Аутор Тема: Порекло презимена Грновић (Јовањдан) из села Ловча на Банији  (Прочитано 57 пута)

Ван мреже Mladen

• Гост
  • *
  • Поруке: 1
Pozdrav svima,Registrovao sam se na forum u nadi da ću rekonstruisati stariji dio porodičnog stabla za moju granu porodice Grnović iz sela Lovča (pravoslavna parohija Jovac, okolina Hrvatske Kostajnice, Banija) [dask.hr].Naša krsna slava je Sveti Jovan Krstitelj, što nas odvaja od većine ostalih Grnovića na Baniji koji slave Sv. Nikolu. U porodici postoji živo predanje da smo starinom „ispod Lovćena“ (Stara Crna Gora), a u govoru starijih su ostali sačuvani lingvistički tragovi tog kraja (izgovor śutra, śekira, neđelja i uzrečice/psovke sa pominjanjem svete neđelje). Takođe, postoji predanje da se u manastiru Komogovina pominje ili čuva naša porodična ikona sa blagoslovom.Moja direktna muška linija po sjećanju ide ovako:Mladen (ja) < Milan < Dušan < Jovan < Ostoja < Stojšin (Stojša)Uspio sam da kompletiram dva bračna para iz 19. vijeka iz sela Lovča:Ostoja Grnović i njegova žena Marija Čizmić (vjenčani vjerovatno između 1870. i 1890. godine).Ostojin otac Stojšin Grnović i njegova žena Ikonija Rajković (vjenčani vjerovatno između 1840. i 1865. godine).Interesuje me da li neko od kolega istraživača ima digitalizovane popise krajišnika Banske pukovnije ili crkvene protokole parohije Jovac u kojima se pominju ovi moji preci? Cilj mi je da saznam kako se zvao otac pomenutog Stojšina Grnovića i tako pomjerim granicu rodoslova u kasni 18. vijek.Unaprijed hvala svima na pomoći i smjernicama!
« Последња измена: Јун 28, 2026, 01:30:08 поподне Зрно »