Аутор Тема: Торнадо - сила природе кроз мој објектив  (Прочитано 484 пута)

Ван мреже НикПав

• Члан Друштва
  • Истраживач
  • Поруке: 827
  • Y: E-BY148067 Никољдан Y (M): E-FT61303 Јовањдан
Торнадо - сила природе кроз мој објектив
« послато: Март 15, 2026, 02:30:27 пре подне »
Једна од најфасцинантнијих и најразорнијих природних појава. Имамо их и у Србији, иако се мало о њима прича, нису чести као у Америци, али се јављају. Најразорнији торнадо у Србији је био 1977. у Негбини, по проценама достигао је Ф4 јачину, једног Фићу је носио 500 метара.

Одувек сам пратио олује, кад сам добио први телефон са камером 2007. почео сам и да сликам. Кад сам се 2012. преселио за САД све сам ближе био свом сну да пратим и овековечим ову појаву. Стицајем околности мој крај је погодио катастрофалан торнадо 9. априла 2015, два дана пошто ми је отац умро. Било је доста мртвих и торнадо је оцењен као ЕФ4. То је први торнадо који сам испратио, али га нисам сликао. Ћале је желео да идемо у чејс али се истовремено и јако плашио и тај чејс сам посветио само њему дан пре лета за Београд како бих присуствовао сахрани.

У наредним годинама, усликао сам доста њих. Не идем често у лов, али кад одем идем да их уловим. Ово су моје слике 2015-2019. 22.5.2019. сам присуствовао торнаду који је убио и ранио многе и од тада слабо идем у лов. Не могу да гледам ту патњу.

Пре четири дана смо имали катастрофалан торнадо у североисточном Илиноју и тада сам се опет окренуо и напустио олују када сам видео шта се спрема. И не знам хоћу ли опет ловити. Од 22.5.2019. до 10.3.2026. нисам ни ловио. А и спадам у категорију ветерана, времена су се променила и сада много њих јури олује и апсолутно не зна како да се понаша на путевима, блокирају траке, не стају на стоп знакове...
« Последња измена: Март 15, 2026, 02:35:00 пре подне НикПав »

На мрежи Небо_Сав

• Члан Друштва
  • Истраживач
  • Поруке: 914
  • I-Y3120>I-PH908>I-BY93199
Одг: Торнадо - сила природе кроз мој објектив
« Одговор #1 послато: Март 15, 2026, 10:02:58 пре подне »
Сећам се првог филма на ову тему:

Цитат
Торнадо (енгл. Twister) амерички је филмски трилер из 1996.
Режију потписује Јан де Бонт, по сценарију Мајкла Крајтона и Ен-Мари Мартин, док главне улоге тумаче Хелен Хант, Бил Пакстон, Џами Герц и Кери Елвес. Прати група аматерских, али полетних ловаца на олује који покушавају да користе уређај за истраживање торнада током избијања у Оклахоми.

Зарадио је преко 495 милиона долара и постао други филм по заради из 1996. Добио је углавном позитивне рецензије критичара и био номинован за два Оскара. Самостални наставак, Торнадо 2, премијерно је приказан у јулу 2024.

Радња
Бил Хардинг, водитељ временске прогнозе, покушава да дође до своје жене, која је у потрази за торнадом, како би му потписала папире за развод, да би он могао да се ожени својом новом девојком Мелисом. Али Мајка Природа, има друге планове. Ускоро почиње серија олујних таласа широм Оклахоме, па се ово троје људи придружује специјалном тиму за олује, како би поставили посебан уређај за мерење јачине ветра, у само средиште опасног торнада.

Историја се односи према археологији као што се алхемија односи према хемији!

Ван мреже НикПав

• Члан Друштва
  • Истраживач
  • Поруке: 827
  • Y: E-BY148067 Никољдан Y (M): E-FT61303 Јовањдан
Одг: Торнадо - сила природе кроз мој објектив
« Одговор #2 послато: Март 15, 2026, 11:57:15 пре подне »
Сећам се првог филма на ову тему:
О да Твистер из 1996. ми је и усадио жељу да ловим торнада. А олује сам волео од кад знам за себе.