Аутор Тема: Досељавање Срба на Балкан  (Прочитано 51093 пута)

Ван мреже Imoćanin

• Познавалац
  • Поруке: 533
Одг: Досељавање Срба на Балкан
« Одговор #160 послато: Јун 18, 2025, 07:56:10 поподне »
Је ли IBD кластеризација у стању утврдити унутарсловенску повезаност из времена непосредно пређе сеоба?

Naravno, ovdje od minute 38 imaš objašnjenje IBD-analize za uzorke iz Poljske, istočne Njemačke i Hrvatske. Vrijedi pogledati cijelu prezentaciju:

https://www.youtube.com/v/npc5Q2BoGRI&t=2224s

Ван мреже barbarylion

• Памтиша
  • Поруке: 1701
  • I2-PH908>Y56203
« Одговор #161 послато: Јун 18, 2025, 08:04:25 поподне »
Da, ti valjda misliš na ovaj uzorak, ista stvar, isto izvan moderne varijacije:

https://www.exploreyourdna.com/sample/i1116/serbia_gomolava.htm

Moguće da je taj.
Mada koliko vidim ovaj uzorak je iz 10 veka?
Ili ja grešim? Moguće je da postoji još jedan iz otomanskog perioda.

Isto poprilično severno

Target: Serbia_Gomolava:I1116
Distance: 0.9194% / 0.00919424
62.4   Balto-Slavic*(BCE*1200-1270*CE)
23.0   Germanic
6.2   Anatolian*(BCE*787-600*CE)
4.6   Illyrian*(2300-250*BCE)
3.2   Continental_Celtic
0.6   Turkic*(280-1600CE)

Isto je I2a
« Последња измена: Јун 18, 2025, 08:08:45 поподне barbarylion »

Ван мреже Imoćanin

• Познавалац
  • Поруке: 533
« Одговор #162 послато: Јун 18, 2025, 08:23:21 поподне »
Da, našao sam, ti misliš na ovaj, 15. stoljeće, autosomalno opet ista stvar:

https://www.exploreyourdna.com/sample/r6737/serbia_sirmium_ottoman.sg.htm

Ovaj je još bolji primer. Da bi netko u 15. stoljeću pokazao ovakvu autosomalnu sliku postoje samo dvije opcije: (i) da je nedavno došao sa područja gdje je takva autosomalna slika normalna ili (ii) da pripada domaćoj zajednici koja se kroz više stoljeća nije značajno miješala sa starobalkanskom genetikom.

Sad imamo 8 uzoraka sa 8 lokacija od Like do Srijema od 7. do 15 stoljeća koji su svi jako slični i izvan moderne varijacije tog područja:

« Последња измена: Јун 18, 2025, 08:26:42 поподне Imoćanin »

Ван мреже barbarylion

• Памтиша
  • I2-PH908>Y56203
« Одговор #163 послато: Јун 18, 2025, 08:28:00 поподне »
Meni se čini da neće biti neke posebne razlike između "srpskih" i "hrvatskih" uzoraka.
Ako je suditi po ovome za sada, sva je prilika da će biti pojedinaca koji će imati izuzetno izraženu slovensku genetiku, a biće i onih koji možda ranije stupili u proces mešanja pa će biti malo bliži današnjim populacijama.
Karpati-Poljska-Istočna Nemačka, bukvalno ni to nam ništa neće reći, jer za pretpostavizi je da su se oba plemena "muvala" po celom tom slovenskom prostoru.
Suma sumarum biće jako teško razlikovati "Hrvata" od "Srbina" u tom periodu od 7 do 11 veka.

Gledajući sada rezultate, kod nekih Slovena se pojavljuje povećan germanski uticaj, mada ni on nema kontinuitet, pojavljuje se kod uzorka u Lici, pa onda relativno izostaje kod 2-3 uzorka, pa se opet javlja kod ovog uzorka iz Srbije( Srema).

Mislim da će najverovatni je za neko određivanje porekla Y dnk biti i dalje presudan, autosomalna nam tu izgleda neće puno pomoći.

