Аутор Тема: DNA orgin report  (Прочитано 407 пута)

OneLove

• Гост
DNA orgin report
« послато: Јун 21, 2026, 01:25:22 пре подне »
https://www.exploreyourdna.com/DNAOrigin

Dobijaju se dva rezultata:

* Standard Mode – prikazuje poreklo iz perioda pre 700–900 godina.
* Recent Mode – fokusira se na skorije poreklo, otprilike pre 400–500 godina.

Standard mode

Recent mode

Two way

Closest population

Ван мреже Stefan Dragićević

• Члан Друштва
  • Почетник
  • Поруке: 26
  • J2b-L283>Z638>BY205727
Одг: DNA orgin report
« Одговор #1 послато: Јун 25, 2026, 01:00:10 пре подне »
Standard mode

Recent mode

Closest populations

Two-way approximations

Ван мреже Небојша

• Уредник СДНКП
  • Бели орао
  • Поруке: 14406
« Одговор #2 послато: Јул 08, 2026, 10:09:32 пре подне »
Ово им је један од бољих извештаја, зато што не гледају само admixture, него анализирају близу 200 000 SNP-ова, па упоређују са великом базом референтних популација. Израђује га Пјотр Капушћински, "пољски стручњак за словенску днк" (према њиховим речима). Чека се 3-4 дана, некад и више.

How do we examine your ancestral roots? We analyze approximately 200,000 genetic markers from your autosomal DNA (that is the one which you inherit from both your mother’s and your father’s sides and in turn from all of your ancestors), and then we compare your genetic map with the same 200,000 genetic markers from reference individuals belonging to 3012 different regional populations and ethnic groups from 226 distinct countries and dependencies around the world. This includes - as of 1 January 2026 – 446 regional populations from 58 countries in Africa; 1067 regional populations from 49 countries in Asia; 1188 populations from 50 countries and dependencies in Europe and Russia; 61 populations from 25 countries in Oceania; 149 regionalpopulations from 31 countries in North and Central America; 101 regional populations from 13 countries in South America. Our Standard Mode shows your ancestry within the last 900-700 years, while our Recent Mode shows it within the last 500-400 years. These are approximations.

Standard Mode

Recent Mode

Могу да упоредим резултате само са Стефаном и OneLove. Мене Standard Mode више развлачи на запад, вероватно су успели да детектују келтско порекло преко подунавских Немаца. Recent Mode нам је мање-више сличан.

Ван мреже kocovic

• Познавалац
  • Поруке: 501
« Одговор #3 послато: Јул 08, 2026, 05:08:56 поподне »
Izgleda bezveze. Ne bi dao ni evro za taj report

Ван мреже Небојша

• Уредник СДНКП
  • Бели орао
« Одговор #4 послато: Јул 08, 2026, 05:43:16 поподне »
Izgleda bezveze. Ne bi dao ni evro za taj report

Није ствар у томе како изгледа, него шта ти говори и на основу чега раде. Може неки извештај да буде нашминкан савршено, а да је одрађен на основу неког admixture калкулатора, што нема превелику тежину. Овде анализирају око 200 000 SNP, што је приближно ономе што анализира 23andMe у Ancestry Composistion, па је за неку процену етничке припадности овај извештај итекако користан.

Наравно, ствар је појединца шта ће да вреднује на који начин.

Ван мреже kocovic

• Познавалац
« Одговор #5 послато: Јул 08, 2026, 06:48:14 поподне »
Није ствар у томе како изгледа, него шта ти говори и на основу чега раде. Може неки извештај да буде нашминкан савршено, а да је одрађен на основу неког admixture калкулатора, што нема превелику тежину. Овде анализирају око 200 000 SNP, што је приближно ономе што анализира 23andMe у Ancestry Composistion, па је за неку процену етничке припадности овај извештај итекако користан.

Наравно, ствар је појединца шта ће да вреднује на који начин.

Da li se šališ ili misliš ozbiljno ovo što si napisao?

