Аутор Тема: Миловановић - раније Милошевић (Петровац на Млави) и Вујаклић (Вашица)  (Прочитано 166 пута)

Ван мреже Clash_BGD

• Гост
  • *
  • Поруке: 4
Добар дан,

Део сам српског ДНК пројекта и урадио сам тест. Замолио бих ако неко може да ми помогне да сазнам још нешто ново везано за моје порекло. Укратко ћу написати неки историјат мојих предака по мушкој линији који је био пун дешавања.

Мој деда је рођен 1920. године у Малој Вашици код Шида, исто и његов отац Лазар. Слава им је била Видовдан. Моја прабаба, мајка мога деде је исто из Срема и презивала се девојачки Мајсторовић. Прабаба се преудала и отишла да живи у Београд тридесетих. Мој деда је за време окупације морао да се склони из Београда и његов очух га је сакрио у своје село, Табановац поред Петровца на Млави. Ту се венчао и остао на селу. Прихватио је женино презиме, Милошевић. Милошевићи су имали надимак Доктораћи, славили су Светог Саву, ког и данас славимо, али и Светог Јелисија и Алимпија. У књизи Јована Цвијића о пореклу становништва сам нашао да су Доктораћи, од Докторовића, пореклом из Сјенице. Пошто је за време рата убијен отац моје баке, из неког поштовања, његови унуци, мој отац и мој стриц, понели су презиме Миловановић, по том деда Миловану, тако да то презиме и данас носимо.

Да ли неко може нешто више да каже о мом пореклу?

Резултати теста су рекли следеће -

91. Миловановић (1900. године: Вујаклић), Савидан (1900. године: Видовдан), Вашица, Шид, E-V13>Z1057

Хаплотип тестираног поседује повишену вредност маркера DYS448=21 и снижену вредност маркера DYS576=16. На три маркера се разликује од хаплотипова следећих тестираних:
- необјављени резултат, Добра Вода/Клина
- Лукић, Никољдан, Осечина
- Шилобад, Стевањдан, Сливница Површ/Равно
Због славе вреди истаћи и следећег тестираног од чијег хаплотипа се разликује на 4 маркера:
- Станић, Видовдан, Ивакуша/Водотеч/Бриње
Са хаплотипом Станића дели вредност маркера DYS576=16.
Без дубљих генетичких тестова није могуће рећи да ли постоји нека ближа веза.

Деда тестираног је рођен 1920. године у Вашици, а за време Другог светског рата прешао је у Табановац код Петровца на Млави, где се оженио и узео женино презиме Милошевић и славу Савиндан. Његови синови су потом по свом деди са мајчине стране узели презиме Миловановић, које и данас имају. Ово је заиста редак пример да је нека породица након 1941. године два пута мењала презиме.

Породица тестираног нема предање о даљем пореклу.
Препорука за даље тестирање: BigY или WGS тест ради утврђивања млађе гране, а дубљи тест би ваљало да уради и неко од Станића.

Ово је значајан резултат јер је са овим утврђена изворна хаплогрупа Вујаклија, који су са огранцима под другим презимена најбројнији банијски род који слави Видовдан. Прилично је извесно да постоји ближа веза са Станићима из Лике исте славе и треба груписати Станића и Миловановића у исти генетички род.

Више ће о роду Вујаклија рећи Петар Демић.

Са овим резултатом би требало да смо сазнали хаплогрупу Милана Вујаклије, познатог српског писца и преводиоца, аутора Лексикона страних речи и израза.

Сродност са Станићима је у том случају поприлично вероватна, као што си написао. Сврстани су сада у исти род.

Као што је Лука поменуо, Вујаклије су највећи банијски род који прославља Видовдан.

Према подацима из XVIII вијека, присуство Вујаклија је потврђено у низу банијских села (Беговићи, Доње Селиште, Жировац, Јабуковац, Јошавица, Обљај, Пастуша, Чавловица). Занимљиво је да у Јабуковцу, Јошавици, Обљају и Чавловици постоји већи број родова који прослављају Видовдан (Богичевићи, Вујаклије, Еремије, Зубановићи, Личине, Љубичићи, Мрђеновићи, Пејаковићи, Славнићи, Стапари, Чакаре), па није искључено да су барем неки од њих настали издвајањем од Вујаклија и узимањем нових презимена. Да је оваквих случајева код Вујаклија било, знамо на основу потомака кнеза Пејака Вујаклије из села Јошавица - они барем од друге половине XVIII вијека носе презиме Пејаковић.