Ван мреже barbarylion

• Памтиша
  • I2-PH908>Y56203
« Одговор #164 послато: Јун 18, 2025, 08:33:14 поподне »
Da, našao sam, ti misliš na ovaj, 15. stoljeće, autosomalno opet ista stvar:

https://www.exploreyourdna.com/sample/r6737/serbia_sirmium_ottoman.sg.htm

Ovaj je još bolji primer. Da bi netko u 15. stoljeću pokazao ovakvu autosomalnu sliku postoje samo dvije opcije: (i) da je nedavno došao sa područja gdje je takva autosomalna slika normalna ili (ii) da pripada domaćoj zajednici koja se kroz više stoljeća nije značajno miješala sa starobalkanskom genetikom.

Sad imamo 8 uzoraka sa 8 lokacija od Like do Srijema od 7. do 15 stoljeća koji su svi jako slični i izvan moderne varijacije tog područja:

Da, upravo tako.
Baš sam napisao komentar na konto toga.
Verujem da će većina autosomalnih rezultata Hrvata i Srba pokazivati iste tendencije, biće vrv jedna grupa koja se više mešala sa Balkancima, i biće ova koja se nije značajnije mešala ( ili se eventulano radi o nekim "migrantima").
Obrni okreni u tom periodu je poprilično normalno da slovenski uzorci pokazuju tendenciju Karpati-Poljska-istočna Nemačka.
Mislim da nam autosomalna neće biti od pomoći u kontekstu detektovanja ko je od koga i slično, verujem da će bitnije biti Y dnk u tom kontekstu.

Ван мреже barbarylion

• Памтиша
  • I2-PH908>Y56203
« Одговор #165 послато: Јун 18, 2025, 08:50:46 поподне »
Target: Serbia_Sirmium_Ottoman.SG:R6737.SG
Distance: 1.4571% / 0.01457094
61.8   Balto-Slavic*(BCE*1200-1270*CE)
34.4   Illyrian*(2300-250*BCE)
1.8   Germanic
1.2   Turkic*(280-1600CE)
0.8   Continental_Celtic

15-ti vek.

Ван мреже Христифор

• Истраживач
  • Поруке: 1222
« Одговор #166 послато: Јун 18, 2025, 09:02:06 поподне »
Има ли узорака из Србије одраније, не рачунајући Кулине и Виминацијум?

Ван мреже barbarylion

• Памтиша
  • I2-PH908>Y56203
« Одговор #167 послато: Јун 18, 2025, 09:08:11 поподне »
Има ли узорака из Србије одраније, не рачунајући Кулине и Виминацијум?
Čini mi se da je bio jedan iz Raške, takođe sličan ovima. Ja to ne mogu da nađem.

Ima taj jedan koji je sličan dukljanskim iz Kuline.

Ван мреже Ojler

• Члан Управног одбора
  • Бели орао
  • *
  • Поруке: 6273
  • Y-DNK: I2-Y3120 Z17855>PH3414 Мириловићи
« Одговор #168 послато: Јун 18, 2025, 10:52:59 поподне »
Vrijedi pogledati cijelu prezentaciju:

https://www.youtube.com/v/npc5Q2BoGRI&t=2224s

Заиста одлично предавање!
Kамене рабъ и госодинъ

Ван мреже ⲥуⲛцⲉ

• Члан Друштва
  • Етнолог
  • Поруке: 2085
  • I-A1328
« Одговор #169 послато: Јун 19, 2025, 12:22:31 пре подне »
Заиста одлично предавање!