Ван мреже Небојша

• Уредник СДНКП
  • Бели орао
« Одговор #6 послато: Јул 08, 2026, 06:53:26 поподне »
Da li se šališ ili misliš ozbiljno ovo što si napisao?

Јел ти то покушаваш да уђеш у неку свађалачку дискусију без потребе? Хајде смисли поново шта си хтео да кажеш. Ја сам ти одговорио конкретно за шта је овај извештај, на страну сам изглед, који може да буде и бољи.

Ван мреже kocovic

• Познавалац
« Одговор #7 послато: Јул 08, 2026, 06:56:21 поподне »
Јел ти то покушаваш да уђеш у неку свађалачку дискусију без потребе? Хајде смисли поново шта си хтео да кажеш. Ја сам ти одговорио конкретно за шта је овај извештај, на страну сам изглед, који може да буде и бољи.

Ne pokušavam, samo kažem da taj izveštaj nema skoro pa nikakvu vrednost. Poklonili ste mu po 16 evra.

Ван мреже Небојша

• Уредник СДНКП
  • Бели орао
« Одговор #8 послато: Јул 08, 2026, 07:00:52 поподне »
Ne pokušavam, samo kažem da taj izveštaj nema skoro pa nikakvu vrednost. Poklonili ste mu po 16 evra.

Не разумем зашто се инатиш и коме. Ако анализирају око 200 000 SNP и пореде то са узорком од више хиљада популација, наравно да није бескористан. Напротив. Па људи плаћају стотине евра да добију резултат на MyHeritage и Family Finder да би добили етничку припадност: 50% West Slavs - 50% Greek and Albanian. Ово је детаљније, по регијама, налик на 23andMe. Додуше, услов је да већ мораш имати неки RAW фајл.

Ако ти се не даје 15e на ово - просто немој. Али немој обесмишљавати нечији рад, без икаквог покрића и ауторитета (некоме ће можда значити). Браним Пјотра, иако ми није ништа.  8)

Ван мреже kocovic

• Познавалац
« Одговор #9 послато: Јул 08, 2026, 07:05:37 поподне »
Не разумем зашто се инатиш и коме. Ако анализирају око 200 000 SNP и пореде то са узорком од више хиљада популација, наравно да није бескористан. Напротив. Па људи плаћају стотине евра да добију резултат на MyHeritage и Family Finder да би добили етничку припадност: 50% West Slavs - 50% Greek and Albanian. Ово је детаљније, по регијама, налик на 23andMe. Додуше, услов је да већ мораш имати неки RAW фајл.

Ако ти се не даје 15e на ово - просто немој. Али немој обесмишљавати нечији рад, без икаквог покрића и ауторитета (некоме ће можда значити). Браним Пјотра, иако ми није ништа.  8)

Ne inatim se nego se isčuđavam kako se lako ljudi odriču novca. Vidi, 17 dolara je pretplata na Anthropic mesec dana. Za svega 2-3 sata na Claude Code-u, možeš da dobiješ mnogostruko više od nekog tamo ko je provukao tvoj izveštaj kroz OpenAI ili tako neki AI alat.

Ван мреже Небојша

• Уредник СДНКП
  • Бели орао
« Одговор #10 послато: Јул 08, 2026, 07:09:53 поподне »
Ne inatim se nego se isčuđavam kako se lako ljudi odriču novca. Vidi, 17 dolara je pretplata na Anthropic mesec dana. Za svega 2-3 sata na Claude Code-u, možeš da dobiješ mnogostruko više od nekog tamo ko je provukao tvoj izveštaj kroz OpenAI ili tako neki AI alat.

Одлично, ако имаш неки савет, или знаш добре сајтове или алате, отвори тему и дај линк. То је пожељно. Могуће да пружа људима више, а за мање пара.

Лично би саветовао ово само ономе ко има неки површан Ancestry, попут оног на MyHeritage, или MYOrigins, или жели да упореди-потврди свој резултат. Приметих да се овај њихов Standard Mode јако добро поклапа са мојим Acnestry на 23andMe, што ми говори да је одрађено коректно.