Поменути Милан Вујаклија потиче од огранка Вујаклија из села Обљај.

Љубичићи припадају хаплогрупи I1-P109>FGC21732. Њихову изворну припадност овој хаплогрупи потврђује резултат Суботина из Санада код Чоке, који такође слави ову ретку крсну славу. Ово значи да на Банији као подручју са највећим бројем свечара ове славе постоје најмање два различита генетички профилисана рода.

Да ли може неко има још неких сазнања и савете да се ово до сада утврђено да се још више истражи и да помогне везано за порекло Милошевића/Доктораћа, сада Миловановића из Табановца код Петровца на Млави?

Хвала.

Ван мреже Лука

• Истраживач
  • Поруке: 971
  • I2-Z17855>A16413>А20030
Добар дан,

Део сам српског ДНК пројекта и урадио сам тест. Замолио бих ако неко може да ми помогне да сазнам још нешто ново везано за моје порекло. Укратко ћу написати неки историјат мојих предака по мушкој линији који је био пун дешавања.

Мој деда је рођен 1920. године у Малој Вашици код Шида, исто и његов отац Лазар. Слава им је била Видовдан. Моја прабаба, мајка мога деде је исто из Срема и презивала се девојачки Мајсторовић. Прабаба се преудала и отишла да живи у Београд тридесетих. Мој деда је за време окупације морао да се склони из Београда и његов очух га је сакрио у своје село, Табановац поред Петровца на Млави. Ту се венчао и остао на селу. Прихватио је женино презиме, Милошевић. Милошевићи су имали надимак Доктораћи, славили су Светог Саву, ког и данас славимо, али и Светог Јелисија и Алимпија. У књизи Јована Цвијића о пореклу становништва сам нашао да су Доктораћи, од Докторовића, пореклом из Сјенице. Пошто је за време рата убијен отац моје баке, из неког поштовања, његови унуци, мој отац и мој стриц, понели су презиме Миловановић, по том деда Миловану, тако да то презиме и данас носимо.

Да ли неко може нешто више да каже о мом пореклу?

Резултати теста су рекли следеће -

Да ли може неко има још неких сазнања и савете да се ово до сада утврђено да се још више истражи и да помогне везано за порекло Милошевића/Доктораћа, сада Миловановића из Табановца код Петровца на Млави?

Хвала.

Поздрав,

Ови коментари се односе на Ваше порекло по директној мушкој линији, које је несумњиво са подручја Горње Крајине (конкретно Баније) од рода Вујаклија.

Што се тиче рода "Ђокинаца" из Табановца коме припадају и поменути Милошевићи, на основу етнографске литературе стиче се утисак да је крсна слава овог рода Јелисијевдан, што уз податак о пореклу "од Сјенице" упућује на припадност већ профилисаном генетичком роду ове ретке крсне славе који припада хаплогрупи I2-PH908>Y52621>BY198441>BY201319.

Ван мреже Clash_BGD

• Гост
  • *
Хвала Лука. Нов сам овде па се не сналазим најбоље. Могу ли да видим нешто више о том роду и наведеној хаплогрупи?

Ван мреже Ивица Јовановић

• Члан Друштва
  • Памтиша
  • Поруке: 1695
  • J-L70 > J-Z40772 mdDNA:HV-b15a1
Хвала Лука. Нов сам овде па се не сналазим најбоље. Могу ли да видим нешто више о том роду и наведеној хаплогрупи?

Ретка слава и предање о пореклу од Сјенице сугеришу да је у питању тај род који је Лука навео. Они су тестирани и хаплогрупа су BY201319. Матица им је највероватније жупа Затон. Да би Милошевићи дефинитивно потврдили да припадају том роду неопходно је да се тестира неко ко је по мушкој линији из тог рода у који се призетио ваш предак. Ако у Табановцу или околини постоји нека бочна грана, а да нису имали зетова, они су добри кандидати за тест. Што се хаплогрупе тиче то има доста података овде на форуму, урадите претрагу и наћи ћете. Требали би бити блиски роду Никшића.
Милутин Бранковић, 4. ескадрон Коњичке дивизије. Крф 26.04.1916.
Сава Питић, 13. Пук. Острво Видo 24.01.1916.
Сима Мијуцић, 9. пешадијски пук. Браунау 1917.
Ђорђе Ђорђевић, 13. Пук. Шишанци 1914.

HIC · ADHVC · IN · STAT · IN · LIM

Ван мреже Clash_BGD

• Гост
  • *
Хвала!