Занимљиво је око 1:00:00 гдје се говори о наклону који је био између балтика и палеобалканскога (албанскога) елемента током жељезнога вијека у вријеме када палеобалкански елемент још није садржао анатолијски елемент. Вјеројатно одраз привлижавања Трачана к Словенима.
„В каждом человеке — солнце. Только дайте ему светить.“

Ван мреже Slavodrag

• Почетник
  • **
  • Поруке: 27
« Одговор #170 послато: Јун 19, 2025, 05:44:17 пре подне »
Да ли може неко да ми објасни то поистовећивање палеобалкана са Албанцима? Ја сам дибидус и стварно ми то све звучи страшно. Ако су нека брдска племена на Балкану временом, под овим оним утицајима, уобличена у неку албанску нацију, да ли је то довољно да се све балканско, предсловенско, може назвати албанским? Колико знам, сви ми имамо солидан проценат неке генетике која је староседелачка. Ако се не варам, можда и више од 20%!? Код Албанаца је можда већи проценат, али и они имају солидан проценат словенске генетике. То је бројчано мали народ. До пре сто година нису имали ни један град већи од 10.000, а сад одједном посташе некакви једини легални носиоци палеобалканске генетике? И без обзира што ће сад неко да ми каже како су "бројке неумољиве" и како треба да се држим науке, мени логика каже да је ово пуцање себи у ногу. Нисам од оних који тврде да су Албанци дошли са Кавказа, нити да су настали 1912. али ова теза у потпуности не пије воду. Мислим да се превише даје на значају тако, историјски и бројчано, малом народу.

Ван мреже barbarylion

• Памтиша
  • I2-PH908>Y56203
« Одговор #171 послато: Јун 19, 2025, 05:52:03 пре подне »
Да ли може неко да ми објасни то поистовећивање палеобалкана са Албанцима? Ја сам дибидус и стварно ми то све звучи страшно. Ако су нека брдска племена на Балкану временом, под овим оним утицајима, уобличена у неку албанску нацију, да ли је то довољно да се све балканско, предсловенско, може назвати албанским? Колико знам, сви ми имамо солидан проценат неке генетике која је староседелачка. Ако се не варам, можда и више од 20%!? Код Албанаца је можда већи проценат, али и они имају солидан проценат словенске генетике. То је бројчано мали народ. До пре сто година нису имали ни један град већи од 10.000, а сад одједном посташе некакви једини легални носиоци палеобалканске генетике? И без обзира што ће сад неко да ми каже како су "бројке неумољиве" и како треба да се држим науке, мени логика каже да је ово пуцање себи у ногу. Нисам од оних који тврде да су Албанци дошли са Кавказа, нити да су настали 1912. али ова теза у потпуности не пије воду. Мислим да се превише даје на значају тако, историјски и бројчано, малом народу.

Verujem da je to na osnovu jezika, koji zaista jeste balkanski.
Međutim, i meni se ne dopada taj izraz, ranije sam isto pisao o tome, kod ljudi sa strane će se steći utisak da je postojalo nekakvo albansko sveto carstvo pre Rima na Balkanu :D
Na kraju krajeva Iliri su se delili u mnoga plemena, Tračani su bili mnogobrojan narod, možda čak nisu ni etnički svi bili isti, bilo bi suludo( pre svega netačno) to sve pripisati Albancima.
Ja i dalje mislim da se sa tim "proto albanskim" terminom unosi ozbiljna zabuna kod većine čitalaca, al' dobro.
To bi impliciralo da su se sva ta plemena i narodi zajedno objedinjeni nazivali Albancima, a to se nikada nije desilo.
Ja bih to nazivao "proto balkanski", no bože moj, ima ljudi koji to bolje znaju.

Nego,da ne spamujemo ovu temu, koja je zaista zanimljiva.

Ван мреже Slavodrag

• Почетник
  • **
  • Поруке: 27
« Одговор #172 послато: Јун 19, 2025, 06:03:39 пре подне »
Можда је боље срочено тако, него онако како сам написао, али баш то сам хтео.

Да не спамујемо тему...

