Аутор Тема: Сретковић - порекло  (Прочитано 54 пута)

Ван мреже Clash_BGD

• Гост
  • *
  • Поруке: 4
Сретковић - порекло
« послато: Јун 26, 2026, 08:38:45 поподне »
Добар дан,

Замолио бих ако неко може да помогне да истражим порекло по мајчиној страни.

Девојачко презиме моје мајке је Сретковић и пореклом смо из Црне Горе. Населили смо се у Слатини поред Новог Пазара пре стотињак година. У Новом Пазару смо од шездесетих. Слава мога деде Драгомира била је Свети Никола, па је после по баби, јер су мој деда и његов брат остали сирочад, преузета Свети Јован коју у Пазару и данас славе. На неким порталима из Црне Горе сам нашао текст из неке књиге и ту кажу следеће -

Сретковић, види: Јаћимовић; из Дробњака преселили се у Нови Пазар у првој половини 19. в.; из Kуча доселили у Островицу (Тутин) - Дробњаци се помињу да су дошли у Нови Пазар, а Kучи у Островицу код Тутина, а знам да имамо и тамо рођаке и да сам чуо да се помиње Островица.

На сајту сам нашао више о селу Островица и ту се поклапа да је слава Никољдан - https://www.poreklo.rs/2021/01/02/poreklo-prezimena-selo-ostrovica-tutin/

-Rupljani (Joksimovići, Vučkovići, Srećkovići, Bojovići, Milosavljevići) (17 k.) (slave sv. Nikolu i Vrače) kažu da su poreklom iz Brda. Došli u Gornje Biševo kod Rožaje dva brata i sinovac. Od njihovog su sinovca Luke, koji se „poturčio“, Muhovići u Biševu, a dva brata, pošto su pali na krv, preselili se u Rupe više Ostrvica, po čemu su dobili zajednički naziv Rupljani. U doba Karađorđeva rata pobegli su od komita iz Rupa gde su imali svoju zemlju i nastanili se u Ostrvici na aginom imanju. Kažu da im je stara slava Vrači, pa su zbog krvi uzeli Nikoljdan. Ipak su Vrače zadržali kao preslavu. Njihovi odseljeni rođaci su: Đokovići u Borču (Gruža), Vučkovići u Osoju kod Pazara, zatim u Kozniku (Rogozna), Slatini kod Sopoćana (Milosavljevića), u Kosuriću kod Đurđevih Stupova i u okolini Kraljeva.

Да ли се овим потврђује да смо од Куча и ако је то тачно зна ли се одакле смо дошли у Островицу?

Хвала.