ДНК порекло > Основе генетичке генеалогије

Методе одређивања старости гена

(1/6) > >>

Крсто:
Ево да искористим прилику да вас све поздравим, а и уз то да започнем нову тему.

Циљ отварања ове теме је покушај да утврдимо на који се начин, а и где и ко, одређује старост ДНК ланца и гена, и да утврдимо да ли је валидан тај начин одређивања.
Све то би било у циљу правилног разумевања генеологије и историје, што је наравно од фундаменталног значаја за цео пројекат.

Крсто:
ПОГЛЕДАТИ СКРОЗ ДОЛЕ ЗА ОБЈАШЊЕЊА ВЕЗАНА ЗА МЕТОДЕ ОДРЕЂИВАЊА СТАРОСТИ ПУТЕМ РАДИОАКТИВНИХ ЕЛЕМЕНАТА (РАДИОМЕТРИЈСКЕ МЕТОДЕ)

Александар Невски:
Крсто, добродошао на разговаралиште. Захваљуйем ти се посебно што ни се обраћаш на нашем писму. Новодошли овдѣ обично пишу на туђих.
Нѣйе ми ясно твойе питање, шта сматраш под старошћу гена?

Крсто:
И мени је драго.
Рецимо у овом чланку (http://www.poreklo.rs/2012/08/22/rasprostranjenost-mt-dnk-haplogrupa-u-jugoisto%C4%8Dnoj-evropi/) се говори о пореклу и старости хаплогрупа од 20 000 до 170 000 година.

И, рецимо, у овом чланку (http://poreklo.rs/srpski-dnk-projekat/y-dnk-haplogrupa-i-naj%C4%8De%C5%A1%C4%87a-kod-srba/) се такође говори о десетинама хиљада година и о палеолиту (за који се каже да је обухватао период од 2.6 милиона година п.н.е.  па до 10 000 година п.н.е.)
Оно што желим да кажем је да се говори о пореклу и старости народа, на основу порекла и старости хаплогрупа (на то сам мислио под "старошћу гена").

Моје питање је било: на који начин односно које методе, се користе за одређивање старости одређених гена, а самим тим и старости народа?
Ваљда ћете се сложити да је то од темељног значаја за уопште одређивање порекла неког народа, племена итд...?

Александар Невски:
Процѣна старости мушких лоза, односно врѣмена найскорийега зайедничкога прѣдка скупа узорака йе веома тешка за одређивање, йер су за то потрѣбни огромни прѣдуслови, као што су учестаности промѣна на СТРовах или уопштено вѣроватноће промѣне на ма койем положайу непрѣспаяйућега дѣла Ы хромозома.
А до вѣроватноћа промѣна на СТРовах се врло тешко долази, йер йе потрѣбан огроман брой двояка отац-син, како би се нашле поуздане учестаности. Лично мислим да се оне никада нећейу моћи довољно поуздано одредити, из више разлога. Йедан од њих йе што саме промѣне на СТРовах вѣроватно зависе од саме врѣдности на њих, што додатно отежава одређивање вѣроватноћа помоћу двояка отац-син.
Мислим да йе за процѣњивање старости мушких лоза знатно поузданийи приступ прѣко промѣна на пойединачних основних састойцих ДНК ланца, односно хромозома (йезгровници, односно nucleotid-и). Йер њих има много више од СТРова, и лакше йе одредити вѣроватноће промѣна на њих него на СТРовах.

Навигација

[0] Индекс порука

[#] Следећа страна

Иди на пуну верзију