Ван мреже ⲥуⲛцⲉ

• Члан Друштва
  • Етнолог
  • Поруке: 2085
  • I-A1328
« Одговор #173 послато: Јун 19, 2025, 01:11:24 поподне »

Главни исказ је био да је у бронзаном вијеку јужна балтијска популација примила око 20% палеобалканолике популације која је могла потицати из Паноније, Трансилваније, са Дњестра, образујући прасловијенско језгро.
„В каждом человеке — солнце. Только дайте ему светить.“

Ван мреже Zvonko

• Члан Друштва
  • Почетник
  • Поруке: 24
« Одговор #174 послато: Август 02, 2025, 05:42:02 поподне »
Не верујем у ту будалаштину о наводној сеоби Срба на Балкан. Подсећам вас да је хаплогрупа I2a-CTS10228 пронађена у узорцима који датирају од 1500. до 1000. године пре нове ере на подручју данашње Хрватске. Такође вас подсећам да је хаплогрупа I-PH908 пронађена и код дачких елита. Не постоји ниједан извор из VI или VII века који говори о некаквој сеоби у том периоду. Ако имате изворе из тог времена, радо ћу их погледати. Срби су у овом региону аутохтонији од Албанаца — о томе нема никакве расправе.

Ван мреже Кековац

• Уредник СДНКП
  • Истраживач
  • Поруке: 1339
  • I2-S25733>PH2670>Y200040
« Одговор #175 послато: Август 02, 2025, 06:15:30 поподне »
Не верујем у ту будалаштину о наводној сеоби Срба на Балкан. Подсећам вас да је хаплогрупа I2a-CTS10228 пронађена у узорцима који датирају од 1500. до 1000. године пре нове ере на подручју данашње Хрватске. Такође вас подсећам да је хаплогрупа I-PH908 пронађена и код дачких елита. Не постоји ниједан извор из VI или VII века који говори о некаквој сеоби у том периоду. Ако имате изворе из тог времена, радо ћу их погледати. Срби су у овом региону аутохтонији од Албанаца — о томе нема никакве расправе.

Има расправе која се заснива на до сада доступним археогенетским узорцима. Узорци из Бездањаче су контроверзни зато што се оправдано сумња да нису добро датирани. Са друге стране имамо већ сигурно троцифрени број археогенетских узорака са Балкана, нарочито из Србије, који су млађи од тих узорака из Хрватске, а старији од 6.-7. века, и нема ни једног I2-Dinaric узорка. Али зато након тога има широм Србије и остатка Балкана, па чак и из Турске.

Ван мреже Црна Гуја

• Уредник СДНКП
  • Етнолог
  • Поруке: 2897
  • Sit pugna perpetua
« Одговор #176 послато: Август 02, 2025, 06:29:25 поподне »

Промовисање квазинаучних будалаштина, које су узгред побијене свим досадашњим радовима о древној ДНК релевантним за подручје Балкана, је најстрожије забрањено на овом форуму, тако да ово сматрајте последњом опоменом пред удаљење са форума.

Ван мреже Бакс

• Памтиша
  • Поруке: 1714
  • E-V13>A18844>E-CTS11222
« Одговор #177 послато: Август 02, 2025, 07:16:49 поподне »

Друже, ево сад ће сви оставити све што раде и кренути да доказе о досељавању на Балкан представљају теби, тврдоглавој особи за коју је јасно да неће прихватити ниједан од њих и да ће за апсолутно сваки само одмахнути руком и рећи "то је фалсификат". Сви једва чекају да то раде и сви обожавају расправе с особама попут тебе.
"Не може се царство задобити на душеку све дуван пушећи"

Ван мреже Zvonko

• Члан Друштва
  • Почетник
  • Поруке: 24
« Одговор #178 послато: Август 02, 2025, 09:09:23 поподне »
Да ли ја то сањам? Па ви сте чак обрисали и моје изворе?
Молим вас да ме блокирате и избришете све моје резултате код вас. Хвала.

Пријатно вече.

Ван мреже barbarylion

• Памтиша
  • I2-PH908>Y56203
« Одговор #179 послато: Август 02, 2025, 11:17:26 поподне »

Главни исказ је био да је у бронзаном вијеку јужна балтијска популација примила око 20% палеобалканолике популације која је могла потицати из Паноније, Трансилваније, са Дњестра, образујући прасловијенско језгро.

Može li se nekako pobliže definisati koja bi to populacija bila? Njih bi se moglo smatrati Slovenima u kasnijim etapama formiranja raznih kultura itd.
Pretpostavljam da bi samim tim deo haplohrupa smatranih "balkanskim" legitimno kasnije učestvovao u formiranju ranih Slovena?