U Guči ima pet porodica, koje je Kara-Đorđe doveo sa sobom u povratku od Novog Pazara. To su:
Ivanovići (starinom: Ivančevići) su poreklom iz sela Lopiža kod Sjenice. Tamo su bili vrlo velika zadruga (od 90 duša) i iz njihne je kuće bio neki kapetan Lauš. On se zavadi i pobije s Turcima, te od njegovih svi izginu osim sedmorice. Ta sedmorica prebegnu u Srbiju, te jedni dođu u Guču a drugi otidu u Vodanj u današnji okrug smederevski (slave Jovanj-dan).
Ovako je Erdeljanovic pisao o mojim precima koji su 1809 dosli u selo Gucu, zaselak Veles u Dragacevu. Zahvaljujuci istrazivanjima mog rodjaka Zarka Ivanovica, poznato mi je porodicno stablo od 1809 na ovamo, ali ono sto me ineteresuje je poreklo pre 1809.
1) Postoji predanje da smo od Kuca u Crnoj Gori. Kako mi slavimo Jovanjdan, pitao sam se kako to moze biti tacno, ali pretpostavljam da smo preuzeli Slavu Bugarcica na ciju smo zemlju dosli. Takodje, pored 4 brace koja su dosla u Dragacevo, ostala 3 su otisli u Vodanj (Milici), Zuce (Nikolici) i Smederevsku Palanku (Stanisici) i svi oni su "zadrzali Nikoljdan". Po tome pretpostavljam da je to mogla biti i nasa Slava, a mi zaista da vodimo poreklo od kuckih Drekalovica.
2) Kako su ova 3 uzimali prezimena po svojim imenima, a 4 u Dragacevu zajednicko Ivanovic, pretpostavljam da im je otac ili zajednicki predak bio neki Ivan Ivanicic ili Ivancevic iz Lopiza.
3) Kako je rec o Kapetanu Lausu (ne nekom obicnom licu) i velikoj pogibiji (od 90 dusa, u Srbiju preslo samo 7 brace, uglavnom jos neozenjenih), cenim da je moralo biti odjeka, nekakav zapis, predanje mora postojati.
4) Postoji li mogucnost, uzevsi sve izneto, da je do pomeranja iz Crne Gore u Lopize, moglo doci usled Prve Pohare Kuca 1744? Postoje li zapisi o nekakvim Ivanicicima iz Kuca?
Znam da sam malo nategao pricu, ali eto, izvlacim sto mogu vise informacija iz onoga sto mi je dostupno.
Svako dobro i unapred hvala za svako usmerenje u istrazivanju Ivanovica iz Velesa