Ван мреже kocovic

• Познавалац
« Одговор #11 послато: Јул 08, 2026, 07:18:31 поподне »
Одлично, ако имаш неки савет, или знаш добре сајтове или алате, отвори тему и дај линк. То је пожељно. Могуће да пружа људима више, а за мање пара.

Лично би саветовао ово само ономе ко има неки површан Ancestry, попут оног на MyHeritage, или MYOrigins, или жели да упореди-потврди свој резултат. Приметих да се овај њихов Standard Mode јако добро поклапа са мојим Acnestry на 23andMe, што ми говори да је одрађено коректно.

Ja koristim Claude Code (probao sam i Opencode, radi i u njemu) agente za generisanje ADMIXTOOLS 2 reportova. Imam 2 Docker kontejnera, jedan za "ugrađivanje" mojeg raw fajla (ili bilo čijeg) u Rajhovu bazu genotipova, drugi da pokrene jedan od nekoliko ADMIXTOOLS 2 R skripti da generiše nešto što se plaća tipa 20-30 evra na ovom prevarantskom Illustrative DNA. Najbolje od svega je što je sve portabilno i jednom kad izvršiš generisanje reportova ništa ne ostaje u RAM memoriji tvojeg kompjutera.

Eto ako hoćeš da se igraš mogu da ubacim jedan README fajl i skripte koje ti trebaju da generišeš report za sebe. Dođeš mi 16 evra pošto voliš da deliš (šala)  8)

Ван мреже Небојша

• Уредник СДНКП
  • Бели орао
« Одговор #12 послато: Јул 08, 2026, 07:53:22 поподне »
Ja koristim Claude Code (probao sam i Opencode, radi i u njemu) agente za generisanje ADMIXTOOLS 2 reportova. Imam 2 Docker kontejnera, jedan za "ugrađivanje" mojeg raw fajla (ili bilo čijeg) u Rajhovu bazu genotipova, drugi da pokrene jedan od nekoliko ADMIXTOOLS 2 R skripti da generiše nešto što se plaća tipa 20-30 evra na ovom prevarantskom Illustrative DNA. Najbolje od svega je što je sve portabilno i jednom kad izvršiš generisanje reportova ništa ne ostaje u RAM memoriji tvojeg kompjutera.

Може. Објаснићеш ми једном шта треба да радим.

Eto ako hoćeš da se igraš mogu da ubacim jedan README fajl i skripte koje ti trebaju da generišeš report za sebe. Dođeš mi 16 evra pošto voliš da deliš (šala)  8)

Није проблем, шта ћу кад сам душеван ћовек.

Што се тиче овог извештаја DNA Origin Report, нисам сигуран да је у питању класичан AI алат, као ови други са Explore Your DNA, где добијеш извештај инстант чим пошаљеш координате, или RAW. Чека се 3-4 радна дана и вероватно да Пјотр ту има добар део посла. Писао сам му баш како функционише.

Ван мреже kocovic

• Познавалац
« Одговор #13 послато: Јул 08, 2026, 08:11:00 поподне »
Може. Објаснићеш ми једном шта треба да радим.

Није проблем, шта ћу кад сам душеван ћовек.

Што се тиче овог извештаја DNA Origin Report, нисам сигуран да је у питању класичан AI алат, као ови други са Explore Your DNA, где добијеш извештај инстант чим пошаљеш координате, или RAW. Чека се 3-4 радна дана и вероватно да Пјотр ту има добар део посла. Писао сам му баш како функционише.

Postaviću na github pa ću da ti pošaljem link sa uputstvom.

Ван мреже kocovic

• Познавалац
« Одговор #14 послато: Јул 08, 2026, 09:16:08 поподне »
Postaviću na github pa ću da ti pošaljem link sa uputstvom.

Evo ga ovde. Proverio sam samo na Ubuntu 24.04, tako da ne znam da li će biti problema na drugim operativnim sistemima:

https://github.com/V1rtualAlloc/dockerized_admixtools_2