Аутор Тема: Маравић (Лика)  (Прочитано 283 пута)

Ван мреже Маравић

• Гост
  • *
  • Поруке: 5
Маравић (Лика)
« послато: Јун 25, 2026, 09:39:58 поподне »
Поздрав друштво. Решио сам да мало истражим своје презиме као и неке даље претке. Имам неке основне информације. Као што сам и навео у наслову, моја сазнања су да је презиме из Лике, конкретно Огулина. Мој деда се из Лике преселио у Славонију где ми је отац рођен па су онда неке 1959 дошли у Војводину. Породична слава нам је као и већини Никољдан. Волео бих да сазнам више о прадеди Станку који је био и у Америци једном или два пута. Мислим да се неко од деце тамо родио. Имао их је шесторо.
Занима ме такође да ли неко има било какве информације о било чему везано за моје презиме, да ли има на форуму некога са тим презименом и да ли је неко нешто већ истраживао? Хвала унапред свакоме ко буде било какву информацију проследио.

Ван мреже Душан

• Познавалац
  • Поруке: 506
  • I2a1b-PH908
Одг: Маравић (Лика)
« Одговор #1 послато: Јун 25, 2026, 10:24:33 поподне »
Поздрав земљаче.
Сестра од моје бабе била је удата за неког Маравића, село Александровац између Подравске Слатине и Миклеуша (преименовали село у Антуновац).
Моји су исто досељени из Лике и Буковице у Славонију за време краљевине Југославије.

Ван мреже Михајловић

• Члан Друштва
  • Гост
  • Поруке: 4
« Одговор #2 послато: Јун 25, 2026, 10:34:18 поподне »
Има Маравића у Јагодини, али не знам да ли имају неке везе са Ликом и Славонијом.

Ван мреже Маравић

• Гост
  • *
« Одговор #3 послато: Јун 26, 2026, 05:03:06 пре подне »
Хвала на јављању. Онако на прву, то или је моја баба или ћалетова стрина која је тамо живела до краја. Тај стриц је чини ми се млад умро. Деце нису имали.
А село се звало Слександровац али се сада зове ваљда Нова Буковица. Чак сам и ја једном или два пута био тамо и видео ту кућу. Додуше пре једно 20 година.

Ван мреже Душан

• Познавалац
  • I2a1b-PH908
« Одговор #4 послато: Јун 26, 2026, 09:40:12 пре подне »
Хвала на јављању. Онако на прву, то или је моја баба или ћалетова стрина која је тамо живела до краја. Тај стриц је чини ми се млад умро. Деце нису имали.
А село се звало Слександровац али се сада зове ваљда Нова Буковица. Чак сам и ја једном или два пута био тамо и видео ту кућу. Додуше пре једно 20 година.

Вероватно стрина, пошто ми отац каже да та бабина сестра, нажалост није имала деце. Њихово девојачко презиме је Родић, исто су из Лике.

Село су усташе преименовали у "Буковачки Антуновац".

Буковачки Антуновац (до 1991. године Александровац) је насељено место у општини Нова Буковица, у славонској Подравини, Република Хрватска.

До нове територијалне организације налазило се у саставу бивше велике општине Подравска Слатина.

https://sr.wikipedia.org/wiki/%D0%91%D1%83%D0%BA%D0%BE%D0%B2%D0%B0%D1%87%D0%BA%D0%B8_%D0%90%D0%BD%D1%82%D1%83%D0%BD%D0%BE%D0%B2%D0%B0%D1%86

Ван мреже Небојша

• Уредник СДНКП
  • Бели орао
  • Поруке: 14397
« Одговор #5 послато: Јун 26, 2026, 09:53:33 пре подне »
Поздрав друштво. Решио сам да мало истражим своје презиме као и неке даље претке. Имам неке основне информације. Као што сам и навео у наслову, моја сазнања су да је презиме из Лике, конкретно Огулина. Мој деда се из Лике преселио у Славонију где ми је отац рођен па су онда неке 1959 дошли у Војводину. Породична слава нам је као и већини Никољдан. Волео бих да сазнам више о прадеди Станку који је био и у Америци једном или два пута. Мислим да се неко од деце тамо родио. Имао их је шесторо.
Занима ме такође да ли неко има било какве информације о било чему везано за моје презиме, да ли има на форуму некога са тим презименом и да ли је неко нешто већ истраживао? Хвала унапред свакоме ко буде било какву информацију проследио.

Сви Маравићи на подручју Горње Крајине славе управо Никољдан. Не знам да ли вам је то интересантно, али тестирано је више Маравића из Држенице код Огулина и сви припадају истој хаплогрупи R1b-U106. Веома ретка подграна код Срба иначе (испод 1%). Судећи по SNP ознаци са 23andMe, реч је о подграни R-Z159: https://www.yfull.com/tree/R-Z159/

Ван мреже Маравић

• Гост
  • *
« Одговор #6 послато: Јун 26, 2026, 11:35:23 пре подне »
Има Маравића у Јагодини, али не знам да ли имају неке везе са Ликом и Славонијом.
Такође хвала на одговору. Нисам знао за Јагодину али знам за неке друге градове и занимљиво је да нисам до сада некога упознао који порекло не воде из Лике. Тако да су вероватно и они оданде тј порекло.

Ван мреже Маравић

• Гост
  • *
« Одговор #7 послато: Јун 26, 2026, 11:41:03 пре подне »
Сви Маравићи на подручју Горње Крајине славе управо Никољдан. Не знам да ли вам је то интересантно, али тестирано је више Маравића из Држенице код Огулина и сви припадају истој хаплогрупи R1b-U106. Веома ретка подграна код Срба иначе (испод 1%). Судећи по SNP ознаци са 23andMe, реч је о подграни R-Z159: https://www.yfull.com/tree/R-Z159/
Наравно да ми је интересантно. Искрено ме све занима и јако се радујем порукама које овде остављате. Занима ме да ли је можда неко од тестираних Маравића урадио можда и дубље тестирање типа SNP или Big Y?
А за очеву стрину морам да проверим али делује да је то онда она. До краја живота је остала у тој кући где су ми рођени отац и тетка и деда ју је практично њој на неки начин и оставио.
Хвала и за тачне податке око новог имена села. Све се поклапа.

Ван мреже Маравић

• Гост
  • *
« Одговор #8 послато: Јун 27, 2026, 09:05:28 пре подне »
Поздрав земљаче.
Сестра од моје бабе била је удата за неког Маравића, село Александровац између Подравске Слатине и Миклеуша (преименовали село у Антуновац).
Моји су исто досељени из Лике и Буковице у Славонију за време краљевине Југославије.
Проверено. Била је удата за Душана. Иначе је имала и брата Јову Родића а она се звала Марија. Из села Чомборија.

Ван мреже Душан

• Познавалац
  • I2a1b-PH908
« Одговор #9 послато: Јун 27, 2026, 11:31:07 пре подне »
Проверено. Била је удата за Душана. Иначе је имала и брата Јову Родића а она се звала Марија. Из села Чомборија.

Да, то је то, све се поклапа.  :) Поред брата Јове, имала је сестре моју бабу Милку, затим Савку и Даницу. Они су Родићи, као што рекох у другој поруци.