Мислим , свуда има неких старинаца, али у том подручју мислим да их има у добром проценту, Студеница, Дежева, српска села око Пазара...
Староседелаца има на Копаонику и у околини. У Топлици мислим да их нема или их има врло мало. Становништво које је живело у средњем веку у Топлици се иселило у сеобама крајем 17-ог и почетком 18-ог века. Турци су током 18-ог века населили Албанце у Топлицу. Кад је Топлица ослобођена 1878 године Албанци су се иселили на Косово. Од ослобођења Топлице до краја 19-ог века Топлицу су колонизовали Црногорци и Херцеговци.
Јужна Србија је једина област у Србији која има доминантно староседелачко становништво, које је ту живело и у средњем веку. У другим деловима Србије староседелаца или нема никако или их има тек у траговима.
Источна Србија је изгубила средњовековно становништво од 16-ог до почетка 18-ог века, у сеобама у Банат и Ердељ. Крашовани у румунском Банату су Срби пореклом из Тимочке Крајине, али су у време комунизма узели хрватски идентитет због католичке вере. У Тимочку Крајину су се у 18-ом веку населили Власи из Олтеније, Баната и Ердеља, као и Срби са Косова.
У Шумадији мислим да не постоји стоновништво које има континуитет још од средњег века па чак ни досељеници из 16-ог и 17-ог века, већ мислим да је најстарије становништво досељено у 18-ом веку, а већина у 19-ом веку. У Шумадији се сударају динарска и моравско-вардарска струја, мада мислим да је динарска ипак јача. Ти си из Шумадије, можда ипак негде има старинаца?