Поштовани, захваљујем на издвојеном времену и достављеним вредностима маркера. Ипак, морам да признам да сам од званичног тумачења очекивао далеко дубљу и конкретнију анализу, а не само препричавање података које сам сам навео у пријави тестирања. Пре свега, у извештају ми није одређена ни прецизна подгрупа (осим опште хаплогрупе I2-Y3120 коју сам и сам видео), иако сам очекивао да ће се на основу вредности маркера барем констатовати или проверити припадност низводним гранама. Такође, у етнографском делу извештаја се цитирају подаци из 1961. године, док се потпуно прескаче фундаментална литература за овај крај. Примера ради, књига др Ристе Т. Николића „Крајиште и Власина” (1912), изричито бележи род Власинци у махали Поречане са 5 кућа и славом Аранђеловдан. Овај податак се у потпуности поклапа са мојом породичном генеалогијом. Родоначелници наше лозе у Новом Селу су браћа Стоилко (рођен око 1800–1810) и Ивко, који су стигли са Власине. Стоилко је имао синове Пешу, Саву и Миленка, док је Ивко имао синове Динчу, Дончу и Раку. Управо су они и њихове породице формирале оних 5 кућа које Николић бележи на терену 1907–1908. године. Напомињем и то да са Власинцима из Оштре Чуке, према мојим сазнањима, немамо родбинске везе. Очекивао сам да СДНКП, са својом базом и логистиком, може да понуди и увид у старије историјске изворе, попут лоцирања родова у турским дефтерима за Власину и околину, што би заиста донело нову вредност овом истраживању. Пошто наводите да је хаплотип редак и да у бази нема блиских поклапања, можете ли ми на основу Вашег искуства рећи постоје ли уопште у бази СДНКП (или спољним базама) тестирани појединци са сличним вредностима за маркере DYS391=10 и DYS456=16 на овом географском простору?
С поштовањем,
Марко Д. Пешић
Марко, жао ми је што сте разочарани, али ја из резултата вашег теста више извући не могу. Проблем је очигледно настао због нереалних очекивања. Ако сте мислили да ДНК тест подразумева ангажовање тима који ће радити архивска истраживања вашег порекла, заиста не знам шта бих рекао. Помогло би да сте пажљиво прочитали имејл који вам је упућен приликом пријаве за тестирање. Он између осталог садржи и линк на страницу са одговорима најчешће постављена питања, где се управо објашњава шта се може очекивати од теста и шта добијате. Такође сте могли видети и примере како изгледају анализе резултата.
Чак ни далеко напреднији ДНК тестови вам не могу гарантовати да ћете сазнати са киме сте сродни и одакле потиче ваш род, а не тест којим се одређује хаплотип на 25 маркера, и којим се чак ни хаплогрупа не одређује директно. Вама је дата предикција припадности грани колико се то могло урадити на основу вашег резултата. Хаплотип некад може имати карактеристике које кореспондирају са припадношћу млађим гранама, а некад не. Да је то могло да се одреди, ја бих написао. Исто тако бих написао да сам нашао резултате тестираних не само из Власине, већ и из ширег етнографског подручја који одговарају вашем хаплотипу. Да вам наводим презимена тестираних чији се хаплотипови од вашег разликују на пет или више маркера, не подударају на карактеристичним вредностима, славе различите славе или живе у Босанској Крајини, не видим да има икаквог смисла. Ако баш инсистирате да вам саопштим све тестиране из СДНКП базе чији хаплотипови имају обе вредности DYS391=10 и DYS456=16 које се и код вашег резултата јављају, ево их, па видите да ли вам помажу:
- Јовићевић, Шинђон/Цетиње, Никољдан - 8 разлика на 23 упоредива маркера. Од тога су неке разлике вишеструке, па у збиру разлика износи 12.
- Отовић, Бело Поље/Пећ, Св. Василије Велики - 5 разлика на 23 упоредива маркера.
- Вукотић, Копривница/Хрватска, римокатолик - 7 разлика на 23 упоредива маркера. Од тога су неке разлике вишеструке, па у збиру разлика износи 9.
Тачно је да нисам поменуо стање из 1912. године, мада не видим да оно било шта битно мења или доноси нова сазнања: "
Власници (5 к., славе св. Арханђела) — са Власине". Нисам навео ни имена ваших непосредних предака, нити то икада радим. Тиме се може открити идентитет тестиране особе, а није на мени да о томе одлучујем. Зато постоји форум, па ако тестирани жели да напише да се зове Марко Пешић и како му се зову отац, деда и прадеда, може то да учини, као и да допуни моју објаву својим сазнањима.