana koje imamo iz par pisama itd, može se videti da su ljudi tog doba često bili frapirani njegovim stasom.
Malo sam čačkao o tome, ova visina od 2m i 14 cm je donekle prihvaćena, mada ima i onih koji tvrde da nije tako itd.
Sumnjam da će se saznati, bez da neko ne pokrene inicijativu, na kraju krajeva preko Dušana bi se mogla saznati i Y dnk Nemanjića.

Despot Stefan je bio oko 178cm, za Lazara ne znam da li utvrđeno.

Meni je zasmetalo kada je jedan poznati istoričar gostujući u nekakvoj emisiji ismejao mogućnost Dušanove visine, tvrdeći da je vrv bio oko 178, bez ikakvih dokaza za i protiv. Ako se već nešto osporava, onda bar daj neke dokaze. Pogotovo kada jedna takva osoba sa neke pozicije daje takve izjave trebalo bi da ima neke dokaze.
Ај пробај овако, епске хиперболе су одлика српске митоманије,ђе да нам Цар буде ко Наполеон? Рађено деведесетих,уф,има ли бољег времена за билдање српског духа и посебности тако да је морао бити 2,14😊 Мислим да се бавимо темом која је баш незахвална за прогнозу,око днк се слажем и требало би узети тај узорак па и све да се ради о лажним костима јер и то је нешто...па онда чекати потврду у неком другом узорку.
П.С. Ђед мој 170 а ја 196, па ти изведи закључак.

Ван мреже barbarylion

• Памтиша
  • I2-PH908>Y56203
« Одговор #276 послато: Фебруар 07, 2025, 05:51:33 поподне »
Ај пробај овако, епске хиперболе су одлика српске митоманије,ђе да нам Цар буде ко Наполеон? Рађено деведесетих,уф,има ли бољег времена за билдање српског духа и посебности тако да је морао бити 2,14😊 Мислим да се бавимо темом која је баш незахвална за прогнозу,око днк се слажем и требало би узети тај узорак па и све да се ради о лажним костима јер и то је нешто...па онда чекати потврду у неком другом узорку.
П.С. Ђед мој 170 а ја 196, па ти изведи закључак.
Opisi Dušana ne potiču iz 90-tih godina :D

Msilim da se nismo razumeli, meni je tako svejedno hoće li biti visok 165 ili 2m, poenta je da za sada nema nikakvih argumenata protiv teze koju imamo, mnogo obazrivije, a i u svakom smislu bollje smo mi ovde izveli zaključak, nego primera radi taj istoričar.
I kod mene ima i niskih i visokih, nisam impresioniran visinom u tom konktekstu.
Smatram da ne treba uzimati to istraživanje za 100% tačno, međutim ne treba ga ni odbaciti bez osnova.
« Последња измена: Фебруар 07, 2025, 05:54:24 поподне barbarylion »

Ван мреже Христифор

• Истраживач
  • Поруке: 1229
« Одговор #277 послато: Фебруар 07, 2025, 05:52:53 поподне »
Ако бих морао уложити новац, рекао бих да кости које се чувају у Цркви Светог Марка не припадају Душану.

Ван мреже Exiled

• Члан Друштва
  • Аскурђел
« Одговор #278 послато: Фебруар 07, 2025, 05:56:09 поподне »
Opisi Dušana ne potiču iz 90-tih godina :D

Msilim da se nismo razumeli, meni je tako svejedno hoće li biti visok 165 ili 2m, poenta je da za sada nema nikakvih argumenata protiv teze koju imamo, mnogo obazrivije, a i u svakom smislu bollje smo mi ovde izveli zaključak, nego primera radi taj istoričar.
I kod mene ima i niskih i visokih, nisam impresioniran visinom u tom konktekstu.
Smatram da ne treba uzimati to istraživanje za 100% tačno, međutim ne treba ga ni odbaciti bez osnova.
Натпросечна висина је озбиљан хендикеп,веруј ми😊

Ван мреже barbarylion

• Памтиша
  • I2-PH908>Y56203
« Одговор #279 послато: Фебруар 07, 2025, 05:57:20 поподне »
Ако бих морао уложити новац, рекао бих да кости које се чувају у Цркви Светог Марка не припадају Душану.
Po mom mišljenju šansa je 50:50.
Koliko sam shvatio Despota Stefana su uključili u to istraživanje? Međuitm, uzorak za Y dnk se nije mogao uzeti?
Bilo bi zanimljivo znati i njihovu haplogrupu.